Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo TXNR609+ kolumnu

darek2c

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem amplitunera Onkyo TXNR609 lub 509 i odtwarzacza Onkyo CS5VL mam problem z doborem dobrych głośników zastanawiam się nad

1)KEF C5,KEF C6LCR,C4

2)WHARFEDALE DIAMOND 10.MT,10.CC,10.SX

3)WHARFEDALE DIAMOND 10.4 lub 10.5, 10.CC,10.SX

4)Dali Zensor 5,Vokal Centre, E12F

Pomieszczenie ok.20m 50/50 muzyka,kino.

https://www.audiostereo.pl/topic/88343-onkyo-txnr609-kolumnu/

Odpuść Wharfedale .... Pozbawią cie wysokich tonów ... Postaraj się dozbierać kasy i wybieraj z tych trzech producentów: KEF, Paradigm, Monitor Audio. KEFy z serii Q np Q500 albo Monitor Audio z serii BX Paradigm z serii Monitor - da się załatwić w dobrej cenie Paradigm Monitor z serii v6 (tylko 9 i 11 v6) z tych co wymieniłes polecam KEFa seria C

Rzeczywiście Wharfedale grają spokojna górą pasma, jednak w połączeniu z amplitunerem Onkyo, który jest analityczny, bardzo szczegółowy i ostry w wyższych rejestrach, daje to konfigurację o brzmieniu wyrownanym. Podobny efekt uzyskamy na zestawie kolumn Kef serii C. Jeśli jednak budżet pozwoli, warto pomyśleć O kolumnach Monitor Audio nawet serii M.

Zapraszam jednak na odsłuchy, które wyłonią kandydata

W przypadku pytan służę pomoca

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jako wieloletni użytkownik kolumn ze stajni wharfedale zgodzę się z Q21, że wystarczy dopasować elektronikę i uzyskamy wyrównane pasmo. Jest to duża zaleta bo właśnie góra pasma często kaleczy dźwięk w tanich zestawach.

Dzięki za sugestie. Zapomniałem dodać ze zakup będzie dokonywany w UK, mieszkam tak niefortunnie że nie mogę ustawić odsłuchu. Nie jestem zbyt muzykalny ale chciałbym żeby to wszystko razem dobrze brzmiało. Uprzednio byłem posiadaczem Rubikonów 16 i Denona jeden z tańszych modeli. Byłem zadowolony z tego zestawu ale teraz finanse pozwalaja na coś więcej i z powodu kolekcji płyt zależy mi na SACD. Koszt Wharfedale z ampli i odtwarzaczem zamyka się w 1500f, podobnie KEF za Monitor Audio BX ok. 1800f. Jeszcze ewentualnie w rachubę mogły by wchodzić Acoustic Energy Aegis Neo 3 ok. 1650f

• 1 miesiąc później...

Q21,Studio7 Dziękuje bardzo za sugestie kupiłem Monitor Audio BX5,BX Center i BXW10 z Onkyo TX-NR 609 to było naprawdę dobre rozwiązanie świetnie się spisują i w stereo i w kinie. Pełny szacunek dla wszystkich za dyskusje i poradę!!!!

Teraz jeszcze powstało pytanie w sprawie surround-ów czy MA BRONZE BXFX czy BX1 czy BX2. I jeszcze zastanawiam się nad zakupem CD ostatnio wziąłem Pioneer BDP 140 dvd jest ok ale odtwarzanie CD pozostawia wiele do życzenia. W grę wchodzi wspomniane Onkyo CS5VL lub Marantz CD6004 lub coś na poziomie w kosztach do 300-350 GBP lub poniżej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) link do sklepu gdzie dokonam ewentualnych zakupów.

Raz jeszcze dzięki za wszelką pomoc.

Zdrowych i Wesołych Świąt dla wszystkich forumowiczów!!!!

ps. Jaki kabel ampli z CD koaxial czy optyk????

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiem tak Wharfedale seria diamond sa zlymi glosnikami i lepeij to mowic otwarcie. Te mniejsze modele maja bardzo wycofana gore te wieksze 10.6 10.7 maja jej az nad to i delikatnie mowiac skrzeczy ona niemilosiernie. Mialem okazje ich sluchac na roznym sprzecie i najlepeij wypadly na maranztu ktory podniosl im troche srednice. Jednak szczerze nie ejst to glosnik warty uwagi. Koledzy tu doradzaja duzo lepsze glosniki. Ja kupowalem w rocher sound tez super sklepik :) nad kolumnami pomysl jeszcze Tannoy V4, Heco Metas 501 to z tych ktore wczesniej nie zostaly wymienione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.