Skocz do zawartości
IGNORED

Początek przygody z gramofonem - porady, rozterki, pytania

Rekomendowane odpowiedzi

No ciekawe jakby wypadła konfrontacja z Pro-Jectem RPM 5.1 :)

Ale ja tu niczego śmiesznego nie widzę, a bazując na opiniach osób które słyszały "kredensa" na Audio Show, nie byłbym na Twoim miejscu pewny wyniku.

W kwestii wkładek MM pewnie wiesz, ale może z niepodatnymi MC?

Frywolny, mam taką radę - przyjmiesz lub nie - jak myślisz o jakiejś lepszej wkładce, to zmień gramofon.

Pozdro,

Yul

Witam szanownych kolegów

Proszę o poradę mam możliwość kupienia przedwzmacniacza Cambridge Audio Azur 540P w cenie 250 zł. Czy warto kupić za tą cenę?

Kolejna sprawa to czy dobrze zagra ten przedwzmacniacz z kolumnami B&W 602 S2?

Proszę o wszelkie opinie i porady, jeśli chodzi o gramofon to jest to Dual CS510 z wkładką Shure m95 GLM.

Edytowane przez mardok78

Kolejna sprawa to czy dobrze zagra ten przedwzmacniacz z kolumnami B&W 602 S2?

Pierwsza sprawa, to fakt, że pomiędzy pre gramofonowym a kolumnami jest jeszcze wzmacniacz. To wzmacniacz musi "zgrać się" z kolumnami. Pre gramofonowe musi "zgrać się" z wkładką gramofonu - jak się "zgrają", to one tworzą tzw. źródło, dobre lub nie, a to właśnie zależy od owego "zgrania się".

Zamiast Cambridge Audio Azur 540 P lepiej polować na CA Azur 640 P, bo to jest pre o lepszym brzmieniu (całkiem spore różnice w konstrukcji) i uniwersalniejsze (obsługa toru MC - to tak na przyszłość).

Pozdro,

Yul

Frywolny, mam taką radę - przyjmiesz lub nie - jak myślisz o jakiejś lepszej wkładce, to zmień gramofon.

Pozdro,

Yul

Ja też mam dla ciebie taką małą radę - zapewne jej nie przyjmiesz - przestań się doktoryzować na urządzeniach, które tylko na zdjęciach widziałeś. Bo to trochę śmieszne jest.

Dziękuje za podpowiedzi dopytuję się ponieważ mam ograniczony mocno budżet i szukam przedwzmacniacza dobrej klasy ale celuję w używane ze względu na niższą cenę. A czy ten CA 540P jest wart tego żeby zapłacić za niego 250pln?

Jeśli nie możesz w tej chwili podnieść budżetu o np. 100 - 150 zł, to radzę raczej zaczekać aż będziesz mógł. Za 350-400 zł można szukać tego 640P, powinno dać się kupić. 640 P jest urządzeniem lepszym, jest nadzieja, że pograsz na nim kilka lat, bo inaczej to będziesz przez ten czas wydawał wielokrotnie po 250 zł na przedwzmacniacze. Lepiej raz, a dobrze.

Pozdro,

Yul

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A ty się przestań habilitować w mędrkowaniu :) bo doktorat z mędrkowania to już dawno masz.

Jak w piaskownicy...

W kwestii Ałdioszołu to kredens był wystawion z magicznym ramionkiem i pojawia sie problem.

Jeśli grał słabo- można zwalić na ramię :) Ale Józwa uznał w artykule, że kredens ów to jedno z największych zaskoczeń jakie przeżył w 2012 roku.

No tak, sukces ma wielu ojców :)

A ja? Nic nie planuję zmieniać. Może integrę, może lampy w pre- ale też ciśnienia brak :)

Edytowane przez frywolny trucht

Jak w piaskownicy...

Ja się tylko dostosowuję do poziomu mojego interlokutora :))) to nie moja wina, że zamieszcza beznadziejne posty. Na szczęście rzadko :)

i pojawia sie problem.

a to akurat nic nowego...

Edytowane przez Yul

Dziękuje Yul

Masz racje chyba lepiej przypilnować coś na prawdę przyzwoitego niż kupować na szybko bo teraz jest. Tylko żal ściska d.... bo bez przedwzmacniacza to jest lipa z jakością dźwięku. Ale mam nadzieje że cierpliwość się opłaci.

Ale mam nadzieje że cierpliwość się opłaci.

Cierpliwość się zawsze opłaci, a w analogu w dwójnasób.

Pozdro,

Yul

<br />A czy ten CA 540P jest wart tego żeby zapłacić za niego 250pln?<br />
Yul przesadza - miałem na próby 540 i 640 - i 540 w moim odczuciu zagrał trochę lepiej...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Z MF-Referens? Excelu, wszystkim wszak wiadomo, że ze źle skalibrowaną, a nawet źle zmontowaną MF-Referens, wszystko zyskuje!

Pozdro,

Yul, przeciwnik wkładkoprzykręcactwa.

Yul przesadza - miałem na próby 540 i 640 - i 540 w moim odczuciu zagrał trochę lepiej...

Excelku, ale w Twoim odczuciu rodzą się rożne niebywałe rzeczy, a mardok pyta aby nie uwalić niepotrzebnie pieniędzy w coś marnego i trudnego do odsprzedaży.

Pozdrawiam W.

- Ja tylko opisuję swoje odczucia odnośnie w/w sprzętu - chciałem sobie zrobić jeszcze lepiej /bo już miałem dobrze/ i po prostu wypożyczyłem ze sklepu 540 a potem 640 /może mardok też tak zrobić/ - po odsłuchach 540 lepszy od 640, choć niewiele - ale oba te high-endy przegrały /choć muszę przyznać, że nie sromotnie/ z moim Unitra WS 432 z wbudowanym pre....

excelvinyl winylmania blog szukaj

- ale oba te high-endy przegrały /choć muszę przyznać, że nie sromotnie/ z moim Unitra WS 432 z wbudowanym pre....

I za taka postawę nie sposób cie nie lubić.

Serdeczności Włodek.

On tylko tak strasznie wielgaśnie wygląda. Zajmuje podobnie tyle miejsca co Danonek. Chyba, że na wysokość ci brakuje miejsca :)

spoko, wejdzie w półkę ;-)

Ty zazdrośnik taki jesteś :)

No ciekawe jakby wypadła konfrontacja z Pro-Jectem RPM 5.1 :)

W kwestii wkładek MM pewnie wiesz, ale może z niepodatnymi MC?

Tak w ogóle to szkoda, że Pro-Ject ( poza RPM 1,3) zrezygnował z kusych plint. Są podniecające.

hmm... koło garncarskie, jakieś ramie (było nie wywalać starego GSa) i gramiak jak znalazł ;-)

Wiem, że gramofon powinien być ciężki ale trzeba zachować trochę zdrowego rozsądku ;-) Wymęczę jeszcze Adama, a później się zobaczy. Na razie przepycham zakup BD Playera ;-)

Pozdr, Krzysiek

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Piękne. Jak kiedyś sobie kupie dom na odludziu, to zafunduje sobie może taki gramofon. Jak będę miał sprawny słuch oczywiście do tego czasu ;-) W mieście jest tyle hałasu, że nawet słuchawki zamknięte nie izolują w 100%. Więc taki denon za 1,8kPLN powinien być aż nadto ;-) No, chyba, że ktoś chce połamać szafkę z IKEA :D

że nie sromotnie/ z moim Unitra WS 432 z wbudowanym pre....

Na początku bawiłem się w robienie preampów z zestawów do montażu od chyba 20 do 50 zł. Ten ostatni to chyba jakiś wypasiony był. Ale bardzo zaskoczył mnie jeden za chyba 18-20 zł. Grał zarąbiście, wykop miał, fajną scenę, ogólnie całość. Tylko strasznie szumiał... Ale jak to komuś nie przeszkadza, to polecam. Jeden zestaw J coś tam na 6 tranzystorach, a drugi z AVT na scalaku. Teraz mam wbudowany i też brzmi dobrze, jak płyta jest nagrana dobrze... kupiłem (nowe chyba wydanie) Adele 21 i tak kiepsko jest z górą i średnicą. Skrzeczy trochę... Ale Norka już gra rewelacyjnie, czy inne płyty jazzowe. A floydzi z WYWH, numer z windą i drzwiami, brzęczkiem - czekałem kiedy igła na gramofonie od basów przeskoczy ale się niedoczekałem, mimo faktu, że DEIMOSy w tym czasie wywietrzyły pokój i zapewne pomogły komuś w remoncie ;-)

Pozdr, Krzysiek

W mieście jest tyle hałasu, że nawet słuchawki zamknięte nie izolują w 100%

w jaki miescie mieszkasz, ze masz taki problem z zamknietymi sluchawkami?;)

Mam Beyerdynamic DT-770 PRO z miękkimi nausznikami. Słychać jak tiry jadą w nocy albo akurat lecą F16 więc już wiesz, że Poznań ;-) Przez chwilę, (bo przez pomyłkę wysłali mi wersję M tych słuchawek, ze skórzanymi nausznikami) miałem przyjemność sprawdzić. Te tłumiły lepiej, jak pracownik coś do mnie mówił, to widziałem tylko że rusza ustami ;-) Ale używać się ich nie da. Poprawisz sobie na głowie i wypychają ci bębenki w drugą stronę ;-) Ja sobie w końcu muszę zmierzyć słuch, bo coś za dużo słyszę...

Pozdr, Krzysiek

Znalazłem jeszcze używanego NAD-a PP3 w cenie 400 pln co sądzicie koledzy o tym przedwzmacniaczy i o tej cenie?

Albo przedwzmacniacz lampowy Feliksaudio w cenie 350 zł???

Edytowane przez mardok78
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Znalazłem jeszcze używanego NAD-a PP3 w cenie 400 pln co sądzicie koledzy o tym przedwzmacniaczy i o tej cenie?

Moim zdaniem przedwzmacniacze NADa są świetne w swojej kategorii i warto.

Mam Beyerdynamic DT-770 PRO z miękkimi nausznikami. Słychać jak tiry jadą w nocy albo akurat lecą F16 więc już wiesz, że Poznań ;-) Przez chwilę, (bo przez pomyłkę wysłali mi wersję M tych słuchawek, ze skórzanymi nausznikami) miałem przyjemność sprawdzić. Te tłumiły lepiej, jak pracownik coś do mnie mówił, to widziałem tylko że rusza ustami ;-) Ale używać się ich nie da. Poprawisz sobie na głowie i wypychają ci bębenki w drugą stronę ;-) Ja sobie w końcu muszę zmierzyć słuch, bo coś za dużo słyszę...

W Krzesinach mieszkasz? Bo ja w Pooznaniu tak w sumie mam niedaleko do Ławicy i Krzesin,samoloty w zasadzie przelatują nad głową. Używam słuchawek otwartych i zamkniętych,i jeszcze nie zdarzyło się żeby jakiś samolot zagłuszył mi słuchawki,albo był choć trochę słyszalny. W ciągu dnia jak nie słucham to i owszem,potrafią wk...ić szczególnie te z Krzesin. Przydałaby się jakaś 9K38 Igła,to by pogonił raz dwa :-)

Widok z okna

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

W Krzesinach mieszkasz?

Nie, na Winogradach ale jak kobita zaryczy na mnie, to wszystko słyszę ;-) Słuchawki mają dodatkowe otworki wentylacyjne i trochę się przez nie dostaje, a już nie da się słuchać na balkonie jak wieje, bo nawiewa właśnie do nich...

Pozdr, Krzysiek

witam, czy ktoś wie co tutaj nie jest w porządku, pasek jest nowy, na 33 obrotach wszystko ok a na 45 nie może się rozkręcić jakby silniczek był za słaby, jeśli się pomoże trochę ręką okręcać to jak już wejdzie na obroty to działa bez zarzutu, ale czy to nie niszczy mechanizmu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez przemek92

Szukaj na ebay'u tam znajdziesz najprędzej.

<iframe src='http://gunclub.ea.com/pl/profile/12192e93-377a-4251-95e2-3177f9f381d4/embed' height='410' width='468' scrolling='no' ></iframe>

• Pokaż nowe odpowiedzi