Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do Yamahy

czolgista778

Rekomendowane odpowiedzi

Słuchałem kiedyś takich quadów, moim zdaniem są za mało transparentne, berylowe przetwornik niepokażą co potrafią a przecież Y1000 kupuje się właśnie dla nich, dla ich prędkości i transparentności. Fakt Quady nie były odrestaurowane, a to może mieć znaczenie.

"Mam dwóch znajomych którzy pędzą NX1000 z lampy, i to jest świetne granie"

podpisuję się obiema rękami.

Nie podobała mi się jakość wykonania wnętrza (ponoć wersja 2009 była już ok, ja miałem 2005). Cieniutkie płytki, wszystkie ścieżki prowadzone ręcznie (wyglądało to okropnie) więc dla świętego spokoju pozbyłem się go.

Triode, chyba msaz rację że coś z tym KSA100 jest nie ten teges (padło spreparowane do sprzedaży) Spójrz że nawet 3 śrubek z loga brakuje. Facet twierdzi że to Mk2 a logo jest z Mk1, bebechy w 50% jakby też. Link do niego na 1szej stronie jest dalej aktualny, kliknij przejrzyj dokładnie zdjęcia.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Na mój rozum to jest chyba najlepszy wybór:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Mają jeszcze kst100 za 900euro.Obojętnie co kupisz i tak nowe/inne pre musisz szukać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość Patrick

(Konto usunięte)

Obojętnie co kupisz i tak nowe/inne pre musisz szukać.

Ten aspekt nie podlega dyskusji.

@ czolgista =>

O ile kolumny ktore posiadasz bez kompleksow mozna podlaczyc do dobrej dzisiejszej elektroniki to niestety zeby reszta nadazala za kolumnami musisz zmienic obie chyba logo w profilu a z pewnoscia elektronike , ktora do tej pory karmiles te kolumny. Odnosze wrazenie ze chyba do konca sam nie wiesz jaki potencjal w tych kolumnach drzemie :)

Wiem co potrafią i dlatego nawet się nie odzywam w jakim pomieszczeniu stoją bo za jakiś czas i tak pójdę na własne śmieci.

To że źródło jest kiepskie wiem doskonale, Dueta niedługo zmienie na Toucha, lekko dłubnę, zmienię zasilacz, no i SRC trzeba zlampizować. Ale to daleka przyszłość, jak to mówią: kupił by wieś ale pieniądze gdzieś. Dlatego na razie skupiam się na porządnym wzmaku, potem źródło i na koniec kable.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Nie mam pojęcia ile to jest w euro,ale piecyk ciekawy;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2000 euro, piec fajny ale o wiele za drogo.

Chciałem odsłuchać już tego KSA100 ale klient na moją C4/M4 przełożył spotkanie i dupa a bez kasy w ręku nie szaleję.

Tak, sobie po czytałem o tych Krell,ach z waszych typów, na światowych forach, ale najbardziej chwalony na zachodzie i w świecie jest ksa50, najsłabsza mocowo, ale z opisów wynika że jako jedyna gra w czystej klasie ,,A" i najmniejszych zniekształceniach przy spadku impedancji nawet do 1 OHm,a. Modele 80, 100 ,150 i więcej, mają układy, które zwiększają moc, a przy tym idą gorsze parametry, które wpływają degradująco na brzmienie, z tego wynika że układ ten, i inna budowa została wykonana, bardziej w kierunku mocy wyjściowej, i one nie pracują w czystej klasie ,,A,,gdzie o parametrach tych nie wymyślono wzmacniacza, jeszcze o większej mocy jak 50 może 80 wat na kanał, chyba udało się Nelsonowi Pass, wykonać klasę czystą, ale jak on sam mówi, że to jest chyba trochę zabrudzone 100 watt,....To nie moja teoria, tylko tego Pana Pass,a. Jak ja bym miał wybrać krella, to 50 tkę, dyskotek nie robię, ale z samej synergii budowy, próbowałbym jego posłuchać.

Jeszcze tak patrzę,... czy są w sprzedaży, wszystkie modele są ,a 50tek, nie ma,... coś w tym musi być.

KSA50 odpada bo ludziom odbiło z cenami, wystarczyło kilka opinii i już wszyscy się rzucili na KSA50 i tak teraz za KSA50 mam płacić 1350 euro kiedy o wiele większy KSA100 jest o 100 euro tańszy, gdzie tu logika? W temacie o klonie KSA100 można znowu przeczytać że KSA50 dostaje po tyłko od KSA100...

To chyba KSA100Mk2 ale wersja od 1988 była dużo gorsza. Śmiesznie to zabrzmi ale były 2 wersje Mk2: ta pierwsza z linku i kolejna od 1988r. bo KSA100 to po prostu rozrośnięty KSA50, topologia ta sama.

W stereophile jest porównanie tych piecyków.1).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .2).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

NX1000 to BARDZO transparentne kolumny, które w swoich czasach miały opinię grających sucho i ostro ... bo takie były tranzystory z tamtych lat. Mam dwóch znajomych którzy pędzą NX1000 z lampy, i to jest świetne granie.

podpisuję się obiema rękami.

No więc właśnie - sam szukam wzmacniacza do NS1000 i akurat skłaniam się ku lampie. Na pewno nie 300B ale myślę poważnie nad 6C33S (diabełki) i tutaj pytanie,

czy te kilkanaście W z SE pociągnie te głośniki (wiadomo, że coś za coś...)?

Elberoth - z jakich lamp napędzają Twoi znajomi swoje kolumny? Jak jest z basem, dynamiką?

Pozdrawiam :-)

Ps. A może klon Pass'a Aleph byłby dobrym rozwiązaniem?

a dlaczego 300B do Yamahy to już nie?

Odpowiem pytaniem na pytanie - SE na 300B to będzie kilka W, można się pokusić o parallel SE ale to będzie wtedy kilkanaście wat,

nie lepiej pójść w coś w stylu 6C33S?

Będzie dobra barwa ale nie będzie piźnięcia, co kto lubi. Dlatego wolę tranzystor w klasie A niż lampę.

Będzie dobra barwa ale nie będzie piźnięcia, co kto lubi. Dlatego wolę tranzystor w klasie A niż lampę.

A opcja hybrydy DIY w pełnym SE, takiej mającej ok. 40-50W? Co sądzisz?

A masz gdzieś taki wyrób zrobiony?

Tak, będę ćwiczył najpierw hybrydę z końcówką P-P, potem pełne SE... ta pierwsza zawita u mnie w okolicach wtorku - środy.

Patrzyłem na charakterystyki 6S33C - i już wiem, że nie chcę wzmaka na tej lampie do NS1000.

Pozdrawiam

KSA100 chyba już ktoś sprzątnął, jak myślicie czy McIntosh MC2105 z Pre C26 byłby dobrym wyborem?

Najlepiej system Mc. grał w całości Końc.Pre. i Cd, podmiana z każdych części, dawała zły efekt, tylko na kolumnach z hornami grało to dobrze, nawet bardzo dobrze, podpięte kolumny z zwykłymi kopułkami po prostu nie grały, o ile pamiętam masz berylowe kopułki, to powinno zagrać, ale altec,ki grały wyśmienicie (chociaż trudne do wysterowania) i JBL i Klipich,e, ale wszystkie z hornami, tak jagby Mc. był do tego stworzony, ale musisz posłuchać, ja już nic nie kupuje bez odsłuchu, kiedyś nie źle się nadziałem na setki zł. jak usilnie potrzebuje to umawiam się na odsłuch, lepiej posłuchaj, masz możliwości,... teraz coraz więcej będzie w sprzedaży wtórnej, obserwuj i czekaj nie śpiesz się.

Tutaj gość ma pięknie brzmiącą rzecz kiedyś to miałem, ale sprzedałem za większe pieniądze niż teraz chodzi, lepszego pre. nigdy nie miałem i nie słyszałem, z kasą trudno,...żeby nie to to bym brał i nic więcej nie chciałbym, nie które Audiblle mały drukowane srebrem płytki jak i Counterpoint ,który posiadam, gościa nie znam, ale będę się kontaktował, bo to jest rzecz trudna do zdobycia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Umówiłem się na sobotę na odsłuch tych lampowych Quad II i pre Quad 22, za €1000 z gwarancją:

Ukryta Zawartość

Wezmę kolumny ze sobą i dam znać.

Ukryta Zawartość

Już kupiłem, Quady II i pre Quad 22 :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.