Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Lampowca YAQIN MS-34D

kooniuszy

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nadszedł czas na wymianę moich kolumn JAMO C605. Zacznę od opisania mojego systemu

wzmacniacz: YAQIN MS-34D

odtwarzacz: PLAYSTATION 3 - muzyka w formacie FLAC z dysku za pomocą programu SHOWTIME

DAC: Lampucera MAXI - PCM1798

Przede wszystkim chcę wymienić kolumny ponieważ wydaję mi się że są za duże do mojego pokoju. Mam 13,5m2 i możliwość odsunięcia kolumn od ściany najwięcej 30cm. Jamo mają br z tyłu i strasznie buczą. Jest zdecydowanie za dużo basu i eksperymentowanie z kolumnami po przestawieniu je w inne miejsce niewiele pomogło, i niestety nie mogłem ich pozostawić tak ustawionych. Włożyłem do br gąbki co bardzo zmieniło brzmienie na plus, ale bas się dusił. Stąd też doszedłem do wniosku że do mojego pokoju bardziej pasowałyby monitory. Mam okazję sprzedać swoje kolumny za 1400zł i za tyle (około 1500zł) chciałbym kupić monitory. Oczywiście stawiam na kupno kolumn raczej z drugiej ręki ponieważ za tą cenę nic nowego raczej sensownie nie zagra. Muzyka jakiej słucham to Bjork, Hybrid, Massive Attack, Florence And The Machine, Coldplay, Radiohead, Enigma, Depeche Mode, Gorillaz, Schiller i dużo Soundtrack-ów, najczęściej Hans Zimmer, Clint Mansell, Thomas Newman

Jeżeli chodzi o moje upodobania co do dźwięku to lubię szczegółową górę oraz środek pasma, ale bez natarczywości(nie lubię gdy kolumny kują w uszy, a moje jamo to właśnie robią). Cenię sobie gdy dźwięk jest przestrzenny oraz wszystko jest poukładane na scenie. Co do basu bardzo nie lubię dudniącego oraz rozlanego dźwięku niskich tonów. Wolę raczej szybki, konturowy ale i nisko schodzący bas z wykopem. Podsumowując: łagodne, nasycone,szczegółowe, przestrzenne brzmienie z dobrze kontrolowanym basem. Zastanawiałem się też nad wykonaniem monitorów DIY. Moimi faworytami były monitory na głośnikach Seas z projektu ZAPH SR71 albo konstrukcja na głośnikach Usher Audio 8935A, T-9930-20 według projektu AKKUSA.

Proszę was o podpowiedzi i sugestie co do wyboru kolumn. Mam nadzieję że zamieściłem wiele informacji które pozwolą wam w podpowiedzi doboru kolumn

https://www.audiostereo.pl/topic/86609-kolumny-do-lampowca-yaqin-ms-34d/
Gość skynyrd

(Konto usunięte)

Ja mam jeszcze mniejszy pokój. Mialem MC-10L i słuchałem z Usherami S-520. Ale było mi za mało basu:)

Połaziłem, posłuchałem i w końcu kupiłem tu na forum za 1100 MA-BX2. Jestem zadowolony. Nastepna przesiadka będzie prawdopodobnie na Usher V-601 lub BNM. No i muszę posłuchać/wypożyczyć jeszcze Epos Epic 2, choć martwi mnie br z tyłu. Ale to wszystko to cena ok. 2000-3000pln.

Posłuchaj BX2 - to bardzo uniwersalne kolumienki, łatwe w ustawieniu, dużo jest o nich na forum.

Ale niech decyzję podejmie... ucho.

pozdrawiam

Kolego dzięki za podpowiedź. BX2 i S-520 to kolumny które grają gorzej od moich jamo - słuchałem ich. Kupując je cofną bym się wstecz. Ja bardziej stawiał bym na RX2 ponieważ jak pisałem będę szukać kolumn z drugiej ręki, a nie nowych. A Usher V-601 to nic innego jak projekt Akkusa o którym wcześniej pisałem.

Fusic wyprzedaje Eposy. Takie M-12i lub M-16i to jest sama malina i miód! Ewentualnie polecam Epos Epic 2 lub Vienna Acoustics Haydn Grand. Sprawdź na A....o :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Violet dzięki za zainteresowanie tematem. Wszystkie te kolumny są ponad stan mojej gotówki. Niestety 1500zł to wszystko co mogę wydać na kolumny - sporo innych wydatków się szykuję.

Bardzo poważnie zastanawiam się nad sklepaniem monitorów ZAPH AUDIO SR71. A to dlatego że miałbym do nich obudowy. Kwota 1500zł wystarczyła by mi na elementy do zwrotnicy i głośniki. Ciekaw jestem jak te monitorki zgrywały by się z lampowcem i jak by wypadły pod względem jakości do wyżej wymienionych przez Violet kolumn. Jeżeli ktoś słuchał tych monitorów z lampowcem bardzo proszę o wypowiedź w tym temacie.

a moze cos takiego :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdecydowałem się jednak na budowę kolumn DIY Zaph Audio SR71

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Obudowy złoży mi kolega z tego forum - widziałem kilka zdjęć tego co robi i byłem pod dużym wrażeniem. Całość wyniesie mnie 1700zł, ale wydaję mi się że te monitory powinny zagrać trochę lepiej niż używane kolumny z tego przedziału cenowego. Jak już wszystko złoże w całość napiszę parę słów jak to się spisuje z Jankiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Panowie niestety nie złoże kolumn o których pisałem wcześniej. Cena złożenia z podstawkami to 2000zł, a ja mam sztywny budżet 1400-1500złMAX! Dlatego byłbym wdzięczny za wasze sugestie. Oczywiście mowa o kolumnach używanych. Co myślicie o EPOS-ach M12?

Na pewno lepsze będą USHER V 601 ale do 1500 zł to używane ciężko będzie dostać

Eposy też są dobre w swojej cenie

Na Allegro są za 1500 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pewno lepsze będą USHER V 601 ale do 1500 zł to używane ciężko będzie dostać

Eposy też są dobre w swojej cenie

Na Allegro są za 1500 zł

Ukryta Zawartość

Na allegro są M12 i M12.2. Które są lepsze?

Ukryta Zawartość

• 4 tygodnie później...

Kolumny kupione. Nowy nabytek to Audio Academy Phoebe IIs. Graja zdecydowanie dojrzalej niż moje poprzednie JAMO C605. Nie będę się na razie wiele rozpisywał bo wciąż ich słucham, ale z Jankiem gra to naprawdę fajnie i szczerze polecam takie połączenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.