Skocz do zawartości
IGNORED

Dam rade wcisnac male podlogowki lub monitory plus sub na 10m2...?

luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Sytuacja wyglada nastepujaco. Mam 10 m , pokoj w ksztalcie prostokata i glosniki sa rozmieszczone na dluzszej scianie. Sufit dosc wysoko ale nie wiem czy to ma jakies znaczenie. Kilka mniejszych mebelkow, materac. Muzyka: ciezki rock i elektronika: dub, ambient,cos stylu Ninja Tun etc. Z tego wzgledu potrzebuje troche miesa na muzyce. Nie chcialbym jednak dzwieku analitycznego, wypranego z uczuc a cos zywego z rytmem. Nie musi to tez schodzic gleboko az do piekla :)

Zrodlo Sneaky Ds amp Densen dm 10. Jak juz pisalem w jednym z moich postow monitory jakby nie do konca mnie satysfakcjonuja. Do tej pory mialem ich kilka: Neat Petite 3, Leema Xero i PMC 2TB plus . Poeksperymentowalem tez z podlogowkami AE Radiance 2 , Neat Elite oraz Rega Ela. Z tych trzech tylko Rega dala rade reszta sie udusila w basie :(

Czyli na ta chwile rozpatruje te dwie mozliwocsi: a) Monitory plus sub

b) Male podlogowki moze Neat Motive 2, Naim Ariva, Totem Arro, Audio Physic Yara...

Ktos mnie kusi w tej chwili zakupem AF Yara a nie chce kupic czegos co sie zupelnie nie sprawdzi.

Zastanaiam sie czy ktos byl w podobnej sytuacji. Poszperalem na forum troche ale nie znalazlem dokladnie tego czego szukalem wiec licze ze kto moze sie podzielic dosiadczeniem. A moze mi sie co przewidzialo(przeslyszalo) i jetem skazany tylko na monitory?

Budzet 2500-3000pln za uzywke

Moze warto dodac ze mieszkam w UK na dzien dzisiejszy.

Z gory dziekuje.

Nie daj się kolego zwariować do takiej powierzchni tylko monitory, w miarę dobre co nie znaczy b.drogie np.Heco Metas 300, Magnat Quantum 630, Elac BS 244, Koda AV 800T, no i koniecznie solidne standy, ale w życiu suby jakoweś ;)

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

Czytałem ostatnio na jednym z forów ciekawe sugestie, jak uzyskać najlepszy dźwięk.

Otóż rekomendowano użycia suba, ale nie ze względu na to, że nisko schodzi, tylko dla tego, że można go ustawić w dowolnym miejscu. I jest w tym pewna idea, bo kolumny, zwłaszcza w małym pomieszczeniu są blisko ściany, a to jest najgorsze z możliwych ustawień jak chodzi o bas. Przyszło mi więc do głowy takie nieco ekstremalne rozwiązanie. Otóż można by użyć trójdrożnych kolumn i całkowicie odpiąć głośnik basowy (w biwire wystarczy go nie podpinać), zamiast tego użyć suba, który ma większe możliwości regulacji i ustawienia. Dodatkowo taki sub można puścić przez tani equalizer poza torem dla wysokich i średnich, gdzie wrażliwość ucha na zniekształcenia jest największa.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Gość romeksz

(Konto usunięte)

małe dwudrożne podłogówki z bass-reflex z przodu - odsunięte pół metra od tylnej ściany i na kolcach.

coś w typie Tannoy Mercury F3, gdzie 2/3 kolumny to jest objętość robocza, a 1/3 stand.

PS. widzę, że Richer Sounds w Romford mają jeszcze parę w clearance, to mógłbyś wziąć, posłuchać u siebie, określić czy jest to dobry kierunek i ew poszukać czegoś podobnego na swojej półce cenowej.

Ktos mnie kusi w tej chwili zakupem AF Yara a nie chce kupic czegos co sie zupelnie nie sprawdzi.

AF Yara to świetne kolumny, z otworem BR w kierunku podłogi. Oczywiście zakup w ciemno do pokoju 10m2 to ryzyko, ale jeśli w dobrej cenie, to może warto spróbować.

dd6, dobrze kombinujesz, jednak musisz wziąć pod uwagę, że stosując sub zaczynają być słyszalne najniższe rezonanse, które są bardzo trudne do wytłumienia. Obserwowałem u siebie takie zjawisko, gdy zamiast monitorow z 7" przetwornikiem srednio-niskotonowym zaczalem korzystac z kombinacji mniejszych monitorow + adam sub-8 (gra jesli dobrze pamietam od 27Hz ze spadkiem 3dB). Najnizszy rezonans zaczal wybrzmiewac jeszcze dluzej niz z wiekszymi monitorami bez suba. Obecnie korzystam z kombinacji 2 rezonatorow nastrojonych na ta czestotliwosc, ktore maja razem spore wymiary.

Ewentualnie to co przychodzi mi do glowy, to proba zastosowania przynajmniej 2 subwooferow w odpowiednim polozeniu.

Sub można by odpowiednio dostroić używając equalizera, nie musi w końcu przenosić najniższych częstotliwości. 2 suby, to byłoby oczywiście optymalne rozwiązanie, bo jeśli się je ustawi w lewym przednim i lewym tylnym rogu, to zostanie wytłumiony rezonans związany z szerokością pokoju. Podejrzewam, że właśnie ten rezonans jest najbardziej dokuczliwy (tak jak i u mnie). Z tego, co czytałem, to właśnie ustawienie w rogach może być korzystne (z subem jest inaczej niż z kolumnami). Jeśli napisałem coś nie tak, to proszę mnie poprawić, bo jestem świeży w tym temacie.

AF Yara to świetne kolumny, z otworem BR w kierunku podłogi. Oczywiście zakup w ciemno do pokoju 10m2 to ryzyko, ale jeśli w dobrej cenie, to może warto spróbować.

Czy 2500pln za yara w bardzo dobrym stanie to dobra cena?

Bez bardzo mocnej adaptacji akustycznej sub w takim pomieszczeniu oznacza piekło..

Niestety na 10m2 może być krucho z miejscem na ustroje..

Jakies konkretne propozycje? Z gory dziekuje

Czytałem ostatnio na jednym z forów ciekawe sugestie, jak uzyskać najlepszy dźwięk.

Nie powiem zebym sie spodziewal takiej propozycji :)

Mowiac o trojdroznym glosniku miales na mysli podlogowkj czy monitory.

A co byloby gdybym podlaczyl suba do dwudroznych monitorow w powyzszy sposob. Jedna para kabli do wysokich tonow o drugi do suba?

Opcja 2 subow wydaje mi sie malo realna z dwoch powodow. Nie mialbym za bardzo jak sie ruszac po pokoju poza tym poszedlbym z torbami :)

Teraz przyszlo mi do glowy ze wczesniej wspomniane Yara sa glosnikami trojdroznymi , ktore moznaby wykorzystac do eksperymentu.Mam racje?

Jesli chodzi o podlogowkj z bas refleksem z przodu to przemysle. Swoja droga czy to duza roznica w reprodukcji basu pomiedzy glosnikami z bass refleksem z tylu a z przodu?

Dziekuje

Pomysł, żeby całkowicie odłączyć głośnik basowy może się wydać nieco dziwny, ale chodzi o to, żeby uniknąć problemów z basem związanych z ustawieniem kolumn. To oczywiście miałoby sens tylko, gdy kolumna jest trójdrożna. Jeśli nie zamierzasz jej rozkręcać musiałaby być dodatkowo bi-wire, a nie wszystkie są. Dla dwudrożnej jest to niemożliwe, bo sub nie przeniesie średniego zakresu. To właściwie wyklucza monitory, bo trójdrożnych jest bardzo mało.

Ale to jest tylko opcja, natomiast niezależnie od tego czy basowy się odłączy, czy nie, można spróbować rozwiązania z subem puszczonym przez equalizer. Estradowe equalizery są względnie tanie. Jeśli taki equalizer będzie wpięty tylko w tor dźwiękowy suba, to nie powinien popsuć brzmienia. Nie każdy equalizer ma możliwość w miarę precyzyjnego dostrojenia niskich częstotliwości i taki cyfrowy Behringer to tak czy owak koszt 1000PLN. Na temat behringera jest wątek w zakłądce kluby. Można na początek spróbować zrobić to na komputerze, ale trzeba mieć dobrą kartę lub interfejs, bo karty w budowane w ogóle nie przenoszą takich niskich częstotliwości.

Equalizer Behringera, to jest zresztą temat sam w sobie i można spróbować go użyć nawet bez suba.

Kwestia najniższych częstotliwości ma o tyle znaczenie, że adaptacja akustyczna w tym zakresie jest trudna do zrobienia i nie taka tania. Jeśli jednak nie zależy ci zbytnio na elegancji, to można zrobić samemu panele z wełny mineralnej PT80 15cm i wtedy wychodzi to względnie tanio. Konstrukcja jest bardzo prosta: kupujesz wełnę, na tył dajesz hdf, owijasz materiałem, spinasz zszywkami (pistolet) i wieszasz na ścianie zachwując dystans.

I tu doszliśmy do kwestii adaptacji: niezależnie co zrobisz ze sprzętem i tak jest ci potrzebna, więc ja bym od tego zaczął.

Co do bass-reflexu, nie ma najmniejszego znaczenia gdzie się znajduje. Ten temat był już kiedyś poruszany na forum, więc nie będę go rozwijał.

Moim zdaniem umieszczenie otworu bass-reflex ma jednak pewne znaczenie.

Wyobraźmy sobie kolumnę o głębokości np. 30cm. Jeżeli "przeniesiemy" otwór bass-reflex z przedniej ścianki na tylną ściankę, to w zakresie częstotliwości "przetwarzanych" przez bass-reflex kolumna będzie się zachowywała jakby była przysunięta do ściany o te 30cm, co zmienia ogólny balans tonalny w zakresie basu.

Przetestowane empirycznie. Gdy budowałem swoje kolumny wykonałem 2 pary obudów: jedne z otworem z przodu, jedne z otworem z tyłu. Wnioski dokładnie jak wyżej.

Jednocześnie stwierdziłem, że nie można stwierdzić, które rozwiązanie jest lepsze (zależy od pomieszczenia i ustawienia).

Brzmienie jest jednak inne. Znacząco inne w przypadku małych pomieszczeń (zwłaszcza, że w takich pomieszczeniach mamy ograniczone możliwości odsuwania kolumn od ścian - ja miałem bardzo duże różnice w niskim pomieszczeniu o powierzchni 15m2). Natomiast umiejscowienie otworu BR traciło na znaczeniu w przypadku normalnych / dużych pomieszczeń (w przypadku moich eksperymentów z moimi kolumnami było to około 25m2).

Moim zdaniem umieszczenie otworu bass-reflex ma jednak pewne znaczenie.

Na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest opis pomiarów, które dokonano dla tej samej kolumny przy ustawieniu bas reflex z tyłu/z przodu. Dla odległości do 10cm od ściany nie było w ogóle mierzalnej róznicy w podbiciu basu. Dodam, że pomiar był możliwy ponieważ kolumna miała głośnik basowy z boku, więc można ją było odwracać.

Te dwa wykresy, które są na tej stronie to jest różnica w zależności od odległości kolumny od ściany. Nie ma tam natomiast wykresu obrazującego różnice w zależności od położenia bass-reflexu, bo nie było żadnej różnicy.

Na tej stronie jest też wytłumaczenie teoretyczne.

Teoria o wpływie położenia bassreflexu na podbicie niskich tonów jest zwykłym mitem.

Są natomiast różnice pomiędzy kolumnami wynikające z innych cech konstrukcyjnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W obu badanych przeze mnie przypadkach ustawiałem obudowy w idealnie tym samym położeniu (z pomijalnym błędem). Różnice, które zmierzyłem nie mogły być żadnym artefaktem pomiarowym, ponieważ były również doskonale słyszalne. Może chodziło właśnie o przesunięcie względem ściany "uśrednionego" źródła dźwięku raz znajdującego się w płaszczyźnie przedniej ścianki (gdy BR i przetwornik znajdowały się z przodu), a w drugim przypadku gdzieś w środku kolumny (bardzo upraszczając zagadnienie) gdy przetwornik był z przodu a BR z tyłu.

Nie będę się kłócił. Być może u mnie panują jakieś specyficzne warunki akustyczne.

dd6,

Dzięki za ciekawego linka. Pozdrawiam.

luckyguliver,

Sorry za mały offtop.

• 1 miesiąc później...

Wybralem opcje z Subwoofer'em. Kupilem lekko uzywany M&K MX70B

Ukryta Zawartość

Co cikawe ma 2 woofery lol

Dopiero co podlaczylem ale juz moge powiedziec ,ze znacznie lepiej kontroluje niskie zakrasy niz podlogowki. Bas nie odbija sie od scian, nie jest jak gabka a raczej odwrotnie jest punktowy i w miare dobrze zarysowany. Wydaje mi sie jednak, ze moglby byc jeszcze szybszy i "twardszy" ale zapewne zalezy to od ustawienia. Czeka mnie wiec troche chodzenia ( ale nie za duzo bo pokoj mam maly :)wokol scian.

Ukryta Zawartość

Wybralem opcje z Subwoofer'em. Kupilem lekko uzywany M&K MX70B

Ukryta Zawartość

Co cikawe ma 2 woofery lol

Dopiero co podlaczylem ale juz moge powiedziec ,ze znacznie lepiej kontroluje niskie zakrasy niz podlogowki. Bas nie odbija sie od scian, nie jest jak gabka a raczej odwrotnie jest punktowy i w miare dobrze zarysowany. Wydaje mi sie jednak, ze moglby byc jeszcze szybszy i "twardszy" ale zapewne zalezy to od ustawienia. Czeka mnie wiec troche chodzenia ( ale nie za duzo bo pokoj mam maly :)wokol scian.

Spróboj umieścić nóżki subwoofera na grubszych kawałkach gąbki. Po odizolowaniu suba (kolumn również), bas może stać się bardziej punktowy.

"Szybszy" bas uzyskasz także po zastosowaniu pułapek basowych. W niezaadaptowanych pomieszczeniach zazwyczaj kilka niskich częstotliwości wybrzmiewa o wiele dłużej, maskując tym samym resztę pasma. Pułapki basowe pozwalają skrócić takie długo wybrzmiewające rezonanse.

Ukryta Zawartość

Spróboj umieścić nóżki subwoofera na grubszych kawałkach gąbki. Po odizolowaniu suba (kolumn również), bas może stać się bardziej punktowy.

"Szybszy" bas uzyskasz także po zastosowaniu pułapek basowych. W niezaadaptowanych pomieszczeniach zazwyczaj kilka niskich częstotliwości wybrzmiewa o wiele dłużej, maskując tym samym resztę pasma. Pułapki basowe pozwalają skrócić takie długo wybrzmiewające rezonanse.

Raz jeszcze wielkie dzieki. Zabiore sie teraz za aranzacje pomieszczenia zamiast neiustanne zmiany w sprzecie :)

Poprzedni wlasciciel Sub poradzil mi to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Co o tym sadzisz? Nie jest to najtansza rzecz ale z drugiej strony na podstawki pod monitory wydalem dwa razy tyle :) Jesli chodzi o pulapki basowe to zakladam ze jak pogzebie w forum to dowiem sie wiecej na ich temat ale na wszelki wypadek zapytam ktore najlepsze i gdzie mozna je kupic?

Moj pokoj ma ksztalt mniej wiecej prostokata. Glosniki sa ustwaione na dluzszej scianie a sub na krotszej i skierowany jest "wzdloz pokoju". Polozylem go na boku bo wydaj mi sie ze jest tak lepiej.

Czasem jednak wydaj mi sie ze moge zlokalizowac polozenie sub'a a co za tym pochodzenie basu. Da sie jakos to zniwelowac?

Ukryta Zawartość

Subdude to dokładnie rozwiązanie tego typu, które Ci sugerowałem. Zwykła, grubsza gąbka pod nóżkami suba zadziała także bardzo dobrze. Jedyna kwestią jest, ile chcesz na to wydać i jak bardzo zależy Ci na dobrym wyglądzie. Choć na szczęście tak niewielkie kawałki gąbki, nawet jeśli utniesz sam, będą wyglądać dobrze.

Jeśli chodzi o pułapki, to możesz je kupić u nas (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Nie ma "najlepszej" pułapki basowej. Poszczególne ustroje dobiera się na podstawie sytuacji zastanej w pomieszczeniu. Tak naprawdę w tym momencie, "najlepsze" rozwiązanie zależy od Twojego budżetu, ile masz wolnego miejsca w pomieszczeniu i pewnej ilości wolnego czasu. Czyli "najlepsze" rozwiązanie będzie najlepsze dla Ciebie.

Jeśli chodzi o to, że możesz zlokalizować położenie suba - mimo tego, że często mówi się, że ludzki mózg nie jest w stanie zlokalizować źródła niskich częstotliwości - to niestety mam podobne doświadczenia jak Ty. Również słysze, gdzie znajduje się sub. Rozwiązaniem jest umieszczenie suba na osi pomiędzy ścianami bocznymi (czyli zazwyczaj pośrodku pomiędzy kolumnami).

Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zwykła, grubsza gąbka pod nóżkami suba zadziała także bardzo dobrze

Gdybym uzyl gabki z ktorej robia pulapki basowe np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( pod sub )to wyszloby na to samo? Mieszkam w Uk wiec latwiej bedzie mi kupic cos na miejscowym rynku.

Myslalem tez o tych kawalkach pianki do naroznikow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Czy 3-4 sztuki wystarczy na 10m2 czy powinienem zainstalowac wiecej?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...a moze raczej ten kawalek gabki pod sub'a, ladniej wyglada i mniej ciecia bedzie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tego co czytałem gdzieś w tematach obok, to gąbkom za bardzo ufać nie można... nie wiadomo co to jest tak do końca. Żeby działać na bas musi być ciężkie i grube.

Poleca się np.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak to dokładnie umieszczać i czy jest wystarczająco grube do subbasu to nie wiem i chętnie się dowiem ;)

Pewnie najlepiej doświadczalnie ;) ( może to wyglądać tak, że szukamy miejsca przy ścianie gdzie najbardziej jest podbicie i zawieszamy tam jakiś taki ładny panel metr na metr grubości 10-20 cm?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.