Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz sluchawkowy

Konrad

Rekomendowane odpowiedzi

esh0, 26 Mar 2007, 21:21

>Rechol, jeśli masz mało basu to:

>- wywal elektrolity z wyjścia. Tak naprawdę one tam nie są konieczne, bo wzmacniacz jest zasilany

>napięciem symetrycznym, więc tylko gdy DC pojawi się na wejściu to będzie DC na wyjściu (lub gdy coś

>się uszkodzi). Ja obecnie wywaliłem je i gra dużo lepiej.

Z tym się zgodzę, choć jeśli te kondy były duże, to się zmiany nie usłyszy.

>- zmień opampa, a już napewno zmień go jeśli masz OPA2134.

Z tym nie. Chyba tylko AD8066 ma więcej basu od OPA2134. Napisałem, co trzeba zrobić, żeby HD 595 dostały basu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że kolega, który chce wymieniać elektrolity, nie uzyska żadnego, lub prawie żadnego efektu na basie. :-P

>Z tym nie. Chyba tylko AD8066 ma więcej basu od OPA2134. Napisałem, co trzeba zrobić, żeby HD 595

>dostały basu. Stawiam dolary przeciw orzechom, że kolega, który chce wymieniać elektrolity, nie

>uzyska żadnego, lub prawie żadnego efektu na basie. :-P

Zgodzę się z michelangelo, że ilość dołu można zwiększyć prostszymi środkami niż wymiana OPA. Ja słucham na HD595 poprzez LT1210, u mnie też było bezpłciowo na basie. Wystarczyło włączenie w szereg na wyjściu rezystorów 68 ohm i znacznie się poprawiło. Jeszcze nie jest doskonale, ale nie miałem wyższych rezystancji (75 lub 82 ohm) żeby poeksperymentować. Generalnie poprawa jest znaczna, ale jeszcze nie zakończyłem zabawy z LT1210.

I jak tam szanowni koledzy ?:-) Wzmacniacze już złożone ? Zaprezentujcie wasze układy złożone :) Przy okazji pisania tego postu mam jeszcze pytanie - jakie inne wzmacniacze operacyjne, rezystory kondensatory stosujecie ? Co myślicie o użyciu np AD8620 lub też AD8066 ?

>Przy okazji pisania tego postu mam jeszcze pytanie - jakie inne wzmacniacze operacyjne, rezystory

>kondensatory stosujecie ? Co myślicie o użyciu np AD8620 lub też AD8066 ?

AD8620 raczej bym nie polecał, bo podobno TPA6120 gra analitycznie, więc ogólnie może być za ostro. AD8066 warto spróbować, zwłaszcza że kosztuje 1/4 tego co AD8620.

Ten MAX to fajny układ, tylko ludzie jak to polutować :D obudowa SSOP - może jakaś przejściówka lub coś hmmm. A co sądzicie o alpsie za 15 PLN z allegro ? mam takiego, a zastanawiam się jeszcze czy by go tutaj dać, bo nie chce mi sie bawić w robienie płytek i to pod obudowę SSOP...

i jak z tymi kondenstorami i rezystorami ? jakie dajecie do swoich wzmacniaczy słuchawkowych ?

>i jak z tymi kondenstorami i rezystorami ? jakie dajecie do swoich wzmacniaczy słuchawkowych ?

Kondensatory sprzęgające: na wejściach żadne, na wyjściu żadne. Wzmak działa od DC do megahertzów :-D

Kondensatory odpsrzęgające zasilanie op-ów: ceramiczne 100nF.

Kondensatory zasilania: "no-name" 2*4700uF 10V no-name

Potencjometr: no-name z giełdy elektronicznej 2*10k log.

rezystory: wszystkie metalizowane 1% 0.6W

Od razu zaznaczam, że nie jest to wzmacniacz według esh0. Co do potencjometrów, to jedyne kryteria, jakie mi przychodzą do głowy, to dobre zrównoważenie kanałów i trwałość. Na razie "chińszczyzna" z giełdy daje radę. Na takim wzmaku raczej nie usłyszycie różnic między potencjometrami, ale między kondami sprzęgającymi to już tak. Miałem kiedyś monolity i to jest lekka kicha. Podobno zwijki Wima są wporzo. No i rezystorów węglowych też bym unikał, choć nie mam z nimi większego doświadczenia.

Teoretycznie węglówki powinny bardziej szumić od metalizowanych - sprawdziłem, nie szumią :)

Załączam pomiar Alpsa za 13.99zł 50kOhm - liczyłem, że będzie równiejszy...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Hehe, wiem - przesadzam ;)

Btw. - jednak paczka wróciła do mnie, nie wiem czyja... Jutro odbiorę i skontaktuję się z tą osobą. Podobno wpisałem adres firmy a podałem jakąś osobę, gdzie powinna być podana nazwa firmy i dlatego jej nie przyjęli (firma? poczta?) - takie rzeczy tylko u nas...

>PawelH

Zaraz po włączeniu zasilania wyjście sygnałowe zwierane jest do masy co likwiduje "stuknięcie" w słuchawkach, zaś jeśli chodzi o aspekt ustawiania zaraz po tej czynności poziomu -12dB to jest to może ciut przygłośna nastawa jednak koszt układu rekompensuje tą niedogodność (MAXIM chętnie udziela sampli tego ukladu :)). Jeśli chcesz urzywać tego układu wyłącznie do wzmacniacza słuchawkowego możesz przed wejściem umieścić rezystor, jednak wtedy zmniejszy się pełen zakres regulacji głośności (krok regulacji to okolo 2dB).

To i ja sie pochwale bebechami wzmaka;)

Potek niebieski Alps 2x50k

Diody Vishay, rezystory Beyschlag i Vishay (głównie 0.1%)

Na wyjściu Nichicony FG, na wejściu Elna, reszta FC

A teraz hak , wszytko super, tylko ze stoi i czeka na trafo:/

Hehehe :) Kwierzyk, leżą w pudełeczku,póki co to czekają na jeszcze pare kondów do kompletu. Nie zniósłbym widoku gotowego wzmaka bez możliwośći odpalenia go:P Ale obiecuje że jak wszystko bedzie i złoże, to wkleje fotki;)

Spoko NeC :-) Moje części także czkają na polutowanie drugiego już egzemplarza tego cudownego wzmacniacza, brakuje mi tylko Nichiconów FX 10uF - zamiast tych Panasonic'ów które są na focie :-) Ogólnie zestaw prezentuje sie chyba ładnie, co nie ? :-) Można by patrzeć na niego godzinami :-) Macie jeszcze większe zdjęcie bo tamto niżej będzie małe:

Ukryta Zawartość

post-10372-100005170 1175354293_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co myślicie o takim dodatku:

- opóźnione włączanie (czasami zdarza się jakiś stuk, ja tego nie lubię)

- szybkie odłączanie

- zabezpieczenie przed DC (można wtedy bezpiecznie kondensatory wywalać)

Tak by wyglądała płyteczka, przystosowana do gniazda jack Lumberg KLBRSS 3 (dostępne w TME).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Męczyłem wzmacek już trochę czasu, czas napisać jak gra :). Otóż wzmacniacz bardzo dobrze poukładany, nic nie memła, ma szeroką scenę muzyczną i dużo "powietrza". Wysokie gładkie i nienatarczywe, basik niezły choć troszkę krótki (po wygrzaniu powinien się poprawić tak jak i średnica dopełnić), szybki jak grom ale nie ma się wrażenia, że ktoś zwiększył obroty. Godny polecenia . Na grado sr 60 zagrał wyśmienicie a jeszcze nie jest wygrzany.

Wzmacek od esh0 w opakowaniu i wygrzany narazie dam fotki a potem napisze jak to teraz gra :).

Ukryta Zawartość

post-15116-100003983 1176747952_thumb.jpg

post-15116-100003984 1176747952_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.