Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki 2.0 do Prodigy HD2

Konradt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Obecnie słucham od ponad roku na Microlabach solo6c. Dźwięk jaki z nich sie wydobywa jest ściśnięty, ciemny, pozbawiony detali.

Może to wynikać z tego że są rozstawione ok. 70cm od siebie na biurku, żaś ja sam siedzę poprostu zbyt blisko.

W tej sytuacji przydałyby się takie, które zagrają dynamiczniej, jaśniej, detaliczniej i przestrzenniej z dobrze słyszalnymi niskimi tonami.

Oczywiście wszystko w granicach możliwości jakie da się osiągnąć w przedziale cenowym do 1200 PLN.

Dodam, że wymiana opków nie jest tutaj istotna, najważniejsze są dla mnie głośniki. W daleszej części wariant dla poprawienia brzmienia będzie wymiana opków na jakieś w granicach do 200 PLN.

POzdawiam

KOnradt

Mozesz kupic sobie np jakis wzmak do 600 zl uwyzke + np kolumny b&w tez do 600 zl.

Ewentualnie monitory studyjne 600zl sztuka. A w sytuacji gdzie glosniki masz kolo kompa najlepsze wydawaly by sie monitory bliskiego pola.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

1300 zl para, aktywne, bliskiego pola. To bedzie chyba najlepsze rozwiazanie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za sugestie.

Do normalnego słuchania mam Yamahe i podłogówki.

Jednak dużo czasu spędzam w innym pokoju, na kompie, na którym słucham muzyki podczas pracy.

Microlaby juz mnie męczą, w porównaniu z tym co mam w pokoju obok, muzycznie bez porównania. NIe stanowi to nawet namiastki.

Chciałbym uzyskać choćby w jakimś stopniu taką detaliczność i przestrzeń ale za pomocą aktywnych monitorów 2.0 podłączonych do komputera bez użycia dodatkowych elementów. Kryterium to szczegółowy w detale, o przyjemnej średnicy i wyraźnym-ale nie nachalnym dolnym paśmie dźwięk.

Twoja sugestia jest ok. tylko pasmo przenoszenia zaczyna się od 64khz - to chyba nie pozwoli oddać zadowalająco dolnego pasma?

Tannoy mogą być ok. Poniżej zamieszczam wypowiedź gościa z innego forum która odwiodła mnie od brania pod uwagę krk rp5. Te Alesis słuchałem w sklepie i jak dla mnie brzmiały dokładnie tak jak je opisał autor poniższego posta:

"....Kupowałem jakieś 2 miesiące temu monitorki zakładając podobny budżet. Miałem ten komfort, że znają mnie w sklepie bo często u nich kupuję trochę sprzętu i mogłem porównać kilka na tych samych nagraniach. I tak po kolei: Alesis M1 Aktive mk2 - myślałem o nich poważnie i prawie zdecydowałem się kupić bez odsłuchania i nie darował bym sobie tego. Bardzo kiepska jakość za straszną mgłą. Zero wyrazistości i środka, góry więcej niż środka ale o wiele za mało. Jak dla mnie warte nie więcej niż 200zł. Nastepnie były Adamy A3 tak z ciekawości :) i powiem, że jeśli pracowałbym tylko z głosem, wokalem czy lektorem to wziąłbym je. Na tle tej samej półki cenowej brzmią bardzo wyraźnie ale dołu ciężko uświadczyć. KRK z serii Rokit 5 oraz Rokit 6 moim zdaniem też przereklamowane i szkoda mi tych którzy kupują je wysyłkowo nie odsłuchując ich wcześniej. Niby sporo lepiej brzmiały od Alesisów ale jak dla mnie kartonowo. Pewnie się ktoś może zirytować ale postawiłbym je na jednej półce z głośniczkami firmy Genius za około 200zł jeśli chodzi o brzmienie. Kolejny model to Tannoy Reveal 510A i 601A i tu nastąpiło moje zdziwienie. Ogromna przewaga na plus w porównaniu z poprzednimi (prócz Adamków A3) Dużo klarowniejszy dźwięk i wyrazistość. Nawet moja żona otworzyła usta ze zdziwienie i to o dziwo nie jak zobaczyła cenę ale gdy usłyszała jak grają. Powiem szczerze, że bardzo miło mnie zaskoczyły jak za tę cenę. No i zdecydowałem się na model 501A. 601 w moim mniemaniu nie odróżniały się na tyle mając i 1cal większy głośnik aby warto było dołożyć różnicę między 501A która wynosiła ponad 700zł. W przyszłości dokupię suba dedykowanego do nich. Podsumowując te Tannoye to też nie mistrzostwo świata ale w tej cenie konkurencja wypadła kilkukrotnie słabiej więc stąd mój wybór. W tej chwili pracuję na nich w nieprzystosowanym pomieszczeniu wspomagając się AKG k240 mk2. Nie mogę się doczekać kiedy usłyszę je w dobrych warunkach akustycznych. Aha nagrania jakimi się posłużyłem do odsłuchu to: Martika-Toy soldiers, Metallica-The Struggle within, TATU-Robot :) Michael Jackson-Dirty Diana i Eminem z Rihanna. ..."

Poczytaj ostatnie strony wątku "GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE..."

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Boję się takich opinii jak powyższa. Może KRK nie są idealne, ale żeby je stawiać obok Geniusów, to wielka przesada. Poza tym sprzęt wyjęty z pudełka wymaga wygrzania, więc po odsłuchu w sklepie nie można wyciągać wniosków. Sam mam KRK RP6 i nie narzekam.

Boję się takich opinii jak powyższa. Może KRK nie są idealne, ale żeby je stawiać obok Geniusów, to wielka przesada. Poza tym sprzęt wyjęty z pudełka wymaga wygrzania, więc po odsłuchu w sklepie nie można wyciągać wniosków. Sam mam KRK RP6 i nie narzekam.

Pewnie że pzesadzona opinia, ale nie znaczy że nieprawdziwa. A dla mnie bardzo wiarygodna bo słuchałem alesisy i brzmiało to dokładnie jak autor napisał. Całe to słuchanie alesisów w sklepie uświadomiło mi jak łatwo się naciąć i jak wiele jest opinii do których trzeba mieć duży dystans. A alesis nie kosztują 500zł, tylko dwa razy tyle i można pomyśleć że skoro kosztują ponad tysiaka, to poniżej pewnego poziomu jakościowego nie zejdą, ...a jednak.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.