Skocz do zawartości
IGNORED

Jplay

Jacek70

Rekomendowane odpowiedzi

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Jesli chodzi o zdjecia to nie wiem jak bedzie bo prawdopodobnie temat jest podobnie tak samo mocno skomplikowany jak przy audio.

No i o to też pytam, o te skumulowane zakłócenia w danych na dyskach magnetycznych, które następnie słychać, po przejściu na domenę analogową. To samo musi dotyczyć przecież i zdjęć, to takie same dane, na takim samym nośniku i tak samo przekształcane do postaci analogowej za pomocą przetworników C/A.

Pytanie więc jest bardzo proste, czy widać pogorszenie jakości zdjęć, przy zabiegach kopiowania wielokrotnego na dyskach magnetycznych, czy nie widać? To naprawdę nie jest skomplikowane pytanie. Są możliwe tylko dwie odpowiedzi, tak albo nie. nie będzie czegoś takiego jak "tak, ale w ujęciu eshatologicznym" albo innym filozoficznym. Więc pytam jeszcze raz, tak czy nie? .

Ale gdzies mi sie obilo o uszy ze w aparatach fotograficznych tym sie zajmuja tzn jitterem.

W aparatach zajmują się zagadnieniami rejestracji obrazu i zamiany go na postać cyfrową, czyli mamy klasyczną konwersję A/C. Ale nie o to pytałem. Pytanie dotyczyło zagadnienia kopiowania, przechowywania i odczytu danych i wyniku ostatecznego na ekranie, po konwersji C/A. Bardzo Cię proszę, nie uciekaj z odpowiedzią do innego tematu.

Ale jitter rowniez i w tych przetwornikach z pewnoscia teoretyczny bedzie ale czy to widac to nie mnie oceniac ;) nie wiem!

To znaczy, nie Tobie oceniać obraz na monitorze, który akurat w ocenie jest bardzo prosty, gdyż wszystko widać jak na dłoni, piksel po pikselku, za to Tobie oceniać tak trudną i ulotną do oceny dziedzinę jak audio? No nie bądź taki skromny, to co widać na monitorze, szczególnie jeśli obraz jest statyczny, to widać i kropka. Spokojnie możesz sobie z taką oceną poradzić. To jest znacznie prostsze niż ocena dynamicznego przebiegu audio.

Ale co Ty w tej chwili Slawek chcesz udowodnic ze co jitteru wogole nie slychac? Bo wszystko na to wskazuje ze dyskusja zmierza w ta strone.

Ależ skąd, nic takiego nie jest moim zamiarem. Jitter występuje, tam gdzie występować musi, w torze analogowym i ewentulanie w torze cyfrowym czasu rzeczywistego bez korekcji błędów. Jedyne co chcę Ci udowodnić, to to że popełniasz błąd logiczny, doszukując się zbyt daleko idących wniosków, gdzie szukasz jittera tam gdzie go nie ma, bo go być nie może. Podważam twoją teorię, wskazując jej nielogiczność, patrz kwestia zdjęcia przesłanego po przetworzeniu przez przetwornik C/A.

Ponownie Cię proszę, nie uciekaj od tematu głównego, od pytania które zadałem. Nie staraj się wmówić mi działań których nie podejmuję. Na tę metodę ucieczki od tematu, też nie dam się nabrać. Czekam nadal na odpowiedź w kwestii zdjęć :).

Te badania jesli chodzi o psychoakustyke oka czy ucha mozna sobie miedzy bajki wlozyc ciagle cos nowego odkrywaja np ostatnio slyszalem ze ucho wewn slyszy podprogowo do 200kHz a kiedys mowili 22khz to jest maks co czlowiek moze slyszec

Zostawmy w spokoju ucho, proszę o odpowiedź na moje pytanie w kwestii zdjęć.

Zważ, że uchylanie się od niej, pokazuje niekonsekwencję w działaniu i w snuciu teorii. Raz piszesz, że nie Tobie oceniać obraz... znaczy co, nie czujesz się na siłach ocenić prostą statyczną scenę wyświetlaną na ekranie? Z jakiego powodu, zmysły człowieka za cienkie do tego? A zaraz obok piszesz, jakie to niuanse od pikosekundowego jittera słyszysz "czarno na białym" i bez cienia wątpliwości. Ja tu widzę sporą niekonsekwencję :).

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578577

Przy odczycie, zsynchronizowanym atomowym zegarem, dane mogą być podawane bezpośrednio do DAC bez pośrednictwa całego syfu systemu.

Zegar atomowy działa prawidłowo tylko przy 0* Kelvina, a wiec w sytuacji całkowitego ustabilizowania atomów cezu, na wysokości poziomu morza. Zegary atomowe świrują w poruszającym się ciele, na innej wysokości i w innej temperaturze. Sekunda atomowa na przestrzeni kosmicznej bardzo niedokładnie określa odległość ciał niebieskich. Od pewnego czasu astronomowie podporządkują swoje obserwacje na zegarze pulsara. Podobno wielokrotnie dokładniejszy od zegara atomowego. Może tego brakuje audiofilom :P

Ale co Ty w tej chwili Slawek chcesz udowodnic ze co jitteru wogole nie slychac? Bo wszystko na to wskazuje ze dyskusja zmierza w ta strone.

Te badania jesli chodzi o psychoakustyke oka czy ucha mozna sobie miedzy bajki wlozyc ciagle cos nowego odkrywaja np ostatnio slyszalem ze ucho wewn slyszy podprogowo do 200kHz a kiedys mowili 22khz to jest maks co czlowiek moze slyszec

Jitter to coś tak powszechnie występującego, że można go uznać za normę dla naszego zmysłu. Nasz ośrodek słyszenia ewoluował zgodnie z panującymi warunkami . W nocy na ogół lepiej słyszymy, ale być może nie tylko dlatego, że jest ciszej, ale również dlatego, że nasi przodkowie żyli w czasach większych obaw. Noc bynajmniej nie dodawała im spokoju i wypoczynku. Obecnie żyjemy w trochę innym skupieniu - mnóstwo dźwięków elektronicznych, pojazdów na ulicach, klaksony, telewizja, radio... To jest zarazem sztuczne, ale prawdziwe. Ewolucja jest w stanie zebrać w sobie nowe wyzwania.

W muzyce odtwarzanej z elektroniki zawsze będą przesunięcia czasowe i dopóki nie zmieni się cały tor na możliwie najprostszy z możliwych i najszybszy z najszybszych, dopóty nie ma mowy o naturalności. Pan z trąbką na prawdziwej scenie wydaje się najlepszym wyjściem. Istnieje szansa, ze przy dobrej pogodzie nic "nie zakłóci" jego koncertu.

.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578583
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Dal Kolegi Stasiop podpowiadam ułatwienie, które pomoże mu odpowiedzieć na moje pytanie:

1. Uruchamiamy Painta

2. Rysujemy w nim kwadrat czarny na białym tle

3. Zapisujemy jako zdjęcie-rysunek w bitmapie.

4. Kopiujemy z 50 razy na różne nośniki, tam z i z powrotem.

5. Następnie z ostatniego nośnika, może być z dysku HDD, odtwarzamy to zdjęcie na monitorze podłączonym poprzez D-Sub.

6. Porównujemy je ze zdjęciem pierwotnie zapisanym z Painta. Można użyć linijki i szkła powiększającego, można policzyć piksele składające się na kwadrat. Mamy duuuużo czasu na to, gdyż obraz jest statyczny i nieulotny.

7. Wyciągamy wnioski.

8. Odpowiadamy Sławkowi na pytanie :).

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578588

Hmm... ale może czerń momentami słabnie, pomimo, ze kwadrat pozostaje kwadratem ;) Stasiop o barwie dużo mówi :) Choć ja się nigdy nad tym nie zastanawiałem. Dla ortodoksów czarnych kwadratów i tak najlepszy i tak będzie Malewicz :P

.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578610

Ja sie nie uchylam od odpowiedzi to ty starasz sie ze mnie wycisnac odpowiedz w stylu tak lub nie a ja Ci kolejny raz pisze ze NIE WIEM! Z punktu widzenia teorii w przetwarzaniu obrazow jitter tez bedzie wystepowal i bedzie sie przekladal na dziedzine analogowa-ale czy to widac ja NIE WIEM!!! Z tego co slyszalen w fotografii tez optymalizuja ten efekt wiec widocznie mozna to dostrzec.

A jesli juz to moje doswiadczenia z fotografia kiedys byly robilem Smieną ruska zdjecia czarno-biale analogowe i jak teraz ogladam zdjecia czarno-biale w najlepszej technologii cyfrowej super profesjonalnej to mam mocne wrazenie ze ta Smiena jesli chodzi o tonacje szarosci byla duzo duzo lepsza. Ale ja na fotografii sie nie znam wiec co bede zabieral glos. Ale osobiscie czuje ze ten jitter tez widac na zdjeciach - ale to jest moja wrazenie nie mam zadnej wiedzy na ten temat.

Dal Kolegi Stasiop podpowiadam ułatwienie, które pomoże mu odpowiedzieć na moje pytanie:

1. Uruchamiamy Painta

2. Rysujemy w nim kwadrat czarny na białym tle

3. Zapisujemy jako zdjęcie-rysunek w bitmapie.

4. Kopiujemy z 50 razy na różne nośniki, tam z i z powrotem.

5. Następnie z ostatniego nośnika, może być z dysku HDD, odtwarzamy to zdjęcie na monitorze podłączonym poprzez D-Sub.

6. Porównujemy je ze zdjęciem pierwotnie zapisanym z Painta. Można użyć linijki i szkła powiększającego, można policzyć piksele składające się na kwadrat. Mamy duuuużo czasu na to, gdyż obraz jest statyczny i nieulotny.

7. Wyciągamy wnioski.

8. Odpowiadamy Sławkowi na pytanie :).

To jest zly przyklad ale tak roznice oczywiscie beda ale nie bedzie mozna tego zobaczyc, tak znieksztalcenie powstanie analogowe ktore bedzie sie moze objawiac tym ze ekran drgajac 100HZ i rysujac to na ekranie bedzie mial przesunieta faze o pare pikosekund. Czy to mozna zobaczyc? Wiec sam widzisz ze Twoj przyklad jest z rodzaju malinowych

Ale ty Slawku juz sie zupelnie pogubiles w tych dowodach bo ten przyklad swiadczy tylko temu ze Ty uwazasz ze jitter nie wplywa na przetwarzanie cyfrowo - analogowe a jak wiemy jest to udowodnione ;) wiec przemysl to co piszesz ;)

Mam wrazenie ze dyskusja z Toba zatoczyla kolo i dalej nie wiesz jak wplywa jitter na przetwarzanie C/A takie mam wrazenie a moze sie myle? co?

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578616
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Hmm... ale może czerń momentami słabnie, pomimo, ze kwadrat pozostaje kwadratem ;) Stasiop o barwie dużo mówi :) Choć ja się nigdy nad tym nie zastanawiałem. Dla ortodoksów czarnych kwadratów i tak najlepszy i tak będzie Malewicz :P

A to wystarczy oba zdjęcia koło siebie wyświetlić po czym wyciąć odpowiednie fragmenty i porównać. Poza tym każdy program graficzny potrafi podać parametry liczbowe określające wartości składowych kolorów podstawowych, składających się na piksel. Więc spokojnie da się to porównać, wspomagając się odpowiednim softem. Poza tym mamy na to dużo czasu jak już wspominałem, więc można to zrobić na spokojnie.

Ja sie nie uchylam od odpowiedzi to ty starasz sie ze mnie wycisnac odpowiedz w stylu tak lub nie a ja Ci kolejny raz pisze ze NIE WIEM!

Ale to jest nielogiczne i niekonsekwentne. Dlaczego nie wiesz, skoro możesz się temu przyjrzeć i się dowiedzieć. Ba, możesz to pomierzyć dowolnym programem graficznym. Więc da się to bardzo ściśle i bez cienia wątpliwości sprawdzić i określić wpływ jittera i kumulacji zakłóceń, na efekt końcowy. A tu nagle "nie wiem".

A przy tak trudno mierzalnej, ulotnej i dyskusyjnej kwestii jak dźwięk, posługując się tak niedoskonałym, bo podatnym na inne czynniki i sugestię, medium pomiarowym jak słuch. Nagle stwierdzasz, "z całą pewnością wiem, bo słyszę przecież i to wartości na poziomie wielu miejsc po przecinku". A do tego nie jesteś w stanie dokonać żadnych miarodajnych pomiarów, gdyż sprzęt do tego jest absurdalnie drogo.

Więc coś tu kurcze jest nie tak, bo logiki brak. Tfu, wierszem zaczynam pisać :-)

Z punktu widzenia teorii w przetwarzaniu obrazow jitter tez bedzie wystepowal i bedzie sie przekladal na dziedzine analogowa

Ale ja znam teorię, którą lansujesz.. I, tu apropos stwierdzeń jak wyżej, "starasz się wcisnąć". Ja wcale nie pytam o Twoją teorię, pytam o praktyczne jest skutki, czy je widać i czy je słychać, bo te dwa aspekty są jednoznaczne akurat w tym przypadku. Teorię znamy, pytam o praktykę czyli o zdolność do dostrzeżenia potencjalnych i opisywanych jako występujące, różnic.

-ale czy to widac ja NIE WIEM!!!

Patrz pierwszy akapit. Bo skoro to aż tak słychać (kilkadziesiąt procent różnicy), to tym bardziej powinno być widać i dać się zmierzyć, skoro są po temu bardzo proste metody pomiarowe. "NIE WIEM" jest więc odpowiedzią poddającą w wątpliwość całą teorię, która przecież opiera się w 100% na stwierdzeniu "WIEM" bo słyszę.

Z tego co slyszalen w fotografii tez optymalizuja ten efekt wiec widocznie mozna to dostrzec.

To źle słyszałeś, bo to nie "ten" efekt optymalizują, czyli kumulację zakłóceń i jittera przy ostatecznym przetwarzaniu C/A. Oni optymlizują metodę konwercji A/C, a to nie to samo. Więc proszę nie uciekaj znowu w bok :-).

A jesli juz to moje doswiadczenia z fotografia kiedys byly robilem Smieną ruska zdjecia czarno-biale analogowe i jak teraz ogladam zdjecia czarno-biale w najlepszej technologii cyfrowej super profesjonalnej to mam mocne wrazenie ze ta Smiena jesli chodzi o tonacje szarosci byla duzo duzo lepsza. Ale ja na fotografii sie nie znam wiec co bede zabieral glos.

Ale tu znowu dajesz przykład nie na tamat, bo nie omawiamy porównania magnetofonu analogowego z cyfrowym, rozmawiamy o czymś innym, więc przykład z analogową Smieną nic nie wnosi do tematu.

Ale osobiscie czuje ze ten jitter tez widac na zdjeciach - ale to jest moja wrazenie nie mam zadnej wiedzy na ten temat.

"Czuję że widać" tylko na podstawie teorii, to mało. Napisz czy faktycznie dostrzegasz taką różnicę od jittera? Tak z ręką na sercu, sprawdź i napisz. Po czym udostępnij zdjęcie i niech inni też się przekonają, po wykonaniu tego samego doświadczenia, czy widać tę róznicę.

To jest zly przyklad ale tak roznice oczywiscie beda ale nie bedzie mozna tego zobaczyc, tak znieksztalcenie powstanie analogowe ktore bedzie sie moze objawiac tym ze ekran drgajac 100HZ i rysujac to na ekranie bedzie mial przesunieta faze o pare pikosekund. Czy to mozna zobaczyc? Wiec sam widzisz ze Twoj przyklad jest z rodzaju malinowych

Oj tu się mylisz, przykład jest świetny. To jest o tyle łatwo sprawdzić, że można dowolnie kumulować zakłócenia, każde kolejne przekopiowanie na nowy nośnik musi przecież dodawać kolejną poprcję zakłóceń. Czyż nie? A skoro słychać zmiany od jittera na poziomie jednej pikosekundy, to nie widzę powodu aby nie dało się zobaczyć zmiany od jittera rzędu kilkuset pikosekund, bo zegary w kartach graficznych nie należą do żadnych spejalnie dobrych, do tego dochodzi możliwość dowolnie wielokrotnej kumulacji zakłóceń i możliwość wsparcia się pomiarami, na przykład za pomocą kolorymetru.

Przykład jest "zły" co najwyżej tylko dlatego, że obnaża bezsens określonych teorii. Tak patrząc, to faktycznie jest zły :-).

Ale ty Slawku juz sie zupelnie pogubiles w tych dowodach

Ja się pogubiłem? To ja podaję logiczne przykłady, a Ty przeentujesz swoje przeczucia, ucieczkę od tematu i uchylanie się od logicznej odpowiedzi na logicznie sformułowane pytanie.

bo ten przyklad swiadczy tylko temu ze Ty uwazasz ze jitter nie wplywa na przetwarzanie cyfrowo - analogowe a jak wiemy jest to udowodnione ;)

I znowu stosujesz metodę ucieczki, poprzez wciskanie mi czegoś czego nie robię. Nigdzie nie napisałem, że jitter nie wpływa na przetwarzanie C/A. Nosz kuźwa, zajmuję się konstruowaniem przetworników C/A od lat 90tych ubiegłego wieku, więc nie wciskaj w moje usta takich twierdzeń. Bo są one bzdurne i nie dam się w nie wmanewrować.

Twierdzę, że jitter nie wpływa na przetwarzanie w systemach, w których nie występuje, na przykład w układach asynchronicznych, nie "real time", czyli dokładnie na takich jakie mamy w omawianym przypadku.

EDIT

Reszta w osobnym poście bo przekroczyłem liczbę dopuszczalnych cytatów i tekst się nie sformatuje.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578635
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak z wykształcenia informatyk, muszę w tym momencie zaprotestować, gdy ktoś szerzy głupoty. Jeżeli dwa pliki po ripie są bitowo identycznie to nie ma takiej opcji, żeby brzmiały inaczej.

Dla wiernych wyznawców audio voodoo taki informatyk to wróg śmiertelny i na dodatek zakłamany ignorant, bo prawdziwy zapis cyfrowy nie istnieje. Tak naprawdę jest to w gruncie rzeczy analogowy zapis na dysku. ;)

Rozumie Cie co chcesz przekazac ale Twoj problem lezy w tym ze nie rozumiesz w jaki sposob drgania zegara .wplywaja na sygnal przetwarzany w przetworniku.

Ło matko! Daj ci Boże zdrowie, bo te drgania to chyba na co innego wpływają.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578681

Nie wiem czy można takie przesunięcie zobaczyć. Ty je jednak słyszysz.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578682
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

dokończenie:

wiec przemysl to co piszesz ;)

Mam wrazenie ze dyskusja z Toba zatoczyla kolo i dalej nie wiesz jak wplywa jitter na przetwarzanie C/A takie mam wrazenie a moze sie myle? co?

Dokładnie wiem jak wpływa jitter na przetwarzanie. Oczywiście wpływa, tam gdzie on występuje i tam gdzie ma znaczenie. Problemem jest wszakże to, że to Ty usiłujesz jitterowe teorie, o jego wpływie, wcisnąć tam gdzie go nie ma, bo go być nie może. Co zresztą ewidentnie wynika z przedstawionych logicznych wywodów, a które z pełną świadomością ignorujesz i z którymi nie chcesz dyskutować, bo z nimi się dyskutować nie da, bez narażenia się na śmieszność. Trudno jest polemizować z żelazną logiką. Szkoda wszakże, że nijak nie jest to w stanie przełożyć się na zrewidowanie przez Ciebie poglądów, choćby o włos. Które to poglądy, widać są zbyt zakorzenione i zabetonowane na amen. Szkoda, wielka szkoda.....

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578696

logicznych wywodów,

hehe gdzie te logiczne dowody ze kwadrat bedziemy porownywac linijka? ;)

sorki ale juz mi sie ironia wlacza.

A sluchaj sobie na foobarze i badz szczesliwy- moze to i lepiej nie slyszec roznic, moze jestes szczesliwszy. Tylko czemu u mnie Ella Fitzgerald z Louisem Armstrongiem prawie stoi teraz w pokoju hmmm ? ;) A na foobarze to wrazenie jest znacznie znacznie slabsze hmm co? ;) Przeciez tu i tu jest bitperfect ;) wiec moze czary co? ;)

Pozdrawiam Stasiop

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578711

hehe gdzie te logiczne dowody ze kwadrat bedziemy porownywac linijka? ;)

sorki ale juz mi sie ironia wlacza.

A sluchaj sobie na foobarze i badz szczesliwy- moze to i lepiej nie slyszec roznic, moze jestes szczesliwszy. Tylko czemu u mnie Ella Fitzgerald z Louisem Armstrongiem prawie stoi teraz w pokoju hmmm ? ;) A na foobarze to wrazenie jest znacznie znacznie slabsze hmm co? ;) Przeciez tu i tu jest bitperfect ;) wiec moze czary co? ;)

Pozdrawiam Stasiop

Ja uzyskuję podobny efekt ayranem. I nie możesz wykazać, że się mylę. Oczywiście chodzi o niemiecki ayran. Polski ayran nie daje tego efektu.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578717
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Tylko czemu u mnie Ella Fitzgerald z Louisem Armstrongiem prawie stoi teraz w pokoju hmmm ? ;)

Może dlatego, że najpierw uszkadzasz plik źródłowy stratnym przetwarzaniem, a później starasz się go ratować wszelkimi siłami, zarówno realnymi jaki i voodoo :-).

A na foobarze to wrazenie jest znacznie znacznie slabsze hmm co? ;)

Przeciez tu i tu jest bitperfect ;) wiec moze czary co? ;)

Pozdrawiam Stasiop

W czary nie wierzę, więc przyczyna na pewno jest bardziej prozaiczna, kondziorki wyschnięte w przetwornicy na ten przykład.

Ideę Bitpefect to już dawno zatraciłeś w obu przypadkach, poprzez konwersję do 96kHz. Nalewając z pustego w próżne, niczym Salomon :).

Najpierw skupiasz się nad źródłem i prawidłowym zrzuceniem płyty do pliku, a później mieszasz dane z tego pliku ze śmieciami.

A właśnie, zapomnieliśmy zakończyć rozważania, jak ma się idea zakłóceń i ich kumulacji na dysku, do resamplingu w komputerze, bo to kolejna "drobna" nielogiczność i niekonsekwencja w Twojej teorii.

A czemu słyszysz różnicę? Mnie nie pytaj, może dlatego że tak bardzo chcesz usłyszeć różnicę, więc ją słyszysz. A może masz tak fatalną, z punktu widzenia audio, konfigurację komputera, że jest niesamowicie wrażliwa na każdy możliwy ruch po stronie programowej. Tego nie wiem, gdyż nie znam Twojego systemu. Może masz zasilacz Codegena, który nadaje się do wszystkiego, tylko nie do używania jako zasilacz.

Dopiero niedawno przyznałeś się do "kwiatków" stratnego resamplingu wszystkich plików, pozbawiającego tor właściwości bitperfect, w ujęciu całościowym, czyli źródło (płyta CD) odbiornik (DAC). Więc nie wiem jakie tam jeszcze inne kwiatki mogą siedzieć w systemie. Ale muszą być niezłe, skoro słyszysz poprawę, aż o 33% po zastosowaniu Jplaya i słyszysz to nawet na "jamniku".

A właśnie, pewnie nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale tym jamnikiem, to zachwiałeś światopoglądem twardogłowych, którzy do tej pory Ci kibicowali, a którzy sporą część swojej audiofilskiej wyższości opierają na zasadzie: "mój sprzęt jest lepszy od shitu posiadanego przez motłoch, dlatego motłoch nie słyszy i nie ma co z motłochem dyskutować". A tu bach, jamnikiem im przywaliłeś :) Taki mezalians z Jplayem.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578737

Po konwersji do 96kHz możesz zapomnieć o bitperfect.

Czasami tutaj mam wrazenie ze Wy wogole nie myslicie Panowie!

Porownuje ten przetworzony plik na dwoch odtwarzaczach i na obu wystepuja roznice brzmieniowe. wiec z punktu widzenia odtwarzaczy na obu jest bitperfect

Dobra zmeczylem sie ta dyskusja macie racje jitter wogole nie wystepuje w systemach audio a najlepsze jest odtwarzanie z Windows Media Player bo przeciez mamy bitperfect :/ - Powodzenia w sluchaniu szklistej muzyki nasaczonej szalenstwem cyfrowym. :/

Macie poprostu Panowie bardzo cienkie systemy ot i calosciowy wniosek ktory moge wyciagnac z tej dyskusji!!!!!!!!!!!!!!!

Ale ze myslenie macie wylaczone to juz tego nie moge Wam wybaczyc... ;)

Pozdrawiam StasioP

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578895
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Macie poprostu Panowie bardzo cienkie systemy ot i calosciowy wniosek ktory moge wyciagnac z tej dyskusji!!!!!!!!!!!!!!!

Yeah! Nareszcie doszliśmy do sedna. To są wszystko biedaki i gołodupce, których nie stać nawet na drobne sto euro za genialny hajendowy program. Mają byle jakie plastikowe miniwieże z MediaMarkt i zazdroszczą ci cudownego sprzętu, który posiadasz.

Od siebie dodam, ze oprócz tego zazdroszczę ci ogromnej wiedzy informatycznej, której ja niby-informatyk nie posiadam, a ci inni to do pięt ci nie dorastają, aż dziwne, ze potentaci tacy jak Intel lub Google jeszcze się o ciebie nie upomnieli. Zazdroszczę ci też żelaznej i nieugiętej logiki, a najbardziej niezachwianej wiary. Taką mieli tylko pierwsi chrześcijanie.

Howgh!

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578903

Yeah! Nareszcie doszliśmy do sedna. To są wszystko biedaki i gołodupce, których nie stać nawet na drobne sto euro za genialny hajendowy program. Mają byle jakie plastikowe miniwieże z MediaMarkt i zazdroszczą ci cudownego sprzętu, który posiadasz.

Od siebie dodam, ze oprócz tego zazdroszczę ci ogromnej wiedzy informatycznej, której ja niby-informatyk nie posiadam, a ci inni to do pięt ci nie dorastają, aż dziwne, ze potentaci tacy jak Intel lub Google jeszcze się o ciebie nie upomnieli. Zazdroszczę ci też żelaznej i nieugiętej logiki, a najbardziej niezachwianej wiary. Taką mieli tylko pierwsi chrześcijanie.

Howgh!

Nie !!! problemem jest ze nie myslicie!!!

Ale ponoc Polak prochu nie wymysli ;)

ze potentaci tacy jak Intel lub Google jeszcze się o ciebie nie upomnieli.

ale sie odgryzles az mi poszlo w nogi :/ :D :D :D no z takimi to warto dyskutowac :D

Taką mieli tylko pierwsi chrześcijanie.

Jestem Buddysta a nie chrzescijaninem ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578919

Można też pójść dalej w tej abstrakcji i np. zlecić twórcowi JPlay'a napisanie programu do kopiowania plików muzycznych, oczywiście przez ten cudowny engine, w celu poprawy ich sygnatury dźwiękowej.

To ja ci za friko napisze taki plik wsadowy co to bedzie cala zawartosc dysku kopiowal na inny i z powrotem. I tak w kolko. Po entej iteracji strach juz bedzie tak obrobione pliki odtworzyc bo jeszcze muzyci ci do chalupy wleza przez glosniki...

Rozumiem Cie doskonale :)))) ja jak sie o tym dowiedzialem to bylem mocno sfrustrowany bo nie miescilo mi sie to w glowie ze rippery moze byc slychav jak i predkosci zgrywania a z zawodu tez jestem informatykiem ;)

Pozostaje nam tylko sie zarliwie modlic abys nie pracowal w zawodzie, a jesli juz aby ani nam ani nikomu z naszych bliskich znajomych, wlasciwie to nikomu w ogole nie przyszlo korzystac z owocow twojej pracy. Tak nawiasem mowiac to mozna wiedziec, jakaz to uczelnia ma tak zdolnych absolwentow?

Jak czytam ten temat to we mnie pusty smiech wzbiera. Normalnie tu nie ma co tlumaczyc bo jak widac impregnacja na logike i zacietrzewienie w sprzecznych wewnetrznie twierdzeniach jego jest tak ogromne, ze przez dyskusje sie tego nie naprawi. Albo po prostu karmicie bardzo zrecznego trola.

server unreachable;--

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578931

Pozostaje nam tylko sie zarliwie modlic abys nie pracowal w zawodzie, a jesli juz aby ani nam ani nikomu z naszych bliskich znajomych, wlasciwie to nikomu w ogole nie przyszlo korzystac z owocow twojej pracy.

No i wlasnie wyszlo ze wolisz sie modlic niz myslec!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578936

Czasami tutaj mam wrazenie ze Wy wogole nie myslicie Panowie!

Porownuje ten przetworzony plik na dwoch odtwarzaczach i na obu wystepuja roznice brzmieniowe. wiec z punktu widzenia odtwarzaczy na obu jest bitperfect

Dobra zmeczylem sie ta dyskusja macie racje jitter wogole nie wystepuje w systemach audio a najlepsze jest odtwarzanie z Windows Media Player bo przeciez mamy bitperfect :/ - Powodzenia w sluchaniu szklistej muzyki nasaczonej szalenstwem cyfrowym. :/

A co z przewagą niemieckiego ayrana nad polskim?

No i wlasnie wyszlo ze wolisz sie modlic niz myslec!!!

Ale jakiej uczelni dysponujesz dyplomem to się już nie dowiemy :)

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578938

Ale jakiej uczelni dysponujesz dyplomem to się już nie dowiemy :)

A co z przewagą niemieckiego ayrana nad polskim?

Z trollami sie nie dyskutuje!

Zauwazylem taka zasade na polskich forach ze wiekszosc ciagnie w dol i chce wyrownac do poziomu aby nikt sie nie wybijal. Ale to chyba wplywy zaborow i genow ze wiekszosc tu byla niewolnikami i dalej jest. Na innych forach np diyaudio jest zupenie inna atmosfera docenia sie kogos jak ktos cos wiecej wniesie. Ale w Polsce to sie zazdrosci i musi sie kogos takiego pociagnac w dol bo przeciez sam czuje sie niewolnikiem wiec i ktos kto jest pozornie "lepszy" musi tez tak czuc. Ot takie to narodowe cechy. A nie wiem czy wiecie, ze w Polsce teraz idzie ogromny kryzys i swiat finansowy stoi nad przepascia a czemu bo niewolnicy dookola przytakuja ogladaja telewizje i robia jak w przypadku Polski Tusk nakazuje bo tak wygodniej milej cieplej i bezpieczniej... ale czas nadchodzi! Niestety :( Panowie pachnie to wojna niestety :(

Pozdrawiam StasioP

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2578949

Zauwazylem taka zasade na polskich forach ze wiekszosc ciagnie w dol i chce wyrownac do poziomu aby nikt sie nie wybijal. Ale to chyba wplywy zaborow i genow ze wiekszosc tu byla niewolnikami i dalej jest. Na innych forach np diyaudio jest zupenie inna atmosfera docenia sie kogos jak ktos cos wiecej wniesie. Ale w Polsce to sie zazdrosci i musi sie kogos takiego pociagnac w dol bo przeciez sam czuje sie niewolnikiem wiec i ktos kto jest pozornie "lepszy" musi tez tak czuc. Ot takie to narodowe cechy. A nie wiem czy wiecie, ze w Polsce teraz idzie ogromny kryzys i swiat finansowy stoi nad przepascia a czemu bo niewolnicy dookola przytakuja ogladaja telewizje i robia jak w przypadku Polski Tusk nakazuje bo tak wygodniej milej cieplej i bezpieczniej... ale czas nadchodzi! Niestety :( Panowie pachnie to wojna niestety :(

Nie mam telewizora. I dalej nie wiemy jaką to uczelnię kończą tacy świetni informatycy jak Ty.

Może ktoś postanowi odmienić swoje życie na lepsze i też tam zacznie studiować? Co do polskich for to napisz jakie to okropne przeszkody uniemożliwiają ci używanie polskich znaków.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579108
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Każdy, kto zadaje niewygodne pytania, staje się trollem. :P

Co do polskich for to napisz jakie to okropne przeszkody uniemożliwiają ci używanie polskich znaków.

Na pewno to wina Tuska. ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579130
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Nie !!! problemem jest ze nie myslicie!!!

Oho, skończyły się argumenty zaczyna się ubliżanie inteligencji innych i zarzucanie im bezmyślności. Wiesz co Ci powiem, przyganiał kocioł garnkowi. Tym razem to Ty mnie zirytowałeś na maksa.

Albowiem, ponieważ:

co oczywiście idealnie współgra z wypowiedzią z postu nr 424, kolejny cytat, w całości, żeby nie było, że zmanipulowałem:

Dodatkowo bylem ostatnio u kolegow goscinnie w domu i mielismy mala imprezke bylem z laptopem puszczalem muzyke z foobara aby pozniej tak przypadkowo przelaczyc to na JPLAYera (sluchalismy wlasciwie na jamniku podlaczonym pod laptopa) koledzy bez mojej zadnej sugestii po kilku minutach grania sami stwierdzili ze ten jamnik zupelnie inaczej gra ze taki ten dzwiek mily i bas dobry ze nigdy tu takiego nie bylo.

Masz 100% racji, Tylko Ty tutaj myślisz i wypowiadasz się logicznie, reszta to totalne bezmózgi z wyłączonym myśleniem. Oba powyższe cytaty świadczą o tym dobitnie.

Mamy wszyscy za cienkie sprzęty, ale różnicę słychać nawet na jamniku.

Więc oświadczam Ci, że stać mnie na jamnika i mój sprzęt nie jest od niego cieńszy. I tak też zapewne jest u 99% tutaj dyskutujących Twoich adwersarzy. Zrozumiałeś co Ci chciałem przekazać w poprzednim zdaniu? jeśli nie to powtórzę: "przyganiał kocioł garnkowi, a sam smali".

Szkoda słów. Widzę, że bardziej obiecująca byłaby dyskusja ze ścianą. Jest ona bardziej podatna na przyjęcie jakichkolwiek logicznych argumentów, a w akcie desperacji, na pewno nie będzie mi zarzucać bezmyślności.

Tym samym kończę i nie pozdrawiam, bo mój mózg jest zbyt mały, aby zdobyć się na tę zaawansowaną czynność, a całą jego objętość chwilowo wypełnia totalne zdegustowanie.

Dla mnie absolutny EOT, chociaż miałem ochotę odnieść się jeszcze do absurdalnej ceny tego programu, porównując ją, na drodze analogii, do innych podobnych przedsięwzięć. Ale ochota mi odeszła :-(.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579148
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Dla mnie absolutny EOT, chociaż miałem ochotę odnieść się jeszcze do absurdalnej ceny tego programu, porównując ją, na drodze analogii, do innych podobnych przedsięwzięć. Ale ochota mi odeszła :-(.

Ten program jest jedynie dowodem, że ktoś znalazł niszę i sposób na dymanie tzw. audiofilów także i w tym sektorze.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579158
Gość SlawekR

(Konto usunięte)

O Bosz, właśnie przeczytałem, aż zacytuję dla potomności, aby google zaindeksowało lepiej. Do czego prowadzi brak argumentów w dyskusji i jak się zmienia jej ton.

Doszliśmy do zaborów, genów, zazdrości, Tuska, niewolnictwa, wojny, stania nad przepaścią. Ależ retoryka i merytoryka.

Brakło tylko kokluszu i gradobicia. I to tylko dlatego, że bezmózgi nie chcą przyjąć do wiadomości, że 2 + 2 nie równa się 4.

Dobra starczy, mam nadzieję, że dobitnie widać, że się poirytowałem. Dalej się sprowokować nie dam.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579164
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Doszliśmy do zaborów, genów, zazdrości, Tuska, niewolnictwa, wojny, stania nad przepaścią. Ależ retoryka i merytoryka.

Brakło tylko kokluszu i gradobicia. I to tylko dlatego, że bezmózgi nie chcą przyjąć do wiadomości, że 2 + 2 nie równa się 4.

Tak. To jest właśnie sedno sprawy.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579274

Stasiop,

zapewne znajdzie sie pare osób sledzących wątek tak jak ja bo zmobilizowałeś kolegów do pouczającej dyskusji. i z tego powodu ja tobie kibicuje. ale poniższe to kwiatek, który powinien być nominowany do jakiejś większej nagrody.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579442
Gość StaryM

(Konto usunięte)

kwiatek, który powinien być nominowany do jakiejś większej nagrody

Mylisz się, to nie jest żaden kwiatek, to normalna logika wyznawców audio-voodoo.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579444

Dopiero niedawno przyznałeś się do "kwiatków" stratnego resamplingu wszystkich plików, pozbawiającego tor właściwości bitperfect, w ujęciu całościowym, czyli źródło (płyta CD) odbiornik (DAC). Więc nie wiem jakie tam jeszcze inne kwiatki mogą siedzieć w systemie. Ale muszą być niezłe, skoro słyszysz poprawę, aż o 33% po zastosowaniu Jplaya i słyszysz to nawet na "jamniku".

Padłem :D

.

https://www.audiostereo.pl/topic/89052-jplay/page/17/#findComment-2579648
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.