Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Dual 1235 - warto ?

Beat

Rekomendowane odpowiedzi

>Glurak

To dlaczego Lenco nawet 30 letnie GRA?

Nie tylko wiek ale i warunki przechowywania ,uzytkowania decydują.

Gumowy idler jeśli nie stał w styku z bieżnią talerza,będzie napędzał "bez bólu"

Witam

Warto kupić gramofon Dual 1235 z wkładką DMS 220 i igłą DN 221 ?

Czy jego napęd idlerowy jest dobrze wykonany ?

Co powiecie o jego ramieniu "S" ?

W necie mało znalazłem.

Warto kupić za 50 zł i zrobić z tego myjkę mechaniczną do płyt. Ramieniem i wkładką sobie nie zawracać głowy.

Pozdro,

Yul

Warto jako jako ciekawostkę dla kolekcjonera, ma bardzo rozbudowany napęd. Pełny automat, niestety z racji złożonosci i wieku bardzo awaryjny. Ramię "S" ale na tańszym prostym przegubie, wkładka ceramiczna.

Jako gramofon na dzisiejsze czasy odradzam.

A ja kupiłem sobie Duala CS 521 który jak dla mnie gra pięknie ! Ale kupiłem go wiedząc że ma uszkodzony "automat". Czyli ramię niestety nie ma ochoty samo wędrować tam gdzie trzeba. Może ktoś z Was ma już opanowany lepiej ten mechanizm i poradził by coś ?

>Glurak

To dlaczego Lenco nawet 30 letnie GRA?

Nie tylko wiek ale i warunki przechowywania ,uzytkowania decydują.

Gumowy idler jeśli nie stał w styku z bieżnią talerza,będzie napędzał "bez bólu"

Dual to nie Lenco, zreszta sprawa ma sie podobnie z paskami napedowymi, jedna po 15 latach twardnieja, pekaja, inne zamieniaja sie w maz... a niektore po 25 latach sa w porzadku. Tylko ze pasek mozna latwo dopasowac i wymienic, kolka napedowe juz nie. Ale nawet jesli naped dziala bez zarzutu, to i tak nie warto pakowac sie w stary gramofon co najwyzej sredniej klasy. Mysle ze wiekszosc polskich gramofonow z wyzszej polki jest lepsza od tego 1235.

Ja mam duala 1224 na chyba tym samym typie napędu, rok produkcji - 1974. Działa bez zarzutu już od ponad pół roku u mnie w domu. Nic nie wskazuje na to żeby to się miało zmienić.

A który to polski gramofon jest tym z "wyższej półki"?

Ja nie znam.

Daniel, Fonomaster?????? G601??

Swoją drogą mam Adama ,czy kupię używany gramofon do 350 zł lepszy od niego?

przepraszam za wtręt

Kontynując

A który to polski gramofon jest tym z "wyższej półki"?

Ja nie znam.

Daniel, Fonomaster?????? G601??

Wyrazilem sie nie dossc jasno, chodzi o "wyższa półke" sprzetu polskiego z tamtych lat. Tak, Daniel, Fonomaster, Adam, G-8010, Bernard, G-601, one wszystkie sa lepsze od Duala 1235. Duale z serii 12xx to byla masowka, dzis do kupienia za 10-20 Eur.

A ze naped nadal dziala... no coz, stare, 50-cio letnie Bambino z takim napedem tez nadal dziala... czy to znaczy ze jest lepsze od nowszych gramofonow?

Glurak

Porównując Duale z polskimi gramofonami, ich napędy z Bambino tylko pokazujesz, że nie masz o Dualach bladego pojęcia.

Czasem warto się zastanowić zanim coś się napisze.

Wyrazilem sie nie dossc jasno, chodzi o "wyższa półke" sprzetu polskiego z tamtych lat. Tak, Daniel, Fonomaster, Adam, G-8010, Bernard, G-601, one wszystkie sa lepsze od Duala 1235. Duale z serii 12xx to byla masowka, dzis do kupienia za 10-20 Eur.

Produktów Foniki nie da się porównać z wyrobami DUAL'a. Równie sensownie jest porównywać produkty FSO i Mercedesa.

Produktów Foniki nie da się porównać z wyrobami DUAL'a. Równie sensownie jest porównywać produkty FSO i Mercedesa.

Ale Dual to chyba nie Mercedes, co? To raczej jakiś Volkswagen "garbus" :)

Pozdro,

Yul

<< Yulku,odzyskałeś widzę humor,ostatnio przez ten bankomat go nie miałeś,już myślałem że przerżnąłeś w pokera,ale,ale ten bankomat hm?:))

Pozdrawiam.

Rydzu, Tobie też humorek dopisuje niezgorzej, co mnie bardzo cieszy. Pewnie myślisz, że funken to Maybach albo Ferrari jakiś, hehe, co?

Pozdro,

Yul

P.S. Bankomat nie zarejestrował wypłaty wogóle, zatem spoko-Maroko :) Konto ze skromną liczbą nadal nienaruszone.

<< Też Niemiec,ale Yulku przyznaj że większość nadgramofonów kłania mu się w pas:)

NADGRAMOFON mi się kojarzy z jednym - russkim Ził-em :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale Dual to chyba nie Mercedes, co? To raczej jakiś Volkswagen "garbus" :)

Pozdro,

Yul

Yul trafiłeś w samo sedno. W tamtych czasach to jak Syrena 102 i VW "garbus" :-)))

Serdecznie pozdrawiam Włodek.

Glurak

Porównując Duale z polskimi gramofonami, ich napędy z Bambino tylko pokazujesz, że nie masz o Dualach bladego pojęcia.

Czasem warto się zastanowić zanim coś się napisze.

Madrze piszesz: "Czasem warto się zastanowić zanim coś się napisze." Mialem przez lata kilka gramofonow Foniki, Daniela, Bernarda, G-8010 a nawet Bambino. Wiem doskonale jak sa zbudowane bo sam je modyfikowalem, naturalnie za wyjatkiem Bambino, tam nie ma co modyfikowac. Ale wracajac do tematu, mam nadal 3 sztuki Duala 12xx tylko dlatego ze nie mialem czasu rozmontowac ich na czesci i wyrzucic. Naped idlerowy w Dualach 12xx jest na poziomie Bambino i tyle. Mam tez Duala CS 455-1, dopiero tego modelu da sie sluchac. A Ty ile miales Duali ze taki ekspert dualowy z Ciebie ?

Glurak

Proponuję wrzucić na luz bo któremuś z nas żyłka pęknie :-)

Duale które mam: 1219, 1226 (2 szt), 1229 (3 szt), 704, 714. Miałem 1214. Ekspertem nie jestem ale blade pojęcie o ich funkcjonowaniu mam.

Z polskich miałem jakiegoś GS XXX i do czynienia z Adamem (kolegi). W obydwóch NIGDY nie dało się ustawić obrotów, zawsze "pływały". W idlerowych Dualach ten problem nie występuje, o ile są sprawne oczywiście. Nie wiem jakie masz modele, ani w jakim stanie. Moje raz ustawione trzymają obroty. Mimo swoich 40 lat. Jeśli chodzi o jakość wykonania to również moim zdaniem przewaga jest po stronie Duali.

A Bambino też miałem jak byłem mały. Puszczałem na nim pocztówki i nie pamiętam zupełnie czy trzymał obroty :-)

<< Seniortelefono,doświadczenia z gramofonami wielkiego nie mam,ale zapewniam że w Bernardzie 465 obroty trzyma,zero pływania,zero regulowania.

W moim "Bernardzie" 438 również trzymają, a w 8010 nie. Ale wszystkie Foniki buczą, a Duale nie :-) I żeby uprzedzić pytanie, Duali mam 10 w tym 3 idlery, reszta to serie 500, 600, 700.

Gość rydz

(Konto usunięte)

<< Nie wiem jak głośno buczą inne gramofony Foniki,w moim też buczy,słychac to z odległości gdzieś metra,ale potencjometr jest wtedy odkrecony tak wysoko że gdybym miał słuchać na tym poziomie pewnie bym ogłuchł:))

rydz

To co napisałem dotyczy tych dwóch konkretnych gramofonów z którymi miałem do czynienia. Nie twierdzę, że wszystkie polskie miały kłopoty z obrotami. Jednak czytając wypowiedzi różnych ludzi w necie można stwierdzić, że była to dość częsta przypadłość. Nie twierdzę, że polskie gramofony są z natury złe. Natomiast porównywanie ich do Duali jest trochę nietrafione. Moim zdaniem rzecz jasna.

I żeby uprzedzić pytanie, Duali mam 10 w tym 3 idlery, reszta to serie 500, 600, 700.

A myślałem, że tylko ja jestem dziwakiem :-)

Najlepsze ze sam zainteresowany sie wogule nie wypowiada ;) Pytanie bylo czy warto kupic Duala 1235. Nadal twierdze ze nie warto i nawet polskie gramofony sa od niego lepsze. Nawiasem mowiac G-8010 itp. byly elektrycznie i mechanicznie bardzo podobne do siebie. Problemy z obrotami i brumem mozna bylo latwo usunac. Wystarczylo diode prostownicza w zasilaniu wymienic na mostek prostowniczy, do diody zenera w stabilizatorze dodac tranzystor i odpowiednio poprowadzic mase. Przerobilem tak kilkanascie polskich gramofonow w latach 80. Natomiast Dual produkowal sprzet bardzo dobry jak i popularny, 1235 zalicza sie do tego drugiego.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.