Skocz do zawartości
IGNORED

NAPRAWA CD (DIY) POMOCY!

skrzypek2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam nietypowy odtwarzacz CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .... Jest to niemiecka manufaktura AKUSTIK PERFEKT ....Nie ma do niego schematu...Więc w tym cały problem...Padł prawdopodobnie laser ale pewności nie mam...................Objawy są następujące: Napęd rusza a po ok 10-20s staje i już płyta się nie kręci i pokazuje < NO DISC> .I już płyta się nie rusza...Jak wyłącze i włącze to jest podobnie albo od początku nie rusza płyty i < NO DISC>..... Jest tam laser (Philipsa CD PRO 2)....Ja się na tym nie znam.....Czy ktoś to może zdiagnozować co jest i ewentualnie naprawić??? Czy to napewno laser??? Czy można wymienić na jakiś zamiennik albo jakoś inaczej??? Nowy laser z tego co wiem to ponad 200 euro.....CZY KTOś MOże POMóC...Czy taki sprzęt mam dać do punktu gdzie naprawiają RTV??? Trochę się boję??? Zdaje się na waszą pomoc :) :) :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/87222-naprawa-cd-diy-pomocy/

Po pierwsze to nie zwykłe RTV wiec NIE ZANIOŚ DO JAKIEGOŚ ZBYCHA co to umie naprawić starego heliosa :)

To tylko pogorszy sprawę

Teraz kolejne pytanie czy to sie działo juz wcześniej ? czy miał napęd wcześniej jakieś problemy ? Czy się to stało nagle ?

Można napisać do producenta choć znajać hansów wątpię czy schemat udostępnią ale jak nie napiszesz to nie spróbujesz

Naprawa pradopodobnie wymagać bedzie wymiany całego napędu CDPro - no cóż taką to ma budowe ,....

Stało się to nagle podczas odtwarzania...I już tak jest cały czas...Producent mówi że schematu nie ma... A naprawa u niego + koszty wysyłki w jedną i drugą stronę są nieopłacalne.... Jak ktoś mi nie pomoże to pójdzie po kilku latach na złom....Trudno...Tak bywa :(

Witam.Posiadam nietypowy odtwarzacz CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .... Jest to niemiecka manufaktura AKUSTIK PERFEKT ....Nie ma do niego schematu...Więc w tym cały problem...Padł prawdopodobnie laser ale pewności nie mam...................Objawy są następujące: Napęd rusza a po ok 10-20s staje i już płyta się nie kręci i pokazuje < NO DISC> .I już płyta się nie rusza...Jak wyłącze i włącze to jest podobnie albo od początku nie rusza płyty i < NO DISC>..... Jest tam laser (Philipsa CD PRO 2)....Ja się na tym nie znam.....Czy ktoś to może zdiagnozować co jest i ewentualnie naprawić??? Czy to napewno laser??? Czy można wymienić na jakiś zamiennik albo jakoś inaczej??? Nowy laser z tego co wiem to ponad 200 euro.....CZY KTOś MOże POMóC...Czy taki sprzęt mam dać do punktu gdzie naprawiają RTV??? Trochę się boję??? Zdaje się na waszą pomoc :) :) :)

Wygląda z zachowania na walnięty laser - ale to troszkę jak wróżenie z fusów. Trzeba by sprawdzić u kgoś kto ma pojęcie o cd-kach.

Ukryta Zawartość

A jeżeli to faktycznie do wymiany CD PRO 2...To wystarczy wyjąć posuty i ten zamontować? Czy coś się jeszcze ustawia w elektronice żeby pasowało??? Gdzie mogę najtaniej kupić CD PRO 2 ???

A jeżeli to faktycznie do wymiany CD PRO 2...To wystarczy wyjąć posuty i ten zamontować? Czy coś się jeszcze ustawia w elektronice żeby pasowało??? Gdzie mogę najtaniej kupić CD PRO 2 ???

Witam,

Ja bym jeszcze spróbował ze sprężonym powietrzem na mechanizm ustawiania soczewki(może coś się tam dostało) szansa co prawda mała ale koszt żaden - a nuż? Parę "padniętych napędów i padniętych laserów" tak mi się udało naprawić :)

Pozdrawiam,

OK. Dzięki.Zobaczę z tym powietrzem...Tylko warsztatu samochodowego nie mam :) .Można domowym sposobem stworzyć ciśnienie powietrza? :) ...A jak to nie pomoże to co robić dalej???

OK. Dzięki.Zobaczę z tym powietrzem...Tylko warsztatu samochodowego nie mam :) :( :(

Napewno to "wydmuchasz" soczewkę (Sprężarki tłokowa 11bar), lepiej użyj "Sprężonego powietrza w aerozolu" np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sytuacja wygląda tak.....Wszystko dokładnie przedmuchałem....I poprawy nie ma.....Odtwarzacz mam rozkręcony...Mechanizm CD PRO na wierzchu....Co mogę dalej zrobić???? Teraz po odpaleniu płyty oczko lasera buja się do góry i na dół przez kilka sekund i świeci na czerwono....Po kilku sekundach gaśnie i pokazuje < No DISC> W prowadnicach laser nie chodzi na boki .Tylko na chwilę jakby drgnie Płyta oczywiście nie kręci się. .....I tyle....Nie składam playera.....Poczekam na kolejne wpisy. Może ktoś coś wymysli co dalej robić...Oczywiście cały mechanizm CD PRO2 można wyjąć w każdej chwili odpinając 4 kostki...ale po co???

Tradycyjny kubeł zimnej wody

Sam tu nic nie zrobisz

Masz walnięty Napęd pomijaąc co tam padło nie ma to znaczenia mogła być to dioda wzm servo, sterownik silnika, cokolwiek ...

Jeśli byś miał choćby oscyloskop sciagasz service manual do CD pro i coś tam możesz poniuchać inaczej po prostu sobie daruj mordengę nic z tym nie zrobisz ... od głaskania sie nic nie naprawi .

To link z podzespołami ze strony producenta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.