Skocz do zawartości
IGNORED

Komplet do kina domowego

Audio Academy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich entuzjastów kina domowego.

Od dłuższego czasu przymierzam się do tego tematu, ale trudno jest wszystkim dogodzić, więc na razie robie kino na zamówienie. Raz na głośnikach słabszych a raz na lepszych. Raz z mniejszym centralnym a raz z większym.

Chciałbym się jakoś określić i mieć stałe produkty do KD. Ostatnio trochę wypadłem z tego tematu i chciałbym abyście mi przybliżyli parametry większości popularnych amplitunerów. Czy jak zrobię satelitki 4 omowe, to będzie to problemem czy dzisiaj każdy amplituner upora się z taką impedancją?

Na przodzie i centralnym też impedancja będzie 4 omowa.

Pomysł jest taki, że jako głośnik centralny posłuży mi kolumna Phoebe III, tylko zmniejszona i położona w poziomie. Satelitki też będą na tych samych głośnikach co Phoebe III, tylko w obudowie mniejszej i zamkniętej. Tym samym cały komplet będzie miał ten sam dźwięk, brzmienie, barwę itp.

https://www.audiostereo.pl/topic/88539-komplet-do-kina-domowego/

Na początek można przeczytać testy laboratoryjne ...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co do głośników to czy nie było by lepiej wprowadzić do oferty dwa monitory br na seas-ie i visaton-ie ,większy jak Phoebe III mniejszy na 13-15stce ww. głośnika ,takie same dwa centralne MTM i sub. Było by i dla fanów KD i dla miłośników stereo ;) Tak od siebie nie zechciał by się Pan zająć głośnikami Stx-a serią AWX i AKX ? Już kiedyś "wielcy" je stosowali.

Ukryta Zawartość

Pan chyba sobie żartuje...

Popieram kolegę wyżej. Przecież "chuderlawe" amplitunery mają problemy z wydobyciem możliwości kolumn o impedancji 8ohm a gdzie tu zestaw kinowy na 4ohm. JUż widzę te posty na forum: "Dlaczego mój amplituner wyłącza się po 30 minutach grania" itp. Chyba, że szukamy tylko klientów z wysokiej jakości sprzętem KD dla, którego te 4ohm-y nie mają znaczenia. Tylko czy do zestawu KD za 10000zł kupią kolumny za 5000zł bo sądzę, ze na więcej nie będzie wyceniony taki zestaw kolumn.

Chodzi mi tylko o rozwinięcie tematu satelit, które mogłyby być również kolumnami podstawkowymi. Co do głośników Seasa to mam inne plany i na razie nie chcę tego mieszać z Visatonem.

Większość kolumn przednich jest 4 omowa. Centralne też zazwyczaj składają się z dwóch 13 i też są 4 omowe. Zostają satelity, które mogą być oparte o te same głośniki co w Phoebe III lub o W170S ale 8 omowy. Jeśli amplituner miałby problem z pociągnięciem satelit 4 omowych, to oczywiście będę musiał zrobić je 8 omowe.

Zakupiłem głośniki STX GDN 14-70 i chciałem z nich zrobić małą kolumnę podłogową; 2x14 + wysokotonowy też STX

GDWK-10-200-8-PJ. Zarzuciłem projekt, bo nie mogłem wydobyć basu z tych głośników, ale być może wrócę do nich jako do układu 2,5 drożnego.

Centralny wyceniam na jakieś 1400zł a satelity na około 2000-2200 za parę. Razem z Phoebe III będzie to 6200-6400zł. Nastawiam się raczej na klientele z zasobniejszym portfelem.

"Zakupiłem głośniki STX GDN 14-70 i chciałem z nich zrobić małą kolumnę podłogową; 2x14 + wysokotonowy też STX

GDWK-10-200-8-PJ. Zarzuciłem projekt, bo nie mogłem wydobyć basu z tych głośników, ale być może wrócę do nich jako do układu 2,5 drożnego."

Akurat te głośniki to szczyt technologi nie jest ...,nie można ich nawet porównać ,do AWX czy AKX ...

W tej chwili stoją u mnie fronty nominalnie 6ohm, w pomiarach schodzą do 4ohm.

Ampli sony z serii qs obsługujący wg producenta kolumny 4ohm wyłączał się z napisem "protection" na wyświetlaczu. Natomiast pioneer 820 i denon 4306, wg producentów obsługujące kolumny o impedancji 6-16ohm, bez problemu sobie radzą z tymi kolumnami.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Większość kolumn przednich jest 4 omowa. Centralne też zazwyczaj składają się z dwóch 13 i też są 4 omowe. Zostają satelity, które mogą być oparte o te same głośniki co w Phoebe III lub o W170S ale 8 omowy. Jeśli amplituner miałby problem z pociągnięciem satelit 4 omowych, to oczywiście będę musiał zrobić je 8 omowe.

Większość kolumn Pana produkcji jest 4 ohm? Czy uważa Pan, że większość kolumn wszystkich producentów ?

Wydaje mi się, że jeśli sprzęt pociągnie fronty i dobrego centrala w 4ohm to satelity nie będą tu mieć znaczenia, chociaż kto wie trzeba by to przetestować na kilku modelach. Myślę, że możecie się o to pokusić za nim wprowadzicie produkt do sprzedaży.

Jeżeli tania kolumna podłogowa zbudowana jest na dwóch niskośredniotonowych to już jest 4 omowa, dlatego powiedziałem, że większość, bo takie kolumny spotyka się najczęściej.

Faktycznie trzeba zrobić może satelitki 4 omowe i sprawdzić jak będzie się zachowywał amplituner.

Liczyłem też AWX 18-140. W 13 litrach przenoszenie wychodzi 47Hz. Trochę mało, ale może i faktycznie warto go kupić.

U mnie gra w ok.18-19 l. i ten głośnik zadziwia mnie nawet dziś pod względem niskich tonów (nie tylko oczywiście niskich a grają u mnie z półtorej roku ;)ale to duże skrzynki ,więc albo 15cm głośnik albo 18cm w 13 l i MB. Z drugiej strony czy priorytetem musi być niskie zejście w tylnych głośnikach, przecież trudno mówić o lokalizacji zródła przy tak niskich częstotliwościach, lepiej przekazać to subowi i w niego władować jak najwięcej funduszy ;) Ale to nie ja mam działalność i interes ;) Pozdrawiam.

W ogóle w kinie brak suba jest złym pomysłem. Jeżeli więc przyjmiemy założenie, że kupujemy/projektujemy zestaw z subem, spokojnie można jako fronty zastosować monitory dwudrożne, z wyrównaną ch-ką, powiedzmy w pasmie 45-20kHz +-3dB. Standard THX w ogóle przyjmuje odcięcie przy 80Hz - to co niżej to do suba. Taki sam tylko w poziomie monitor użyć jako centralny (pamiętać o br z przodu - centralny często jest przy ścianie). Czyli de facto 5x monitory + sub 12".

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Uważam temat za żart lub co gorsza kryptoreklamę! Branżowiec, a tak mało wie o kolumnach i to taki, który zajmuje się nimi zawodowo i hobbystycznie. Moderacja śpi, a Audio Academy robi swoje!

Subwoofer jest, chodziło mi tylko o te satelity i impedancje.

na czym się opiera ten subwoofer i jakie ma parametry? a wracając do ogólnej dyskusji...też sądzę że coś nie tak, dość podstawowe pytania osoby z branży, producenta...troszkę to dziwne

Nie widzę tu nic dziwnego, ale jeśli zwykła rozmowa ma powodować takie klimaty jak w dziale stereo, to ja dziękuje za taką konwersacje.

Nie wiedziałem, że robienie tzw. sondy może spowodować takie oburzenie i zdziwienie niektórych osób.

Przepraszam, że do was zajrzałem i jeszcze raz dziękuje za wpisy.

nie żeby była tu na Ciebie nagonka, wydaje mi się że utarł się stereotyp że "jak ktoś jest z branży to wie prawie wszystko". mam nadzieję że znajdziesz pomysł na kino z równie dobrymi opiniami jak zestawy stereo. nie odpowiedziałeś mi jaki sub masz zamiar wykorzystać w zestawie bo ostatnio sam byłem przed wyborem głośnika do suba w moim projekcie.

Wyślę Ci dane na PW, ale wieczorem lub jutro. Subwoofery robi mój znajomy, który się w tym specjalizuje. Zdjęcia będę miał na przełomie miesiąca, bo akurat robimy taki sub dla klienta, to też Ci prześle.

Wyślę Ci dane na PW, ale wieczorem lub jutro. Subwoofery robi mój znajomy, który się w tym specjalizuje. Zdjęcia będę miał na przełomie miesiąca, bo akurat robimy taki sub dla klienta, to też Ci prześle.

Nie na PW, sam jestem ciekaw co to będzie ;)

Rzeczywista impedancja musi być 6 - ohmowa przynajmniej, pięć 4-ohmowych głośników to ciągną końcówki mocy, ewentualnie najwyższe modele amplitunerów, ale niskie i średnie na pewno będą miały kłopoty.....

>>sylw

Dobra, ale jak ktoś się znowu oburzy, to bierzesz to na siebie.

>>zyzio

6 omową impedancje raczej trudno uzyskać.

Zdecydowałem się jednak na satelity 8 omowe z wykorzystaniem ich jako kolumny stendowe do zwykłego stereo.

>>sylw

Dobra, ale jak ktoś się znowu oburzy, to bierzesz to na siebie.

>>zyzio

6 omową impedancje raczej trudno uzyskać.

Zdecydowałem się jednak na satelity 8 omowe z wykorzystaniem ich jako kolumny stendowe do zwykłego stereo.

To czekam(y) na przedstawienie kompletu :)

P.S. Wystarczy że staram się brać odpowiedzialność za swoje wpisy ,to i tak tutaj dużo ;)

Na razie wklejam dane subwoofera.

Głośnik Peerless SLS10

Wzmacniacz 200W

Tranzystory końcowe 2sc5200, 2sa1943

Przenoszenie 28-150Hz

Obudowa bas-reflex wentylowana z przodu

Płynna regulacja fazy 0-180

Equalizer parametryczny

Automatyka Power ON

Wejścia nisko i wysokonapięciowe

np. onkyo905 z palcem w "du..e" ciagnie kolumny 5x4ohm i to dynaudio ktore uznawane sa za trudne do napedzenia przynajmniej takie opinie powielane sa na forach ;d- gra godzinami, glosno, cicho i nie wylacza sie...

ale co by nie pisac troszke dziwny ten temat :)...

pozdr

Głośnik Peerless SLS10

Wzmacniacz 200W

Przenoszenie 28-150Hz

Equalizer parametryczny

Automatyka Power ON

Jeżeli jest możliwość to super by było dodać do wzmacniacza suba odcięcie pasma w dół(chociaż dwie pozycje np.60 i 80hz) w line out. W ampli KD można to zrobić w menu a we wzmakach stereo nie. W takim przypadku wpina się suba między pre i końcówkę integry (jak np. Nad preout -> sub -> main in) jest to idealne zgranie suba z kolumnami grającymi od wspomnianych częstotliwości w górę oraz rzeczywista poprawa dynamiki całości. Moło subów ma taką możliwość.Pozdrawiam.

Głośnik Peerless SLS10

Wzmacniacz 200W

Przenoszenie 28-150Hz

Equalizer parametryczny

Automatyka Power ON

A rozpatrywałeś głośniki niskotonowe Visatona? Spójnie by się to komponowało z w170s w frontach/satelitach.

Z tym odcięciem pasma to zadam temat wspólnikowi i zobaczymy co on na to.

Visaton z serii W nie bardzo się nadaje do subwooferów, bo trzeba by było zrobić dużą obudowę, no i nie mają takiego wychylenia jak Peerleesy. Te nasze subwoofery są robione już od ładnych kilku lat, zanim zrobiłem Phoebe III na Visatonie, więc chyba takie już zostaną, tzn. na Peerlesach. Te głośniki specjalnie przeznaczone są do subwooferów.

Ile będzie kosztował ten sub na SLSie?

Wykończony naturalnym fornirem Profondo Esy na ponad dwukrotnie droższym XLSie + membrana bierna kosztuje katalogowo 3.5 tysia, więc ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.