Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka karta muzyczna w cenie 600-700zł

Arthorn

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z was słuchał Xonara Essence ST ? Od pewnego czasu planuję przesiadkę z Audiotraka HD2 na coś trochę lepszego, ale nie jestem pewien która z tych kart będzie lepsza do słuchania muzyki w stereo. A może znacie jakąś ciekawszą alternatywę dla tego Xonara ?

Budżet około 600-700zł, wolę raczej karty PCI niż USB.

Nowa karta nie musi posiadać żadnych "ulepszaczy", nie używam efektów/equaliserów itp. karta jest podłączona przez wyjście analogowe do Marantza PM7001KI + KEF Q5, służy wyłącznie do słuchania muzyki. Używam Foobar2000 + Asio, muzyka w stereo, formaty bezstratne lub płyty CD.

Musiland Monitor 02 do ściągnięcie od chinoli. I jeszcze kasy zostanie.

A porównywałeś go może z Audiotrakiem albo tym Xonarem ? Jak wypadł ? Możesz napisać o nim coś więcej ?

Podstawowe pytanie brzmi czy w cenie do 600-700zł da się w ogóle kupić jaką lepsza kartę od mojego Audiotraka HD2 ?

Porównanie MM 02 US i Asus STX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wymiana niekoniecznie może przynieść poprawę a często i zaszkodzić

słuchowi i portfelowi.Różnica będzie wyczuwalna na lepszym sprzęcie...

Ten musiland niby lepszy ale tylko na forum...trzeba by było posłuchać

i czy warto ryzykować ściąganie czegoś z chin(ciekawo jak z reklamacją).

Wymiana niekoniecznie może przynieść poprawę a często i zaszkodzić

słuchowi i portfelowi.Różnica będzie wyczuwalna na lepszym sprzęcie...

W takim razie jaki budżet musiałbym przeznaczyć na nową kartę/DAC żeby usłyszeć poprawę dźwięku na moim sprzęcie stereo skoro karty 2-krotnie droższe od mojego Audiotraka mogą nie koniecznie okazać się od niego lepsze ?

Wolałby raczej coś co da się kupić w Polskich sklepach z gwarancją i porządnym wsparciem technicznym producenta. W przypadku Audiotraka przy Win7 64-bit sterowniki często się sypią, a producent przestał wydawać do nich łatki ;/

Może kup używanego v-dac na allegro.Zagra bardziej muzykalnie od wymienionych kart.

Karty dźwiękowe grają jakoś tak cyfrowo.Sam miałem i prodigy hd2 i xonara st i nie byłem do końca zadowolony

ze względu na tą cyfrowość chodź xonar był całkiem niezły.Dopiero wymiana na v-daca wprowadziła wiecej

muzykalności i przestrzeni.Na allegro chodzi około 700zł.Dodatkowo można pokusić się o wymianę zasilacza.

zostaw audiotraka, zamiana na xonara nic nie zmieni,mialem, praktycznie zerowa roznica. Powiem nawet ze bardziej odpowiadal mi hd2. Asus byl suchy i sterylny.

Ten V-Dac wygląda całkiem obiecująco, opinie też ma niezłe. Trochę szkoda, że USB a nie PCI. Po przeczytaniu opinii na Audio.com.pl boję się jednak że przy moim torze stereo może być trochę za mało najniższych basów (około 40-80Hz). Już przy Audiotraku (2x OPA 2604 + AD8022) nie ma go za wiele ale też nie ma jakiś rażących braków.

Macie może jakieś inne ciekawe propozycje ?

Aha, jeszcze jedno: Jeśli w odsłuchu najczęściej korzystam używam plików FLAC 16/41k to jaki format dźwięku powinienem mieć ustawiony w Windowsie aby uzyskać najczystszy dźwięk 16/41k wystarczy czy lepiej dać np. 24bit/192k ? Czy podczas używania Foobar2000 + Asio4all jest w ogóle jakakolwiek różnica jaki format jest ustawiony w Windowsie ?

Ten V-Dac wygląda całkiem obiecująco, opinie też ma niezłe. Trochę szkoda, że USB a nie PCI. Po przeczytaniu opinii na Audio.com.pl boję się jednak że przy moim torze stereo może być trochę za mało najniższych basów (około 40-80Hz). Już przy Audiotraku (2x OPA 2604 + AD8022) nie ma go za wiele ale też nie ma jakiś rażących braków.

Macie może jakieś inne ciekawe propozycje ?

Aha, jeszcze jedno: Jeśli w odsłuchu najczęściej korzystam używam plików FLAC 16/41k to jaki format dźwięku powinienem mieć ustawiony w Windowsie aby uzyskać najczystszy dźwięk 16/41k wystarczy czy lepiej dać np. 24bit/192k ? Czy podczas używania Foobar2000 + Asio4all jest w ogóle jakakolwiek różnica jaki format jest ustawiony w Windowsie ?

Xonar st gra całkiem fajnie z wymienionymi opampami na 3xlme49720.Niestety po wymianie bas jest słabszy.

Ja obecnie słucham v-daca na podstawkowcach i basu jest więcej niż w xonarze.

Najlepiej kupić i posłuchać , jak się nie spodoba to najwyżej odsprzedaż.

Do 1000zł chyba v-dac to najrozsądniejszy wybór.Możesz też zainstalować zasilanie akumulatorowe.

Ukryta Zawartość

Ustaw na 16/41k , a jak oglądasz film możesz zmienić na 48000.

Ukryta Zawartość

W takim razie chyba kupię używanego V-DAC'a a jak nie przypasuje to najwyżej odsprzedam, ale w razie czego Audiotraka na razie nie będę się pozbywał. Jak tylko przetestuje to dam znać jak to zagrało pod moim sprzętem.

Czy jakość reszty podzespołów komputera jak np. procesor (Athlon 7750), płyta główna (jakiś tani kilkuletni Gigabyte) oraz zasilacz (typowa chinska budżetówka) wpływają jakoś znacząco na jakość dźwięku ? Chodzi mi o to w co najpierw powinienem zainwestować: w DAC/Kartę czy może lepiej wymienić "flaki" w moim PC ?

W takim razie chyba kupię używanego V-DAC'a a jak nie przypasuje to najwyżej odsprzedam, ale w razie czego Audiotraka na razie nie będę się pozbywał. Jak tylko przetestuje to dam znać jak to zagrało pod moim sprzętem.

Czy jakość reszty podzespołów komputera jak np. procesor (Athlon 7750), płyta główna (jakiś tani kilkuletni Gigabyte) oraz zasilacz (typowa chinska budżetówka) wpływają jakoś znacząco na jakość dźwięku ? Chodzi mi o to w co najpierw powinienem zainwestować: w DAC/Kartę czy może lepiej wymienić "flaki" w moim PC ?

Do muzyki nie trzeba super wydajnego komputera.najlepiej jak podlaczysz daca po spdif , chodź pewnie żadnej różnicy nie usłyszysz.

Do muzyki nie trzeba super wydajnego komputera.najlepiej jak podlaczysz daca po spdif , chodź pewnie żadnej różnicy nie usłyszysz.

Czyli jak ? Co z czym łącze przez to spdif ? Audiotrak nie ma chyba takiego wyjścia. USB jest wtedy zbędne ?

Pytanie może banalne ale jestem w tych sprawach kompletnie zielony :)

Czyli jak ? Co z czym łącze przez to spdif ? Audiotrak nie ma chyba takiego wyjścia. USB jest wtedy zbędne ?

Pytanie może banalne ale jestem w tych sprawach kompletnie zielony :)

Audiotrak ma wyjście cyfrowe optyczne więc możesz po optyku podłączyć.

Hmmmm. No tak tylko, że podłączając DAC'a optykiem dźwięk musi przejść 2 dodatkowe konwersie (z sygnału elektrycznego na optyczny i z powrotem) no i musi przejść przez Audiotraka.

Dlaczego więc ten rodzaj połączenia jest lepszy niż PCI i USB ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.