Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer do stereo ?

kardas

Który subwoofer do stereo ?  

74 użytkowników zagłosowało

1. 1. Który subwoofer do stereo ?

• Rel T5
      54
    • Velodyne CHT-Q8
      20

Rekomendowane odpowiedzi

Na Twoim filmie widzę że suba masz za głośno ustawionego. U mnie nie jest tak że basu nie mam wogóle. Kolumny mają i to sporo ale chciałbym uzupełnić mój zestaw o niski bas ale bez przesady. Ma to być delikatne uzupełenie tego rejestru i tyle. Ktoś kto ma kolumny bez basu i liczy że bas będzie produkował sam subwoofer to rzeczywiscie może mieć problem aby to wszystko razem zestroić. No i wazna rzecz do stereo musi być obudowa zamknięta i dobrze dobrany subwoofer do wielkości pomieszczenia.

Zgadza się

Ja tam nie zmieniam ustawienia suba co utowr. Posiedzialem troszke i ustawilem optymalnie dla mojego ucha i jest bdb.

Takze od siebie dodam ze sub do stereo to dobry pomysl.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ja tam nie zmieniam ustawienia suba co utowr. Posiedzialem troszke i ustawilem optymalnie dla mojego ucha i jest bdb.

Takze od siebie dodam ze sub do stereo to dobry pomysl.

Ja również, jak raz ustawiłem to jest ok. W sumie to dwa razy bowiem niedawno zmieniałem miejsce gdzie stoi cały zestaw. Ale generalnie to trzeba znaleźć dobre miejsce dla suba w kącie pokoju, sugerować sie tym co w instrukcji i raczej nie może się nie udać strojenie. A subwoofer bardzo fajnie dopełnia w najnizszych rejestrach głośniki.

no własnie jak w moim hk980 mam włączone diretc on i na moich podstawkach wtedy bass nie ma wgl.. po to kupiłem suba żeby ten bass uzyskać.. Dla czego do stereo sub musi mieć konstrukcje zamkniętą? myślicie że warto sprzedać tego suba i kupić rel t5? pokój mam mały 12m2 i w pokoju obok jest niższy bass niż u mnie... u mnie jest taki wyższy głośny bass a w innych pomieszczeniach jest taki niski jak by czołg za oknem jechał.. Proszę mi wyjaśnić dla czego ma być typ zamknięty i dla czego jest różnica w dźwięku między wyjściem nisko poziomowym a wysoko poziomowym..

no własnie jak w moim hk980 mam włączone diretc on i na moich podstawkach wtedy bass nie ma wgl.. po to kupiłem suba żeby ten bass uzyskać.. Dla czego do stereo sub musi mieć konstrukcje zamkniętą? myślicie że warto sprzedać tego suba i kupić rel t5? pokój mam mały 12m2 i w pokoju obok jest niższy bass niż u mnie... u mnie jest taki wyższy głośny bass a w innych pomieszczeniach jest taki niski jak by czołg za oknem jechał.. Proszę mi wyjaśnić dla czego ma być typ zamknięty i dla czego jest różnica w dźwięku między wyjściem nisko poziomowym a wysoko poziomowym..

Suby Rel-a mozna jednocześnie podłączyć do niskopoziomego i wysokopoziomego (u mnie jest jeszcze możliwość podłączenia PC, ale nie korzystam). Obudowy zamkniete mają to do siebie, że bardziej kontroluja dźwięk, bas jest szybszy, nie ma podbarwień. Wydaje mi się, że budowa tych subów (głośnik skierowany do dołu) pomaga w ustawieniu takiego suba właśnie w rogu pokoju skąd bas rozchodzi się (wzmocniony) po całym pomieszczeniu. Ja mam sprzęt też w niedużym pomieszczeniu - około 14 m2 i jest napradę ok. Tylko, że głównie słucham muzyki i czasem koncerty z dvd lub film. Szczegóły techniczne tego typu subów masz na stronie producenta:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tam jest dokładnie wyjaśnione o co chodzi w tych konstrukcjach.

Ukryta Zawartość

ja właśnie zatkałem w swoim subie otwory bas reflex i bass zmniejszył się dwukrotnie,, na moje ucho bass zrobił się jakby taki mięciutki i ciepły.. ale mam wrażenie że zostaje w tyle za kolumnami tzn gra trochę później i się tak wlecze.. może ten suba nadaje się do kina a nie do stereo.

• 2 tygodnie później...

Witam

Planuje zakup subwoofera do zestawu stereo. Wszystko ma grać w 18m2. Pozostał tylko problem który model wybrać Rel T5 czy Velodyne CHT-Q8. Są to chyba dwie najlepsze obecnie firmy na rynku oczywiście w zakładanym budżecie. Nie chcę aby subwoofer bużył ściany ale żeby był delikatnym uzupełeniem dolnych rejestrów w stereo.

Dzięki za wszelkie rady.

Velodyne ma pilota, wyświetlacz oraz korektor graficzny - niby nic, ale w praktyce świetnie się to sprawdza - możesz regulować subwoofer z miejsca odsłuchu oraz widzisz aktualne ustawienie. Ten model Rela chyba tego nie ma?

Ten model REL-a nie posiada tego co Velodyne a poza tym w stereo,moim zdaniem powinny być dwa suby...jeśli już.

Zauważyłem,że REL jest polecany przez posiadaczy tegoż a akurat Velodyne do stereo jest lepsze.Na marginesie nie posiadam żadnego suba w swoim systemie...dla jasności.Oceniając kiedyś(odsłuchując)u kolegi zauważyłem,że bardzo istotne jest zeszycie całego pasma,wtedy jest sens a Velodyne dzięki pilotowi i korektorowi,daje większe możliwości zszycia pasma.W stereo to rzecz najważniejsza.

Ten model REL-a nie posiada tego co Velodyne a poza tym w stereo,moim zdaniem powinny być dwa suby...jeśli już.

Lepszy 1 dobry subwoofer niż 2 kiepskiej jakości. Poza tym skrajny dół pasma nie jest aż tak ważny przy kreowaniu sceny - sub dobrze zintegrowany z resztą systemu jest naprawdę trudny do zlokalizowania.

Zauważyłem,że REL jest polecany przez posiadaczy tegoż a akurat Velodyne do stereo jest lepsze.Na marginesie nie posiadam żadnego suba w swoim systemie...dla jasności.Oceniając kiedyś(odsłuchując)u kolegi zauważyłem,że bardzo istotne jest zeszycie całego pasma,wtedy jest sens a Velodyne dzięki pilotowi i korektorowi,daje większe możliwości zszycia pasma.W stereo to rzecz najważniejsza.

Ja nie wiem, który z nich gra lepiej więc przytoczyłem tylko praktyczne rozwiązania, które działają na korzyść Velodyne. Prawda jest taka, że każdy przyzwoity subwoofer się sprawdzi jeżeli będzie uzupełniał bas głównych kolumn, a nie grał za nie. Inaczej mówiąc - jeżeli kolumny grają źle bez suba, to z nim też będą grały źle.

Lepsze w stereo dwa dobre suby niż dobry tylko jeden.Nigdzie nie napisałem,że te dwa mają być złe.Wiem,że to kosztuje ale zawsze lepiej zagrają dwa.

A na marginesie tego głosowania to zostało źle postawione pytanie.Użytkownicy REL-a będą twierdzić odwrotnie do użytkowników Velodyne.

Jaki to ma sens?Moim zdaniem...żaden.Wprowadzają te opinie tylko w błąd.

Lepsze w stereo dwa dobre suby niż dobry tylko jeden.Nigdzie nie napisałem,że te dwa mają być złe.Wiem,że to kosztuje ale zawsze lepiej zagrają dwa.

No tak, racja - ale przy ograniczonym budżecie, lepiej wydać pieniądze na 1 porządny sub. Poza tym napisałeś: "w stereo,moim zdaniem powinny być dwa suby" - potencjalnie 2 zamiast 1 sub da lepszy efekt, ale to nie oznacza, że nie można dobrać pięknie grającego systemu 2+1 (patrz: "O mnie"). Testowałem u siebie opcję 2+2 ale zostałem przy 2+1 - osiągnięte korzyści (przyznaję - zauważalne) nie były warte wydania dodatkowych pieniędzy - wolałem je wydać na płyty i dobre wino :) Oczywiście w grę wchodzi tutaj dużo zmiennych - w innej konfiguracji (np. inne pomieszczenie odsłuchowe) być może wybrałbym 2+2. Podsumowując: nie powinno się generalizować.

Dobrym rozwiązaniem dla suba w stereo jest dobry wzmacniacz kina domowego w którym można ustawić 2 + 1 czyli dzwięk na sub. odseparowany od reszty częstotliwości. Wtedy to jakoś brzmi. Inne sposoby podłączania nie dawały korzystnych rezultaów Ale zazwyczaj nawet dobre amplitunery kinoa dmowego nie grają super w stereo. Można więc skożystac z pre aut i wypuścic stereo na wzmak stereo a amplituner kina tylko jako sygnał do aktywnego sub i przedwzmacniacz Miałem takie rozwiązanie gdy używałem przeciętnych kolumn. Subów testowałem sporo i wszystkie grały z lekkim opóźnieniem oprucz velodyne 10q. Ten się naprawdę sprawdził. Jednak po zmianie kolumn i wzmacniacza na dużo lepsze poczciwy velodyne poszedł w odstawkę bo kolumny schodzą niżej i lepiej. Ale dalej uważam że velodyne z pilotem i możliwościami regulacji jest bardzo dobry.

Dobrym rozwiązaniem dla suba w stereo jest dobry wzmacniacz kina domowego w którym można ustawić 2 + 1 czyli dzwięk na sub. odseparowany od reszty częstotliwości. Wtedy to jakoś brzmi.

Do systemu 2+1 lub 2+2 najlepszym rozwiązaniem jest basowa zwrotnica aktywna

No tak, racja - ale przy ograniczonym budżecie, lepiej wydać pieniądze na 1 porządny sub. Poza tym napisałeś: "w stereo,moim zdaniem powinny być dwa suby" - potencjalnie 2 zamiast 1 sub da lepszy efekt, ale to nie oznacza, że nie można dobrać pięknie grającego systemu 2+1 (patrz: "O mnie"). Testowałem u siebie opcję 2+2 ale zostałem przy 2+1 - osiągnięte korzyści (przyznaję - zauważalne) nie były warte wydania dodatkowych pieniędzy - wolałem je wydać na płyty i dobre wino :) Oczywiście w grę wchodzi tutaj dużo zmiennych - w innej konfiguracji (np. inne pomieszczenie odsłuchowe) być może wybrałbym 2+2. Podsumowując: nie powinno się generalizować.

To co napisałem nie ma nic wspólnego z generalizowaniem...to zasada.W niskich częstotliwościach w stereo,różnie rozkładają się dźwięki i to w jednym jak i w drugim kanale.Jeden sub będzie je zbierał i oddawał,jak z jednego a poza tym sklejenie niskich częstotliwości z jednego suba z monitorami(dwoma)będzie ułomne.Lepiej sprzedać monitory i kupić dwie kolumny wolnostojące,zamiast podpierać monitory jednym subem.Takie to już zasady są...audiofilskie.

To co napisałem nie ma nic wspólnego z generalizowaniem...to zasada.W niskich częstotliwościach w stereo,różnie rozkładają się dźwięki i to w jednym jak i w drugim kanale.Jeden sub będzie je zbierał i oddawał,jak z jednego a poza tym sklejenie niskich częstotliwości z jednego suba z monitorami(dwoma)będzie ułomne.Lepiej sprzedać monitory i kupić dwie kolumny wolnostojące,zamiast podpierać monitory jednym subem.Takie to już zasady są...audiofilskie.

Czytaj ze zrozumieniem - przecież się zgodziłem, że 2 subwoofery (potencjalnie) są lepsze niż jeden. No i jednak generalizujesz zakładając z góry, że z pojedynczym, cały system będzie grał źle - gorzej to nie znaczy, że źle. A o ile gorzej to zależy od systemu i pomieszczenia. Jeżeli subwoofer jest za wysoko cięty, żeby nadrobić niedostatki basu słabych kolumn, to faktycznie może być problem - subwoofer nie będzie grał wystarczająco wysoko, a kolumny wystarczająco nisko. Możesz sobie wygadywać swoje "zasady" - jednak aktywne kolumny basowe stosuje się również w drogich systemach - kluczem jest dopasowanie elementów systemu do siebie. Poniżej przykładowy "komplecik":

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę na rozmiary tych kolumn (potężne trójdrożne behemoty) oraz na to, że subwoofer jest 1 (zadanie domowe - zastanów się dlaczego).

Krótko mówiąc: da się - trzeba tylko wiedzieć co się robi i co chce się osiągnąć.

Ukryta Zawartość

Czytaj ze zrozumieniem - przecież się zgodziłem, że 2 subwoofery (potencjalnie) są lepsze niż jeden. No i jednak generalizujesz zakładając z góry, że z pojedynczym, cały system będzie grał źle - gorzej to nie znaczy, że źle. A o ile gorzej to zależy od systemu i pomieszczenia. Jeżeli subwoofer jest za wysoko cięty, żeby nadrobić niedostatki basu słabych kolumn, to faktycznie może być problem - subwoofer nie będzie grał wystarczająco wysoko, a kolumny wystarczająco nisko. Możesz sobie wygadywać swoje "zasady" - jednak aktywne kolumny basowe stosuje się również w drogich systemach - kluczem jest dopasowanie elementów systemu do siebie. Poniżej przykładowy "komplecik":

Ukryta Zawartość

Zwróć uwagę na rozmiary tych kolumn (potężne trójdrożne behemoty) oraz na to, że subwoofer jest 1 (zadanie domowe - zastanów się dlaczego).

Krótko mówiąc: da się - trzeba tylko wiedzieć co się robi i co chce się osiągnąć.

Wiesz co Tengu,daj sobie sianka z tymi Zale,OK?Nie będe pisał o co chodzi i nie ciągnij mnie za język.Zasady to zasady nie tylko moje...są.A zadania domowe to dzieciom zaserwuj...Tengo

Ukryta Zawartość

Zasady to zasady nie tylko moje

Ale zasady (lub raczej wytyczne) nie sprawdzają się zawsze i wszędzie.

A zadania domowe to dzieciom zaserwuj...Tengo

Twój sposób prowadzenia dyskusji oraz koślawy szyk wyrazów w zdaniach, wskazują na dwunastolatka - nie dziw się więc, że odpowiedziałem jak dwunastolatkowi. Chcesz rzeczowej dyskusji, to używaj rzeczowych argumentów zamiast bełkotu.

Proponuje moje rozwiazanie. 2 dobre suby 15" i podlaczone do nich monitory. To rozwiazanie pozostawia spore pole manewru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale zasady (lub raczej wytyczne) nie sprawdzają się zawsze i wszędzie.

Twój sposób prowadzenia dyskusji oraz koślawy szyk wyrazów w zdaniach, wskazują na dwunastolatka - nie dziw się więc, że odpowiedziałem jak dwunastolatkowi. Chcesz rzeczowej dyskusji, to używaj rzeczowych argumentów zamiast bełkotu.

No teraz zrozumiałem cie Tengu,wszystko co jest niezgodne z twoimi tezami,to...bełkot.

Może koślawy szyk wyrazów,jak to nazywasz...celowy jezd?

W stereo dwa suby,to jest właśnie TO.Jeśli ktoś chce składać system stereo opierając się na monitorach,to zostaje mu opcja z dwoma subami.

To konsekwencja takiego działania.

Proponuje moje rozwiazanie. 2 dobre suby 15" i podlaczone do nich monitory. To rozwiazanie pozostawia spore pole manewru.

MOCNE!!

Ciekawy jestem jak to gra? jak zszycie góry z dołem? nie ma problemu?

No teraz zrozumiałem cie Tengu,wszystko co jest niezgodne z twoimi tezami,to...bełkot.

Może koślawy szyk wyrazów,jak to nazywasz...celowy jezd?

Takie określenia jak "zasady audiofilskie", to dla mnie bełkot - nie ma czegoś takiego - są natomiast wytyczne/poglądy/zalecenia itd. W audio jest zbyt dużo zmiennych, żeby ściśle trzymać się z góry określonych dogmatów.

Kwestia jest taka, że w zasadzie się zgadzamy (wspominałem o tym co najmniej 2 razy). Różnica poglądów polega na tym, że według mnie, w pewnych przypadkach problemy wynikające z użycia tylko jednego subwoofera nie są na tyle istotne, żeby odbierać przyjemność ze słuchania muzyki (a o to chyba chodzi?).

W stereo dwa suby,to jest właśnie TO.Jeśli ktoś chce składać system stereo opierając się na monitorach,to zostaje mu opcja z dwoma subami.

To konsekwencja takiego działania.

W przypadku monitorów - masz rację - wyżej cięty subwoofer jest łatwiejszy do zlokalizowania. W przypadku nisko strojonych podłogówek, gdy sub jest filtrowany poniżej (lub lepiej: dużo poniżej) 80 Hz, to problem już się tak nie daje we znaki. Przerabiałem oba scenariusze i różnica jest ogromna.

MOCNE!!

Ciekawy jestem jak to gra? jak zszycie góry z dołem? nie ma problemu?

Gra super ale jako zestaw stereo. Posiadam zewnetrzne zwrotnice odcinajace syby przy 120Hz. Dalej leci juz pasmo na monitory. Akurat tych glosnikow szkoda marnowac na wyjscie typu SUB. Posiadam sporo wieksze zestawy stereo z ktorymi moje T40 wchodza w niekorzystna interferencje. Tak wiec albo rybke albo ...

Takie określenia jak "zasady audiofilskie", to dla mnie bełkot - nie ma czegoś takiego - są natomiast wytyczne/poglądy/zalecenia itd. W audio jest zbyt dużo zmiennych, żeby ściśle trzymać się z góry określonych dogmatów.

Kwestia jest taka, że w zasadzie się zgadzamy (wspominałem o tym co najmniej 2 razy). Różnica poglądów polega na tym, że według mnie, w pewnych przypadkach problemy wynikające z użycia tylko jednego subwoofera nie są na tyle istotne, żeby odbierać przyjemność ze słuchania muzyki (a o to chyba chodzi?).

W przypadku monitorów - masz rację - wyżej cięty subwoofer jest łatwiejszy do zlokalizowania. W przypadku nisko strojonych podłogówek, gdy sub jest filtrowany poniżej (lub lepiej: dużo poniżej) 80 Hz, to problem już się tak nie daje we znaki. Przerabiałem oba scenariusze i różnica jest ogromna.

Cały czas pisze o monitorach i połączeniu z dwoma subami.Zasada dotyczy też monitorów.Jaki sens jest kupować duże podłogówki i do nich dobierać jeszcze dwa suby?Bzdura na resorach.

Jeśli nawet ktoś nie świadom swoich decyzji popełnił błąd i źle zakupił kolumny,to zawsze można je odsprzedać i kupić inne.To zdecydowanie lepsze wyjście niż podpierać je subami.

Uzasadnienie jest banalnie proste,kasa zaoszczędzona na zakupie subów pozwoli na zakup lepszych kolumn podłogowych.

no własnie jak w moim hk980 mam włączone diretc on i na moich podstawkach wtedy bass nie ma wgl.. po to kupiłem suba żeby ten bass uzyskać.. Dla czego do stereo sub musi mieć konstrukcje zamkniętą? myślicie że warto sprzedać tego suba i kupić rel t5? pokój mam mały 12m2 i w pokoju obok jest niższy bass niż u mnie... u mnie jest taki wyższy głośny bass a w innych pomieszczeniach jest taki niski jak by czołg za oknem jechał..

ja właśnie zatkałem w swoim subie otwory bas reflex i bass zmniejszył się dwukrotnie,, na moje ucho bass zrobił się jakby taki mięciutki i ciepły.. ale mam wrażenie że zostaje w tyle za kolumnami tzn gra trochę później i się tak wlecze.. może ten suba nadaje się do kina a nie do stereo.

Faktycznie coś dudni, pewnie wyszedł rezonans pomieszczenia i słuchasz blisko ściany - w miejscu największego rezonansu.

Jak bas suba nie nadąża (to nie wina suba), co przy takim ustawieniu powinno mieć miejsce, można tylko postawić suba trochę bliżej niż fronty (najlepiej na środku pomiędzy kolumnami) i spróbować pokombinować z fazą i poziomem - w takim ustawieniu zatykanie otworów nie pomoże.

W niskich częstotliwościach w stereo,różnie rozkładają się dźwięki i to w jednym jak i w drugim kanale.Jeden sub będzie je zbierał i oddawał,jak z jednego a poza tym sklejenie niskich częstotliwości z jednego suba z monitorami(dwoma)będzie ułomne.Lepiej sprzedać monitory i kupić dwie kolumny wolnostojące,zamiast podpierać monitory jednym subem.Takie to już zasady są...audiofilskie.

Częstotliwości niskie rozkładają się nierówno, ale ucho daje się oszukać i nawet subsoniczne dzięki mogą dochodzić z dowolnego kierunku - pomagają w tym wyższe harmoniczne odtwarzane przez monitory. 2 suby to 2 razy większe kłopoty, albo i 4 razy większe, jeśli mają rozwiązać problem ze zgraniem pojedynczego suba.

Oczywiście w dużym pomieszczeniu lepiej kupić 2 kolumny, którę "dają radę" niż jakieś kombinacje monitorów z subem

Cały czas pisze o monitorach i połączeniu z dwoma subami.Zasada dotyczy też monitorów.Jaki sens jest kupować duże podłogówki i do nich dobierać jeszcze dwa suby?Bzdura na resorach.

Jeśli nawet ktoś nie świadom swoich decyzji popełnił błąd i źle zakupił kolumny,to zawsze można je odsprzedać i kupić inne.To zdecydowanie lepsze wyjście niż podpierać je subami.

Uzasadnienie jest banalnie proste,kasa zaoszczędzona na zakupie subów pozwoli na zakup lepszych kolumn podłogowych.

Dzięki dobrze zintegrowanemu subwooferowi system jest bardziej elastyczny - można zmienić charakterystykę zestawu w zależności od poziomu głośności, rodzaju słuchanej muzyki, realizacji konkretnej płyty, nastroju etc.

Jeżeli się słucha różnorodnej muzyki na skrajnie inaczej zrealizowanych płytach, to alternatywą dla subwoofera jest kupienie dwóch par kolumn.

Małe kolumny spokojnie schodzą w pomieszczeniu do 60 albo niżej, więc w praktyce ustawienie odcięcia w okolicach 50-60 Hz załatwia sprawę. Jeśli sub nie będzie powodował rezonansów (dudnił) i nadążał z basem nie będzie słyszalny. Nadmierne przycinanie pasma monitorów - powyżej 100Hz wg. mnie nie zawsze się sprawdza, zwłaszcza przy niezbyt dobrych subach.

Małe kolumny spokojnie schodzą w pomieszczeniu do 60 albo niżej, więc w praktyce ustawienie odcięcia w okolicach 50-60 Hz załatwia sprawę. Jeśli sub nie będzie powodował rezonansów (dudnił) i nadążał z basem nie będzie słyszalny. Nadmierne przycinanie pasma monitorów - powyżej 100Hz wg. mnie nie zawsze się sprawdza, zwłaszcza przy niezbyt dobrych subach.

Jeżeli monitor jest w stanie zagrać odpowiednio nisko - to się zgadza. Chociaż raczej bym tu postawił na średnie lub duże monitory - te małe teoretycznie schodzą nisko, ale w większości przypadków najwięcej basu generują w okolicach 100 Hz - spadek o kilka decybeli poniżej tej częstotliwości musiałby być zrekompensowany przez subwoofer.

• 1 miesiąc później...

Ja również, jak raz ustawiłem to jest ok. W sumie to dwa razy bowiem niedawno zmieniałem miejsce gdzie stoi cały zestaw. Ale generalnie to trzeba znaleźć dobre miejsce dla suba w kącie pokoju, sugerować sie tym co w instrukcji i raczej nie może się nie udać strojenie. A subwoofer bardzo fajnie dopełnia w najnizszych rejestrach głośniki.

Tu bardzo wiele rzeczy przedstawianych jest jako trudne. Kupno sprzętu - trudne, ustawienie kolumn - trudne, gramofon - o to już czarna magia dla zaawansowanych itd. Sub dobra rzecz - przynajmniej tak jak ja słuchałem odcięty na minimum. I wcale nie musi być żadna obudowa zamknięta do muzyki.

Niedawno kupiłem REL-a R 218 i w konfiguracji z moimi monitorkami sprawdza się bardzo dobrze. Rozszerza pasmo w dół odkrywając zupełnie nieznane części moich płyt :) na koncercie Direstraits A Night In London usłyszałem basistę którego wcześniej tylko oglądałem :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.