Skocz do zawartości
IGNORED

Witam, jestem tu nowy

thesielnt

Rekomendowane odpowiedzi

Iwo - chcesz wzory? moge je tu napisać:) Na forum chyba ktos podawał nawet stronę z wzorami do obliczania zwrotnic. Tylko ze jest mały problem z ich liczeniem na piechotę - potrzeba do nich impedancji - a ta jak wiemy jest zmienna w funkcji częstotliwości głosnika. Raczej trudno na kartce wyrysować sobie zobrazowanie działania filtru. Pewnie trochę czasu by to zajęło. Nie prościej użyć komputera? Przecież i tak kazdy forumowicz przy nim siedzi ;)))

pozdr.

Rambo z całym szacunkiem ale kto powiedział że na oko?

na OKO można zachorować a jak nie masz parametrów głośnika to sam je mierzysz liczysz i wyznaczasz

nie wiem jak ty ale ja mam w domu własną komorę bezechową - w prawdzie prymitywną - ale po to by podpiąć głośnik w skończenie dużej odgrodzie do generatora wzmacniacza i mirenika to chyba wystarczy aby wyznaczyć jego impedancję.

z innymi także mozna sobie poradzić bez chorowania na "oka" czy "ucha" :)

pozdrawiam

ok. Jednak wydaje mi się, że po to jest sprzęt komputerowy aby robić wszystko szybciej i prościej. Generator i miernik to było fajne na początku tak jak np suwak logarytmiczny. W pomiary fabryczne też bym nie wierzył do końca, bo głośniki lepiej obsadzać po ich faktycznym pomiarze np. przenoszenia. Ja stwierdziłem, że głośniki obbiegają nieco od danych katalogowych i jednak warto je pomierzyć zamiast ślepo wierzyć w dane producenta.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

JIG wystarczy zlozyc wg tego schematu? Wyglada banalnie (zwlaszcza, jak sie jest po technikum elektrycznym :D). Ale z tego, co sie zorientowalem, to mikrofonik o szerokim pasmie przenoszenia troszke kosztuje. Znacie jakie alternatywne rozwiazania na poczatek?

[obrazekLUKASZ-129672_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na początek może być zwykła pastylka, która pokaże poprawnie przynajmniej częstotliwość podziału. Powyżej 10 kHz będzie już nędza, no ale najważniejszy jest przecież punkt podziału i niżej - w okolicy strojenia bass- reflexu i fs głośnika.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

zwykły mikrofon pojemnościowy za 1,5 złotych

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.