Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamietam z servem napiecie jest bliskie zeru. Bez mialem w okolicach 30-50mV.

Spadek napiecia podczas normalnej pracy jest niewielki, dlatego napięcie zasilania nie powinno przekraczac 2x12VAC. Dla Twoich sluchawek nawet chwilowy pobor pradu nie bedzie duzy. Zamiast rezystorow mozna rowniez poprobowac dlawika.

• 2 tygodnie później...

Po jednym przelutowaniu rezystorów i lekkim uszkodzeniu pól lutowniczych stwierdziłem że nie ma się co męczyć i wlutowałem piny dla obywdu rezystorów.

Sprawdziłem kilka kombinacji 1k/1k, 390/1K, 390/680, 680/1K, 1k/1.4K.

W moim przypadku przy wzmocnieniach od 2x w góre układ nagrzewa się dość mocno (radiatory 3,5 lub 4 CM wysokości) i po nagrzaniu dźwięk staje się trochę matowy i traci na szczegółach. Jako że radiatora nie lutowałem, to sprawdzę jak to będzie wyglądało na większych.

Jak narazie najbardziej odpowiada mi ostania konfiguracja. Muszę zrobić małą przetwę w testach bo wczoraj wyminiłem na wyjściu CD H/K HD760 kondensatory Nichcon Muse na BG N 10u/50V. Różnica już jest duża ale za nim się nie wygrzeją wolę nie kombinować ze wzmacniaczem.

Veteran ja troche nie kumaty jestem. Jest mozliwosc wlutowania wiekszej ilości elementów na płytke niz to przewiduje schemat, lub niektóre sa z gwiazdka i nie koniecznie sie je lutuje. Tak chyba jest tez w TPA...

Z czego to wynika?

www.myspace.com/loszmi

Jak powinno wyglądać prowadzenie masy? Będę zmieniał potencjometr z 50K na 10K do testów i może powininem coś pozmieniać.

W tej chwili mam w następujący sposób.

- od chinchy osobne masy na potka

- na potku nie połączone

- od potka osobne masy do płytek

- jeden zasilacz i masa do obu płytek

- na wyjsciu masa z jednej płytki do gniazda jack

Veteran,

A ja drążę te rezystory dalej. Czy jeżeli usunąłem R1 to powinienem też usunąć R2? Na wejściu wstawiłem potencjometr 2x10 zamiast 2x50 i dźwięk mocno siadł, za duże obciążenie dla CD'ka czy jak. Ten R2 pełni jakąś funkcję bez R1?

• 1 miesiąc później...

Podłączyłem właśnie wzmacniacz słuchawkowy na LT1210 jako pre do GC zamiast re lampowego nr. 3 z audioton.republika.pl na E88CC i kurde, gra świetnie. Lepsza dynamika, niższe zejście, większa muzykalność, mikrodynamika oraz scena.

Wcześniej zamieniłem trafo z Breve-Tufvassons SEC:16V (16VA) na Block SEC: 12V (18VA) i to również pozytywanie wpłynęło na dzwięk, tzn. uspokoił się, stał się mniej chaotyczny. Zniknęło też pierdnięcie słyszalne w grającym obok systemie audio spowodowane włączeniem, bądz wyłączeniem. Zapewne wynika to ze zbyt dużego napięcia na wejściu LM317/337.

• 1 miesiąc później...

Tak sobie wczoraj myślałem....

Jeżeli chciałbym zrobić zbalansowany wzmacniacz słuchawkowy, to jak to ma wyglądać? Chodzi o to, że masa jest wspólna dla obu kanałów, więc mam przerobić kabel, żeby rozdzielić masę, czy może to się rozwiązuje w jakiś inny sposób? Jakoś nie za bardzo mi się to widzi na standardowym 3-przewodowym podłączeniu.

A ja ciągle męczę jeszcze to LT1210. Przy moich słuchawkach potrzeba jednak większego wzmocnienia, więc ustawiłem je na x4. Jednak przy takim monżniku zaczyna mi brakować dołu niskich tonów, co mnie trochę raziło. Ponieważ nie lubię się przemęczać więc na nóżki każdego ze scalaków dolutowałem po kondensatorze 47uF (po jednym na scalak do nóżek + i -), no i bas wrócił i równowaga tonalna jest taka sama jak przy mnożnikach od 1-2. Obecnie w zasilaczu ma 1000uF przed stabilizacją, 100uF za i 47 uF na płytce wzmacniacza na każdą gałąź zasilania. Więc pewnie przy większych wzmocnieniach przydało by się 68uF zamiast 47uF.

Ciągle chodzi za mną zasilanie niestabilizowane, a że już wszystko do niego w domu mam więc pewnie niedługo coś takiego skrobnę.

• 2 tygodnie później...

Bacek ~ zdecydowanie polecam zasilanie niestabilizowane :) tylko i wylacznie :) ja wlasnie poskladalem kilka LT1210 z zasilaniem niestabilizowanym i juz nigdy nie wsadze tam zadnego stabilizatora - trafo okolo 30VA, szybkie diody i 330uF/100V Rubzcony ZL na mostku i 180uF/50V ZL na plytce - wzialem te bo mozna tanio dostac a zdecydowanie rozkladaja wszelkie Panasoniki :)

Mam do sprzedania płytki z elementami pod LT1210

i 2 płytki pod TPA6120 bez elementów

Wszystkie płytki od Pana Veterana

Po prostu nie mam kiedy tego złożyć

Kontakt [email protected]

tel-503-752-134

Chymi, czyli dałeś na zasilaniu bardzo niewielkie pojemności?

U mnie się walają Kendaile serii 05 4700uF/63 V. Dwa takie plus jakieś mniejsze pojemności, to nie będzie przerost formy nad treścią? Potężna by to była pojemność!

Rozwin temat zasilania, może...

www.myspace.com/loszmi

Czy ja wiem czy to sa niewielkie pojemnosci :) 330uF ... sa szybkie i o duzej pradowej wydajnosci - Rubycon ZL :) mam dokladnie takie same w symetrycznym GC, jedna pare na mostku i jedna na plytkach - zadnych kondensatorow wiecej na zasilaniu - bas schodzi tak nisko ze az niewiarygodnie - dodam ze ten klon napedza pradozerne ELACki 207.2 JET :) Wiec mysle ze te kondy to moze i az za duzo na tym wzmacniaczu sluchawkowym - jezeli swietnie sobie radza we wzmacniaczu mocy :))) Fotka ponizej :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja mam trafko 2x9V - u mnie zdecydowanie wystarcza :) Wzmocnienie mam ustawione na 2x wiec amplituda sygnalu wyjsiowego nie jest zbyd duza - moje sluchawki maja impedancje zaledwie 12ohm wiec duzego napiecia im nie trzeba :))) ale jak by podlaczyc sluchawki 600ohm i zwiekszyc wzmocnienie to chyba przydalo by sie trafko na 2x12V albo nawet 2x15V :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.