Skocz do zawartości
IGNORED

Płyta mono, wkładka Stanton 500 MkIII i ...?

cezary1410

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wrzuciłem na gramofon z wkładką Stanton 500 MkIII płytę monofoniczną. Grała na obydwa kanały. Na drugi dzień wrzucam płytę stereo - gra tylko jeden kanał (chyba wtedy prawy). Nie miałem czasu się wtedy bawić w większe sprawdzanie rzuciłem tylko okiem na połączenia wkładki - były OK - myślę zwalona płyta, wrzucam inną to samo. Następnego dnia wszytko było OK - grały oba kanały - nic nie grzebałem. Do czasu aż wrzuciłem tę samą płytę monofoniczną - i jak poprzednio grało na obydwa kanały. Po kilku godzinach puszczam ponownie - gra jeden kanał - lewy. Dziś sprawdzałem wszystkie połączenia, urządzenia i kable - najpierw na płycie mono - grał jeden kanał. Wrzuciłem płytę stereo i zacząłem powtarzać procedurę - po chwili ni z tego ni z owego zagrały oba kanały. Zastanawiam się czy to jakiś objaw uszkodzenia wkładki? Dlaczego po wrzuceniu płyty stereo jakby się kanał przetykał? Czy ktoś się spotkał z takim efektem?

Pozdrawiam

Proponuję odłączyć wkładkę a przejrzeć dokładnie okablowanie ramienia.Jeżeli będzie O.K wziąć się za wkładkę.Najlepiej podpinając do innego gramofonu lub bezpośrednio połączyć z gniazdem pre. Może być wewnętrzne uszkodzenie elektryczne,Oderwany kabelek od pina,i styka wewnętrznie zwierając kanał.

Rozebrałem dziś gramofon, nic złego na oko nie widać. Kable sygnałowe idą bezpośrednio z bebechów prosto do przedwzmacniacza (Thorens 318 MKIII). Z początku myślałem że to jeden kanał w przedwzmacniaczu wysiadł bo gdy przełożyłem kabelki na wejściu do pre to sygnał był na obu kanałach z gramofonu. Przyłożyłem zatem wyjścia w pre i zagrał prawy. Zatem myślę kanał wzmacniacza ale tam to samo - oba grają...

Na razie mam jeszcze wszytko porozpinane i straciłem dziś już chęci do eksperymentowania :) Jutro sprawdzę, dzięki za pomysł. Zwarcia na oko nie widać - na razie nic nie mierzyłem miernikiem.

Jeśli tak jak piszesz: okablowanie ramienia i za kablami w torze wsio OK to szukaj przed kablami czyli we wkładce. Może trzpień wychodzący z obsady igły zaśniedziały. Spróbuj delikatnie przemyć jakimś "kontaktem" a może coś się niedobrego dzieje we wkładce jak wyżej było sugerowane czego Ci nie życzę. Powodzenia!

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Sorry Paweljazz, ale trzpien nic nie ma do rzeczy,W srodku tej rurki jest "serce" wkładki.To namagneśnikowy wałeczek generuje s.em w polu cewek. Rurka jest obsadą dla tłumika.i wprowadza onegoż we wkadkę z obsadzoną igłą

Skoro tak no to muszę się zgodzić z Tobą Kolego "ricon" wydawało mi się że ta rurka (trzpień) w przewodzi jakieś impulsy.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Witam

Podłączyłem dziś sprzęt i już gra tylko jeden kanał. Przełączając kable w sprzęcie wygląda że wszystkie kanały są sprawne - jednocześnie nie ma jednego kanału jak się podłączy wszytko jak należy. Sam już nie wiem: zwarcia nie ma, styki nie zaśniedziałe... Podłączę jutro stary sprzęt i będę sprawdzał po kolei każdy element.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za pomoc, problem rozwiązany. Okazało się że winny był kabel od przedwzmacniacza do wzmacniacza który "w zasadzie działał".

Ciekawie się to zbiegło z odtwarzaniem płyty monofonicznej - myślałem że przez to uszkodziłem wkładkę.

Pozdrawiam!

Dziękuję wszystkim za pomoc, problem rozwiązany. Okazało się że winny był kabel od przedwzmacniacza do wzmacniacza który "w zasadzie działał".

Ciekawie się to zbiegło z odtwarzaniem płyty monofonicznej - myślałem że przez to uszkodziłem wkładkę.

Pozdrawiam!

Płytą monofoniczną nie można uszkodzić wkładki stereo (no chyba, że mocno poryta, ale nie o tym tu piszę). Jedyne co można uszkodzić, to płytę stereofoniczną wkładką mono.

Pozdro,

Yul

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.