Skocz do zawartości
IGNORED

Logitech Z-5500 THX + amplituner?

dewey

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem głośników komputerowych Logitech Z-5500 THX. Z tego co zauważyłem posiadają one wyjście optyczne. W związku z tym mam pytanie. Czy to oznacza, że będę je mógł podłączyć kablem optycznym z amplitunerem, który z kolei łączę z dowolnym odtwarzaczem multimedialnym podpiętym pod TV i w ten sposób mogę cieszyć się namiastką kina domowego? Czy takie podłączenie jest możliwe? Pytam bo np. w moich obecnych głośnikach logitech x-530 takiego połączenia nie zrobię, są to typowe głośniki komputerowe, a jak sprawa się ma z tymi Z-5500?

I drugie pytanie. Zaużmy, że odpinam amplituner i podłączam je bezpośrednio pod kartę dźwiękową w kompie (ASUS Xonar D1), która nie posiada dekodera DTS, to czy będę mógł cieszyć się tym formatem dźwiękowym dzięki wbudowanemu dekoderowi DTS w głośnikach? To jest pełnoprawne dekodowanie tak jak np. w ampliturze?

https://www.audiostereo.pl/topic/88330-logitech-z-5500-thx-amplituner/

Zastanawiam się nad zakupem głośników komputerowych Logitech Z-5500 THX. Z tego co zauważyłem posiadają one wyjście optyczne. W związku z tym mam pytanie. Czy to oznacza, że będę je mógł podłączyć kablem optycznym z amplitunerem, który z kolei łączę z dowolnym odtwarzaczem multimedialnym podpiętym pod TV i w ten sposób mogę cieszyć się namiastką kina domowego?

Nie wyjście tylko wejście optyczne do którego doprowadzasz sygnał. Pytanie moje jest takie, po co ci amplituner w tym zestawieniu? To są głośniki aktywne pod które bezpośrednio podpinasz odtwarzacz (optykiem, coaxialem lub sygnał analogowy 3xjack). Tym bardziej że mają możliwość dekodowania sygnału DTS I DD. I możesz się cieszyć namiastką kina :)

I drugie pytanie. ZAŁÓŻMY :), że odpinam amplituner i podłączam je bezpośrednio pod kartę dźwiękową w kompie (ASUS Xonar D1), która nie posiada dekodera DTS, to czy będę mógł cieszyć się tym formatem dźwiękowym dzięki wbudowanemu dekoderowi DTS w głośnikach? To jest pełnoprawne dekodowanie tak jak np. w amplitunerze?

To nie karta dekoduje w komputerze sygnał tylko soft jakim są kodeki. Jeśli podepniesz Logitechy pod wejścia analogowe to komp będzie musiał zdekodować formaty DTS I DD w czym nie widzę problemu. Jeśli podepniesz po wejście cyfrowe to tak, te głośniki jak już pisałem dekodują sygnał DD i DTS

Prokop dzięki za odpowieź. Powoli trochę mi się rozjaśnia temat audio :) W związku z tym nasuwa mi się kolejnych kilka pytań.

1. Jeżeli soft odpowiada za dekodowanie dźwięku DTS, to co mi daje ten dekoder w głośnikach, skoro już w tych obecnych (Logitech X-530) mogę słyszeć DTS dzięki kodekom? Bo faktycznie jak w kontenerze mkv są dwie ścieżki audio, jedna ac3, a druga dts, to po wybraniu dtsu, dźwięk jest głośniejszy i po prostu lepszy, ale ktoś słusznie zwrócił mi uwagę, że to wynika z większego bitrate ścieżki DTS. Więc co z tym dekoderem w Z 5500 THX? Dźwięk będzie jeszcze lepszy? (nie biorąc pod uwagę tego, że głośniki są zwyczajnie nowszej generacji).

2. Nie przyglądałem się dokładnie spcyfikacji tego Xonara D1, bo nie było mi to wcześniej potrzebne. Jeśli dobrze zrozumiałem, to poza wyjściami wielokanałowymi mini jack i wyjściem optycznym Toslink posiada również wyjście SPDIF, inaczej zwane wyjściem liniowym audio? I mam łączyć te głośniki z Xonarem nie za pomocą mini jacków (bodajże 3 wtyki), tylko od razu poprzez SPDIF?

4. Jesli nie kupie odtwarzacza HD, to łączyć Xonara za pomocą wyjścia optycznego Toslink, czy poprzez SPDIF?

5. Czy jakość dźwięku jest gorsza, kiedy łączy się kartę z głośnikami za pomocą mini jacków, niż za pomocą któregoś z wyjść optycznych?

6. Czy dobrze rozumiem, że to całe SPDIF, to przekierowanie dekodwania sygnału z karty dźwiękowej (w tym przyapdku Xonar) na urządzenie zewnętrzne (amplituner/głośniki Z-5500 THX)? Czyli przesyłany jest sygnał dźwiękowy z karty muzycznej na głośniki logitecha, które już dalej go dekodują, enkodują itd. i dlatego w opcjach video (np. w ffdshow) trzeba również zmienić źródło dźwięku z Xonara na SPDIF?

Dzięki z góry za pomoc.

Opublikowano · Ukryte przez Fr@ntz, 15 Listopada 2011 - nie na temat
Ukryte przez Fr@ntz, 15 Listopada 2011 - nie na temat

nie widzialem,ze tak tez sie da

Możesz mi powiedzieć co twoja wypowiedź wniosła do tematu? Jak nie masz nic do przekazania w temacie, to nie zaśmiecaj forum.

1. Jeżeli soft odpowiada za dekodowanie dźwięku DTS, to co mi daje ten dekoder w głośnikach, skoro już w tych obecnych (Logitech X-530) mogę słyszeć DTS dzięki kodekom?

(...)

5. Czy jakość dźwięku jest gorsza, kiedy łączy się kartę z głośnikami za pomocą mini jacków, niż za pomocą któregoś z wyjść optycznych?

Masz dwie możliwości:

1) przy wielokanałowym połączeniu analogowym dekodowaniem Dolby digital i dts zajmuje się software'owy kodek, zaś konwersją cyfrowo-analogową przetworniki (DAC) w karcie dźwiękowej

2) przy połączeniu cyfrowym dekodowaniem Dolby digital i dts oraz konwersją cyfrowo-analogową zajmują się układy elektroniczne w głośnikach

Wypróbuj oba połączenia i sprawdź, co gra lepiej. Decyzja należy do Ciebie ;)

2. Nie przyglądałem się dokładnie spcyfikacji tego Xonara D1, bo nie było mi to wcześniej potrzebne. Jeśli dobrze zrozumiałem, to poza wyjściami wielokanałowymi mini jack i wyjściem optycznym Toslink posiada również wyjście SPDIF, inaczej zwane wyjściem liniowym audio? I mam łączyć te głośniki z Xonarem nie za pomocą mini jacków (bodajże 3 wtyki), tylko od razu poprzez SPDIF?

4. Jesli nie kupie odtwarzacza HD, to łączyć Xonara za pomocą wyjścia optycznego Toslink, czy poprzez SPDIF?

Według specyfikacji Twojego Asusa znalezionej na stronie internetowej producenta, karta posiada następujące wyjścia/wejścia:

Analog Output Jack:

3.50mm mini jack *4 (Front/Side/Center-Subwoofer/Back)

Analog Input Jack:

3.50mm mini jack *1 (Shared by Line-In/Mic-In)

Other line-level analog input (for CD-IN/TV Tuner):

Aux-In (4-pin header on the card)

Digital S/PDIF Output:

High-bandwidth TOS-Link optical transmitter (shared with Line-In/Mic-In jack) supports 192KHz/24bit

Jeśli chcesz podłączyć zestaw Logitech analogowo, to musisz skorzystać z "3.50mm mini jack *4 (Front/Side/Center-Subwoofer/Back)".

Jeśli zaś cyfrowo, to "Digital S/PDIF Output: High-bandwidth TOS-Link optical transmitter".

SPDIF to nie jest wyjście liniowe audio (analogowe), jak napisałeś w punkcie 2. SPDIF to jest właśnie wyjście cyfrowe. W przypadku Twojej karty optyczne (ale bywa też koaksjalne, czyli elektryczne).

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Masz dwie możliwości:

1) przy wielokanałowym połączeniu analogowym dekodowaniem Dolby digital i dts zajmuje się software'owy kodek, zaś konwersją cyfrowo-analogową przetworniki (DAC) w karcie dźwiękowej

2) przy połączeniu cyfrowym dekodowaniem Dolby digital i dts oraz konwersją cyfrowo-analogową zajmują się układy elektroniczne w głośnikach

Wypróbuj oba połączenia i sprawdź, co gra lepiej. Decyzja należy do Ciebie ;)

Według specyfikacji Twojego Asusa znalezionej na stronie internetowej producenta, karta posiada następujące wyjścia/wejścia:

Jeśli chcesz podłączyć zestaw Logitech analogowo, to musisz skorzystać z "3.50mm mini jack *4 (Front/Side/Center-Subwoofer/Back)".

Jeśli zaś cyfrowo, to "Digital S/PDIF Output: High-bandwidth TOS-Link optical transmitter".

SPDIF to nie jest wyjście liniowe audio (analogowe), jak napisałeś w punkcie 2. SPDIF to jest właśnie wyjście cyfrowe. W przypadku Twojej karty optyczne (ale bywa też koaksjalne, czyli elektryczne).

Jeżeli dobrze sprawdziłem, to głośniki Z 5500 THX mają wejście optyczne i koncentryczne, a Xonar optyczne, analogowe i nie jestem pewien, czy koncentryczne również? Dam radę podłączyć odtwarzacz HD z głośnikami poprzez wyjście optyczne, a głosniki z Xonarem przez koncentryczne i mieć oba sprzęty podłączone równocześnie? Czy też zostajhe mi podłączenie odtwarzacza HD optykiem, a Xonara mini jackami? Wtedy jak rozumiem dekodowaniem DTSu zajmuje się kodek i karta muzyczna, a do kodeków zaufania nie mam i nie chciałbym tracić czegokolwiek nawet o tym nie wiedząc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.