Skocz do zawartości
IGNORED

JAKA GłoWICA LASERA DO MECHANIZMU CD PRO 2M

skrzypek2000

Rekomendowane odpowiedzi

Witam...Mam uszkodzony laser w mechaniźmie CD PRO2M obecnie (CD PRO 2LF)...Chcę wymienić samą głowicę...Czy ktoś wie jaka będzie identyczna???

Najlepiej wyjmij ją i zrób zdjęcia z wszystkich stron. Ewentualnie z napędem, ale bez elektroniki. Chodzą słuchy, że różne lasery siedziały w różnych wersjach CDpro2.

Porównując moją głowicę lasera CD PRO 2 ze zdjęciami w necie udało mi się znaleźć identyczną na jednej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten model PHILIPS 5 jest identyczny .....Czy wystarczy więc gdzieś dostać taką głowicę i wymienić i będzie jak nowy laser???? Czy zużycie lasera to także cały mechanizm???? Wiedząc już jaka to głowica co mam robić dalej???? Ewentualna wymiana to sprawa dość prosta.....Czekam na propozycje...Czy ktoś wie może gdzie kupić taką głowicę??? A może jest w jakimś używanym CD?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Porównując moją głowicę lasera CD PRO 2 ze zdjęciami w necie udało mi się znaleźć identyczną na jednej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten model PHILIPS 5 jest identyczny .....Czy wystarczy więc gdzieś dostać taką głowicę i wymienić i będzie jak nowy laser???? Czy zużycie lasera to także cały mechanizm???? Wiedząc już jaka to głowica co mam robić dalej???? Ewentualna wymiana to sprawa dość prosta.....Czekam na propozycje...Czy ktoś wie może gdzie kupić taką głowicę??? A może jest w jakimś używanym CD?

cdm12 to to samo

Ukryta Zawartość

Mam w Diorze CD 504 VAM12 i jest inny ..Tu jest 16 ścieżek a w VAM 12 kilka mniej...Chyba że może nie o tym myślimy..... A jaki dokładny symbol.....Mogę jakiegoś linka :)

Mam w Diorze CD 504 VAM12 i jest inny ..Tu jest 16 ścieżek a w VAM 12 kilka mniej...Chyba że może nie o tym myślimy..... A jaki dokładny symbol.....Mogę jakiegoś linka :)

cdm12 też było kilka rodzajów

Odświeżam wątek...Może ktoś wie jaka inna głowica będzie identyczna z tą????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz do gości z linku z zapytaniem czy ta głowica będzie pasować do Twojego konkretnego typu cdpro2 lub ściągnij serwisówkę z daisy laser, poszukaj w archiwum odpowiedniego typu mechanizmu, ponieważ wersje LF czyli te najnowsze mają inny typ laserka i dowiesz się jakie oznaczenie ma Twoja głowica.

Odświeżam wątek...Może ktoś wie jaka inna głowica będzie identyczna z tą????

Ukryta Zawartość

Nie ma zamienników. Musisz wybulić 100E. Wszystko przez nietypowe wyprowadzenie taśmy na drugiej stronie.

Głowica po wymianie wymaga regulacji.

Możesz też sie pokusić o przełożenie wkładu z drugiej taniej głowicy za 20 zł.

Trzeba to wszystko rozebrać/rozkleić, potem poskładać z powrotem i wyregulować. Ta głowica to plastik fantastik i dużo kleju.

Co ciekawe, przyczyną awarii najczęściej nie bywa laser a połączenia elastyczne układu magnetycznego ustawiania lasera.

Ukryta Zawartość

Już robiłem wszystko co się dało..... Czyściłem ...Myłem w płynie do naczyń i suszyłem ....Po tym chodził przez 5min idealnie....Lekko zmieniałem moc lasera w lewo i w prawo ....Zmieniłem soczewkę z innego lasera...Potem wróciłem do oryginalnej.....Potem jeszcze kręciłem śrubą regulacyjną na płytce mechanizmu......I nic ...Cały czas pokazuje NO DISC.....Po włączeniu laser świeci przez 3 sek Obraca płytę 2 sek...laser ogniskuje przez 2 sek a potem wszystko stoi i NO DISC.... żebym chociaż był pewien na 100% że to laser i jak kupię nowy CD PRO2 to będzie OK.....Ale jak to sprawdzić???? Bo nie chcę wydać 300 euro bez sensu....Może założe nowy wątek ...Jak sprawdzić czy padł laser :) ???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.