Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer aktywny w stereo - używacie?

J.Jerry

Subwoofer w stereo   

146 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy używasz subwoofer w stereo?

• Tak
      59
    • Nie
      48
    • Mam zamiar użyć
      35
    • Już nie używam
      5
  2. 2. Jakie posiadasz kolumny?

• Podstawkowe
      54
    • Wolnostojące
      92

Rekomendowane odpowiedzi

Spin, ale jak?! :) jak niezasilony sub aktywny wpięty równolegle w tor może wpływać na dźwięk?! To tak jakbyś powiedział, że podłączenie do wzmaka tunera, który jest wyłączony z sieci powoduje pogorszenie się dźwięku... Dla mnie brak tu logiki i zdroworozsądkowych przesłanek do uwierzenia Twoim rewelacjom.

Chyba, że nie zgadzamy się co do tego co znaczy 'równolegle', bo innej mozliwości nie widzę.

Rację ma J.Jerry. Sub podłączony do zacisków głośnikowych jest dla wzmacniacza pewnym, niewielkim, ale jednak widocznym obciążeniem. Nie jest to obciążenie duże, wręcz powinno być przez wzmacniacz niezauważalne. Niestety, jest jednak inaczej i sub zmienia parametry sygnału docierającego do kolumn. Jak wcześniej napisałem, nie jest to zniekształcenie duże. Być może dla innych niesłyszalne.

Analogia do podłączenia tunera jest niewłaściwa. Tunera nie podłącza się przecież do zacisków głośnikowych. Pozdrawiam.

Rację ma J.Jerry. Sub podłączony do zacisków głośnikowych jest dla wzmacniacza pewnym, niewielkim, ale jednak widocznym obciążeniem. Nie jest to obciążenie duże, wręcz powinno być przez wzmacniacz niezauważalne. Niestety, jest jednak inaczej i sub zmienia parametry sygnału docierającego do kolumn. Jak wcześniej napisałem, nie jest to zniekształcenie duże. Być może dla innych niesłyszalne.

Analogia do podłączenia tunera jest niewłaściwa. Tunera nie podłącza się przecież do zacisków głośnikowych. Pozdrawiam.

Spin, dla mnie to mało prawdopodobne, by nieuszkodzony wzmacniacz tak reagował. Podaj może jaki sub i jaki wzmak tak reagowały. Ale przyjmijmy, że tak jest. rozwiązanie proste: pod zaciski A podpinasz kolumny, pod zaciski B suba. Nie ma prawa wtedy nic interferować.

Przy okazji temat jest w dziale akustyka, ponieważ stosowanie suba w stereo, to dla mnie głównie rozwiązywanie problemów akustyki. W stereo z zasady nie stosuje się DSP, więc jest to trudniejsze.

Jerry, nie żebym się czepiał, ale jak subem rozwiązujesz problemy akustyki? Akustyka to nauka o rozchodzeniu sie fal dźwiękowych:

Akustyka – dział fizyki i techniki obejmujący zjawiska związane z powstawaniem, propagacją i oddziaływaniem fal akustycznych.

Nie bardzo rozumiem tutaj zastosowanie suba do rozwiązywania problemów z zakresu propagacji fal akustycznych.

Powrót po dłuższej przerwie...

Jerry, nie żebym się czepiał, ale jak subem rozwiązujesz problemy akustyki? Akustyka to nauka o rozchodzeniu sie fal dźwiękowych:

Akustyka – dział fizyki i techniki obejmujący zjawiska związane z powstawaniem, propagacją i oddziaływaniem fal akustycznych.

Nie bardzo rozumiem tutaj zastosowanie suba do rozwiązywania problemów z zakresu propagacji fal akustycznych.

Spoko, może źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że zrozumienie akustyki pozwala na optymalną instalacje suba w pomieszczeniu i w systemie. Auto-korektory DSP robią to z różnym skutkiem automatycznie, czego większość wzmacniaczy nie potrafi, więc cała nadzieja w umiejętnościach użytkownika.

Musze powiedzieć że nie spodziewałem sie az takiej różnicy w jakości zarówno dxwieku jak i wykonania miedzy Relem a Velodyne.

Okazuje sie że do dobrego dźwieku naprawde nie trzeba wymyślnych procesorów mikrofonów itp. pieklienie sztywna zamknięta obudowa, porzadny głośnik i mocny wzmacniacz. Mim zdaniem REL serii R to produkt luksusowy. Na chwile obecną jestem zachwycony -zobaczymy jak bedzie dalej.

Ja akurat mam Velodyne i nie narzekam, ale zaciekawiły mnie liczne pozytywne opinie o RELach. Mógłbyś napisać więcej jak REL wypada w porównaniu z Velodyne? Pojedynek Velodyne CHT-10Q z REL R305 jest chyba trochę nierówny, bo różnica w cenie jest spora. Tak sobie szukam bezpośredniego konkurenta dla CHT-10Q - REL T5 jest sporo mniejszy a T7 większy.

• 3 tygodnie później...

Kocham te forum, pochwalić się tym co kto ma to każdy umie ale żeby coś z sensem napisać to już kur.... trudno.

Też jestem tego zdania,...;0)Pisać krótko, zwięźle i na temat,...

A, ja walczę nad projektem subów, to jest na ten czas mój cel, 2 suby stereo i chyba jak radzi leon28, wezmę 12", chyba bardziej profesjonalnego projektu nie znajdę,czy ktoś ma lepszy pomysł? I tak jak w zaznaczonym przez menie głosowaniu, mam zamiar używać!, coś takiego. Bo na bas innej alternatywy w moim pomieszczeniu nie ma.I to jest projekt opracowany pod kątem,... do uzupełnienia stereo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Miałem takie dwie zagadki do rozwiązania. Pierwsza, to jak z wyjścia pre-out stereo zrobić mono w sposób lepszy niż zwieranie kanałów L+R lub sumowanie przez rezystory - widzę kilka wad takich rozwiązań. Druga, to jak poradzić sobie z niezbyt stromym filtrem dolnoprzepustowym w subie. Otóż filtry mają charakterystykę 6 lub 12 dB na oktawę z powodu skomplikowanego przestrajania, a przez to słychać trochę średnicy, chociaż "tnę" na 50-60 Hz.

Rozwiązałem to w ten sposób, że zrobiłem sumator na wzmacniaczu operacyjnym, czyli konwerter stereo-mono, który nie powoduje przenikania sygnałów z jednego kanału do drugiego i nie wpływa na wzmacniacz. Potem sygnał trafia do filtra dolnoprzepustowego -12 dB/oktawę, który daje spadek -3dB przy f=70Hz i -1,5 dB przy 50 Hz i -30dB przy 500 Hz.

W efekcie z suba słychać praktycznie sam bas. Korzyści są takie, że można jeszcze lepiej zgrać suba na basie i mam lepszą, bo nie zabrudzoną przez suba średnicę.

A, ja walczę nad projektem subów, to jest na ten czas mój cel, 2 suby stereo i chyba jak radzi leon28, wezmę 12", chyba bardziej profesjonalnego projektu nie znajdę,czy ktoś ma lepszy pomysł? I tak jak w zaznaczonym przez menie głosowaniu, mam zamiar używać!, coś takiego. Bo na bas innej alternatywy w moim pomieszczeniu nie ma.I to jest projekt opracowany pod kątem,... do uzupełnienia stereo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jakie ceny tych głośników 12" i 15"?

Ja swego czasu szukałem Peerlessa, ale na razie odpuściłem ze względów kasowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj ceny chyba 12" 179$

Ukryta Zawartość

zaraz poszukam tych drugich.

tak jak myślałem, tamte są sprzedawane w kompletach z wzmacniaczami.

Ukryta Zawartość

Tutaj ceny chyba 12" 179$

Ukryta Zawartość

zaraz poszukam tych drugich.

tak jak myślałem, tamte są sprzedawane w kompletach z wzmacniaczami.

A porównywałeś z Peerlessami może? Bo cenowo wyjdzie chyba podobnie po dodaniu cła i przesyłki ze Stanów. Tych nie znam, a o Perleesach czytałem b. pochlebne opinie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.