Skocz do zawartości
IGNORED

Filtr zasilacza C-L-C

awi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam następujące pytanie do znawców tematu: czy filtrowanie C-L-C jakie zdażało mi się widywać w zasilaczach do wzmacniaczy pracujących w klasie A ma jakiś sens w klasie A/B?

Czy działa poprawnie tylko wówczas gdy pobór mocy jest stały (tak podejrzewam) ?

Jeśli ktoś miałby jeszcze ochotę wyłuszczyć mi sens (zasadę działania) takiego filtrowania, to będę zobowiązany.

Pozdrawiam

Arek

https://www.audiostereo.pl/topic/8739-filtr-zasilacza-c-l-c/

witaj Awi

=======

widziałem w jednej konsytukcji tylko juz nie pamiętam gdzie - chyba Luxmann filtr Butherwortha 4 rzedu zbudowany w oparciu o C- L - C ale nie znam parametrów ani tego filtra ani samego wzmacniacza

podejżewam ze pracował w on w kalsie A ale nie daję głowy za tę informację

>> _Igood_ ma racje bez znaczenia jaka klasa bo obciążenia i tak występuja w kazdym a przydźwięk sieciowy i zakłócenia powyżej 100 Hz moga być zawsze zminimalizowane za pomoca takiego filterka :) wcale nie małego

ale polecam także inne rozwiązanie - poszukaj tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za wskazówki i link.

Opisany projekt nie zawiera co prawda dużych cewek ale za to zastanawiam się jakie były by radiatory do tych tranzystorów dla prądu ok 7A...

Może podam trochę szczegółów:

Zasilacz na wejściu ma 2x40V (pod obciążeniem) 2x3,5 A, na wyjściu ok 2x60V. Zasila jeden kanał wzmacniacza pracującego w klasie AB. W tej chwili składa się z mostka 35A, czterech kondensatorów 4700uF, czterech odsprzęgających 100n oraz dwóch bezpieczników na wyjściu po 5A (szybkich).

Zastanawiałem się nad układem C-L-C (np. 4700u + 2mH + 4700u na gałąź), ale mam obawy czy impulsowy charakter poboru mocy przez wzmacniacz nie zacznie mi indukować czegoś na tych cewkach... Jeśli plotę głupoty - to proszę o oświecenie.

Nadal pozostaje aktualna prośba o wyjaśnienie działania układu C-L-C... To mogło by mi pomóc zrozumieć w czym rzecz.

Pozdrawiam

Arek

CLC to nic innego jak filtry typu "pi", sama cewka daje duże tłumienie dla wysokich częstotliwości, ale 2mH nie da prawie nic. Równie dobrze zamiast 2mH można dać rezystor 0,1R/5W i mamy prawie to samo (skutecznie tłumienie

Dzięki _igod_, teraz mi się rozjaśniło.

BTW nie upierałem się przy stosowaniu tego patentu, po prostu byłem ciekawy o co chodzi.

Rzeczywiście podejrzałem ten pomysł w Alephie (czyli... klasa A :)

Cóż, mam gdzieś w szafie cewki rdzeniowe 2mH - patrząc na ich gabaryty - nie wyobrażam sobie bezrdzeniowych 10mH :).

Już mi przeszła ochota na eksperymenty :)

Pozdrawiam i dzięki

Arek

• 9 lat później...

Odświeżę trochę temat. Avondale zaleca do swoich końcówek mocy NCC200 właśnie filtr C-L-C. Składa się on z trzech kondensatorów 5600uF każdy i pomiędzy nimi po jednej cewce 10uH czyli 2szt na gałąź. Posiadam klon Naima czyli niemal bliźniaczy wzmacniacz i chciałbym zastosować do niego takie właśnie zasilanie. Pytania mam następujące:

1. Jak ważna jest pojemność kondensatorów w filtrze. Obecnie posiadam zasilacz złożony z 5 kondensatorów Roe 2200uF/63V na gałąź.Chciałbym dołożyć 4 kondensatory,podzielić na 3 sekcje 3x2200uF i pomiędzy nie założyć 10uH. Wg mnie 15% różnicy nie powinno nic zepsuć ponieważ większość kondensatorów ma tolerancję 20%.

2. Avondale zaleca żeby dopuszczalne napięcie kondensatora było na poziomie 80-100V. Jak to logicznie wytłumaczyć jeżeli napięcie zasilające wynosi ok +-42V. Czy chodzi tu o większy prąd kondensatora przy 100Hz?

Wszelkie uwagi mile widziane.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.