Skocz do zawartości
IGNORED

Modecom HF40 + DAC?

Under Pressure

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam laptopa wraz z integrowaną kartą realteka oraz podpięte Modecom HF40. Brzmi to tragicznie. Uszy puchną po 15 minutach słuchania na niskim volume. Wymieniłem kable na miedziowe

po 4 zeta i niewiele to pomogło. Dźwięk stał się bardziej ułożony, ale efekt jaskrawego grania pozostał. Ten sam efekt mam po podłączeniu słuchawek dousznych Denona, a tą tylko różnicą,

że da się tego jakoś słuchać. Wcześniej miałem zabytkowe plastki komputerowe Mediatech MT301 i było ok. Szajs, ale przynajmniej uszy nie bolały.

I tu pojawia się problem. Czy warto kupować DAC za 500PLN do głośników za 200 PLN? Raczej nie, ale zostawić tego tak jak jest też nie mogę.

Pytania:

1. Co z tym fantem zrobić?

2. Czy znacie jakieś sklepy audio w Warszawie, które wypożyczają DAC'i usb (np. za kaucją), żeby móc przetestować?

Dzięki za wszelką pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/86664-modecom-hf40-dac/

Słuchawki podłączone do telefonu i mp3 grają dobrze/normalnie/przyjemnie. Natomiast podłączone do laptopa zaczynają grać tą samą charakterystyką co Modecomy, czyli bardzo jaskrawo, kłująco, z tą tylko różnicą, że efekt nie jest aż tak dokuczliwy jak na głośnikach. Stąd wniosek, że to wina karty. Laptop to Samsung R710, karta Realtek HD Audio (With EDS). Na mniejszych/gorszych głośnikach efekt nie jest aż tak widoczny, natomiast HF40 prezentują już jakąś siłę i odsłuch muzyki staje się niemożliwy. Problemem nie jest też bliski odsłuch. Pobiegałem trochę po pokoju z tymi głośnikami i nic się nie zmienia. Dlatego chciałbym wypróbować jakiś DAC i zobaczyć co się zmieni. Może głośniki zaczną przyjemniej grać, a może polecą na śmietnik.

https://www.audiostereo.pl/topic/86664-modecom-hf40-dac/#findComment-2278964

Dzisiaj przez kilka godzin testowałem te głośniki z dwoma MP3 i 2 telefonami (radio+mp3), podpiętymi w ten sam sposób co wcześniej laptop. Na wszystkich urządzeniach głośniki brzmią normalnie. Nawet na dużych poziomach volume da się ich całkiem przyjemnie słuchać. Może same w sobie mają tendencję do lekko ostrzejszego grania, ale to już nie jest żadnym problemem. Wniosek jest oczywisty: należy ominąć kartę dźwiękową, czy to za pomocą DAC'a, czy zewnętrznej dźwiękówki. Pytanie brzmi, co będzie lepiej grało w cenie do powiedzmy 300zł. Dr. DAC nano wydaje się być ciekawą propozycją. Ciekawe jak to gra. Miał ktoś z Was okazję porównać ten DAC z jakąś integrą. Jak duża jest różnica?

https://www.audiostereo.pl/topic/86664-modecom-hf40-dac/#findComment-2279692

Dzisiaj przez kilka godzin testowałem te głośniki z dwoma MP3 i 2 telefonami (radio+mp3), podpiętymi w ten sam sposób co wcześniej laptop. Na wszystkich urządzeniach głośniki brzmią normalnie. Nawet na dużych poziomach volume da się ich całkiem przyjemnie słuchać. Może same w sobie mają tendencję do lekko ostrzejszego grania, ale to już nie jest żadnym problemem. Wniosek jest oczywisty: należy ominąć kartę dźwiękową, czy to za pomocą DAC'a, czy zewnętrznej dźwiękówki. Pytanie brzmi, co będzie lepiej grało w cenie do powiedzmy 300zł. Dr. DAC nano wydaje się być ciekawą propozycją. Ciekawe jak to gra. Miał ktoś z Was okazję porównać ten DAC z jakąś integrą. Jak duża jest różnica?

Jesteś pewien że nie masz jakiegoś efektu (typu EQ a'la Disco Smile itp.) włączonego na tym laptopie?

https://www.audiostereo.pl/topic/86664-modecom-hf40-dac/#findComment-2279729

Jesteś pewien że nie masz jakiegoś efektu (typu EQ a'la Disco Smile itp.) włączonego na tym laptopie?

Dokładnie, to jest najprawdopodobniejsza wersja. Ewentualnie jakieś uszkodzenie karty, ale to objawiałoby się raczej jednostajnym szumem.

https://www.audiostereo.pl/topic/86664-modecom-hf40-dac/#findComment-2279745

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.