Skocz do zawartości
IGNORED

Primare CD31 i halasujacy naped

saku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z mocno halasujacym napedem w Primare CD31. Wiem, ze standardowo jest w nim montowany DVS DSL-710A. Wpadlem na pomysl, aby kupic gdzies nowy drive i samemu go wymienic. Wyglada to nadspodziewanie prosto, a ze jestem totalnym laikiem w sprawach elekroniki, wole sie upewnic czy w praktyce rzeczywiscie wymiana napedu bedzie polegala jedynie na odpieciu i przypieciu paru kabelkow?

Moze macie inny pomysl na zalatwienie tego problemu niz calkowita wymiana napedu?

https://www.audiostereo.pl/topic/86751-primare-cd31-i-halasujacy-naped/

Trudno mi powiedziec, bo mam swoj z drugiej reki. Ale prawdopodobnie wada pojawia sie tez w nowych egzemplarzach, znalazlem na avforum wypowiedz kolesia (link ponizej), ktory ma IDENTYCZNE objawy jak ja, czyli: po wlozeniu plyty glosny swiszczacy dzwiek przez ok.5 min (rozkrecanie plyty?), ktory nastepnie ustaje. Po wcisnieciu PLAY podobny dzwiek, ale znacznie wyrazniejszy przy pierwszym kawalku i zanikajacy przy nastepnych (wieksza predkosc obrotu na poczatku plyty?).

Wyglada mi to na dzwiek pracy napedu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na pierwszym utworze jest zawsze głośnej bo płyta musi się szybciej kręcić aby zachować tę samą prędkość kątową. Możliwe także że ten napęd na początku czyta z max prędkością aby zapełnić bufor.

Generalnie - ten typ tak ma.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

@Ryszard1

Jesli startuje np. z ostatniego kawalka, jest cicho.

@Elberoth

Wnioskujac z tego co mozna wyczytac na niektorych forach internetowych (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) wada dotyczy najwyrazniej nielicznych egzemplarzy.

Odglos przy pierwszym kawalku (czy rozkrecaniu plyty tuz po wlozeniu) jest wyraznie slyszalny z kilku metrow, i po prostu przeszkadza w sluchaniu spokojnej muzyki (np. pianistyki).

Ukryta Zawartość

Wszystko zależy co uznamy za 'głośno'. Jak słychać z kilku metrów, to faktycznie napęd może być uszkodzony.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.