Skocz do zawartości
IGNORED

Otto KLEMPERER

aleksandraU

Rekomendowane odpowiedzi

Mam sporo do nadrobienia jeśli o Klemperera chodzi. Mozart, Haydn i właśnie... Handel. Mesjasza poza hipowymi wykonaniami mam Soltiego.

Olu, jak o Klempererze mowa sięgnij koniecznie po Mahlera. U mnie fascynacja Mahlerem (ostatnio zdominowany jestem przez Wagnera) nieco osłabła, ale nadal do Mahlera wracam, słucham, mam po kilka wykonań ulubionych symfonii.

Ja tam Klemperera za dużo nie znam, natomiast był to asystent Mahlera (razem z Walterem), któreg Mahler bardzo cenił. Jego wykonania II czy IX symfonii są genialne. IX zresztą podoba mi się osobiście bardziej niż wykonanie Bruno Waltera. Walter jest trochę bardziej romantyczny i "miękki" w swojej interpretacji. Klemperer jest bardziej surowy i różnorodny. Jedyne wykonie dziewiątej które podoba mi się chyba nawet bardziej niż Klemperer i Walter to Giulini. Ale to zupełnie inne podejście do Mahlera. Poza tym mam od jakiegoś czasu płytę EMI z nagraniem "Das Lied von der Erde" Mahlera. Pod batutą Klemperera właśnie. Mimo że mam jeszcze dwa inne wykonania (Bernstein, Boulez), to do wykonania Klemperera żadno się nie umywa nawet. Piszę o tej płycie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Można też znaleźć trochę Wagnera. Przykładowo Holender:

JazzyFan

Ukryta Zawartość

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Fritz Wunderlich śpiewający pierwszą pieśń Das Trinklied vom Jammer der Erde jest po prostu genialny.

Dokładnie. Na mnie ta płyta wywarła piorunujące wrażenie. Pamiętam jeszcze że słuchałem jej późnym wieczorem. Całe nagranie w porównaniu z innymi które mam jest tak bogate w brzmienia, tak rozległe i wielkie, że trudno to opisać. Trzeba po prostu posłuchać. Najbardziej fascynujące jest też to, że potęga, dynamika i tragizm w jednej pieśni, w innej (np Der Einsame im Herbst) przeradza się w niezwykle poetyckie i delikatne prowadzenie. Ale jak poetyckie! (niech posłuchają Ci, którzy uważają że Klemperer to tylko granitowa potęga). Połączenie klarnetu i smyczków w Der Einsame im Herbst u Klemperera i szczególnie w tle partie smyczkowe brzmią jak ..nie z tego świata. Co za misterne rzeźbienie detali. Jakby ktoś rysował na wodzie..

Nie wiem jak zrobił to Klemperer, ale to co w wykonaniu Bernsteina czy Bouleza jest tylko zbiorem pieśni, u Klemperera staje się misterium.

Dobra. Idę sobie włączyć tę płytę, bo nie wytrzymam.. :)

JazzyFan

Dokładnie. Na mnie ta płyta wywarła piorunujące wrażenie. Pamiętam jeszcze że słuchałem jej późnym wieczorem. Całe nagranie w porównaniu z innymi które mam jest tak bogate w brzmienia, tak rozległe i wielkie, że trudno to opisać. Trzeba po prostu posłuchać. Najbardziej fascynujące jest też to, że potęga, dynamika i tragizm w jednej pieśni, w innej (np Der Einsame im Herbst) przeradza się w niezwykle poetyckie i delikatne prowadzenie. Ale jak poetyckie! (niech posłuchają Ci, którzy uważają że Klemperer to tylko granitowa potęga). Połączenie klarnetu i smyczków w Der Einsame im Herbst u Klemperera i szczególnie w tle partie smyczkowe brzmią jak ..nie z tego świata. Co za misterne rzeźbienie detali. Jakby ktoś rysował na wodzie..

Nie wiem jak zrobił to Klemperer, ale to co w wykonaniu Bernsteina czy Bouleza jest tylko zbiorem pieśni, u Klemperera staje się misterium.

Dobra. Idę sobie włączyć tę płytę, bo nie wytrzymam.. :)

No to trzeba faktycznie posłuchać. Dziękuję za sugestie.

Widzę, że powoli nieśmiała teza, że Klemperer geniuszem batuty był nabiera sensu. Jeżeli na kilka osób z forum w taki sposób oddziaływują jego interpretacje...

... Szkoda że Furtwangler nie nagrał żadnej symfonii Mahlera. A wydawałoby się że ten nurt jest mu bliski. Klemperer wydaje się całkiem wszechstronny jak na dyrygenta "starej szkoły". Udane i uznane interpretacje Mozarta i Haydna, Mahlera, Beethovena, Brahmsa.. wysoko recenzowana "fantastyczna" Berlioza, pomnikowe i mistyczne kreacje Bacha, Handla.. aranżacje Rameau i Corellego... IX Dworzaka, Strawiński, a nawet Gershwin :-) Zresztą bardzo ciekawie, trochę mahlerowato brzmiący Gershwin :-) Można znaleźć w sieci fragmenty.

Pozdrawiam,

Ola

A to widzę, że krajan, ten Klemperer! Też w Breslau się urodził :-)

Może ktoś ma Klemperera z Barenboimem, jak grają koncerty fortepianowe Beethovena? Bo kupiłem kiedys i jedna płyta uszkodzona, a zgubiłem kwitek.. Bo tak gadam gadam, ale mam jego kilka nagrań. Można nawet kiedyś posłucham...

A to widzę, że krajan, ten Klemperer! Też w Breslau się urodził :-)

Do ilości za jakie się łapał Karajan, to raczej Klempererowi daleko. I może lepiej.

Może ktoś ma Klemperera z Barenboimem, jak grają koncerty fortepianowe Beethovena? Bo kupiłem kiedys i jedna płyta uszkodzona, a zgubiłem kwitek.. Bo tak gadam gadam, ale mam jego kilka nagrań. Można nawet kiedyś posłucham...

Ja mam. Świeżo przesłuchane. Skomentowałam to nagranie kilka postów wyżej.

Pozdrawiam,

Ola

A tutaj fragment kompozycji Klemperera. Trochę dziwna. Od 2:17 instrumenty jakby.. zaczynały chichotać. Czuć trochę klimat groteski, trochę makabreski. Muzyka nie jest raczej tak zakorzeniona w XIXwiecznej tradycji jak kompozycje Furta. Klemperer nie przywiązywał zbytniej wagi do swoich kompozycji. Nie starał się ich wydawać i nie dyrygował nimi. Może komponowanie traktował jako lekarstwo na swoje stany chorobowe? Mozart (prawdopodobnie ta sama choroba. Nie porównuje ich jako kompozytorów) też podobno w okresach hipomanii rzucał się w twórczy wir...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Odnośnie Mahlera, o którym pisał Jazzy, to szykuje się w listopadzie miły boksik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

No to trzeba faktycznie posłuchać. Dziękuję za sugestie.

Widzę, że powoli nieśmiała teza, że Klemperer geniuszem batuty był nabiera sensu. Jeżeli na kilka osób z forum w taki sposób oddziaływują jego interpretacje...

... Szkoda że Furtwangler nie nagrał żadnej symfonii Mahlera.

Nagrać nie nagrał, natomiast w latach trzydziestych dyrygował symfoniami 1, 3, 4, czy "Das Lied" właśnie.

Co do Klemperera to zdecydowanie polecam "Das Lied". Zresztą wydał to nagranie również Esoteric:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do fetowania Niemców: ja chętnie we Wrocławiu zobaczę ulice, pomniki, tablice dla upamiętnienia tych, którzy tworzyli kulturę świata, a tu się urodzili, niezależnie od tego, czy on Polak, Czech, Niemiec czy Żyd albo Cygan. Ale szowinizm nadal mocny. Jest tablica ku czci Webera, Brahmsa... i chyba tyle. I pomnik Chopina.

Odnośnie Mahlera, o którym pisał Jazzy, to szykuje się w listopadzie miły boksik:

Ukryta Zawartość

Tu trochę taniej i trochę wcześniej:

Ukryta Zawartość

Przypomnieliście mi o tej Pieśni Ziemi... a przecież też mam od dawna to nagranie i bardzo je lubię. Dołączam się do rekomendacji! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do Klemperera to zdecydowanie polecam "Das Lied". Zresztą wydał to nagranie również Esoteric:

Esoteric lubi Klemperera. Wydali też Francka i Schumanna pod jego batutą:

Ukryta Zawartość

Tu trochę taniej i trochę wcześniej:

Ukryta Zawartość

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

A jak zawsze "Pietruszkę" Strawińskiego średnio, a tutaj wyjątkowo mi się podoba:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Olu, jak o Klempererze mowa sięgnij koniecznie po Mahlera. U mnie fascynacja Mahlerem (ostatnio zdominowany jestem przez Wagnera) nieco osłabła, ale nadal do Mahlera wracam, słucham, mam po kilka wykonań ulubionych symfonii.

Ja tam Klemperera za dużo nie znam, natomiast był to asystent Mahlera (razem z Walterem), któreg Mahler bardzo cenił. Jego wykonania II czy IX symfonii są genialne. [....]

JazzyFan

Tu wspominaliście o CHAD. Dla mnie "CHAD" w muzyce to właśnie Mahler przede wszystkim- dlatego podchodzę do tego kompozytora z dużym uprzedzeniem. Te straszliwe amplitudy uczuć, metafizyki uczuć: [jak mania] ekstatyczne mistycyzujące adagia a z drugiej strony [jak depresja] fragmenty głębokiego tragizmu, pesymizmu "złamania". Świetnie o tym pisał Pociej. Więc może do siebie pasowali Klemperer do Mahlera- w tym usposobieniu tak może za prostu określonym przeze mnie CHAD (no ale to wy o tym prawie całą pierwszą stronę wątku dywagowaliście).

Jak na ten cholerny CHAD to jednak ten człowiek zachował w muzyce ogromną godność i opanowanie i potrafił narzucić temu graniu swój bardzo powiedziałbym zdrowy (nie w sensie prostactwa oczywiście lecz głębokiej siły i głębokiego ZDROWIA) styl. Dlatego masz rację JazzyFan to świetnie by np. kompensowało wspomniane przeze mnie poważne zastrzeżenia co do Mahlera.

Ten wątek niestety trochę się rozmył- za mało było o samym Klempererze, ale cieszę się że jest- dzięx dla autora wątku. Osobiście kręcę nosem na HIP dlatego ogromnie mi odpowiada że.... Otto Klemperer ze swym np. Bachem tu zawitał. Wspaniała epoka, i HIPowcy mogą tam sobie pobrzękiwać i popiskiwać z cicha na swoich rachitycznych fujareczkach- no ale oczywiście z wysoko zadartymi przykrótkimi nosami, bo wszak oni wiedzą najlepiej jak to drzewniej się grało.

Ten wątek niestety trochę się rozmył- za mało było o samym Klempererze, ale cieszę się że jest- dzięx dla autora wątku. Osobiście kręcę nosem na HIP dlatego ogromnie mi odpowiada że.... Otto Klemperer ze swym np. Bachem tu zawitał.

Do mnie kilka dni temu dotarła msza B-moll pod batutą Klemperera. Wydawnictwo Testament. Potężne, sugestywne chóry. Wykonanie jest ... OGROMNE.

W takich chwilach nie ma znaczenia, że ta msza historycznie pewnie nie była nigdy wykonywana w tak ogromnym składzie lub że orkiestra nie używa jelitowych strun ;-)

Pozdrawiam,

Ola

W 1958 roku Klemperer chyba jeden jedyny raz odwiedził Metropolitan Operę w Nowym Jorku i poprowadził przedstawienie Tristana i Izoldy , niestety nie ma żadnej rejestracji tego koncertu.

Chyba Ola wspominała już,że Klemperer nagrał z Claudio Arrauem I Koncert Chopina.

Mamy również i II nagrany z pianistką Guiomar Novaes

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wspaniała epoka, i HIPowcy mogą tam sobie pobrzękiwać i popiskiwać z cicha na swoich rachitycznych fujareczkach- no ale oczywiście z wysoko zadartymi przykrótkimi nosami, bo wszak oni wiedzą najlepiej jak to drzewniej się grało.

Dawno takich dyrdymałów nie czytałem.

Porządek i trzymanie proporcji u Klemperera powodowały że pomimo dużej masy intepretacji na wielkie orkiestry klasycyzm nie dostawał udaru. Jest jego późne nagranie "Czarodziejskiego Fletu" dla EMI z 1969, wyjątkowe także od strony wokalnej ale i całkiem dobrze jak na tamte czasy poprowadzone (chociaż Klemperer chyba już mniej kontaktował, podobno wtedy był już właściwie głuchy)... Częściowe głuchnięcie to niestety prawie że choroba zawodowa pracowitych dyrygentów wielkich orkiestr, HIP jest pod tym względem dużo bardziej higieniczny :D

Po tym jak zachwycał się Jazzy boksem Audite z Furtem, kupiłam i jak pisałam wcześniej faktycznie jakość nagrań i remasteringu robi wrażenie.

Wspaniałe wydawnictwo i max jaki można uzyskać z nagrań mono.

A tymczasem okazuje się, że w zapowiedziach na połowę listopada jest kolejny box Audite, ale właśnie z Klempererem! :-))

Ukryta Zawartość

"These recordings illuminate Klemperer´s late performing style, his repertoire and his interpretational ideals. He explored the repertoire of the 18th to the 20th centuries by creating three-dimensional sound, concise rhythms, clearly contoured forms and precise characterisations. He interpreted the works of Mozart and Beethoven; through Mahler and Hindemith he forged a connection to the music which had been banned by the Nazis. With this new 5-CD boxed set, Audite documents the artistic cooperation between Klemperer and the RSO Berlin, for the first time, using original tapes from the RIAS (today´s Deutschlandradio Kultur) sound archives, thus also ensuring the best possible technical quality."

Zamówiłam już w opcji pre-order.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

A jak zawsze "Pietruszkę" Strawińskiego średnio, a tutaj wyjątkowo mi się podoba:

Petrushka to zupełnie nie moje klimaty, ale neoklasycyzm Strawińskiego w wykonaniu Klemperera, prima sort.

Właśnie słucham "Pulcinelli" z tej płyty:

SBT1156_mini.jpg

Pozdrawiam,

Ola

• 4 miesiące później...

Kilka plyt tego dyrygenta wydano w formacie SACD z bardzo dobra jakoscia dzwieku :

Ukryta Zawartość

EMI Europe wyda w kwietniu pierwsze albumy z serii Signature Collection SACD w przystepnej cenie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pawellt

Gdzie natrafiłeś,że to maja wznowić, na archiphon.de i u dystrybutora cały czas jest jako niedostępne juz od dawna ?

Na Amazonie. Można tam już składać zamówienia (pre-order), które będą realizowane od 3 kwietnia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja uważam, ze geniuszem jest nasz Jerzy Maksymiuk. Bylem kiedyś na koncercie, opowiadał wspaniale dykteryjki. On JEST geniuszem, to pewne. Ta fryzura! Nie wiem tylko ilu ma podobnych konkurentów w świecie.

pzdrw

såså

Dokładnie. Pamiętam kiedyś we Wrocku na jego koncercie z POK mało mi dosłownie serce z klaty nie wyskoczyło. Od płyty z symfonią C-dur Mozarta z Maksymiukiem zaczął się mój romans z muzyką w ogóle. Maksymiuk= THE BEST

:)

• 4 tygodnie później...

Wytwórnia Testament zapowiada wydanie kolejnych niepublikowanych nagrań Klemperera , dla mnie to oczywiście rarytasy i czekam z niecierpliwościa na te płyty.http://testament.co.uk/default.aspx?PageID=74

Coś mam problem z wklejeniem dokladnego linku,ale można to sobie sprawdzić na ich stronie.

Jestem szczególnie ciekawy nagrań live Berlioza Romeo i Julia oraz Symfonia Fantastyczna.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.