Skocz do zawartości
IGNORED

DENON AVR 1912

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę, że aktualnie na all jest ten model bez gałki, dlatego zapytałem...

Szukam jakiegoś przyzwoitego i w miarę taniego (o ile to możliwe) ampli do stereo. Ostatnio słuchałem Onkyo tx-8050 z Magnatem Quantum 675, ale nie byłem zachwycony. Możliwe, że przez te kolumny. Natomiast tego Denona słyszałem z Klipsch RF-52II i grało to całkiem nieźle. Z tego co się jeszcze orientuję, to z amplitunerów do KD Yamaha nieźle gra w stereo...

Dużo amplitunerów dobrze gra w stereo. Dużo amplitunerów ze średniej półki ma lepsze parametry niż te "audiofilskie" no może poza nieco niższą mocą. Najważniejszy jest dobór kolumn- niestety większość producentów psuje niższe modele i dopiero kolumny od 5k w zwyż grają akceptowalnie.

Te audiofilskie banialuki, że ampli z metalowym frontem, lub wzmacniacz bo nie ma modułu radia grają lepiej można włożyć miedzy bajki.

U Yamahy np podzespoły audio w średniej klasy ampli są te same co w wyższych a jak pisałem większość parametrów mają lepszych.

Ludzie którzy są w stanie zachwycić "się stolarką" w zwykłych prostokątnych skrzynkach i zwykłym naturalnym fornirem za 60k co powinno kosztować góra 5, ci co kupują kable w cenie kawalerki to chorzy ludzie.

Audio to taka branża która żeruje na mitach a większość sprzętu (kolumny, wzmacniacze) są sprzedawane z kulkudziesieciokrotym przebiciem bo koszt ich produkcji jest stosunkowo niski.

Oczywiście diamentowe tweetery mogą kosztować dosyć drogo ale większość firm tych "audiofilskich" i mniejszych które wolą audiofile pakuje głośniki za góra kilka tyś i sprzedaje 6 lub 10 razy drożej.

Jedną z firm która ma nisamowite parametry jest Accuphase i jest jeszcze kilka innych ale większość tych poglądów to voodoo i nie należy się nimi przejmować.

Dodam że słuchałem sprzętów za setki tyś (całościowy system) wzmacniaczy, bardzo drogich amplitunerów itp itd tak ja by ktoś pytał.

Zaraz odezwą się tu audiofile którzy zaczną mnie obrażać za moje poglądy, więc od razu piszę, że nie będę reagował i odpisywał bo to jest niczym nie poparta poza tzw" słuchem" choroba

Yamaszki grają njbardziej sprzestrzennie. Stereofonicznie. Denon schodził miękcej w zakresie basowanym. Zestawienie Onkyo z Magnatami nie jest dobre. Obie konstrukcję śa dość twarde w zakresie dołu. Osobiście lubie serie Quantum.

Co tak mordujesz tego Denona co jeszcze chcesz o nim wiedziec?

1. Jak się sprawdza w grze w stereo?

2. Porównywalnie z Onkyo tx-8050?

3. Czy ten model gra podobnie do modelu AVR-1911, czyli tak, jak to opisali w tym teście? -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1. Przyzwoicie jesli nie miałeś kiedyś starszego wzmacniacza z lat 80/ 90 typu Yamaha, Pioneer, Denon itp

2. Troche inna szkoła dzwięku. Gra inaczej. onkyo gra swoją szkola nieco twardszy bas, troszke wyostrzona gora, Denongora zaokraglona miększy w dolnym pasmie.

3. Tak gra w zasadzie tak samo jak 1911

Sprawdzałeś go w kinie czy stereo? Mi w Denkach brakuje właśnie takie drapieżności kinowej. Choć biorąc pod uwagę preferencje ogółu 50% kino 50% muzyka to zdają się to być uniwersalne maszynki.

@5z0p3n

Skoro, jak twierdzisz, 1912 gra podobnie do 1911, to znaczy, że też podobnie do Oknyo 8050. Brzmienie "bezpośrednie, ofensywne, ale tonalnie zrównoważone. Dynamiczny bas, szczegółowa góra." Czyli zupełnie nie jak Denon. I właśnie ten model (1911) posiada tę nie-denonową drapieżność. Chyba, że się mylę...

Inaczej,

Pamiętam że sprawdzałem Denony od modelu xx09 kazdy wchodzący nowszy. Został porównany z starszym bratem.

Nie przypominam sobie abym był zaskoczony między modelami 1911 a 1912. Owszem obcieli mu złącza. może gral nieco inaczej ale tego szoku nie pamiętam.

Bardziej różnica mi się nasunęła miedzy na prawdę dobrym 1910 a 1911.

Natomiast jesli słuchałeś obu sprzetów to u8wazam ze nie powineies pisać. Podobał ci się? Będzie stał u ciebie w domu ja go nie bede słuchał (chyba ze kiedys zaprosisz), nie sugeruj sie opniami innych.

1. Jak się sprawdza w grze w stereo?

2. Porównywalnie z Onkyo tx-8050?

3. Czy ten model gra podobnie do modelu AVR-1911, czyli tak, jak to opisali w tym teście? -

Ukryta Zawartość

Denon 1912 w porównaniu z 1911 miał trochę mniej basu i był bardziej twardy i dynamiczny. 1912 w porówaniu z 8050, onkyo będzie mocniejsze będzie więcej basu( głębszy i obszerniejszy), w denonie natomiast więcej średnich tonów.

To porównanie z "pamięci" nie słuchałem jeden po drugim. Ale obu kilka razy oddzielnie(tak zapamietałem ich charakterystyki), ale może Ci pomoże.

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Denon 1912 w porównaniu z 1911 miał trochę mniej basu i był bardziej twardy i dynamiczny. 1912 w porówaniu z 8050, onkyo będzie mocniejsze będzie więcej basu( głębszy i obszerniejszy), w denonie natomiast więcej średnich tonów.

To porównanie z "pamięci" nie słuchałem jeden po drugim. Ale obu kilka razy oddzielnie(tak zapamietałem ich charakterystyki), ale może Ci pomoże.

A ja mam starszego 1910 i gra przepięknie. Nikt mi nie wmówi że jakieś stereo gra lepiej na tyle, ze warto miec jedno i drugie.

Kwestia kolumn i kalibracji.Zresztą sąsiad ma samo stereo i nie widzę słysze zadnej przewagi nad moim zestawem, za to jego zestaw polega na płytach DVD gdzie mój zagra pięknie dookólnie np świetnie brzmi koncert Stinga czy Watersa albo muzyczne SACD puszczone ze starego Philipsa DVD 963 SA.

Wadą Denona jest trudna wymagająca przyzwyczjenia obsłluga ale jak się opanuje to mniaam miodzio.

Do 1910 mogę podłączyć cokolwiek nawet SACD wielokanałowy. Ubolewam, że nowsze modele są wykastrowane wszak ideą amplitunera jest domowe centrum rozrywki czyli możlwość podłączania różnych urządzeń jest must have - dzięki temu nie byłlem zmuszony do tego aby wyrzucić stary sprzęt inatychmiast kupić nowy HDMI.

Kupowałem w salonie odsłuchiwałem inne sprzęty wybrałem 1910 a nowszego 1911 nawet nie kazałem podłączać jak zobaczyłem tą goliznę na ściance tylnej.

Wadą 1910 jest HDMI nie puszczające 3D na telewizor ale trudno można puścić drugi kabel w końcu moja plazma ma 4 wejścia HDMI a i tak w sumie nic w 3d ani raz nie włączyłem więc spoko.

1910 było ostatnim dobrym amplitunerem. mialo inne trafo. Dobry zasilacz i faktycznie dalo się na tym slouchać muzyki.

A ja mam starszego 1910 i gra przepięknie. Nikt mi nie wmówi że jakieś stereo gra lepiej na tyle, ze warto miec jedno i drugie.

Posloychaj wzmaka z tego samego poziomu, zagra lepeij. ale czy warto mieć jedno i drugie to fakt...

Kwestia kolumn i kalibracji.Zresztą sąsiad ma samo stereo i nie widzę słysze zadnej przewagi nad moim

No tak, jak podepniesz do tego Denona kolumny za 10 tys. to wtedy kolumny nadrobią marność amplitunera i zagra na podobnym poziomie co wzmacniacz z kolumnami za 5 tys. :)

To tak jakby użytkownik Wartburga twierdził, że to klasa VW a nawet Audi. Taka mała analogia :)

Nie powinno się wypowiadać na tematy, w którym nie mamy doświadczenia, temat audio uczy dystansu z czasem i nabieranym doświadczeniem. Ja też kiedyś różne głupoty pisałem...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.