Skocz do zawartości
IGNORED

Strata na jakości

tadeusz.h

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zakupiłem odtwarzacz blu-ray Samsung BD-P 1580 w zeszłym tygodniu, pomijając fakt iż mimo zapewnień miłego pana z obsługi sklepu, model ten nie odtwarza 3D, zdecydowałem jednak że ze względu na jego rozbudowane funkcje internetowe pozostane przy nim i wykorzystam to w momencie gdy w nowym domu zostanie założony mi internet.

Jednak istotą mojego problemu jest zdecydowanie prozaiczny problem z podłączeniem urządzenia w możliwie najlepszy sposob gwarantujący maksymalne wykorzystanie zalet związanych z wysoką jakością obrazu generowanego przez to urządzenie.

Uządzenie podłączyłem do tv przy pomocy adaptera scart-component, ze względu na brak wyjścia scart w odtwarzaczu byłem zmuszony do zastosowania tego adaptera.Nie chce podłączać urządzeń przez HDMI gdyz kable te sa drogie, a z moich informacji wynika iż kabel scart odpowiedniej jakości może przewyższać jakością obrazu prosty aczkolwiek wciąż drogi kabel hdmi.

Kolejny problem pojawia sie z dźwiękiem, zakupilem kabel 2 x cinch - 1x cinch, w telewizorze te podwójne cinche podłaczyłem pod wyjście L/P (biały-czerwony) a w amplitunerze w coax (pomarańczowe), i tutaj pojawia sie problem, na kinie nie słysze dźwięku, próbowałem wszystkie ustawienia i nic. Kino to Denon 1610.

https://www.audiostereo.pl/topic/88366-strata-na-jako%C5%9Bci/

kupujesz najtańszy kabel hdmi i problem z obrazem rozwiązany. Adapter scart-component zrobił rozbój na jakości obrazu. Sam scart degraduje obraz do najniższej rozdzielczości. Co do dźwięku to operacje z kablami którą wykonałeś z założenia nie mogła się powieść, ponieważ połączyłeś gniazdo cyfrowe/amp/ z analogowymi cinch w telewizorze.Cyfrowo połącz coaxem odtwarzacz z ampem, a analogowo czyli 2x cinch-2x cinch odtwarzacz z telewizorem.

kabel hdmi kosztuje 10zł, nie ma różnicy czy tani czy drogi - odbierają tak samo

SCART to najgorsza jakość obrazu, była do zniesienia w czasach kineskopowych tv a nie telewizorów HD

Uządzenie podłączyłem do tv przy pomocy adaptera scart-component, ze względu na brak wyjścia scart w odtwarzaczu byłem zmuszony do zastosowania tego adaptera.Nie chce podłączać urządzeń przez HDMI gdyz kable te sa drogie, a z moich informacji wynika iż kabel scart odpowiedniej jakości może przewyższać jakością obrazu prosty aczkolwiek wciąż drogi kabel hdmi

Czy naprawdę tak ciężko wejść na neta i sobie poczytać (starczy 10min), żeby potem takich głupot nie pisać? Jestem pewien ze znajdę tańszy przewód HDMI niż SCART (myślałem że już nikt go nie używa). Resztę wytłumaczyli koledzy powyżej.

Ale jesli juz kupie odtwarzacz 3D to wtedy lepiej uzyc componenta, dobrze rozumiem?

Nic nie rozumiesz, wtedy tylko użyjesz HDMI jeśli chcesz 3D. Naprawdę wejdź na Google.

Czy naprawdę tak ciężko wejść na neta i sobie poczytać (starczy 10min), żeby potem takich głupot nie pisać? Jestem pewien ze znajdę tańszy przewód HDMI niż SCART (myślałem że już nikt go nie używa). Resztę wytłumaczyli koledzy powyżej.

Nic nie rozumiesz, wtedy tylko użyjesz HDMI jeśli chcesz 3D. Naprawdę wejdź na Google.

Jak tylko HDMI, jak ja mam 3D na SCART tylko ze mi nie działa bo jak pisałem wyżej ten mój blu-ray nie obsługuje 3D

Jak tylko HDMI, jak ja mam 3D na SCART tylko ze mi nie działa bo jak pisałem wyżej ten mój blu-ray nie obsługuje 3D

Tylko w jakiej jakości obrazu ci obsługuje. Przy filmach na BD nie da rady. Tylko nie rozumiem po co te kombinacje???? Kup sobie HDMI za 10zł (jak cię nie stać na ciut lepszy bo z tymi różnie bywa w szczególności z jakością wykonania) i po sprawie. Masz jakiś uraz do HDMI :)

Wiem ze ma 2 HDMI ale co z tego jak mam dobrej jakosci SCART z pozlacanymi końcówkami, bardzo dobrze ekranowany i z filtrem ktorych takie tanie HDMI nie bedzie mialo, i co Ty na to? A obraz 3D ten sam, dalej nie ma

Gość Gość

(Konto usunięte)

Wiem ze ma 2 HDMI ale co z tego jak mam dobrej jakosci SCART z pozlacanymi końcówkami, bardzo dobrze ekranowany i z filtrem ktorych takie tanie HDMI nie bedzie mialo, i co Ty na to? A obraz 3D ten sam, dalej nie ma

Słuchaj mądrzejszych w tym temacie. Dobrze Ci radzą. Choćbyś miał ten SCART cały złoty to i tak uzyskasz gorszej jakości obraz niż na HDMI za 20-30zł. Z tymi za 10zł jednak bym uważał bo mogą być jednorazowe. Poczytaj sam o cyfrowej transmisji jak nam nie wierzysz.

Teraz nawet udało ci się mnie rozbawić "z pozłacanymi końcówkami". Proponuję zdjąć złoto z wtyków, przerobić na pierścionek, a resztę wywalić:) HDMI to cyfrowy standard przesyłu obrazu (i dźwięku), SCARTEM przesyłasz sygnał analogowy, o niskich parametrach, tak więc może ten twój przewód być cały ze złota a złączu HDMI mu jak z ziemi do księżyca czyli bardzo daleko, i co ty na to? To tak jak byś porównywał taśmę magnetofonową do płyty CD. Może być najlepsza, a i tak nie ma co porównywać jej z najtańszą płytą CD (czytaj jakośći zapisu). Rozumiesz aluzję, bo już mi brak sił na twoje uparte podejście do tematu na który nie masz bladego pojęcia.

Przepraszam za mocne słowa,ale nie mogę się powstrzymać .Kabel HDMI jest tani jak barszcz to po pierwsze po drugie scart jest dobry do odtwarzacza Video jak go jeszcze ktoś posiada.Po trzecie kupiłeś straszną staroć odtwarzacz na rok 2009 na allegro sa takie po 100 parę złotych,i jak ma odtwarzać 3D.Idąc do sklepu należy choć troszeczkę poczytać.Bo taki wątek to śmiech na sali.Normalnie mnie rozwalił.

Kolejny problem pojawia sie z dźwiękiem, zakupilem kabel 2 x cinch - 1x cinch, w telewizorze te podwójne cinche podłaczyłem pod wyjście L/P (biały-czerwony) a w amplitunerze w coax (pomarańczowe), i tutaj pojawia sie problem, na kinie nie słysze dźwięku, próbowałem wszystkie ustawienia i nic. Kino to Denon 1610

muszę Cię kolego zmartwić bo najlepiej by było jakbyś kupił nawet 2 kable HDMI.

odtwarzacz HDMI do ampli i z ampli HDMI do TV. Póki nie masz odtwarzacza z 3D to jest najlepsze połączenie.

tylko wtedy uzyskasz dźwięk HD a na wyświetlaczu pojawi się magiczny napis DTS HD-MA lub Dolby TrueHD

Jak bedzisz miał BR z 3D to wtedy HDMI do TV (żeby było 3D) i cyfrowym coax do ampli ale wtedy już nie będzisz miał dźwięku HD

co do jakości obrazu to chyba koledzy Cię przekonali

pozdrawiam

Ee to chyba jakaś trolowana prowokacja, kolega rejestracje tydzień temu odbył na audio stereo aby pogadać o podłączeniu sygnału hd przez scart....to tak jakby pójść na forum komputerowe i pytać jak zripowac blue ray film na dyskietke 3.5 cala...

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.