Skocz do zawartości
IGNORED

Zamiana Yamahy RX-V359 na RX-V550

Włodi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam już od dawna bo od. 2006r. amplituner Yamaha RX-V359. Wówczas dałem za niego ponad 800zł. Ostatnio znalazłem Yamahę RX-V550 do kupienia za 450zł. Teraz pytanie, czy opłacałoby się sprzedać tę moją 359 i kupić (ew. dołożyć) za to tę 550?

Słucham sporo muzyki na kinie, uzależniłem się od przestrznnego brzmienia PLII: Music, jednak od samego poczatku posiadania mojego sprzetu biadole i narzekam bez końca na niemal całkowity brak basu na frontach, nie wspominając już o reszcie kanałów. Po latach poszukiwania odpowiedzi na pytanie "dlaczego?" stanęło na tym, że amp nie jest uszkodzony tylko tak po prostu ma - jest słaby. Potrzebowałbym więcej mocy ( w tym przpadku znacznie więcej ) szczegolnie na frontach. Zastanawiam się jak sprawowałaby się w tej roli ta 550-tka.Wydaje się być nieco solidniej wykonana, jest większa gabarytowo i na pewno cięższa. Ma nieco wyższy pobór prądu (coś koło 360W vs. obecne 240W). Pozatym 6.1 kanałów, z ktorych ja wykorzystam standardowe 5.1.

Teraz pytanie zasadnicze: czy opłącałaby się zamiana, czy nie stracę na jakości dźwięku, a jeśli zyskam to czy na tyle, że będę w miarę zadowolony?

Zaznaczam, że byłby to aplituner 'przejściowy' zanim nie uzbieram kasy na nowy znacznie lepszy zestaw kina.

Głośniki które posiadam to VK7700, na frontach podłogówki 160W. Wiem, że jest to totalny low-end, lecz fronty zaskakujaco dobrze sobie radzą ze wzmacniaczami stereo dużej mocy, więc na pewno ta Yamaha ich nie zabije. Bardziej to głośniki zabiją Yamahę, ale tak jak mówię ma byc to sprzet tymczasowy.

Prosilbym o w miare szybka reakcję, gdyz decyzje musze podjac do niedzieli 4-go.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.

https://www.audiostereo.pl/topic/88966-zamiana-yamahy-rx-v359-na-rx-v550/

Jeżeli słuchasz na 5.1 to na frontach basu nie będzie na tym amplitunerze. Elektronika powoduje , że centralny jest jakby uprzywilejowany. Lepiej słuchać na 4.1 i to pod warunkiem, że ampli nie odetnie basu na fronty i bas masz tylko z suba. Szukaj ampli z takim oprogramowaniem, które umożliwi ci dowolną konfigurację. Z tego co wiem to RXV 359 takich możliwości nie ma. Zrób próbę odsłuchu na stereo i zobaczysz, że bas będzie lepszy. Nie wynika to z braku mocy tylko z tego , że pełen sygnał idzie na fronty. Oczywiście, przy dużej mocy i 5 głośnikach , może jej brakować.

Owszem w stereo jest ciut więcej basu, ale różnica jest tak minimalna, efekt tak sałby, że zawsze po chwili wracam do 5.1. Żeby bardziej wam to zobrazować: gdy dam głośność na np. -24dB, muzyka gra dosyc glosno, ale amp nie jest w stanie nawet poruszyc membrana o 1mm, gdy przyłoży się ręke do membrany to czuć pod palcami zaledwie lekkie drżenie. Możecie sobie teraz wyobrazić jakie ja katusze przezywam o tyle lat;) Gdy kupowalem to kino w 2006 praktycznie nie mialem pojecia o tego typu sprzecie, teraz tego samego bledu bym nie popelnil. Gra to ogólnie nie jakoś najgorzej, subek nadrabia wiele, Yamaha mimo zerowej mocy gra dosyć czysto, średnica jakas tam jest i w polaczeniu z subem daje to calkiem nie najgorszy efekt. Teraz wiem, że głośniki są całkowicie źle dobrane, Yamaha zaleca do tego ampa glosniczki wielkosci pierdziawek komputerowych co od razu wyjasniło wiele. Myśle, że gdybym zainwestowal w jakies malych rozmiarow 4 omówki zagrałoby to lepiej.

Cóz na razie muszę się zadowolić tym co jest i zaczac w koncu zbierac tę kasę bo jak narazie to wydaje na bierzaco na jakies pierdoly.

Dzieki za pomoc. Jak cos to chetnie pociagne dyskusję dalej.

Pozdrawiam.

Zmien na ampli z troche wyzszej półki (65x , 66x) i bedzie tzw "niebo a ziemia". Pamietam u siebie przejscie z 457 na 663.

O ile slogan stereo na ampli KD jest do d... mial 100% racji na 457 to na 663 dla mnie juz tenże slogan ... nie istnieje. Naprawde różnica kolosalna.

Całkiem fajny kawał klocka. I do tego tani. Sam jednak mam dylemat, czy zostać przy Yamasze i jej kontrowersyjnym dla wielu brzmieniu, czy zmienić brand na chociażby Denon`a, ktory ponoc niezle sie spisuje w muzyce. Denon-a polecal mi tez jako jedyną słusznosc pewien zaznajomiony audiofil, z kolei zaznaczyl ze Yamahy on nie uzywa i nie zna zabardzo.

Zapewne za jakis czas zaloze oddzielny temat w ktorym bede prosil Was o pomoc w wyobrze odpowiedniego sprzetu. Wstępnie założyłem sobie kwotę do 5tys. zł za całość. Lecz chciałbym się już teraz dowiedziec czy jak na naglosnienie stosunkowo malego pomieszczenia 16m2 do tego w bloku, wiec wiadomo - sasiedzi.. czy nie dałoby się troche zejść z ceny. Wiadomo, czym taniej tym lepiej. Być może sprzet za 5k bylby zbyt mocny jak na taki pokoik. Co do jakosci dzwieku wymagałbym jak najwiecej i najlepiej gdybym osiagnal maksimum w danym przedziale cenowym.

Jeśli ktoś z Was by sie orientowal czy daloby sie zalatwic cos taniej byłbym wdzieczny za odp. Najchetniej uznawalbym sprzet nowy.

Całkiem fajny kawał klocka. I do tego tani. Sam jednak mam dylemat, czy zostać przy Yamasze i jej kontrowersyjnym dla wielu brzmieniu, czy zmienić brand na chociażby Denon`a, ktory ponoc niezle sie spisuje w muzyce. Denon-a polecal mi tez jako jedyną słusznosc pewien zaznajomiony audiofil, z kolei zaznaczyl ze Yamahy on nie uzywa i nie zna zabardzo.

Zapewne za jakis czas zaloze oddzielny temat w ktorym bede prosil Was o pomoc w wyobrze odpowiedniego sprzetu. Wstępnie założyłem sobie kwotę do 5tys. zł za całość. Lecz chciałbym się już teraz dowiedziec czy jak na naglosnienie stosunkowo malego pomieszczenia 16m2 do tego w bloku, wiec wiadomo - sasiedzi.. czy nie dałoby się troche zejść z ceny. Wiadomo, czym taniej tym lepiej. Być może sprzet za 5k bylby zbyt mocny jak na taki pokoik. Co do jakosci dzwieku wymagałbym jak najwiecej i najlepiej gdybym osiagnal maksimum w danym przedziale cenowym.

Jeśli ktoś z Was by sie orientowal czy daloby sie zalatwic cos taniej byłbym wdzieczny za odp. Najchetniej uznawalbym sprzet nowy.

i tu jest blad, przy zalozeniu takiego budzetu (5k pln) nowego raczej nic ciekawego nie dostaniesz.jesli chodzi o audio to uzywki kosztuja 50% sprzetu nowego, wiec nawet w tym budzecie moznaby juz cos ciekawego kupic.

jeszcze jedno - odnosnie amplitunera yamahy i braku basu - pewnie glupie pytanie, ale ustawiles, zeby bas szedl na odpowiednie glosniki, nie sciszales go lfe itd.?

Największym sukcesem szatana jest przekonanie ludzi, że nie istnieje

Ja posiadam RX-V661 i uważam że dźwięk w stereo jest naprawdę bardzo dobry.Z amplitunerem współpracują kolumny paradigm monitor 7v4, bas jest nisko schodzący, punktowy,bardzo dobra stereofonia.

Najlepsze efekty współpracy ww sprzętu z pokojem odsłuchowym można osiągnąć stosując YPAO z ustawieniami FLAT, ale pokój nie może być goły, minimalistycznie urządzony !

Nie posiadam osobiście dedykowanych ustrojów akustycznych lecz w pokoju jest duża ilość mebli pochłaniających i rozpraszających dźwięk ( ciężkie zasłony, firany, duża sofa,krzesła, półki z książkami, kwiatki itp).

Wcześniej miałem RX-V440 i on w stereo nigdy dobrze nie zagrał.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.