Skocz do zawartości
IGNORED

Symulacja wzmacniacza w LTspice

tomq88

Rekomendowane odpowiedzi

he, nieco przypomina mi to sytuację, gdy człowiek kupił betoniarkę i wziął się za budowę domu ;).

Proponuję jednak kopiować sprawdzone konstrukcje. Jak się nie ma czasu na poznanie i budowanie wiedzy, to żaden symulator czy inny kalkulator nic nie da.

Jak się ma wiedzę, to zaprojektuje się działający układ bez symulatora - odwrotnie jest to już mało prawdopodobne.

Mnie to nieco przypomina sytaucję, gdy ktoś przechodził obok placu budowy, krzyknał "źle ten dom stawiacie" i poszedł dalej. Na co murarze obojętnie wzruszyli rękami.

Do tego tematu można podejść na dwa sposoby - wychodząc z założenia, że "jak ktoś się nie zna, to niech się za to nie bierze" lub "skoro się uparł i chce się czegoś nauczyć to mu pomożemy". Do tej pory na szczęscie dominowało drugie podejście, i to w stopniu na tyle wystarczającym, że dalsze kroki moge już podjąć sam, bez nrażania się na uszczypliwe uwagi ze strony innych. Wychodzenie z założenia "wiem, ale nie powiem" to tylko łechtanie własnej próżności. Jeśli tak mają wyglądać dyskusje na forach, to szkoda się tu w ogóle udzielać.

I jeszcze jedna uwaga: jar1 , nie wiem czy zauważyłeś, ale właśnie skopiowałem sprawdzoną konstrukcję. A że jest niestabilna, to postanowiłem coś z tym zrobić z nadzieją, że (1) zaradzę temu i (2) czegoś się nauczę. Przed przystapieniem do tych modyfikacji przeczytałem odpowiedni temat na sąsiędnim forum i zasięgnąłem porady na priv od niektórych osób (ale jak widze, ich wybór nie był do końca treafiony). Wbrew temu co sobie wyobraziłeś nie siadłem do koputera z myślą "zasymule jakiś wzmacniacz, pomęcze innych i złoże sobie go ciesząc się jakim to ja jestem wspaniałym projektantem wzmacniaczy".

Koniec offtopu.

El sueño de la razón produce monstruos.

Odpaliłem testową płytkę, narazie na rezystorach 100 ohm w przewodach zasilania. Testowałem dosłownie chwile, napiecie stale na wyjsciu jest dosc stabilne - 100 mV przy pierwszym uruchomieniu i 70mV przy podłączonym głośniku. Potencjometr do jego regulacji jest w środkowym położeniu, także zapewne będzie dąło się zejśc niżej. Na razie żaden tranzystor nie wykazuje tendencji do przegrzewania się, pora wiec na solidne testy bez rezystorów ograniczajacych. Pradu spoczynkowego jeszcze nie mierzyłem.

Tranzystory wejściowe dość dokłądnie sparowałem i przyznam, że byłem lekko zaskoczony, gdy podczas mierzenia wzmocnienia zobaczyłem, że nawet dotknięcie palcem tranzystora wpływa na wynik pomiaru. W wersji finalnej postarm sie by te tranzystory przyległąy do siebie, żeby ich ewentualne nagrzewanie się było równomierne.

Jeśli przy dłuższym graniu nie będzie problemów, to pozostanie mi albo szukać kogoś pomocnego z oscyloskopem, albo spróbować mierzyć kartą dźwiekowa i jakimis programami.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Spróbuj poleceniem "model" - klikasz u góry po prawej "Aa" tam wklejasz tekst z opisem elmentu (musisz znalezc gotowy "model" na necie" i zaznaczasz to drugie pole od góry po lewej - nie pamietam jaka to opcja, nie mam teraz dostepu do ltspice) i jak klikniesz enter to umieszczasz gdziekolwiek napis:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba ikonka obok lapki dodajesz nowy elment i tam powinno byc "V" "voltage".

Jak bede wieczorem w domu to sprawdze i napisze Ci dokldnie jesli tego nie znajdziesz.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Udało się wstawić, dzięki.

Znalazłem instrukcję więc poczytam i jeśli znajdę tam odpowiedzi na moje pytania to nie będę zawracać Wam głowy. http://156.17.46.1/pp/MPanek/ltspice_instr.pdf

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.