Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

przemek92, z jakiej części Polski jesteś ?

jaką polecacie wkładkę(słucham głownie rockowej muzyki,ale może być też jakaś uniwersalna) do 400 zł plus minus 50 zł

Ortofon 2M red

czy pasek do gramofonu może być taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (nieoryginalny)

jak najbardziej taki może być

Pewnie będę potrzebował pomocy przy kalibracji gramofonu, czy znalazła by się osoba, która by mi pomogła to zrobić(może to być rozmowa poprzez prywatne wiadomości, telefon lub jakiś komunikator internetowy, albo nawet tutaj na forum)?

pomogę, zaopatrz się koniecznie w wagę do kalibracji nacisku (VTF)

oraz szablon do kalibracji tu są do ściągnięcia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Waluch

audiokarma.org

przemek92, z jakiej części Polski jesteś ?

Ortofon 2M red

jak najbardziej taki może być

pomogę, zaopatrz się koniecznie w wagę do kalibracji nacisku (VTF)

oraz szablon do kalibracji tu są do ściągnięcia

Ukryta Zawartość

poszło do ciebie pw

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może mi powiedzieć coś na temat przedwzmacniacza gramofonowego Graham Slee Bridge Amp1?

Proszę o wszelkie informacje na ten temat.

Dziękuje za bardzo uniwersalną odpowiedź myślę że na wszelkie zadawane pytania. Jakie to dziwne że wcześniej sam na to nie wpadłem hehehehe, a może i wpadłem...??? Tylko niewiele konkretnych informacji znalazłem...???

Ale może źle zadałem pytanie.

Proszę o pomoc przy zakupie przedwzmacniacza gramofonowego czy Graham Slee Bridge Amp1 to dobry wybór?

Czy jest lepszy od przedwzmacniaczy takich jak NAD PP-3, Pro-Ject Phono Box, CA 551P? Z tego co zauważyłem to jest on dosyć mało popularny.

Czy jest ktoś, kto może pomóc i odpowiedzieć choć na jedno pytanie postawione w moich poprzednich postach ?

"Jaki przedwzmacniacz do 350 zł - NAD PP2, czy może PRO-JECT PHONO BOX ?"

Bardziej interesuje mnie NAD PP2 - Czy wart jest swojej ceny ? Jeśli tak, lub nie, to dlaczeg ? Proszę o przybliżenie, jakieś argumenty...

Byłbym wdzięczny za pomoc w doborze paska, bo nie wiem który wybrać w ciemno nie kupię, bo to nie ma najmniejszego sensu.

Pozdrawiam.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Bardziej interesuje mnie NAD PP2 - Czy wart jest swojej ceny ?

Mam i jestem zadowolony. Moim zdaniem wart każdej złotówki, jaką kosztuje.

Witam!

Wymieniłem sprzęt. Wcześniej słuchałem w parze Pianocraft RX-E600 a teraz RS-700. Nowy sprzęt ma szersze pasmo i jest czulszy... dotarły do mnie dźwięki, których wcześniej nie słyszałem jak większy szum płyty, a zwłaszcza lekkie nierówności talerza jakimi były obarczone polskie gramofony... Jakieś pomysły na pozbycie się dodatkowych, niepożądanych dźwięków? ;-)

Pozdr, Krzysiek

Chcesz powiedzieć, że talerz ci się gibie na boki?

Nie, on się unosi i opada tak w zakresie 1mm po całości. Jak do tego dojdzie mała nierówność płyty to robi się słyszalne... ale tylko blisko głośnika ;-)

Pozdr, Krzysiek

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nie potrafię sobie wyobrazić.

Z ciekawości puściłem sobie parę PRL-owskich zdechlaków ale tak, żebym słyszał szum to tylko Handka Ordonówna nieźle szumi :)

Piałem do sklepu na allegro odnośnie paska do mojego pioneera PL 15R

Prosiłem o podanie wymiarów paska, który mają w ofercie. Podałem nazwę i model gramofonu - dostałem maila zwrotnego:

"Witam

Posiadamy rózne paski, do jakiego modelu ma być ten pasek"

Lekko się załamałem, no ale odpisałem i delikatnie podkreśliłem, że w poprzednim mailu było to zawarte.

Na kolejnego maila dostałem odpowiedź, że w tym modelu producent stosował różne rodzaje napędów w zależności od serii. Poproszono mnie o zmierzenie długość starego paska, (niestety nie posiadam) lub zmierzenie za pomocą nitki miejsce w którym przebiegał pasek (to akurat będzie trudne, bo on jakoś dziwacznie przechodzi pod talerzem i będzie się trzeba nieźle gimastykować) Nie wiem co by mi wyszło przy takich pomiarach "nitką", pewnie jakieś farmazony, dlatego jestem w kropce.

Pozdrawiam

Edytowane przez Flaem
Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

On gra ciepło z 2M Red, przyjemna barwa, wciągające damskie wokale, aura, przestrzeń. Ale małoszczegółowo. Trochę detalu z realizacji jednak umyka :) Jeśli chodzi o precyzję, detaliczność lepiej wziąć RPM 1,3 albo Debut Carbon w tą samą wkładką.

Gdybyś chciał Denona i ratować rozdzielczość lepiej przypasować powinna wkładka AT 440 ML.

Jeśli liczysz na wbudowane w tym gramofonie pre- nie licz :) Jest beznadziejne, można je traktować jako ostateczność przed zakupem czegoś lepszego, godnej firmy. Wkładka z którą jest sprzedawany DP 300F też tylko do śmietnika.

Tak poza tym to przyjemna maszynka, chodzi cicho, prosta obsługa.

Edytowane przez frywolny trucht

Mam na składzie jeszcze AT120E z zapasową igłą. A na te Denonki są dobre ceny w marketach. Pre mam w Yamaszce. Działa przyzwoicie, czyli gra lepiej od CD więc nie wychylam się bardziej z kosztami ;-) Zapytałem Was, bo biorę jeszcze pod uwagę jednego z Thorensów - automat albo półautomat. Tylko cena tak jakby trochę wyższa. Pytanie czy warto? Oczywiście sprzęt nowy, chyba że zadbany używany w dobrej cenie.

Pozdr, Krzysiek

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Nowy Thorens lepszy nie będzie od tego Danonka.

Spytaj o możliwość zwrotu i sprawdź organoleptycznie.

Ile wołają za niego tak w ogóle? Ja dałem 1790zł plus wkładka 300zł 2 M Red i mam wątpliwości czy to był dobry biznes. Szczególnie, że za 2800zł można mieć Ad Fontesa ( fakt, że bez wkładki).

Ale ty wkładkę masz.

Wiesz, co? Andrzej Analogowy wypuścił ostatnio wersję slim grmaofonu. Nie wiem czy on będzie tańszy niż 2800, czy slim będzie 2800, a normalny drożej? Pogadaj, bo jeśli slim byłby tanśzy, no Panie! To zupełnie inna jakość dźwięku.

tak, ale trzeba jeszcze mieć na to miejsce... a u mnie nie bardzo. Graniak stoi na szafce RTV z Ikei, więc w gre wchodzi coś kompaktowego z pokrywą, bo kurzy się strasznie. Rano wycierasz, a wieczorem już zakurzone... Do tego ja często słucham winyli w tle, więc musi być automat.

Pozdr, Krzysiek

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

On tylko tak strasznie wielgaśnie wygląda. Zajmuje podobnie tyle miejsca co Danonek. Chyba, że na wysokość ci brakuje miejsca :)

post-32153-0-48445700-1366203496_thumb.jpg

On tylko tak strasznie wielgaśnie wygląda. Zajmuje podobnie tyle miejsca co Danonek. Chyba, że na wysokość ci brakuje miejsca :)

Jest nawet jakby mniejszy! Plinta za kusa wyszła :)

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Plinta jest mniejsza, żeby:

a) paluszkiem od spodu pchnąć talerz o wadze ok. 11kg i pomóc silnikowi przy odpalaniu.

b) ułatwić zdjęcie talerza.

Denon DP 300F waży 5,5 kg. Cały.

Poniżej zabawa, która jest już pewną profanacją. Wkładka droższa od gramofonu. Hadwao, jeśli myślisz- jak ja myślałem, że do bylejakiego gramofonu kupisz fajną wkładkę i będzie super to nie ma tak dobrze. Danonek zagrał wyraźnie lepiej jak z 2M Red, ale po założeniu Goldringa na Ad Fonciaka nastąpiła brutalna masakra...

Docisk pochodzi z AF.

post-32153-0-80670200-1366204678_thumb.jpg

a) paluszkiem od spodu pchnąć talerz o wadze ok. 11kg i pomóc silnikowi przy odpalaniu.

To jest to gramofon "na pych"?

Zawsze sądziłem, że jak jest kłopot z ruszaniem, to się:

1) dodaje drugi silnik,

2) dodaje drugi pasek, jeśli pasek pojedynczy uporczywie się ślizga nie mogąc poruszyć talerza,

3) zastępuje silnik który sobie nie radzi silnikiem o większej mocy,

4) napędza gramofon przez tzw. koło zamachowe,

5) dodaje poduszkę magnetyczną pod talerz aby odciążyć łożysko i wspomagać ruszanie,

6) gdy nie można wdrożyć praktycznie żadnego z rozwiązań z punktów 1-5, to się redukuje masę talerza do takiej wielkości aby to miało ręce i nogi.

Był kiedyś taki forumowy gramofon DIY, zrobiony prze forumowiczów jjp i fadeover, w którym talerz ważył 30 kg (wymagał obsługi dwuosobowej, hehe) i ten gramofon za kusej plinty nie miał. Nie był też "na pych".

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ty zazdrośnik taki jesteś :)

No ciekawe jakby wypadła konfrontacja z Pro-Jectem RPM 5.1 :)

W kwestii wkładek MM pewnie wiesz, ale może z niepodatnymi MC?

Tak w ogóle to szkoda, że Pro-Ject ( poza RPM 1,3) zrezygnował z kusych plint. Są podniecające.

post-32153-0-31087500-1366207135_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi