Skocz do zawartości
IGNORED

kubki drewniane do sluchawek

zibra

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Możesz wrzucić jakiś skan tego "wyidealizowanego profilu"?

Proszę.

ja jestem otwarty na wszystko! czekam na bardziej szczegolowe info!:)

Myślałem o tym, żeby zlecić wytoczenie profilu wnętrza kubka, odpowiednio pomniejszonego. Powinien to zrobić każdy tokarz. Rant, który jest na brzegu kubka w D2000 można wytoczyć z aluminium albo zrobić z wygiętej blachy aluminiowej zespawanej albo zlutowanej. Profil obciągnąłbym kilkoma warstwami włókna szklanego i karbonu, np. karbon-szkło-karbon. Całość, jak zwykle w takich sytuacjach, byłaby zespojona żywicą. Profil powinien być bardzo sztywny, stosunkowo lekki i powinien nieźle wyglądać. W żywicy da się zrobić dziury pod miniwkręty, które są użyte w D2000. Wytłumienie Dynamatą powinno zabić rezonanse własne. Ot, taka fantazja. Teoretycznie może się udać.

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Nic się ostatnio nie działo w temacie, ale informuję zainteresowanych, że rozmowy trwają, ustalanie detali musiałem odłożyć z powodów osobistych, ale wrócę do tematu i na pewno dokończę. Możliwe, że będzie dużo egzotyków do wyboru - jeśli wszystko pójdzie dobrze, użytkownicy D2000, D5000 i D7000 będą mogli zupgrade'ować swoje słuchawki nowymi kubkami o antyrezonansowym profilu z egzotycznego drewna. Jak coś ruszy, to napiszę więcej. Jeśli ktoś jest poważnie zainteresowany kubkami do Denonów, proszę o kontakt na PW, przy kilku kompletach może da się np. kupić taniej drewno, podzielimy się po kawałku Dynamatą Extreme albo coś. Rozważam też zlecenie wykonania (w Polsce) padów, takich jak tu: http://www.jmoneyaudio.com/denonpads.php Może przy chociaż kilu chętnych osobach da się to zrealizować.

Pozdrawiam.

• 2 miesiące później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Odświeżam temat, bo znalazłem snycerza pod bokiem :-) Cena przyjemna, poniżej dwóch stów "na gotowo". Na razie jestem zawalony inną robotą, ale na początku roku będę się dogadywał co i jak. Mam też poprawiony, dość mocno zmieniony przekrój kubka. Wymaga on zmodyfikowania plastikowego elementu w słuchawkach, przez co modyfikacja będzie nieodwracalna. Za to jakość połączenia i sztywność całości będzie nieporównywalnie lepsza, niż jest oryginalnie.

• 3 tygodnie później...

Odświeżam temat, bo znalazłem snycerza pod bokiem :-) Cena przyjemna, poniżej dwóch stów "na gotowo". Na razie jestem zawalony inną robotą, ale na początku roku będę się dogadywał co i jak. Mam też poprawiony, dość mocno zmieniony przekrój kubka. Wymaga on zmodyfikowania plastikowego elementu w słuchawkach, przez co modyfikacja będzie nieodwracalna. Za to jakość połączenia i sztywność całości będzie nieporównywalnie lepsza, niż jest oryginalnie.

I jak? Wiadomo coś więcej?

Prawdę mówiąc ja wolałbym nie modyfikować nic w słuchawkach tak by móc powrócić do stanu poprzedniego :)

• 3 miesiące później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Mam wreszcie i kubki i czas, żeby się nimi zająć. Po kawałku na przestrzeni najbliższych tygodni opiszę jak to wszystko wyszło. Do modyfikacji nikogo nie zmuszam, ja swoją drogę obrałem i z niej nie zrezygnuję.

Ładne , a jakby zrobić z ceramiki? :) Żartuje , sam używam modowane słuchawki i też myślałem o "obudowie " umożliwiających dostrojenie akustyczne . Pozatym testowałem wkładki kształtujące kanały dzwiękowe od przetwornika do ucha , wiadomo nie od dziś iż centralne ustawienie przetwornika w stosunku do ucha niejest najlepszym ustawieniem , nie bez powodu kształt ucha nie jest prostym lejkiem .Nie najlepszym rozwiązaniem jest najprostrze promieniowanie fali dzwiękowej do centrum ucha , w "normalnym" słuchaniu dzwięk inaczej przedostaje sie do słuchacza.

Fajny temacik , pozdrawiam.

Fajny bo znafcy niemaj tu nic do powiedzenia bo sie niemają gdzie naczytać " wiedzy".

• 3 tygodnie później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dawno nie pisałem, ale jakoś nie było czasu :-) Zrobiłem pewien postęp, wiec wrzucę kila fotek.

Na zdjęciach po kolei: obrobione, wypolerowane kubeczki bez lakieru (dlatego takie jasne), potem kubeczki z Dynamat Extreme, wytłumiona rama słuchawek i wytłumione przetworniki.

Dynamat wprowadza kolosalną różnicę. Jak widać na wcześniejszym przekroju, kubki są masywne, grube. Mimo tego, dodanie Dynamatu wprowadziło wyraźną różnicę in plus w brzmieniu. Na dwóch ostatnich zdjęciach widać, że zerwałem białą substancję z jedenastu dziurek okalających magnes. Zrobiłem to już dość dawno, celem przeprowadzenia eksperymentu. Okazuje się, że dziurki te można z dużym powodzeniem wykorzystać do strojenia słuchawek, gdyż ich zatykanie czopkami z waty zmienia ilość średnich tonów. Pod poduszkami natomiast (od strony ucha) znajduje się dość duży pierścień z ciemnoszarej pianki. Jest to rezystor akustyczny, regulujący "głębokość" zwarcia akustycznego miedzy przodem i tyłem membrany, co służy do regulacji ilości basu. Usunięcie całkowite pierścienia powoduje, że basu jest znacznie za mało. W obecnej sytuacji natomiast, tzn. z nowymi, większymi kubkami i wytłumieniem Dynamatem, bas jest bardzo potężny, zróżnicowany i dynamiczny, ale jest go nieco za dużo (o ok. 2,5 dB w paśmie poniżej 250 Hz). Mam zamiar dopasować poziom basu do reszty używając właśnie tego rezystora - albo zwiększę średnicę otworu w nim, albo zrobię całkiem nowy z innego, mniej gęstego materiału. Po zmianach moje słuchawki stały się bardzo ciężkie. Spodziewałem się tego, a waga sama w sobie nie jest problemem, natomiast poduchy są za cienkie i zbyt miękkie. Nowe będą dużo lepsze - grubsze, wygodniejsze i dopasowane do mojego ucha. Duża masa słuchawek i bardzo sztywna konstrukcja kubków dają niesamowitą dynamikę, nie tylko basu, ale w całym paśmie. Naprawdę, ten aspekt brzmienia jest na najwyższym poziomie.

Do zrobienia pozostało: wytłumić matą ażurową konstrukcję, na której zamocowany jest przetwornik, dodać wytłumienie komory z wełny (jest wata), wykonać nowe poduszki i pałąk (dziś zamawiam skóry) i znaleźć jakiś fajny kabelek. Jak coś zrobię, to zdam relację.

Może ktoś chce trochę Dynamat Extreme? Musiałem kupić cały arkusz, a zużyłem niewiele. Jeśli ktoś jest zainteresowany tuningiem Denonów, to mogę wykleić mu Dynamatem słuchawki, zwykłe plastikowe kubeczki od D2000 zyskają bardzo dużo, skoro na sztywnych drewnianych była taka różnica.

• 2 miesiące później...
Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Dodałem kolejne modyfikacje. Kubeczki po polakierowaniu wyglądają pięknie. Wytłumiłem je delikatnie naturalną wełną (nieprzędzoną), wywaliłem w końcu ten okropny kabel, który był oryginalnie i zainstalowałem splot z 4 żył DHC Nucleotide, dałem fajnego Neutrika na koniec. W przyszłości chyba dam 4-pinowego XLRa. Kabel nie jest mocowany tak jak był (do płytki z głośnikiem), tylko do metalowej ramy. Na rozdzielenie splotu czterech żył na dwa razy po dwie, wystrugałem sobie takie małe drewienko ;-) Fajnie wyszło, na focie tego nie widać. Teraz kolej na skóry, loga na środek kubeczków i jakiś stojak może. No i przydałoby się odmalować metalowe elementy, ale na razie nie wiem jak to zrobić.

• 2 miesiące później...
Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 30 Października 2012 - nie na temat
Ukryte przez misiomor, 30 Października 2012 - nie na temat

Witam! Nie kupuj wzmacniacza słuchawkowego!!!

To zbędny wydatek pieniędzy i pogorszenie jakości (w znakomitej większości przypadków), a te bajery producentów wzmacniaczy słuchawkowych przyprawiają mnie o ból przepony (ze śmiechu oczywiście) :-)

Polecam dla wnikliwych i nie tylko :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.