Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Academy Hyperion - kupilem.

Rekomendowane odpowiedzi

Lektura niniejszego forum sklonila mnie do zapoznania sie z majacymi dobra opinie kolumnami AA Hyperion.

Poniewaz posiadam obecnie juz teraz rowniez Eltax Liberty 5+ (stary dobry - lepszy - model sprzed 2 lat), totez mam mozliwosc porownania "na spokojnie" obu zestawow.

Moj zestaw testowy to Yamaha RV-AX396 RDS + CD Yamaha CD-396 + interconnect Van Den Hul the First The Bay + 2x2.5m Yamo Flat i moje subiektywne odczucia odsluchowe.

Glosniki Audio Academy Hyperion wyroznia dobra, obszerna srednica, lekko wysunieta na pierwszy plan, detalicznosc (slychac kazda gloske, artykulacja jest wyrazna i precyzyjna), dobra stereofonia (w malych pomieszczeniach moze jednak nieco centralne pozycjonowanie sceny). Co do basu, to jest on miekki i raczej niezbyt usztywniony, bardzo dobrze sprawuje sie przy "spokojnej" muzyce, acz przy mocno dynamicznych utworach, "wulkanach" rytmu i uderzenia nie zawsze chyba brzmiec moze idealnie. Moze to wina mojego zestawu odsluchowego i pomieszczenia, ale raczej zarowno bas, jak i perkusja nie ma owego "sztywnego" uderzenia, czy sprezystosci.

Ogolnie podsumowujac, zadziwiajajace jest to, ze przy swoim rozmiarze (kolumny te sa duze, moim zdaniem chocby wizualnie pasuja raczej do pomieszczen min. 18-20 m kw.) zachowuja sie spokojnie i dostojnie, graja z gracja. Nie sa oczywiscie zupelnie uniwersalne, bo takich zwyczajnie nie ma (nie polecam np. dla "maniakow muzyki dyskotekowej"),. Z czystym sumieniem polecam je wszystkim, ktorzy sluchaja muzyki celem zrelaksowania sie, wypoczynku, a nawet... uciecia sobie przy niej drzemki ;-p Jest to bardzo dobry zestaw "wypoczynkowy" w pozytywnym tego slowa sensie. Ogolnie sa to bardzo dobre kolumny (4.95 w mojej 6 stopniowej skali), a w tej klasie cenowej z pewnoscia scisla czolowka (2200zl).

Producentowi proponuje popracowac nieco nad wygladem samych kolumn,

zmniejszyc skrzynie, nieco ja wysmuklic (teraz kolumny sa naprawde spore), a w szczegolnosci sprobowac uzyc nieco lepszych materialow (maskownica, okleina, moze jednak nieco drewna?), lekko je "zaokraglic" - chocby kosztem wzrostu ich ceny. Wizualnie zostalo jeszcze wiele do zrobienia (aktualnie nieco lepiej prezentuja sie zestawy Tannoya, Avancea, Eltaxa...). Warto rozwijac ten model, bo brzmi naprawde dobrze.

W nawiazaniu do Eltax Liberty 5+ (model poprzedni, gdyz obecny jest definitywnie "popsuty" moim zdaniem) Hyperiony to ciekawsze kolumny. Chociaz uwazam, ze Eltaxy sa mimo wszystko bardziej "uniwersalne" - zawsze graja tak samo, niezaleznie od rodzaju muzyki. Polecam Hyperiony milosnikom wokalistek takich jak Pani Barber, A. Maria Jopek, Norah Jones... Ale i nie tylko - warto posluchac i samemu je ocenic. Od wczoraj ja je juz mam - nie stac mnie na wydatek kilku, kulkunastu tysiecy zl na kolumny "marzen", a Hyperiony za 2200zl spelniaja wiekszosc moich oczekiwan.

Poniewaz dobra opinia "zaslyszana" nigdy nie zastapi odsluchu, totez wszystkim polecam przed zakupem kolumn podlogowych zapoznanie sie z Hyperionami.

https://www.audiostereo.pl/topic/886-audio-academy-hyperion-kupilem/

pokusze sie o mały komentarz do tego co napisałeś:

- nauczony doświadczeniem wiem, ze nowy sprzęt gra w kilku pierwszych dniach po zakupie znakomicie. Dopiero później jest sie w stanie dostrzec ewentualne wady, niedostatki. Jak piszesz mozesz bezposrednio porównac eltaxy z AA i skoro piszesz ze te drugie mogą grać lepiej, to pewnie tak jest. Najlepiej byłoby zrobic głuche testy, ale jezeli różnica w jakosci dzwieku jest duża i wyraznie slyszalna, to nie trzeba zadnych gluchych testów.

- apropos estetyki wykonania kolumn. Piszesz ze producent mogby nad tym popracowac. Zgadza sie, lepsze okleiny, wykończenie itp- da sie zrobic i cena nie musi duzo wzrosnąć. Ale jakakolwiek ingerencja w kubature i kształt skrzyni (piszesz ze moznaby to zmniejszyc) moze skutkowac automatycznie zmianą jakości dzwieku.

To tyle, zycze miłych odsłuchów,

gdzie kupiles te kolumny? czy mozna je gdzies indziej odsluchac niz tylko w lodzi?

Co do Eltaxow, to dlugo szukalem "tanszych" kolumn dla siebie (1500-2000zl) - zawsze wychodzilem ze sklepu zdegustowany, az po tygoniach odsluchow trafilem kiedys na Eltaxy Liberty 5+ (w wersji na Vifie z membrana celulozowa, a nie jak najnowsze - ferrocostam...?).

Jestem z Eltaxow nadal bardzo zadowolony, acz... poslucham sobie jeszcze Hyperionow - sie, ze maja jednak juz nieco bardziej "wysmakowany" dzwiek, ale... zobaczymy jak te wrazenie potwierdzac sie bedzie na dluzsza mete. Eltaxy z czasem coraz bardziej mi sie podobaly, Hyperiony maja ku temu rowniez predyspozycje.

Hyperiony - mozna je np. dostac w Szczecinie / Audiofil, bodaj w Poznaniu i Warszawie - prosze pytac producenta: www.audioacademy.com.pl.

Kolumny graly dopiero kilkanascie godzin, wiec oczywiscie jakosc ich dzwieku jeszcze wzrosnie po wygrzaniu.... Zastanawiam sie jedynie, czy mozliwa jest znaczaca zmiana charakterystyki samego basu...? Moze on sie oczywiscie jeszcze ladniej ulozyc, zyskac na kulturze, ale czy zmieni sie jego charakter ("usztywnienie" i tzw. mocniejszy "beat"?). Hmm... Mysle raczej, ze to malo prawdopodobne. Ale powtarzam - moje oczekiwania siegaja realnie sprzetu wartego kilka-kilkanascie tysiecy zl, a nie 2200PLN! Za te cene to rewelacja, wiec musze tutaj jednak oddac Hyperionom to, co im sie nalezy - dobra opinie. Polecam posluchac.

Gość Leo do Arka

(Konto usunięte)

Czytalem. Hm... Ja nie mam az takiego zaciecia "majsterkowicza" - stawiam, przesuwam, testuje i zostawiam ;-) Te kolumny maja kolce i na nich stoja. Co daje marmur pod kolumnami? Jaki efekt mozna dzieki temu uzyskac? A jezeli otwor bass-reflex jest na przodzie kolumny, to oddalenie od sciany ma tutaj jakikolwiek wplyw, skoro otwor jest skierowany na pomieszczenie a nie do sciany?

M4 też mają w standardzie 4 kolce i tak na poczatku stały. Jednak po pierwsze wypoziomowanie i stabilizacja zajmuje troche czasu, a potem mimo ze kolce byly zakontrowane nakretka - co 2-3 tygodnie wymagane było delikatne poprawki. Cokoły, poprzez swoja wage i fakkt ze kolumny sa do nich przyklejone bluetakiem, zdecydowanie zwiekszyly stabilnosc calej konstrukcji - waga jednego zestawy wzrosla z 13 do prawie 40kg, z jednoczesnym przesunieciem srodka cioezkosci zdecydowanie w dol. Poza tym calosc stoi teraz na 3 kolacach - 2 z przodu a jeden z tylu, i dlatego stabilnosc jest 100%-wa - wiadomo ze 3 punkty zawsze tworza stabile podparcie.

Poprawa jakosci bvasu, przestzreni lokalizacji i wygladzenie srodka i gory byly naprawde bardzo spore.

Co do odleglosci od tylnej sciany - ma generalnie duzy wplyw na przestrzen, głebie i lokalizacje. po dosunieciu kolumn na 15-20cm do sciany praktycznie nie ma mowy o glebi i roznicowaniu planow, scena jest po prostu plaska.

To nie jest zadne "majsterkowanie" - popróbuj sam, naprawde warto poswiecic ustawieniu kolumn troche czasu

dlaczego jedni daja BR z przodu, inni z tylu - nie wiem

jedno jest pewne - gdy BR jest z tylu, w pewnym stopniu mozna sterowac iloscia basu poprzez zmiane odleglosci od sciany - podkreslam slowo "iloscia", bo przewaznie jest to kosztem jakosci