Skocz do zawartości
IGNORED

Kino Domowe + Telewizor z podpiętym zewnętrznym dyskiem twardym

malganis1986

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i od razu zacznę opisywać mój problem :) Wiec po pierwsze zastanawia mnie czy jeżeli zakupie kino domowe z wejściem HDMI to czy poprzez tylko to złącze będę w stanie usłyszeć dźwięk w 5.1 (lub imitacje czyli doblby pro logic II) z głośników kina czy będę potrzebował dodatkowo innego kabla (np. SCART czy audio in (L+P) Następną sprawą która mnie męczy jest możliwość słuchania dźwięku w 5.1 z filmów które odtwarzam z zewnętrznego dysku podpiętego do telewizora (Samsung UE40C6000) też tylko przez HDMI. Gdzieś na forum wyczytałem ze jedyną opcja jest oprócz połączenia HDMI->HDMI muszę także zastosować kabel optyczny z kina do tv lub (audio in) z kina do wejścia słuchawkowego w tv, ale tak naprawdę to nie wiem a nie chcę ryzykować kupna kina które nie będzie potrafiło przesłać sygnału 5.1 podczas oglądania filmów z HDD. Nie wiem czy muszę inwestować w kino z wejściem optycznym czy jest też inny sposób. Mam nadzieje że znajdzie się ktoś kto zna odpowiedz na to pytanie bo szperam po sieci już jakiś miesiąc i nie mogę nic konkretnego wyczytać :( Z góry dziękuje za odpowiedź.

Cześć . Podłączenie samego twardego dysku do TV lub jednostki centralnej KD może nie zadziałać , a to przez ograniczenia typu , że sprzęt nie będzie widział tak dużej pojemności dysku. Ja miałem dysk 1 TB podłączony do Ariva 110 kablem USB , Ariva do amplitunera kablem coaxial i HDMI do TV.W ustawieniach Ariv-y wyybierasz , czy dzwięk ma iść HDMI ,czy też optykiem , coaxialem.

Jeżeli Twój system ma wejście i wyjście HDMI możesz użyć tylko jednego kabla.

Jest cała masa pleyer-ów HD.

Za chwilę napewno koledzy podpowiedzą , który jest najlepszy.

Pozdrawiam , Maciej

Cześć . Podłączenie samego twardego dysku do TV lub jednostki centralnej KD może nie zadziałać , a to przez ograniczenia typu , że sprzęt nie będzie widział tak dużej pojemności dysku. Ja miałem dysk 1 TB podłączony do Ariva 110 kablem USB , Ariva do amplitunera kablem coaxial i HDMI do TV.W ustawieniach Ariv-y wyybierasz , czy dzwięk ma iść HDMI ,czy też optykiem , coaxialem.

Jeżeli Twój system ma wejście i wyjście HDMI możesz użyć tylko jednego kabla.

Jest cała masa pleyer-ów HD.

Za chwilę napewno koledzy podpowiedzą , który jest najlepszy.

Pozdrawiam , Maciej

Wielkie dzieki za opdpwiedz ale jezeli chodzi o polaczenie tv-dysk zewnetrzny to nie mam najmniejszego problemu:) Chodzi mi glownie o uzyskanie dzwieku w 5.1 z filmow znajdujacych sie na tym dysku i przedstawienie mi to w jak najprostszy sposob zebym wiedzial czy to wogole jest mozliwe i czy musze inwestowac w zakup kina z optyka czy tez bez, tak nawiasem mowiac to nie wiem nawet czy samo polaczenie kablem hdmi pozwoli mi cokolwiek slyszec w tv bo z tego co czytam po roznych forach to zglupiec mozna kompletnie :( Poprostu nie chce kupic kina ktore mi nie przepusci dzwieku 5.1 w filmie z dysku zewnetrznego to jest moje glowne zamierzenie :) Ale sie nagadalem sorki :P

aha jeszcze jedno chcialbym sie obejsc bez zakupu multimedialnych playerow hd (dodatkowe koszta). Niedlugo planuje zakup kina wiec musze sie dobrze przygotowac :P

Wszystko zależy od tego jaki budżet sobie założyleś i co za to chciałbyś kupić. Bez problemu amplituner odtworzy dźwięk 5.1 z dysku. Zależy też czy dysk będzie podpięty do TV czy do amplitunera, czy może lepiej zainwestować z odtwarzacz sieciowy. Wybór odpowiedniego podłączenia jest uzależniony w dużej mierze od amplitunera.

Jeśli ma być tak jak piszesz to dysk podłączysz do TV po USB. Z TV wyjściem optycznym do amplitunera i masz 5.1.

Jezeli jest tak jak piszesz to wszystko jasne dzieki. O to pytałem od poczatku :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Jezeli jest tak jak piszesz to wszystko jasne dzieki. O to pytałem od poczatku :)

Tylko sprawdź sobie w specyfikacji TV czy będzie Ci obsługiwał takie pliki jakie chcesz mu zapodać z twardego. U mnie na VT30 mam dysk 1TB zasilany tylko z USB telewizora i problemów nie mam.

Dysk lub pendrive do TV poprzez USB i po optyku do amplitunera - ja to wypróbowałem i działa. Trzeba jedynie wybrać sposób przesyłania sygnału po optyku - PCM, Dolby Digital lub DTS. Ponadto można bez problemu wypuścić dźwięk z programów telewizyjnych, nie tylko filmy z dysku.

Jeżeli telewizor i amplituner mają funkcję ARC (Audio Return Channel) to bez problemu można również korzystać z HDMI.

Jeżeli telewizor i amplituner mają funkcję ARC (Audio Return Channel) to bez problemu można również korzystać z HDMI.

O tej funkcji nie slyszalem :/ Chyba bardzo malo sprzetu posiada ta funkce nawet nie wiem gdzie znalesc to w specyfikacji sprzetu :( Wychodzi na to ze bede musial zainwestowac w zakup kina ktore posiada wejscie optyczne :0 troche bo kina z optyka sa troche drozsze ale co zrobic aby dzialalo :) Dzieki jescze raz za odpowiedzi ludziska :)

mysle ze juz znalazlem najtansze kino w bedzie to Samsung HT-C350 :) Nie wiem czy to dobry wybor ale jak na tak maly pokoik mysle ze bedzie ok Dzieki jeszcze raz wszystkim za odpowiedzi mam nadzieje ze z tym kablem optycznym wypali bo bedzie lipa jak nie :P

• 4 lata później...

Witam,

posiadam amplituner Pioneer vsx 830 do niego mam podłączone kablami hdmi cyfrowy polsat i ps4. Tuner z tv jest podłączony również kablem hdmi do wejścia rca tv. Wszystko działa ok, tylko jak podłączę dysk zewnętrzny do gniazda usb tv i włączę film, to nie mam głosu na amplitunerze. Moje pytanie jest takie czy mam coś zmienić w ustawieniach amplitunera czy trzeba jakoś inaczej podłączyć ?

Z góry dziękuję za pomoc.

ARC w HDMI to nie to samo co optyka :( a szkoda

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Tuner z tv jest podłączony również kablem hdmi do wejścia rca tv

powiedz mi jak , w jaki sposób wcisnąłeś płaską końcówkę kabla hdmi do okrągłego wejścia RCA. I do którego, lewego czy prawego. Coś Ci się chyba pokiełbasiło.

Yodas dobrze prawi natomiast jeśli TV ma hdmi versji 1.4 (zazwyczaj TV jest 3D, choć niekoniecznie) to powinieneś łączyć amplituner z TV kablem hdmi z wejściem hdmi z opisem ARC i wtedy to co wpinasz do TV (dysk HDD, pendrive) puszcza dzwięk tym kablem hdmi na amplituner. Jeśli nie ma hdmi 1.4 to pozostaje optyk jednak nie jest pewne czy prześle po nim 5.1. Zobacz w specyfikacji TV albo zadaj pytanie do producenta do pomocy technicznej.

Konkretnie chodzi o ścieżkę w DTS-ie bo DD (AC-3) to powinno przesłac w 5.1

nie baw sie w ARC z HDMI (chyba ze masz to u siebie przetestowane i dziala wszystko co chcesz zeby dzialalo)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ARC w standardzie HDMI a amplituner bez obsługi 3D

Czyli najlepsza rzecz, jaka pojawiła się od czasu HDMI. ARC (Audio Return Channel) to kanał powrotny dźwięku. Dzięki takiemu rozwiązaniu dźwięk z telewizora może być wysłany do kina domowego bez użycia dodatkowych przewodów.

Tyle teoria. W praktyce nie jest już tak różowo i miłośnicy świetnego dźwięku mogą być zawiedzeni, gdyż implementacja kanału ARC zależy w dużej mierze od producenta telewizora, a najczęściej sprowadza się do dwukanałowego dźwięku o jakości niewiele lepszej niż typowy nośnik CD (Dokładnie PCM Stereo, 48 kHz).

Ukryta Zawartość

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Tyle teoria. W praktyce nie jest już tak różowo i miłośnicy świetnego dźwięku mogą być zawiedzeni, gdyż implementacja kanału ARC zależy w dużej mierze od producenta telewizora, a najczęściej sprowadza się do dwukanałowego dźwięku o jakości niewiele lepszej niż typowy nośnik CD (Dokładnie PCM Stereo, 48 kHz).

skąd to wziąłeś

no tak, bo jeśli po optyku mozna mieć 5.1 takiej jakości jaką przedstawia ścieżka z filmu to lepiej połaczyc optykiem. Niestety w wielu przypadkach nawet po optyku DTS leci w 2.0 z takiego TV.

link do oryginalu jest w slowie CYTAT

Ukryta Zawartość

sa tez TV ktore nie dekoduja ani nie przekazuja DTSu ani po optyku ani analogu - NIC

Ukryta Zawartość

Kolego, dało mi to do myślenia i wypróbowałem to na swoim zestawie, po hdmi z ARC DD mam 5.1, zaraz zapuszczę cos z DTS-em .

Daj sobie z tym roszczykiem spokój, człowiek chyba nie wie co pisze, przypadkiem znalazłem się na tej stronie kiedyś tam i to co tam pisze woła o pomstę do nieba. Głupoty i jeszcze raz głupoty.

Pomyśl tak logicznie, skoro amplituner nie obsługuje 3D to nie ma hdmi standardu 1.4 i co się z tym wiąże, nie ma możliwości ARC bo ARC weszło ze standardem 1.4 więc żaden sygnał z TV nie wejdzie do amplitunera. Nawet stereo. Co on znowu za herezje tam wypisuje.

Dysk 2T podłaczony bezpośrednio do TV kablem USB, tv bez 3D ale z hdmi 1.4 i z ARC (tak , sam byłem w szoku, że to mozliwe ale tak jest) dzwięk leci DD 5.1

właśnie zapuściłem Hobbita i DTS leci i w 5.1, bez jaj Ale pierdoły wypisuje gość.

Moze te pierwsze tv miały jakieś ograniczenia i te niskie modele ale i w to nie chce mi się wierzyć.

podalem link tylko i wylacznie dlatego ze jest to tam opisane, a problem znam od siebie. Moj TV LG za pomoca kanalu zwrotenego zapodaje tylko stereo :( wiec rozwiazanie dla mnie nie istnieje. Chcialem tylko zwrocic uwage na to ze taka mozliwosc moze zaistniec. Pewnie ze moze wszystko koledze zadziala ale nie jest to w 100% pewne - bez testow niech nie podejmuje decyzji.

I przypominal (zaznacham) ze ARC to kwestia firmy TV. To ze u Ciebie dziala to niestety nie znaczy ze u innych tez bedzie :(

No i fakt - nie ma HDMI 1.4, nie ma ARC, nie ma problemu :)

Tak , zgodzę się z tym, ze jeśli u mnie działa to nie oznacza, ze zadziała u innych ale samo to co on napisał tam, ze na amplituner który nie obsługuje 3D , ze wejdzie na niego tylko stereo. To kompletna bzdura

U mnie na plazmie panasa po arc patrzyłem w manualu i też wysyła dts,dd plus,dd tylko 2.0 a po optyku to nawet nie wiem bo nic w manualu nie ma.

ale samo to co on napisał tam, ze amplituner nie obsługuje 3D to kompletna bzdura, ze wejdzie na niego tylko stereo.

przyznam ze nie czytalem tego calego, tylko ten cytat ktory wkleilem i niestety musze przyznac racje ze tak to czasem jest - ze nie dziala to tak jak (moim zdaniem) powinno

U mnie na plazmie panasa po arc patrzyłem w manualu i też wysyła dts,dd plus,dd tylko 2.0 a po optyku to nawet nie wiem bo nic w manualu nie ma.

po optyku poleci 5.1 (w 99% przypadkow)

Zaden dzwięk nie wejdzie do niego z TV bo nie ma ARC.

spoko :)

Ale pomyśl , tak logicznie jak dzwięk może zostać przesłany z TV na ampla jak ten nie ma tego kanału zwrotnego. Czym. Nie ma takiej możliwości . Żadnej. Za to jeśli obsługuje 3D i ma te hdmi v 1.4 to skoro tak twierdzisz, że u Ciebie wchodzi 2.0 to ok, może to też za sprawą starszego modelu bo Panas plazm już nie robi tylko LED-y. A aktualizowaleś oprogramowanie., Moze to coś zmieni.

Ale pomyśl , tak logicznie jak dzwięk może zostać przesłany z TV na ampla jak ten nie ma tego kanału zwrotnego. Czym. Nie ma takiej możliwości . Żadnej. Za to jeśli obsługuje 3D i ma te hdmi v 1.4 to skoro tak twierdzisz, że u Ciebie wchodzi 2.0 to ok, może to też za sprawą starszego modelu bo Panas plazm już nie robi tylko LED-y. A aktualizowaleś oprogramowanie., Moze to coś zmieni.

puslilem optyke i pozamiatane - rozwiazanie typu "podlacz i zapomnij"

Ja rozumiem ze jak TV nie wspiera funkcji ARC to jej "nie ma" - temat ARC w tym konkretnym przypadku jest chyba skonczony. Moj TV to LG cos tam... kupiony 1,5roku temu (juz z 3D) (arc ma, ale wali wszytsko do PCM stereo).

Oj, nie wiem skąd ja wziąłem tego Panasa, sorki. Acha, Kolega spinacz66 ma Panasa .A co z aktualizacją softu. Robiłes albo sprawdzałeś czy jest najnowsze.

po optyku to nawet nie wiem bo nic w manualu nie ma.

a co wyświetla Ci na wyświetlaczu amplitunera

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.