Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o opinię o zestawie

tajniakos

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

Mocno zainteresowałem się tematyką DAC-ków bo chę zacząć przygodę z PC-AUDIO. Z góry mówię, że to mają być początki więc szału z budżetem nie ma. Po pierwsze jak ma wyglądać zestaw otóż:

1. Laptop Sany VAIO FW - jest :)

2. DAC po USB - nie ma :(

3. Wzmacniacz CA 640A V2 - jest :)

4. Kolumny Celestion F28 - są :)

Do tej pory popełniałem świętokradztwo czyli wpinałem laptop pod wzmacniacz wyjściem słuchawkowym i AUX na wzmaku punkty 3 i 4 są w moim posiadaniu od tygodnia wcześniej był zestaw mocno młodzieżowy i takie połączenie jako tako dawało radę. Wiem, że chcę mieć 24bit na USB i jak zauważyłem sprzęty z kostką TENOR taką opcję zapewniają. W DAC-kach w moim zasięgu za dźwięk odpowiada najczęściej kostka WOLFSONA stąd moje pytanie. Póki co najtańsza opcja z TENOR-em to

Audioinst HUB mx-1 potem mamy Matrix-a CUBE albo Ruby2 i całe stado chińczyków z ebay. Powiedzcie mi jak waszym zadnieem sprawdzi się Audioinst w takim zestawieniu ? prosiłbym żebyście w razie jakich innych propozycji sprzętowych wzięli pod uwagę budżet ok 600PLN. Myślałem jeszcze o Nostromo 3 ale tam po USB tylko 16bit i 48kHz więc plusy plików FLAC 24bit i 96kHz "znikają". Czytałem już dość sporo o tym Audioinst-cie ale nigdzie nie było wykorzystywany przede wszystkim jako łącznik komp--->wzmak. Tak czy owak moim ideałem byłby DAC bez wyjścia słuchawkowego i regulacji głośności. Z wejściem USB, RCA i optycznym lub cox-em. Z dobrze zorganizowanym zasilaniem, odcinający sianie z USB i zasilania, a do tego tani jak barszcz - MARZENIA :) Pozdrawiam Łukasz

https://www.audiostereo.pl/topic/87740-pro%C5%9Bba-o-opini%C4%99-o-zestawie/

Tak czy owak moim ideałem byłby DAC bez wyjścia słuchawkowego i regulacji głośności. Z wejściem USB, RCA i optycznym lub cox-em. Z dobrze zorganizowanym zasilaniem, odcinający sianie z USB i zasilania, a do tego tani jak barszcz - MARZENIA :) Pozdrawiam Łukasz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tyle razy pomijałem tą aukcję SIEROTA hehehe ale im więcej czytam o tym urządzeniu tym ciekawsze się wydaje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja czuję się przekonany... Ten sklep z alledrogo mam pod nosem a jadę na święta do domu dlatego skontaktowałem się z nimi i staram się załatwić jeden egzemplarz na odsłuch u siebie we Wrocławiu. Póki co sama idea urządzenia mnie przekonuje IM MNIEJ TYM LEPIEJ :)

Ja czuję się przekonany... Ten sklep z alledrogo mam pod nosem a jadę na święta do domu dlatego skontaktowałem się z nimi i staram się załatwić jeden egzemplarz na odsłuch u siebie we Wrocławiu. Póki co sama idea urządzenia mnie przekonuje IM MNIEJ TYM LEPIEJ :)

Podobna koncepcja co ESI Dr. DAC Nano ale inny pulap i cenowy i jakosciowy. Ciekawe byloby bezposrednie porownanie obu tych urzadzen - czy warto zaplacic drugie tyle :)

Sure, if you've got multiple sources that need converting, something like the Cambridge Audio DacMagic might serve you better, but if you're after a USB-only DAC, this is a great buy.

To zdanie sprawiło, że ja nie jestem przekonany zwłaszcza, że używany Cambridge Audio można kupić za 1000 zł. W opisie tego urządzenia nie ma informacji na temat użytego przetwornika, kondensatorów itp. są tylko dane typowo techniczne. Audinst HUD-mx1 USB DAC to połowa ceny, w porównaniu do konkurencji pozbyto się dodatkowych wejść pozostały jednie wyjścia słuchawkowe i regulacja głośności co sprawia, że teoretycznie Streamer II powinien być lepszy.

Tutaj przydałby się test, odsłuch tych 2 urządzeń :(

Koncepcja sprzętu bardzo mi się spodobała zadzwoniłem umówiłem się... Firma bardzo otwarta na propozycje więc Załatwione ! :) Najpóźniej 10 października mam MUSIC STREAMER-a 2 na testy we Wrocławiu. Zapraszam chętnych do siebie na odsłuch lista mojego sprzętu powyżej oczywiście najlepiej wziąć własny. Dla mocno zaawansowanych kable zasilające seria, głośnikowe Procab, interconnect póki jakaś tanizna :( Zainteresowani niech piszą na PW

if you're after a USB-only DAC, this is a great buy.

A mnie to właśnie przekonuje. W moim systemie wzmak ma grać pod kompem i tak to ma działać niczego więcej nie potrzebuję. Jeśli mam brać urządzenie w podobnej cenie z bajerami albo solidne służące tylko jednemu to ja wybieram solidność :) Będę chciał dać głośniej mam potencjometr we wzmaku... słuchawki hmmm nie korzystam, no może raz na rok jak ktoś w domu śpi a ja mam ochotę na głośnią muzykę.

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Porównanie:

Audioinst-a HUB MX1

Music Streamer-a II i II+

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisali, że jeden jest lepszy od drugiego i tyle. To żaden test. A tym czasem wkradł się jeszcze taki model STYLEAUDIO CARAT-RUBY2 potem już Cambridge Audio DacMagic DAC Azur używany na 1k a potem szerszy wybór za 1,5k. I jak warto dopłacać?

Napisali też coś więcej, że podstawowe różnice to mocno ograniczone zniekształcenia harmoniczne co można odczuć w jakości dźwięku. Ja uważam, że moje uszy i mój sprzęt tej 100% różnicy w cenie nie usłyszą :) I dalej obstaję przy swoim planie. Biorę go na odsłuch i zobaczymy...

W między czasie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) "The FLAC files of any given CD sounded every bit as engaging as the discs from which they were born and were indistinguishable from the originals."

Ukryta Zawartość

Znalazłem kilka słów o tym co

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz

"The aural improvement the Music Streamer provides over my iMac's built-in D/A is dramatic. Without the Music Streamer, the sound is spatially flat and seriously lacking in resolution and imaging — the music sounds like 'sonic wallpaper.' With the Music Streamer in place, the audio quality became so much better that it was one of the rare times in my 20-plus-year audio reviewing career that I was honestly and truly taken aback. Suddenly the music had presence and depth, and subtle details like reverb trails on vocals and instruments and low-level background sounds could be heard that were literally inaudible before. The sound went from bland and blah to having presence and a sense of tangibility to individual instruments and vocalists."

Ukryta Zawartość

Inne recenzje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )-DAC

... no i już zrezygnowałem z kupna Audinst HUD-mx1 USB DAC

Ukryta Zawartość

"The Music Streamer II (MS2) is the little brother to the Music Streamer II Plus (MS2+). If you’ve read the review of the Plus model, then you know that these HRT DACs are solid performers as I found the Plus model to perform better than the Cambridge DacMagic, which was my previous favorite $300+ range DAC."

"the MusicStreamer II, the first impression that strikes me is how soundstage has been improved. Most notably is the soundstage depth, where the MS2 is much more three dimensional than the Audinst. The width and the open-ness of the sound is also improved on the MS2. I am liking the improvements a lot, as soundstage performance is very important to me. The instruments are more alive and independent, where the HUD-MX1 still maintains everything fairly close together."

"Going up to the $345 model, the MS2+, does yield some nice improvements, although they are more subtle and more in the small refinements. The MS2+ has an even bigger soundstage, a more refined treble, and slightly more midrange body for a more musical sound than the MS2. The subtler improvements is very appreciated on a highly transparent system such as the Beta22 and HD800/HE5LE that I’m using, and the MS2 sounds quite less refined and a little harsh than the bigger brother. On lesser transparent systems, I’m not sure if the difference is going to be that noticeable."

Na koniec:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

... no i już zrezygnowałem z kupna Audinst HUD-mx1 USB DAC

Ja też byłem zdecydowany na Audioinst-a a tu takie coś :) Jak dobrze pójdzie już w poniedziałek będę miał streamera u siebie !

Problemem jest tylko to, że na amazon.com ustrojstwo jest za 149 dolców ok 470 pln czyli z przesyłką jakieś max 550 pln a to dalej 150 taniej niż u nas na alledrogo :( Może jakiś group-buy ?

Problemem jest tylko to, że na amazon.com ustrojstwo jest za 149 dolców ok 470 pln czyli z przesyłką jakieś max 550 pln a to dalej 150 taniej niż u nas na alledrogo :( Może jakiś group-buy ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kupujesz na amazon.com wysyłasz do nich a oni do polski. Ponieważ na amazon omawiane urządzonko ma w US wysyłkę za free za przesyłkę płacimy tylko raz. Problem tkwi tylko w tym, że strasznie to zawiłe i jak nie daj boże coś się stanie to chyba nie ma szans wyegzekwowania czegokolwiek. Ale jest to jakaś opcja jeśli uważacie, że jest warta 150 PLN to można coś pokombinować.

Ukryta Zawartość

Pisałem już z Panem Markiem od Nostromo przyznam, że na ten DAC byłem na początku zdecydowany potem był Audioinst a teraz Music Streamer. W Nostromo nie pasuje mi tylko to 16 bit 44,1MHz USB. Bo nawet na naszym forum nie trudno znaleźć opinie, że pomiędzy 16bit 44,1 MHz a 24bit 92MHz jest spora różnica. Poza tym Music Streamer ma asynchroniczne USB tzn. że "on zarządza plikiem a nie komp" i to też działa na jego korzyść :)

Zamówiłem tutaj:

Ukryta Zawartość

Przesyłka pocztą 5zł

Ukryta Zawartość

U mnie streamer gra od wczoraj :) Opiszę wszystko jak troszku się osłucham póki co jest BAJECZNIE ! Ale więcej opiszę później. Teraz spędzam godziny na szukaniu FLAC-ów :)

U mnie streamer gra od wczoraj :) Opiszę wszystko jak troszku się osłucham póki co jest BAJECZNIE ! Ale więcej opiszę później. Teraz spędzam godziny na szukaniu FLAC-ów :)

Ktory Streamer - z plusem, czy bez?

Słucham i słucham i z każdym dniem jest coraz lepiej. Na poważniejszą recenzję na razie czas nie pozwala ale jest lepiej niż dobrze. Jestem naprawdę zadowolony z tego co oferuje Music Streamer II bez plusa :P za te pieniążki to naprawdę dobra inwestycja !

• 2 miesiące później...

Witam Forumowiczów

Zbierałem się już dłuższy czas do tego wpisu, ale byłem zbyt zajęty odsłuchami :)). Muszę się jednak podzielić wrażeniami z odsłuchów urządzenia co się zowie Music Streamer II. Czytałem, szukałem i po przeczytaniu dostępnych opinii zdecydowałem. Wybór padł właśnie na Music Stremer-a. Miałem ogromne szczęście, bo okazało się, że w moim mieście jest osoba która oferuje te urządzenia. Zadwoniłem i … tu miłe zaskoczenie. Pan Grzegorz zaoferował wypożyczenie za kaucją urządzenia do odsłuchu. Cenowo najbardziej odpowiadała mi wersja w kolorze czerwonym czyli MS II.

Ustaliłem, że testy będą trwały 2 dni, ale okazało się że trwają do dzisiaj :)

Wrażenia z odsłuchów:

Sprzęt budżetowy:

Przedwzmacniacz amplituner Marantz SR 5400

Wzmacniacz Gainclone premium kit by Peter Daniel

DVD/SACD Marantz DV 6400

kolumny Paradigm Studio 40

kable Monitor Atmos Air 195 silver zasilające “górę” oraz Monitor Atmos Air 309 na “dole”

A teraz wrażenia:

Zebrałem te mp3, których mam wersje na oryginalnych tłoczonych płytach CD i zacząłem odsłuchy. Mp3 miałem w różnej jakości od 128 do 320 kbps. Jaka jest jakość mp3 wszyscy wiemy, ale dopiero w konkretnym zestawieniu mp3/mp3 przepuszczona przez Music Stremer/oryginał CD, zostaje obnażona jakość mp3. Brzmi ona jak ze sterego kasetowego Grundiga i to przez ścianę sąsiada. Natomiast ta sama podła mp3 puszczona przez MS II tak bardzo mnie zaskoczyła, że nie mogłem uwierzyć w efekt. Dla zwykłego przeciętnego Polaka z przytępionym słuchem od słuchania muzyki na odtwarzaczach mp3 ze słuchawkami głęboko wciśniętymi w uszy, różnicy między oryginałem a wersją z Music Stremer-a nie będzie najmniejszych. Ja specjalnie też nie mogę stwierdzić wielkiej różnicy poza lekko wycofanym wokalem, co jest wybaczalne. Słuchałem pierwszy dzień i kolejny no i … musiałem pojechać po fakturkę, tak mi się spodobało Nawet moja Małżowinka stwierdziła, że jakość przepuszczonych mp3 jest rewelacyjna. Pewnego razu wpadł do mnie znajomy, który ma małą knajpkę i tak się zapalił, że tam też działa Music Stremer.

Nie będę więcej zachwalał, trzeba po prostu posłuchać. Zadzwonić do Pana Grzegorza pogadać i się dogadać.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że choć trochę pomogłem

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.