Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer DIY do 1500zł do muzyki

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry Wieczór,

Tak jak w temacie.

Chciałbym stworzyć sobie konstrukcję DIY, która miała by służyć głównie do odtwarzania muzyki w pomieszczeniu około 25m2 (docelowo może być to 2x tyle, zatem może być mocniejszy).

Chciałbym aby sub był napędzany cenionym wzmacniaczem IRKA - sub 300.

Jaki przetwornik zastosować w cenie do około 1000zł?

Czy w przypadku proporcji 65% muzyka, 35% Kino skłaniać się raczej ku obudowie zamkniętej, czy z br?

Która zagra lepiej? Chciałbym aby bas był zarówno dynamiczny, jak i soczysty.

Bardzo proszę o jakieś sugestie.

Pozdrawiam

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

https://www.audiostereo.pl/topic/87654-subwoofer-diy-do-1500z%C5%82-do-muzyki/

Możesz zastosować np. Scan Speak Discovery 30W-4558T00 lub Peerless XXLS-12 jeżeli ma być dynamiczny i soczysty to lepiej w zamkniętej obudowie. Ale musisz dobrać odpowiednią objętość obudowy, lepiej skorzystać z czyjegoś doświadczenia niż z kalkulatorów, bo z tymi drugimi różnie to bywa ;P

Nie lepiej kupić gotowy subwoofer? Na przykład coś od Velodyne?

Możesz zastosować np. Scan Speak Discovery 30W-4558T00 lub Peerless XXLS-12 jeżeli ma być dynamiczny i soczysty to lepiej w zamkniętej obudowie. Ale musisz dobrać odpowiednią objętość obudowy, lepiej skorzystać z czyjegoś doświadczenia niż z kalkulatorów, bo z tymi drugimi różnie to bywa ;P

Nie lepiej kupić gotowy subwoofer? Na przykład coś od Velodyne?

Czytałem wiele różnych opinii nt. XXLS-12. Spotkałem się z opiniami, że lepiej nadaje się do kina niż do muzyki. Zaproponowany Scan Speak 30@-4558T00 posiada ponoć nieco lepsze parametry. Jeśli chodzi o złożenie skrzynki, mam zamiar zlecić je znajomemu pasjonatowi, który trudni się tym od wielu lat.

Gotowego suba do 1500zł od Velodyne raczej nie kupię, a dobra konstrukcja DIY w tej cenie, jak sądzę może położyć konkurencję do 3 tys. pln na łopatki. + ciekawiej zaprezentuje się wizualnie (mam już cały zestaw 5.0 DIY wykończony fornirem mahoń sapeli, naprawdę fajnie się to wszystko prezentuje, i gra przyzwoicie).

Są jakieś inne przetworniki warte uwagi? Na sam przetwornik mogę przeznaczyć max. 1200zł (może być z zagranicy, bariera językowa nie stanowi dla mnie problemu;).

Pozdrawiam.

Czytałem wiele różnych opinii nt. XXLS-12. Spotkałem się z opiniami, że lepiej nadaje się do kina niż do muzyki. Zaproponowany Scan Speak 30@-4558T00 posiada ponoć nieco lepsze parametry. Jeśli chodzi o złożenie skrzynki, mam zamiar zlecić je znajomemu pasjonatowi, który trudni się tym od wielu lat.

Gotowego suba do 1500zł od Velodyne raczej nie kupię, a dobra konstrukcja DIY w tej cenie, jak sądzę może położyć konkurencję do 3 tys. pln na łopatki. + ciekawiej zaprezentuje się wizualnie (mam już cały zestaw 5.0 DIY wykończony fornirem mahoń sapeli, naprawdę fajnie się to wszystko prezentuje, i gra przyzwoicie).

Są jakieś inne przetworniki warte uwagi? Na sam przetwornik mogę przeznaczyć max. 1200zł (może być z zagranicy, bariera językowa nie stanowi dla mnie problemu;).

Pozdrawiam.

up

Chwila chwila piszesz o subie za 1500 a zaraz później o głośniku za 1200 ???

Nie za bardzo rozumiem ?

Ja buduję w oparciu o głośnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego 150 litrowa obudowa zamknięta a to wszystko napędzane Hypexem 400 W

Obudowa z 38mm MDF z wzmocnieniami .... to już mała szafka :) całkiem nie mała

założone pasmo przenoszenia od 30 Hz (0dB)

i -6.5 dB przy 20 Hz.

koszt około 3500 PLN

Ukryta Zawartość

Chwila chwila piszesz o subie za 1500 a zaraz później o głośniku za 1200 ???

Nie za bardzo rozumiem ?

Ja buduję w oparciu o głośnik

Ukryta Zawartość

do tego 150 litrowa obudowa zamknięta a to wszystko napędzane Hypexem 400 W

Obudowa z 38mm MDF z wzmocnieniami .... to już mała szafka :) całkiem nie mała

założone pasmo przenoszenia od 30 Hz (0dB)

i -6.5 dB przy 20 Hz.

koszt około 3500 PLN

Zwiększyłem nieco budżet na sam przetwornik do maksymalnie 1200zł. Jeśli nie będzie diametralnej różnicy w jakości pomiędzy przetwornikiem za załóżmy 900zł, a tym za 1200zł - pozostanę mimo wszystko przy tej tańszej opcji. Zwiększyłem budżet z nadzieją, że w tej niewielkiej różnicy może uda się trafić coś o znacząco lepszych parametrach. W sumie sub wyniesie mnie około 2000zł. Jakieś sugestie?

Ukryta Zawartość

Zwiększyłem nieco budżet na sam przetwornik do maksymalnie 1200zł. Jeśli nie będzie diametralnej różnicy w jakości pomiędzy przetwornikiem za załóżmy 900zł, a tym za 1200zł - pozostanę mimo wszystko przy tej tańszej opcji. Zwiększyłem budżet z nadzieją, że w tej niewielkiej różnicy może uda się trafić coś o znacząco lepszych parametrach. W sumie sub wyniesie mnie około 2000zł. Jakieś sugestie?

Ja bym wiele nie kombinował, tylko kupił używanego RELA.Sam mam takiego w zamkniętej obudowie i gra ...rewelacyjnie.Wszelkiego rodzaju JBL-e, Acoustic Energy Dali i inne wynalazki tylko buczą a on gra.

Za ok 1500 powoinienes znależc cos fajnego.

Ja mam Q200E, ale możesz wybrać inny model.....

Gra ponieważ to obuowa zamknieta .... a to całkiem zmienia odpowiedź głośnia

Nadal nie rozumiem jak chcesz za 2000 pln zrobić suba nawet jeśi głośnik będie kosztował 900 PLN ?

A reszta to jak paczka za 500 i wzm za 500 ? no nie wiem chyba ze wszystko sobie sam wykonasz ale i tak tego nie widze ....

Ale i w takich real-ach jest haczyk są to ekstremalnie małe paczki jak na takie głośniki ...

No zawsze to lepsze niż nic ale niestety do takiego 12 czy 15 calowego głośnika paczka musi mieć swój rozmiar i na ogół te 80 - 100 L to start.

Gra ponieważ to obuowa zamknieta .... a to całkiem zmienia odpowiedź głośnia

Nadal nie rozumiem jak chcesz za 2000 pln zrobić suba nawet jeśi głośnik będie kosztował 900 PLN ?

A reszta to jak paczka za 500 i wzm za 500 ? no nie wiem chyba ze wszystko sobie sam wykonasz ale i tak tego nie widze ....

Ale i w takich real-ach jest haczyk są to ekstremalnie małe paczki jak na takie głośniki ...

No zawsze to lepsze niż nic ale niestety do takiego 12 czy 15 calowego głośnika paczka musi mieć swój rozmiar i na ogół te 80 - 100 L to start.

Jestem tylko studentem, więc już znacznie nie zwiększę budżetu;). Chciałbym aby komponenty były mniej więcej tej samej klasy (tj. Panel Irka - sub300 lub sub450 oraz głośnik). Bez sensu jest ładować pieniądze w set który będzie bardzo zróżnicowany (tj. jakiś świetny przetwornik dla tego wzmacniacza i na odwrót).

Głośnik chciałem sobie zakupić już teraz + dokupić panel od Pana Irka. Resztę powoli jakoś doskładam ;). Rozmiar paczki również będzie do zaakceptowania (póki co nie mam na stałe żadnej piękniejszej połówki, która będzie współuczestniczyć w aranżacji wnętrza w moim przyszłym mieszkaniu;).

A i miałbym jeszcze jedną prośbę - nigdy nie było mi dane słyszeć subwoofera w obudowie zamkniętej, czy taki sub. nadaje się również do kina? Czy warto stworzyć sobie w przyszłości oddzielnego suba? :)

Pozdrawiam.

Mój Rel w zamkniętej mimo, że jest na niewielkim głośniku w ok 25 metrach radzi sobie lepiej niż większość które dane mi było słuchać na większych głośnikach i w otwartych obudowach.W muzyce to się ich słuchać prawie nie dało,a w kinie niemiłosiernie buczały...na początku myślałem ,że grają dobrze, ale jak przyniosłem tego "małego" Rela, to zmieniłem zdanie diametralnie.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.