Skocz do zawartości
IGNORED

Audinst - kondensatory i OPAMPy

MaciejJ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako, że chciałem trochę pogrzebać w Audinst'cie zainteresowała mnie wymiana kondensatorów, które podobno nie są takie złe, ale też na pewno nie są świetne (OSCON, WIMA, SAMYOUNG's, LowESR). Interesuje mnie które wymienić na początek jako te najgorsze, i czy muszą mieć identyczne parametry jak oryginalne ?

Zdjęcia płytki na których widać kondensatory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Druga sprawa to szerzej już omawiane opampy, ale jak wiadomo różnie gra każdy w różnym sprzęcie. I tu interesuje mnie jak uzyskać głęboką scenę, ponieważ ta fabryczna jest co prawda dość szeroka, ale za to bardzo blisko i płaska - chciałbym, aby była głębsza pewnie nawet dużo głębsza, kolejna rzecz to jak najbardziej naturalny dźwięk... Może ktoś testował jak różne opampy spisują się w Audinscie i może coś poradzić w tej kwestii.

I pytanie dodatkowe, czy można grać ze słuchawkami o niższej impedancji, gdy urządzenie jest ustawione na 300-600 ohm ? Pytam ponieważ niektóre "trudniejsze" bardziej prądożerne słuchawki może będą pracować lepiej z większym prądem ? W tej chwili mam 64 omowe słuchawki i jestem ciekawy jaki byłby rezultat takiego zabiegu, bo o uszkodzeniu samego urządzenia chyba nie ma mowy ?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/88651-audinst-kondensatory-i-opampy/

Nie wiem co chcesz polepszyć przez wymianę kondensatorów, które są właśnie tymi wysokiej jakości kondensatorami zazwyczaj montowanymi w efekcie tuningu. Tu nie ma co zmieniać! Jedyne "nie uznane" to te elektrolity od Sam coś tam, te mniejsze to Rubycony. Jak koniecznie chcesz eksperymentować to z tymi "samochodowymi" choć wątpię w jakieś większe efekty, to po prostu elektrolity o dobrych parametrach i tyle, nie muszą się nazywać Rubycon żeby były OK. Co do OPAMPÓW - sam producent proponuje tu dobieranie, więc pewnie to ma największy wpływ na dźwięk - gdzieś widziałem chyba opisy efektów ekperymentów... poszukaj w necie.

• 3 miesiące później...

co do kondów to widziałem jak ktoś wymienił 3 na duże silmici (link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

A ja trochę poszukałem i znalazłem takie cuda:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I pytanie czy ich umieszczenie w Audinście (zakładając że nie są one uszkodzone i ich montaż, będzie prawidłowy) nie spowoduje jego awarii? innymi słowy czy wszystkie op-ampy w obudowie dip8 pasują do tego DAC'a czy też może trzeba doszukiwać się jakichś napięć czy coś w tym stylu? Pytam was bo sam się na tym nie znam, a nie chcę uszkodzić sprzętu (bo wymiana op-ampa (sama, fizycznie wyjęcie układu i wstawienie nowego) nie jest zbyt trudna i to umiem zrobić). Problem tylko z doborem, ale również NIE do upodobań brzmieniowych bo chciałbym popróbować różne możliwości. Dlatego pytam.

Proszę was o odpowiedź. Znalazłem "garść op-ampów" i chciałbym je potestować, ale nie chcę uszkodzić urządzenia i wybrać najlepszy wzmacniacz op. i cieszyć się dźwiękiem. Pomożecie???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Druga sprawa to szerzej już omawiane opampy, ale jak wiadomo różnie gra każdy w różnym sprzęcie. I tu interesuje mnie jak uzyskać głęboką scenę, ponieważ ta fabryczna jest co prawda dość szeroka, ale za to bardzo blisko i płaska - chciałbym, aby była głębsza pewnie nawet dużo głębsza, kolejna rzecz to jak najbardziej naturalny dźwięk..." Te warunki dość wyraźnie spełnia AD797BR .Dźwięk przestrzenny (poprawe słychać nawet na zamkniętych słu. CAL!) z lekko obniżoną średnicą co mi b.odpowiada .(posiadam HUD-mx1)

• 2 tygodnie później...

Testuję właśnie OPA2604 i OPA627 na adapterze DIP8. Pierwsze spostrzeżenia : Scena i separacja - polepszone. Dynamika i kontrola basu oraz ogólna detaliczność - poprawione (lepiej na OPA2604). Zmiany są słyszalne. Będę chyba jeszcze kombinował żeby dorwać AD797, LME49720 i (szczyt marzeń) LME49990 (znalazłem po 120zł/szt.)

Boże, słucham i słucham tego 2604 i nie wierzę własnym uszom!!! To jest niesamowite! Dopiero teraz "słyszę" te nagrania, ta gitara! O tak!!! Aż strach pomyśleć co będzie się działo po wymianie na 49990 czy 1612.

Lumperator, dzięki za podpowiedź, już zapytanka poszły do człowieka. Ale zacząłem się zastanawiać czy wymiana kondiorków nie dałaby jeszcze większej poprawy, co możnaby jeszcze (najlepiej małym kosztem - wiem, że to mrzonka, ale cóż...) wymienić, aby poprawić brzmienie jeszcze bardziej

możesz wymienić te dwie wimy 2,2uF mks na mkp jak wejdą to nawet jakieś lepsze np. mundorfy, albo jakieś bardzo dobre elektrolity 22uF, BG raczej będą za drogie, do wyjścia słuchawkowego prawdopodobnie używany jest wzmacniacz operacyjne przylutowany do płytki bardzo blisko gniazda słuchawkowego, trzeba by dla pewności prześledzić ścieżki bardzo dobry jest w tej funkcji np. ad8397 do tego ma sporą moc i działa nawet na bardzo niskich napięciach, drugi może być od wirtualnej masy.

Dzięki za radę co do kondów. Ale co taka zmiana wniesie do dźwięku?

Z wyjścia słuchawkowego praktycznie nie korzystam, a w lutowanie tak małych układów nie chciałbym się bawić.

jak nie używasz słuchawek to zostaw w spokoju, mkp ma mniejszą pojemność dielektryka od poliestrowych i mniejszy kąt stratności, są bardziej przezroczyste w brzmieniu, nie można się niestety ich całkiem pozbyć z układu bo eliminują składową stałą i jednocześnie dodają swój charakter do brzmienia, więc im lepszy kondensator w tym miejscu tym lepiej, ogranicza cię tylko dostępna przestrzeń, wima 10 jest lepsza niż wima4 weź pod uwagę że na niższe napięcia bardziej dociepla brzmienie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.