Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z podłączeniem Kina domowego + DVD +TV

Duch86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jestem tu nowy i zielony. Dopiero zaczynam swoją przygodę z Kinem domowy. Posiadam TV - Thompson model 32hr3234, Amplituner Denon AVR-390 i DVD DENON DVD-1740. Podłączyłem tak jak w instrukcji Amplitunera i jest lipa. Tzn Odtwarzacz DVD z AVR - z dvd kabel hdmi "aut" do amplitunera "in",z dvd "kablem COAXIAL out" do amplitunera COAX-1 {in}, z DVD "audio R-L" do amplitunera Audio "in DVD". I Amplituner (wyjśćie "out") połączyłem z TV kablem hdmi do wejście Telewizora "in". I jest lip bo nie m wizji w TV. Dźwięk z odtwarzanego filmu dvd jest ale wizji brak. Nie wiem co jest. Dodam jeszcze że jak kablem HDMI podłącze TV z DVD i wszystko śmiga. A po podłączeniu z instrukcji to jest porażka. I jeszcze jedno jak zrobić aby gdy oglądam TV głos szedł przez głośniki Kin domowego. Pomóżcie jak to wszystko poustawiać. Sory za moją ciemnotę

Odtwarzacz DVD z AVR - z dvd kabel hdmi "aut" do amplitunera "in",z dvd "kablem COAXIAL out" do amplitunera COAX-1 {in}, z DVD "audio R-L" do amplitunera Audio "in DVD".

Trochę za dużo tych połączeń. Co mówi instrukcja na temat przesyłania dźwięku przez HDMI? Czy amplituner potrafi przyjmować dźwięk w postaci cyfrowej przez HDMI ze źródła (w tym przypadku z odtwarzacza DVD)? Jeśli tak, to powinieneś zostawić podłączony tylko kabel HDMI pomiędzy DVD a amplitunerem. Jeśli zaś amplituner nie potrafi odtwarzać dźwięku z HDMI (służy tylko jako przełącznik video HDMI, co potwierdza niejako jedna z wypowiedzi znaleziona w necie, że "any model below the 590 (to include the 390) only supports "video" over HDMI with audio coming over either digital coax or optical") zostaw dodatkowo połączenie cyfrowe (optyczne lub coaxialne). Kabel analogowy "audio R-L" możesz odłączyć.

I jest lip bo nie m wizji w TV.

Jak już radził Mateusz80, sprawdź w setupie, czy wejście HDMI masz odpowiednio przypisane i czy jest aktywne. Bo to, że dźwięk jest, może nic nie znaczyć (dźwięk idzie najprawdopodobniej albo analogowo, albo przez kabel coaxial). Może się jeszcze okazać, że z jakiegoś powodu HDCP się nie dogaduje i nie ma hand-shake między DVD i ampli.

P.S. Czy to jest ampli z jakiegoś nieeuropejskiego rynku?

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jeszcze jedno pytanie: czy korzystasz jeszcze z jakiegoś innego źródła HDMI (czyli czy masz coś podłączone do HDMI VCR w amplitunerze)?

Bo jeśli DVD jest Twoim jedynym źródłem HDMI, zaś amplituner i tak najprawdopodobniej nie jest w stanie odtwarzać dźwięku z HDMI, to najlepiej by było, gdybyś podłączył następująco:

-obraz: DVD bezpośrednio do TV kablem HDMI

-dźwięk: DVD do amplitunera kablem cyfrowym (coaxial albo optycznym)

Pamiętaj, żeby w setupie DVD ustawić dla wyjścia cyfrowego Bitstream (a nie PCM).

Jak ma sprawdzić czy się "dogaduje"?

W sumie skoro oba urządzenia są z tej samej firmy, to brak "dogadania" można chyba wykluczyć. Bardziej bym stawiał na brak aktywacji tego HDMI w setupie amplitunera.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Obraz jest dźwięk jest razem Kino i głośniki TV.

No to super. Ale połączenie analogowe w końcu wywaliłeś? Czy w przypadku odtwarzania np. filmów z dźwiękiem Dolby Digital i dts amplituner wyświetla informacje na temat otrzymywanego sygnału wielokanałowego?

Analog (L+R) wywal (zbędna plątanina), połączenie HDMI między DVD a Amplitunerem pozostaw (w HDMI 1 in) z ampli HDMI out podłącz do TV w wejście HDMI 1. Z opcji ampli wybierz odpowiednie wejście do którego podłączony jest DVD a TV pozostaw na HDMI 1, powinien usłyszeć dźwięk z filmu DVD na ampli jeśli nadal nie ma obrazu to HDCP się nie komunikuje (lub w menu ampli źle przypisane opcje). Możesz też użyć alternatywnego połączenia (obraz) DVD z TV po HDMI a dźwięk z DVD do ampli "kablem COAXIAL out" oczywiście potem na TV i ampli trzeba wybrać odpowiednie wejścia.

Podłączenie dźwięku z TV do ampli - jeśli TV ma wyjście optyczne to sprawa prosta optyk do TV i do ampli (ustawienie odpowiedniego wejścia w ampli) plus takiego podłączenia że jak wybierzesz HDMI do którego podłączony DVD to będzie dźwięk cyfrowy na amplitunerze ale pojawia się minus jeśli TV nie wspiera przepuszczania sygnału DTS to będzie cisza w kolumnach.

Jeśli nie ma optycznego to pozostaje analogowe na cinch(L+R) jeśli tego też nie ma to trzeba przejściówkę euro na cinch.

połączenie HDMI między DVD a Amplitunerem pozostaw

A po co? Jak już pisałem wcześniej, ten amplituner najprawdopodobniej służy tylko jako "przełącznik" do HDMI, nie potrafi odtwarzać dźwięku dostarczanego tym kablem. Więc i tak musi być połączenie cyfrowe optyczne albo koaksjalne, żeby móc korzystać z przetworników w ampli i formatów Dolby Digital i dts.

Możesz też użyć alternatywnego połączenia (obraz) DVD z TV po HDMI a dźwięk z DVD do ampli "kablem COAXIAL out"

Chyba tak właśnie obecnie jest podłączone.

Gość

(Konto usunięte)

Tanie Denony mają w sumie nie wiadomo po co wejście i wyjście HDMI. I tak dźwięk trzeba puścić osobnym przewodem. Śmiesznie się robi gdy ktoś chce słuchać w 7.1 a optyk przesyła 5.1.

Śmiesznie się robi gdy ktoś chce słuchać w 7.1 a optyk przesyła 5.1.

Miałem DVD i BR podłączone optykiem. I dts-es 6.1 grało bez problemu. Dźwięku 7.1 nie miałem nigdy na żadnym filmie.

Koledzy jak dla mnie, gdy czytam to wszystko odczuwam że jesteście na innej planecie z wiedzą. Szacunek wielki. Naprawdę chylę czoło. Więc tak-podłączyć ja w instrukcji tyle że bez Czinczy. Użyć dwóch kalbli HDMI, tzn TV z AVR, AVR Z DVD. Kupić optyczny kabel i podłączyć z TV. W ustawieniach AVR wybrć DVD jak sygnał. I powinno być ok. czy dobrze zrozumiałem? Kurde a myślałem że się trochę znam na tym;D

A może tak:

Dżwięk

coaxial Dźwięk DVD do ampli,

optyk tuner tv (opcja) do ampli,

analog dla SACD (inaczej się nie da:-) )

Obraz

component DVD do ampli

component tuner TV(opcja)do ampli

wyjscie z ampli component do odbiornika TV (lub prodżektora :-))

Na pilocie tylko pstrykamy source (źródło) DVD a potem wybieramy VIDEO klikając aż wpadnie nam obraz z DVD

Takie mam ustawienia na swoim sprzęcie, tj: DVD 3910 + AVC A1SE +.

To że nie masz dxwięku czy obrazu to nie wina niekompatybilnosci, ale ustawień. Podłącz się osobnym kabelkiem (zółty wtyk) z AVR do TV i poustawiaj IN dla każdego ze żródeł dźwięku. Może być sytuacja, że masz dwa wejscia coaxial, podłaczasz się pod jedno z nich a w ampli żródło jest ustawione na optyk.

HDMI nie jest mi potrzebne :-)

Co nie znaczy, ze takie filmy nie istnieją.

Nie o to mi chodziło. Napisałeś, że "optyk przesyła 5.1", a ja Ci odpisałem, że przesyła także 6.1. Ze względu na brak filmów z dźwiękiem 7.1 nie jestem w stanie sprawdzić, czy uda się taki dźwięk prawidłowo odtworzyć przy połączeniu optycznym, ale jestem przekonany, że tak.

-> Duch86

Przy konfiguracji, którą posiadasz (jeśli nie posiadasz wspomnianego przez Reconesans tunera TV), podłącz następująco:

- kabel koaksjalny lub optyczny (w zależności, który już posiadasz lub który chcesz posiadać ;) między odtwarzaczem DVD a amplitunerem

- kabel HDMI między odtwarzaczem DVD a TV

Sprawdź obowiązkowo ustawienia odtwarzacza DVD dotyczące wysyłanego dźwięku przez wyjścia cyfrowe. Powinno być ustawione "Bitstream", a nie "PCM"

Tylko tak będziesz w stanie przesyłać i prawidłowo dekodować dźwięk Dolby digital i dts.

Czy posiadasz dekoder TV, np. N-ka? Czy chcesz mieć możliwość przekierowania dźwięku z TV/tunera TV do amplitunera?

Nie posiadam dekodera TV tzn N-ki. Zastosuję się do rady i podłącze taki"prosto " jak radzisz NEDJ. tylko w AVR w opcjach ustawienia nie mam opcji "Bitstream".

I prawidłowo. Ustawienia te dotyczą bowiem odtwarzacza, a nie amplitunera.

Jeśli chcesz mieć dodatkowo możliwość odtwarzania dźwięku z TV przez amplituner, to najprawdopodobniej jesteś zmuszony skorzystać z połączenia analogowego. Jak chcesz, żebym rozwinął temat, to daj znać.

Jutro zakupię optyczny kabel.

Nie daj sobie wcisnąć drogiego "audiofilskiego" kabla. Kup po prostu solidnie wykonany. I będzie dobrze.

A jeśli chodzi od TV z AVR to co musze wykombinować?

Jeśli faktycznie nie masz w TV wyjścia cyfrowego (optycznego) i liniowego analogowego audio (w specyfikacji znalezionej na stronie Thomsona jest napisane, że nie ma tych wyjść, ale lepiej sprawdź), potrzebujesz przejściówki takiej jak na fotce (obowiązkowo z przełącznikiem "in/out" lub po prostu opisanej jako "out", co jest chyba jednak rzadkością) oraz normalnego kabla 2x chinch -> 2x chinch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

chyba pozostaje tylko przez słuchawkowe, albo ze złącza scart wyłuskać wyjście audio

ponieważ ten tv nie posiada żadnego wyjścia audio (out) na zewnętrzny osprzęt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

czyli mam z kupić coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Według opisu na aukcjach jest to właśnie kabel, który potrzebujesz i który powinien zadziałać.

więc tylko ten kabel kupie i nic więcej nie muszę kupować? tego optycznego też nie? I jeszcze jedno pytanie. Jak podłącze wszystko- będę oglądał TV głos będzie płynął przez Kino. ale jak wyłącze AVR to głosu nie będzie?

więc tylko ten kabel kupie i nic więcej nie muszę kupować? tego optycznego też nie?

Optyczny masz kupić do podłączenia odtwarzacza DVD z amplitunerem.

Jak podłącze wszystko- będę oglądał TV głos będzie płynął przez Kino. ale jak wyłącze AVR to głosu nie będzie?

Będzie.

Eurozłącze podłączasz do TV (masz 2 takie gniazda, musisz sprawdzić, które działa, może być, że oba są "pełne" i zadziałają). Do amplitunera podłączasz 2 czincze (czerwoną i białą) do wejścia np. AUX.

Koledzy zakupiłem optyczny i podłączyłem AVR z DVD. A Kabel COAXIAL out jest teraz potrzebny czy go odłączyć? Zakupiłem też kabel z czinczami. Podłączyłem wszystko śmiga jeśli chodzi dźwięk z TV do AVR

.

He? Skoro miałeś już kabel koaksjalny (jaki model?), to w sumie niepotrzebnie kupiłeś jeszcze optyka (dlatego parę wpisów wcześniej napisałem: "- kabel koaksjalny lub optyczny (w zależności, który już posiadasz lub który chcesz posiadać ;)").

Ale jak już masz tego optyka, to go podłącz, koaksjala odłącz, a następnie w setupie amplitunera przypisz wejście optyczne (to, pod które podłączyłeś odtwarzacz DVD) do odpowiedniego wejścia (czyli w Twoim przypadku zapewne do wejścia "DVD").

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.