Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie głośniki do muzyki elektronicznej pod PC ?

maxus000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Zamierzam kupić głośniki pod kompa , głównie będą służyć do słuchania muzyki elektronicznej (DnB, DubStep, Electro). Z tego co sie dowiedziałem powinienem kupić 2.1 obite płytami mdf . Wiem też że potrzebeje wtedy karty dźwiękowej, która pozwoli na wykorzystanie pełnej mocy głośników. Zaznaczam, że jestem uzależniony od słuchania muzyki bardzo głośno i lubie jak bas rozchodzi sie po ciele :) Niestety mój budżet pozwala mi kupić sprzęt do 600zł. Co proponujecie ?

ZA te pieniądze to na cuda bym nie liczył.

Dobre słuchawki są n razy droższe, a co dopiero głośniki...

Niezłą kartę dźwiękową można dostać za ok. 500 zł.

Na twoim miejscu odłożyłbym jeszcze pieniędzy i kupił coś lepszego niż "pierdywacze" podszywające się po głośniki.

Lepiej trochę poczekać trochę, dołożyć i nie denerwować się, że kupiło się coś co Ci nie odpowiada.

ZA te pieniądze to na cuda bym nie liczył.

Powiem tak, na Allegro tydzien temu, za 600zł kupiłem BOSE COMPANION 3.. Krótko używane, sprowadzone z USA, w idealnym stanie.

@maxus000, w tej cenie naprawdę polecam te głośniczki... Grają zaje...iaszczo. Poczytaj o nich na tym forum i na innych.

Obudowa z MDF nie jest wyznacznikiem jakości dźwięku. A przynajmniej nie jedynym. W tym budżecie na Twoim miejscu zainteresowałbym się takimi modelami:

1. BOSE Companion 3 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - te maleństwa potrafią naprawdę zaskoczyć (sam przymierzam się do ich nowszej wersji).

2. Logitech Z-2300 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - mniej muzykalne, za to z większym pier****ięciem.

3. Microlab 7C (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - musisz mieć trochę większy pokój (na biurku ich raczej nie ustawisz), mimo braku subwoofera mocy nie powinno Ci zabraknąć.

4. Edifier 330D (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - nic o tym modelu nie wiem, ale marka Edifier cieszy się generalnie dobrą opinią

Karta dźwiękowa Creative Audigy 2 ZS Gold (do 100 zł kupisz) lub ASUS Xonard DS/DG (do 160 zł kupisz).

Chcieć to móc! :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej, jeżeli chcesz słuchać muzyki to kup wzmacniacz i kolumny

np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

głośniki komputerowe bardzo dobrze nadają się do słuchania komentarzy w fifie lub słuchania muzyki z youtube ale nie do słuchania czegoś normalnej jakości.

Zestawik, który Ci podsunąłem miażdży te wszystkie kreatiwki i inne mydelniczki osnute w kręgach słuchających muzyki na mydelniczkach jako najlepsze z nich. Co prawda odtwarzają one dźwięki ale nie muzykę.

Ps. co do n-razy droższych rzeczy to pamiętaj że od n-razy droższych są inne n-razy droższe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

michal wypowiadasz sie tak bo nie slyszales nigdy edifiera mam te glosniki i sie napewno nie nadaja do Youtube.

Tam nie ma dobrej jakosci nagran dlatego posluchaj sobie edifiera i bedziesz przekonany.

Ok. To mam teraz 2 faworytów. Nie kupuje używanego sprzętu stąd ten wybór.

Microlab Solo 7c (pokój 23m więc jest gdzie rozstawic jakby co)

Edifier 330D

Które lepsze ?

Zgadza się nie słyszałem. Słyszałem to co jest w sklepach(kreatiwy lodżitechy itp nibymarki) Ale czy edifer jednak nie jest do grania w mikroskali?

Czy proponowany przez Ciebie edifer jest w stanie nagłośnić 23metry, zwróć uwagę na specyficzną muze; dubstep i to, że jak pisze autor "Zaznaczam, że jestem uzależniony od słuchania muzyki bardzo głośno i lubie jak bas rozchodzi sie po ciele"

Ale skoro chcesz sprzęt nowy to zupełnie zmienia temat wątka. Wg mnie nie da się spełnić twoich oczekiwań.

ja mam tutaj pokoj ktory ma ponad 60m² i nie ma zadnego problemu musze nawet sprzet sciszyc bo mi jest za glosno:)

Zakup S330d lub C3 ktore sa tez bardzo fajne.

Jak chodzi o basy to edifier ma naprawde wspanialy czysty bas nie takie jak w logitechu ktory dudni i sie juz nie slyszy muzyki.

jak bedziesz juz mial sprzet to nam opowiedz czy jestes zadowolony chetnie to napewno tez beda inny chcieli wiedziec.

edifer s330d

jak podaje producent:

moc głośnika basowego 36 w RMS!!!

wielkość głośnika basowego 6,5"

pasmo przenoszenia od 55hz (czyli subwoofer bez sub-niskich tonów)nie wnikam nawet przy ilu db na minusie ma te 55hz.

Feda78 po prostu Ci nie wierze. Sam producent pasmem i mocą neguje to co piszesz. kolumny które mam AE neo three nie nagłośnią 60 metrów ale na pewno niszczą coś w obudowie 20 na 20 na 20cm. To że jest Ci za głośno nie oznacza że pomieszczenie jest dobrze nagłośnione. O czym my w ogóle piszemy?

Feda78 jeżeli możesz znajdź coś z muzyki dubstep i zauważ że jak jest pasmo od 55 to wycina pół utworu.

może kolega się jednak zastanowi, przemyśli i kupi coś używanego:

Ukryta Zawartość

Moc nominalna (nie rms) 100w

pasmo od 35hz

albo to:

Ukryta Zawartość

moc powyżej 100w (pobór 350)

pasmo od 35hz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

mozesz nie wierzyc ale te glosniki naglosnia bez problemu 60m² wszystkie glosniki odsluchalem i te ktore mi sie podobaly juz zakupilem ale jeszcze chce sobie dwa dodatkowe modele zakupic ale potrzebuje jeszcze troche kasy.

Wiem ze jest trudno z kims rozmawiac jak nigdy nie sluchal tych glosnikow. Produkty tej firmy sa rewelacyjne i to mowie bo wczesniej tylko logitechi mialem.

Ale tu dzieciarnia siedzi... . feda78, proponuję Ci posłuchać jakiś kolumn (pewnie pierwsze lepsze zrobią na Tobie wrażenie sądząc po tym co wypisujesz), wtedy zobaczysz że nagłośnienie nie oznacza tutaj tego aby było "coś" słychać tylko żeby był dobry przekaz.

Ostatnio poprosiłem kolegę aby mi puścił muzykę na jakimś zestawie geniusa który niegdyś kosztował 400 zł (nie wiem jak to teraz wygląda), jeżeli wszystkie te wasze komputerowe głośniczki grają w taki sposób to ja pokazuję białą flagę.

nie porownuj geniusa czy loditecha do edifiera sprawdz sobie opinie w innych krajach gdzie sa juz dluzej niz w polsce.

Ja wlasnie z tego powodu je tez pierwszy raz zakupilem bo nie mialem juz ochoty na Z5500 i dobrze zrobilem.

Slyszalem ze moze na targach audio w Warszawie bedzie jedna z firm wystawiala glosniki edifiera to bedzie mozna je tez tam odsluchac.

PS: Mam glosniki B&W i edifier S2000 naprzyklad dla mnie lepszy dzwiek oddaje niz nawet B&W ktore mnie o wiele wiecej kosztowaly.

dane s2000 ze strony producenta:

Details

Specifications

Power output: RMS 40W�THD=10%)

Signal-to-Noise Ratio (Amplifier): >=85dBA

Frequency Response: 48Hz -20kHz

Znalazłem test z charakterystyką , zktórego wynika że te 48hz występuje przy spadku

UWAGA UWAGA -12db fantastyczny wynik

Podajmy więc pasmo tak jak to się powinno robić +/- 3db

wynosi ono

UWAGA UWAGA

120hz-15khz

Kolego podoba Ci się jak grają to świetnie ale nie pisz że grają głośno i czysto i przenoszą czysty niski bas.

Właśnie doczytałem cenę. padłem :)

Uwielbiam te licytacje na kilo- i megaherce, te pojedynki na waty i volty, pasma i częstotliwości. Nigdy nie zrozumiem, dlaczego tak wiele osób tak strasznie broni się nogami i rękami przed prawdą zupełnie oczywistą: dobrze gra to, co się nam podoba i co nam odpowiada, a nie niżej schodzące to czy wyżej wznoszące się tamto! Na litość boską, jak można słuchać suchych cyferek i specyfikacji technicznych?! Może dlatego zawsze większą estymą darzyłem melomanów niż audiofilów.

Żeby nie być gołosłownym - przykład dosłownie sprzed paru dni. Kilka osób poleciło mi głośniki Bose Companion 3. Obejrzałem je w necie i ubaw po pachy. Poszedłem do salonu, zobaczyłem je na żywo i myślałem, że mnie wyniosą stamtąd na noszach z pękniętą przeponą ze śmiechu - to są głośniki dla lalek czy jakaś modelarska miniatura w skali 1:72?! I tak sobie szydziłem i drwiłem, dopóki ich nie włączyłem i nie posłuchałem - zwykłej empetrójki z iPoda. Przeprosiłem, oblałem się rumieńcem i wyszedłem. Przed wyjściem zdążyłem jeszcze tylko posłuchać jakichś KEF-ów z serii Q za kilka tysięcy złociszy - zagrały może o 10-20% lepiej od tych miniaturowych "ratlerków" Bose. Dziękuję, dobranoc.

jeden słucha na radiobudziku inny na głośniczkach do laptopa(ipoda) inny na czymś do słuchania muzyki.

proszę, dobranoc

p.s. nie lubisz cyferek a podajesz wartość procentową "lepszości".

Ale oczywiście ten, który słucha na "czymś do słuchania muzyki" jest kimś lepszym, wybrańcem bogów. A przynajmniej dowartościowuje się w ten sposób, żeby przypadkiem nie okazało się, że przepłacił okrutnie za swój sprzęt i większość swojego "audiofilskiego" życia spędza, nieustannie goniąc króliczka. Jak to możliwe, że ktoś wydał 600 czy 1000 zł na głośniki i jest zadowolony, skoro ja wydałem 50 tysięcy na sprzęt i wciąż nie mogę usłyszeć, jak saksofoniście na drugim planie sceny rosną włosy pod pachami?! Jak to możliwe, że dwa lata zmarnowałem na wymienianie dywanów pod kątem "szerokości sceny", a tu ktoś śmiał kupić zestaw 2.1 z subwooferem i czerpać radość ze słuchania muzyki na czymś takim?! Przecież to zwykły parweniusz, słoń musiał mu nadepnąć na ucho, bo z opisu samych kiloherców wynika, że to nie może zagrać!

Nie dajmy się zwariować...

PS. W takiej kwocie zastanowiłbym się - z czystej hecy - czy nie kupić takiego zestawu z Ogłoszeń:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wiem, że to jest sprzęt używany, w dodatku 5.1. Ale za 300 zł? Toż chyba sam subwoofer nie jest nawet tyle wart. A 3 satelitki można zawsze schować do szuflady i mieć stereo + woofer. No tak, ale gniazda na pewno nie były złocone złotem z XVI-wiecznych mennic weneckich. A tylko takie zapewniają głębię doznań i właściwą separację wszystkich instrumentów...

Ukryta Zawartość

dokladnie specyfikacje sa nie wazne na nie nigdy nie patrzylem, mi chodzi tylko o dzwiek ktory mi sie przy edifierach po prostu podoba i z tego co widze w internecie z opini coraz wiecej klientom w kraju.

Apropo jak piszesz juz specyfikacje ze strony producenta to moze bys uzyl prawdziwych a nie jakis z innego modelu ktorego nawet nie znalazlem:

otal power output:

RMS 75W x 2

THD + N (testing level):

10%

Signal to noise ratio:

≥90dBA

Frequency response:

20Hz - 20KHz

Distortion:

<0.05% (THD+N, 20W output per channel)

Input sensitivity:

950mV ± 100mV

Input impedance:

20KΩ

Audio Input Type:

RCA, Optical, Coaxial

Adjustment:

Master Volume, Bass, Treble

Subwoofer / bass unit:

5½ inch (148mm), HSCC composite paper cone, magnetically shielded, 6Ω

Tweeter unit:

1 inch (25mm), silk dome, magnetically shielded, 6Ω

Remote control:

Wireless Remote, Master Volume, Bass, Treble

Adjustment:

Master Volume, Bass, Treble

Dimension:

Speaker: 176mm x 331mm x 302mm | Amplifier: 210mm x 86mm x 250mm (WxHxD)

Apropo jak piszesz juz specyfikacje ze strony producenta to moze bys uzyl prawdziwych a nie jakis z innego modelu ktorego nawet nie znalazlem:

otal power output:

RMS 75W x 2

THD + N (testing level):

10%

Signal to noise ratio:

≥90dBA

Frequency response:

20Hz - 20KHz

Distortion:

<0.05% (THD+N, 20W output per channel)

Input sensitivity:

950mV ± 100mV

Input impedance:

20KΩ

Audio Input Type:

RCA, Optical, Coaxial

Dimension:

Speaker: 176mm x 331mm x 302mm | Amplifier: 210mm x 86mm x 250mm (WxHxD)

Ukryta Zawartość

Power output: RMS 40W�THD=10%)

... trzeba zwrócić uwagę na moc określoną przy 10% THD a nie 1% THD (przy 1% będzie niższa).

Frequency Response: 48Hz -20kHz

... producenci w kwestii podawania dolnej granicy pasma są często zbyt optymistyczni, lub po prostu podają ją przy spadku znacznie większym niż 3 dB (np. 10 dB lub więcej). Realnie wygląda to tak:

Ukryta Zawartość

... czyli przy ustawieniach domyślnych jest ~130Hz -3dB. Jeśli chodzi o pomiary na tej stronie, to należy pamiętać że mają wyraźne podbicie pomieszczenia w okolicach 50Hz , więc te 48 Hz to raczej przy 16 dB spadku może będzie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to jest oficjalna strona producenta:

www.edifier-international.com

W opisie jest błąd ... ale na tej stronie jest też instrukcja w PDF i tam moc jest 2x40W przy 10% THD mocy ciągłej RMS.

Ukryta Zawartość

Jestem ciekaw jak by one wypadły w porównaniu do Fostex PM 0.4 + przyzwoity DAC/karta z regulacją głośności.

Ukryta Zawartość

mi sie bardzo podoba i wlasnie na ten system zbieram pieniaszki.

Ponad rok temu sie juz pytalem producenta dlaczego maja na stronie www.edifier.com inne specyfikacje ich produkty i mi odpowiedzieli ze to jest strona na chiny gdzie produkty edifiera sa robione z innych podzespolow bo musza byc tansze na ten rynek. Na rynki jak naprzyklad europejski sa tylko glosniki najlepszej jakosci robione. Naprzyklad w chinach kosztuje S2000 kolo 800 zl a u nas z lepszymi specyfikacjami kolo 1300/1500 zl.

Na audioshow w warszawie podobno beda te glosniki wystawiane to sobie sprawdze.

Ponad rok temu sie juz pytalem producenta dlaczego maja na stronie www.edifier.com inne specyfikacje ich produkty i mi odpowiedzieli ze to jest strona na chiny gdzie produkty edifiera sa robione z innych podzespolow bo musza byc tansze na ten rynek. Na rynki jak naprzyklad europejski sa tylko glosniki najlepszej jakosci robione. Naprzyklad w chinach kosztuje S2000 kolo 800 zl a u nas z lepszymi specyfikacjami kolo 1300/1500 zl.

Dobry kit bo świeży. Zapytaj dla czego w jednym miejscu strony www.edifier-international.com jest inna specyfikacja, niż w innym miejscu tej samej strony.

ps. a to że jeden i ten sam produkt kosztuje w chinach np. 800zł a u nas 1300-1500 to rzecz nierzadko spotykana, a różnica w spec. to bzdura.

Kwestia czy firmy czasami sobie nie sprowadzają "tych tańszych" z Chin i nie sprzedają ich w Europie ;)

Jak dla mnie chore pomysły z robieniem tego samego z innych podzespołów na różne rynki ;)

Na PClabie wczoraj czytałem wczoraj porównanie S530D, Bose C3 v2 i jakichś Antec Soundscience Rockus 3D i odziwo, najlepiej zrobione Edifiery - dźwiękowo wypadły najsłabiej...

A sam zastanawiam się na co by zamienić swoje Solo7c w przyszłości i mój wybór padł na głośniki 2.1, z tego powodu, że z 2.0 w okolicach 1-1.5 tysiąca nie jestem w stanie uzyskać satysfakcjonującego mnie, nisko schodzącego basu i już w sumie nie wiem co zrobić.

Najlepiej to chyba będzie trzeba samemu się udać do sklepu i wypróbować to wszystko, tylko jak jeden produkt jest, to z reguły drugiego nie ma...

z 2.0 w okolicach 1-1.5 tysiąca nie jestem w stanie uzyskać satysfakcjonującego mnie, nisko schodzącego basu i już w sumie nie wiem co zrobić.

Spróbuj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i myslisz naprawde ze na pclabie maja test neutralny?

pierwszy test negatywny tych glosnikow na swiecie i gdzie u nas w kraju pomysl najpierw zaczym takie cos piszesz.

chattab chyba się zagalopowałeś. To, że czerpiesz radość ze słuchania na tym muzyki nie oznacza że kto inny tęż będzie to robił. jakie dywany, wąsy. Zejdź na ziemie. tu mówimy o tym, że to to nie gra niskim basem a ty wchodzisz w temat budowania sceny.Z tego sceny nie ma jest stereo. Z opisu kiloherzow wynika, że to nie może zagrać niskim basem, bo głośnik go nie przenosi. Możesz wytężać słuch ale go nie usłyszysz tak twierdzi producent podając specyfikację.

Zerknij na temat. Kolega potrzebuje czegoś do dubstepów, głośnego i z niskim basem a nie czegoś co Ci daje radość ze słuchania muzyki.

Kyle,

Te Tascamy mogą być całkiem ciekawe, szkoda, że nie ma ich w music store w Poznaniu, ale jak już będę kupować, to na pewno wezmę je pod uwagę. ;)

I całkiem fajny test, chociaż należąc do osób, które jak już kupują, to wolą wydać więcej i lepiej niż kupować jakieś półśrodki, mocno się zastanowię, czy nie poczekać i dozbierać. Na papierku w sumie nie ma co kupować, trzeba jechać, zobaczyć, posłuchać ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.