Skocz do zawartości
IGNORED

Pojedynek na batuty

samotulinus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mogę też dorzucić czwarte wykonanie... Jakoś się uzbierało.

Papageno, to jakie punkty dajesz?

Kurde, co to? Taniec z gwiazdami?

Ok. nagranie 2 - 3 pkt.

nagranie 3 - 2 pkt.

nagranie 1 - 1,75 pkt.

Sorki za off-topic, czy nagrania pod batutą samego Strawińskiego są godne uwagi? Pytam bo - poza Edypem - jestem dość zielony w temacie jego twórczości, a można dostać fajny pięciopak w dobrej cenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sorki za off-topic, czy nagrania pod batutą samego Strawińskiego są godne uwagi? Pytam bo - poza Edypem - jestem dość zielony w temacie jego twórczości, a można dostać fajny pięciopak w dobrej cenie:

Nagrania samego Strawińskiego to "pozycja obowiązkowa". Ale lepszym wyborem jest pełny zestaw 22 cd (Sony) - jeszcze w ubr. był na amazonie w bardzo podobnej cenie jak teraz ten pięciopak, niestety teraz już drożej i tylko na marketplace:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nagrania samego Strawińskiego to "pozycja obowiązkowa". Ale lepszym wyborem jest pełny zestaw 22 cd (Sony) - jeszcze w ubr. był na amazonie w bardzo podobnej cenie jak teraz ten pięciopak, niestety teraz już drożej i tylko na marketplace:

Ukryta Zawartość

Dzięki - na razie poprzestanę na tym pięciopaku.

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

http://www.amazon.co.uk/Works-Igor-Stravinsky/dp/B000PTYUQG/ref=sr_1_1?s=music&ie=UTF8&qid=1320402241&sr=1-1

I po raz kolejny dziękuję Dongu za wskazanie boksu. Właśnie zamówiłem na arkivmussic.

I po raz kolejny dziękuję Dongu za wskazanie boksu. Właśnie zamówiłem na arkivmussic.

Na .com czy .eu ?

ps. Jakbyś mógł, daj znać, jak otrzymasz przesyłkę - jestem ciekaw, jak realizują zamówienia. Ceny mają niezbyt apetyczne, ale wybór ogromny (w tym wiele rzadkich pozycji na wyczerpaniu).

Gość papageno

(Konto usunięte)

Na .com czy .eu ?

ps. Jakbyś mógł, daj znać, jak otrzymasz przesyłkę - jestem ciekaw, jak realizują zamówienia. Ceny mają niezbyt apetyczne, ale wybór ogromny (w tym wiele rzadkich pozycji na wyczerpaniu).

com. Wybór faktycznie ogromny. Oczywiście, że się pochwalę, gdy płyty otrzymam. Na razie potwierdzili przyjęcie zamówienia.

com. Wybór faktycznie ogromny. Oczywiście, że się pochwalę, gdy płyty otrzymam. Na razie potwierdzili przyjęcie zamówienia.

Dla przykładu: lista dyrygentów prowadzących Symfonię, o której oststnio mowa:

Ansermet, Ernest (1)

Ashkenazy, Vladimir (2)

Bernstein, Leonard (2)

Boulez, Pierre (3)

Craft, Robert (1)

Davis, Sir Colin (1)

Dutoit, Charles (2)

Furtwängler, Wilhelm (1)

Gibson, Sir Alexander (1)

Gielen, Michael (1)

Goossens, Sir Eugene (1)

Horenstein, Jascha (1)

Järvi, Neeme (1)

Klemperer, Otto (1)

Kraft, Robert (1)

Mata, Eduardo (1)

Mehta, Zubin (2)

Nott, Jonathan (1)

Rattle, Simon (6)

Rozhdestvensky, Gennadi (1)

Sacher, Paul (1)

Saraste, Jukka-Pekka (1)

Shao, En (1)

Solti, Sir Georg (1)

Stravinsky, Igor (5)

Thomas, Michael Tilson (1)

Dla przykładu: lista dyrygentów prowadzących Symfonię, o której oststnio mowa:

(...)

Nawigację po arkivmusic wprost uwielbiam - jak mam coś wyszukać na szybko to zawsze tam.

Niestety otwierając wersję europejską poszli w ciężkiego gniota, który tylko pozornie powiela genialną funkcjonalność oryginału.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Tad46. Gdy będę już miał ten 22 płytowy box Strawińskiego pod dyrekcją Strawińskiego, gdy przesłucham te płyty, to czy będę miłośnikiem, czy męczennikiem. Taka pararlela: Strasussa da się słuchąć, jeśli jest to wykonanie najlepsze z możliwych. Czy ze Strawińskiem też tak jest? Dudamel mnie poruszył do głębi ( w Orgii Wiosny), a sam kompozytor też porusza w ten sposób?

P.S. Jak tu cicho o zmierzchu.

Tad46. Gdy będę już miał ten 22 płytowy box Strawińskiego pod dyrekcją Strawińskiego, gdy przesłucham te płyty, to czy będę miłośnikiem, czy męczennikiem. Taka pararlela: Strasussa da się słuchąć, jeśli jest to wykonanie najlepsze z możliwych. Czy ze Strawińskiem też tak jest? Dudamel mnie poruszył do głębi ( w Orgii Wiosny), a sam kompozytor też porusza w ten sposób?

P.S. Jak tu cicho o zmierzchu.

Dudamel atakuje machistycznie, agresywnie i bezpardonowo, a Strawiński zwyczajnie pokazuje, o co chodzi w tej muzyce. Mnie porusza.

Wroce do głownego tematu

Moze to kwestia kolejnosci nagran, ale glowna uwage zwrocilem na roznice miedzy utworami 1 i 2. Pierwsza wersja jest wolniejsza, ktos mial sluszne, moim zdaniem, skojarzenie z Niemcami, moze Boulez z niemiecka orkiestra ? Na Furtwanglera za dobra jakosc, ale moze byc tez Klemperer, cos w tym stylu.

Druga jest o wiele szybsza, nie moge jej nic zarzucic, sam Igor Strawinski gral ta czesc mniej wiecej w tym tempie, wiec moze tak trzeba, a to pierwsze jest tak "po niemiecku" zwolnione.

Trzecie podobne do pierwszego, ale gorsze, ale moze jakby najpierw dac to, a potem to pierwsze to napisalbym odwrotnie. 1 i 3 sa po prostu dosyc podobne do siebie.

Wersja 1 - 3 pkt

wersja 2 - 2 pkt

wersja 3 - 1 pkt

Gość papageno

(Konto usunięte)

Na .com czy .eu ?

ArkivMusic działa. Właśnie dostałem maila, że wysłali. Płyta 38$, wysyłka 23$. Ciekawe, kiedy dojdzie?

Droga ta przesylka, nie lepiej bylo wiecej plyt zamowic ?

Ostatnio wzielo mnie na Olivera Messieana, wiec Strawinski brzmi przyjemnie i przystepnie. Choc i Messiaen jest przystepny, w porownaniu na przyklad z Pendereckim.

Moje typy:

3 pkt. – wykonanie nr 2, najwięcej kontrastów dynamicznych, najbardziej konsekwentne rytmiczne, atmosfera groteski wzmagana przez jaskrawe brzmienie – jedyne wykonanie, które nie nuży.

po 2 pkt. - wykony 1 i 3. Jedynka najbardziej homogeniczna brzmieniowo, dwójka bardziej wieloplanowa, ale brzmienie orkiestry zbyt sucho-szare, w obydwu siada napięcie po efektownym początku, choć nie do tego stopnia, by zniechęcać do samej kompozycji(sam utwór słyszałem po raz pierwszy).

Nagranie 2 - najbardziej barwne, z nutką szaleństwa, duża dynamika - 3 pkt

Nagranie 3 - najbardziej "subtelne" i delikatne, płynne i na swój sposób ujmujące. Ma klimat - 2 pkt

Nagranie 1 - najmniej zostaje "w głowie" po odsłuchu. Takie gładkie, trochę miałkie, poprawne i jednocześnie nijakie - 1 pkt

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Właśnie wróciłem z Krakowa po dwóch dniach (nie, nie służbowo tym razem: na wystawę Turnera, córce chciałem pokazać, ja znam z Londynu, a przy okazji na inne).

Pora podsumować oceny. Może jeszcze dodam swoje.

W moim przekonaniu najlepsze jest nagranie nr 2, do wszystkich określeń, jakie zostały wymienione, można dodać jedno: ja tam słyszę tragedię, coś jak w Święcie wiosny, tragedia pod powierzchnią rozpasania. Ale zaczyna się jak u Hitchcocka, od trzęsienie ziemi, i dalej tylko dodaje się efektów. Wykonanie nr 2: 3 pkt. Nie potrafię zdecydować się które z pozostałych mi się bardziej podoba, więc po 2 pkt każde.

W zabawie brali udział:

samotulinus

papageno

dong

gregori

dzaro

newbieopera

Jazzyfan

tad

(przepraszam jeżeli ortografia nietrafiona).

Punktacja ogólna:

1 miejsce wyk. nr 2: 22 pkt

2 miejsce wyk. nr 3: 14,5 pkt

3 miejsce wyk. nr 1: 13,75 pkt.

Jak widać, większość uczestników miała te same wrażenia co ja: że nie bardzo wiadomo które lepsze.

Pora na rozwiązanie zagadki.

Znakomita większość uczestników stwierdziła, że, jak to się często powtarza, jednym z najlepszych interpretatorów utworów Strawińskiego jest Igor Strawiński. Co prawda nie jest on szkolonym dyrygentem, ale podobno umiał szybko złapać więź z orkiestrą i robiła co chciał (na pewnej płycie jest nagranie jego próby z orkiestrą, Strawiński jest tam przeuroczy).

Dokładnie to jest to nagranie:

Ukryta Zawartość

Wykonanie ocenione jako drugie: bardzo dobry interpretator nagrań Strawińskiego, jedna z najlepszych wersji Pietruszki: Simon Rattle. Dokładnie to wykonanie:

Ukryta Zawartość

Z Berliner Philharmoniker (o których sam Strawiński pisał, po nagraniu Karajana, że nie potrafią wykonywać jego orkiestry, ponieważ zastygli w pewnym kanonie. Czasy się zmieniły, Rattle jest znakomitym wykonawcą muzyki współczesnej, był wykonawcą i intrepretatorem także jazzu, wszystkie nagrania Strawińskiego pod jego batutą są co najmniej dobre, albo i znakomite, jak wspomniana Pietruszka czy Hebanowy koncert).

Trzecie miejsce: dyrygent precyzyjny (acz chłodny), znakomity znawca muzyki współczesnej, wybitny kompozytor: Pierre Boulez:

Ukryta Zawartość

Także z Berliner Philharmoniker, co potrafi nam od razu ocenić jak ten sam utwór potrafią zagrać pod dwoma różnymi dyrygentami.

Dziękuję bardzo za (liczne) uczestnictwo!

Wniosek pewien jest taki, że chyba dobrze jednak dać więcej czasu.

Papageno, już w zasadzie odpowiedziałem na Twoje pytanie: wiele interpretacji Strawińskiego Strawińskiego uważa się wręcz za kanoniczne. Podobno (nie znam wielu wersji) jego The Rake's Progress jest niedościgłe. Jeżeli chodzi o Święto wiosny, nie znam Dudamela, ale nagrania Strawińskiego czynią z niej muzykę pozbawioną właśnie orgiazmu, podkreślają mechaniczny charakter muzyki (ona jest skonstruowana jak ogromny precyzyjny zegar), kompulsywność rytu, mitu, i Święto.. jawi się jako muzyka lodowata i przerażająca.

Ale chciałem jeszcze powtórzyć: to muzyka sceniczna i dobrze ją także słuchać wraz z baletem. Szczęśliwcy z Warszawy mogą iść do Teatru Wielkiego, gdzie są na jednym przedstawieniu trzy choreografie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wykonania nr 1 i 2 nie stanowiły dla mnie zagadki, gdyż mam je w swojej kolekcji. Zastanawia mnie jednak ten Rattle.

Także z Berliner Philharmoniker, co potrafi nam od razu ocenić jak ten sam utwór potrafią zagrać pod dwoma różnymi dyrygentami.

No właśnie odniosłem wrażenie, że dokładnie tak samo :) BTW: nagranie Bouleza jest o 9 lat starsze.

Widać Simon nie miał własnego pomysłu i podczas dyrygowania słuchał wersji Bouleza z iPoda, albo orkiestra nie pozwoliła mu sobą zadyrygować. ;) :) Ciekawie by było zestawić i porównać wykresy dynamiczne obu przykładów (1 i 3) w jakimś edytorze dźwięku...

Znakomita większość uczestników stwierdziła, że, jak to się często powtarza, jednym z najlepszych interpretatorów utworów Strawińskiego jest Igor Strawiński. Co prawda nie jest on szkolonym dyrygentem, ale podobno umiał szybko złapać więź z orkiestrą i robiła co chciał (na pewnej płycie jest nagranie jego próby z orkiestrą, Strawiński jest tam przeuroczy).

Dokładnie to jest to nagranie:

Ukryta Zawartość

Ta płyta wchodzi też w skład podlinkowanego przeze mnie boksu i jest zdecydowanie jednym z "hajlajtów".

Dzarro: jeśli rezygnujesz z całości Strawińskiego, to polecam gorąco album z symfoniami jako suplement do "Twojego" pięciopaku.

Tad: obiecałeś jeszcze czwartą wersję? ;-)

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
Gość papageno

(Konto usunięte)

ps. Jakbyś mógł, daj znać, jak otrzymasz przesyłkę - jestem ciekaw, jak realizują zamówienia.

Dongu. Wczoraj dotarła przesyłka z Arkiv. 10 dni. Mniej więcej jak z Japonii. Rano wróciłem z pracy i dobrałem się do tego boxu. 22 płyty, od czego zacząć? Znam najwyżej kilka procent zawartości, reszta absolutna nowość.

Zaczynam więc od płyty nr 1. Ognisty ptak.

Dongu. Wczoraj dotarła przesyłka z Arkiv. 10 dni. Mniej więcej jak z Japonii. Rano wróciłem z pracy i dobrałem się do tego boxu. 22 płyty, od czego zacząć? Znam najwyżej kilka procent zawartości, reszta absolutna nowość.

Zaczynam więc od płyty nr 1. Ognisty ptak.

No, to czeka Cię parę dni wyjątkowo smakowitej uczty. Miłych wrażeń!

Obiecałem 4 wersję i słowa dotrzymam, ale muszę najpierw zdecydowanie wrócić do domu...

Papageno, ja to Ci zazdroszczę! Tyle skarbów do posłuchania.... Ja akurat nie lubię Ognistego ptaka. Pietruszka to inny świat.

A myśmy skończyli zabawę na batuty??? Bo nic nie ma.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Papageno, ja to Ci zazdroszczę! Tyle skarbów do posłuchania....

Sam sobie zazdroszczę.

Dong, Tad46, wskażcie wątki o Strawińskim, wyszukiwarka nie podaje, albo nie umiem szukać (co bardziej prawdopodobne).

Gość papageno

(Konto usunięte)

A jakoś sobie nie przypominam wątków o Strawińskim... Szukasz czegoś konkretnego?

Wysłuchałem od rana 6 płyt. Rodzi się wiele pytań. Nie będę już zaśmiecał tego wątku, Samotulinus - przepraszam.

Dong, Tad46, wskażcie wątki o Strawińskim, wyszukiwarka nie podaje, albo nie umiem szukać (co bardziej prawdopodobne).

Bo i posucha faktyczna. Ale służę uprzejmie, w kolejności chronologicznej:

1. Jest taki wątek, nie całkiem dedykowany:

Ukryta Zawartość

(pisali w nim m.in. niejacy Tad46 i dong)

2. Do opisu Twoich wrażeń niezgorzej pasowałby ten, jak na razie odrobinę, hm - niedorozwinięty?

Ukryta Zawartość

3. Mamy też taki ściśle specjalizowany temacik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Bo i posucha faktyczna. Ale służę uprzejmie, w kolejności chronologicznej:

1. Jest taki wątek, nie całkiem dedykowany:

http://www.audiostereo.pl/prokofiev-stravinski-debussy_2463.html

(pisali w nim m.in. niejacy Tad46 i dong)

2. Do opisu Twoich wrażeń niezgorzej pasowałby ten, jak na razie odrobinę, hm - niedorozwinięty?

http://www.audiostereo.pl/strawinski-historical-recordings-sony_6187.html

3. Mamy też taki ściśle specjalizowany temacik:

http://www.audiostereo.pl/swieto-wiosny-ktore-nagraniewykonanie-polecacie_63776.html

Ale tam nic nie ma o muzyce, poza tradycyjną na forum licytacją, czyje nagranie lepsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.