Skocz do zawartości
IGNORED

Ortofon VMS 20E

andrzej analogowy

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka dni temu dostałem VMS 20 MKII E. Gra fajnie..) Używana, z igłą w bardzo przyzwoitym stanie. Teraz czas na kupno oryginalnej igły, do mojej starej wkładki. Obecna będzie w rezerwie. Mówiąc szczerze, mogę ją tylko polecić. Mile mnie zaskoczyła -)

• 2 lata później...

Jak macie możliwość to posłuchajcie REVOXA z VMS-em to się zdziwicie dopiero!!

Mam !

piekne granie !

Ale jest jeden warunek - wkladka musi byc skalibrowana zgodnie z zaleceniami producenta gramofonu - tak wiec, albo oryginalny zestaw Revox do kalibracji, albo cierpliwosc i doswiadczenie do ustawienia bez przyrządu.

Z tego powodu (kalibracja) wymienilem swojego Revox'a na model, ktory mial fabrycznie zamontowana (skalibrowana) wkladke Orofona - dokupilem oryginalna igle i jedyne co moge zrobic to polecic taki zestaw !

• 2 lata później...

Minęło już trochę czasu od ostatniego wpisu ale...

Mam tą wkładkę (VMS 20E MK2) i... powiesiłem na Unitra G 8010 (były problemy z VTA) - matko boska, myślałem że mi się dźwięk śni, coś pięknego w zrównoważeniu, stereofonii, planach w głąb, soczysta w wysokich tonach czyli analityczna a przez to czuć powietrze, tak to można słuchać vinyla pomyślałem sobie.

Gramofon Unitry jest uszkodzony w tym zakresie że talerz jest w innej płaszczyźnie niż ramię, objawia się to tym że ramie z podniesioną windą zaczyna odtwarzać płytę 1/3 od końca (na początku jest ok), po prostu zawiesiłem tymczasowo na tym gramofonie ponieważ chciałem porównać z Audiotechniką AT95E która zawieszona jest na gramofonie Grundig PS 4500 (można powiedzieć że to Technics SL-1600 z innym ramieniem).

Okazało się ze AT95E nie ma najmniejszych szans na rywalizację.

Gdy powiesiłem Ortofona na Grundigu załamka - zero powietrza i soczystości a także mniej basu.

Wkładka o której mowa potrzebuje lekkich ramion i własnie takie znajduje się w Grundigu, natomiast w starej Unitrze jest ramię ciężkie czyli niedostosowane a mimo to wkładka o niebo lepiej gra.

Napiszcie co o tym myślicie, może Pan Andrzej też coś napisze.

• 2 tygodnie później...

Myślałem (byłem pewien) że andrzej analogowy coś napisze a tu zonk.

A może andrzej analogowy wie gdzie można dostać oryginalną igłę (lub ma do sprzedania) - pytam już teraz bo za dwa lata będzie problem.

• 7 miesięcy później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłeś tam igłę? Jakie wrażenia? To oryginał? Rozglądam się za igłą do 30mkII i jest kiepsko... W ofercie na podanej prze Ciebie stronie, na zdjęciu jest jakaś zupełnie inna igła. Cena - jeśli to oryginał, nawet do zaakceptowania ( z trudem), ale czy to oryginał? Na razie mam w całkiem dobrym stanie oryginał, ale coś na zapas by się przydało:) Chyba, że iść w nowe modele?

Ukryta Zawartość

W ofercie na podanej prze Ciebie stronie, na zdjęciu jest jakaś zupełnie inna igła.

faktycznie fotki z "10" im się pomyliły

Kupiłeś tam igłę?

nie kupiłem bo koszta zbyt wielkie

oryginał

Ukryta Zawartość

kliknij na mały obrazek z lewej - to oryginał (okrągły pierścień na wałku), obrazek po prawej brak pierścienia

Ukryta Zawartość

Chyba, że iść w nowe modele?

te igły są the best bo nacisk znikomy i po pierwsze nie niszczy płyty a po drugie takie miękkie zawieszenie odtwarza wszelakie mikroniuanse, a obecne zawieszenia sztywne jak dyszel od furmanki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli na stronie pokazują dwa zdjęcia dla porównania, tak? Czy do wyboru? Czym jest ta opcja do zaznaczenia z boku oferty:

Required* Choose Option

error2.gif Quality Level

Japan .3x.7 BLISS copy (rounded shaft)

No i jeszcze jedno: jaki jest koszt przesyłki i czy dochodzą opłaty celne?

Już miałem zamawiać, ale poczytałem ofertę... Jak to bywa, coraz mniej wiem:) Zdjęcie "lewe" to zdjęcie oryginału "starego", a na prawym jest współczesna wersja z tego co doczytałem. Czyli teraz sprzedają bez pierścienia? Do tego różnice w tych plastikowych wypustkach spore... Muszę zajrzeć do mojej wkładki, jak wrócę do domu, jaki kształt jest u mnie. Reasumując: która z igieł jest do kupienia i która z nich to oryginał? Obie czy tylko jedna?

Plastikowy "dyszel" to kształt uniwersalny?

a skąd, moja oryginalna 20mk2 to trzecia od prawej

No i jeszcze jedno: jaki jest koszt przesyłki i czy dochodzą opłaty celne?

51 baksów + cło

ta za 37 baksów nie będzie grać, jedynie ta za 100 ale nie wiem czy jeszcze mają - musisz zapytać (niech prześlą kilka fotek szczególnie tego pierścienia)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Czyli żeby trafić w miarę przyzwoicie oryginał, nie przepłacając za cło i pocztę to tylko portale aukcyjne zostają chyba na tym padole?:) Szkoda zbaczać z drogi, bo VMS 30 gra przepięknie jak na mój gust idealnie.

Ale gdzie po tylu latach trafisz gdziekolwiek na dobrą igłę? - niemożliwe.

Przyszedł mi do głowy szalony pomysł połączenia zakupu (koszta na pół) przez nas, ale jak doczytałem ja byłbym stratny z powodu naliczania cła powyżej 150$ (VMS30mk2 - 225$ + VMS20mk2 - 95$) gdy zamówię tą swoją za 95$ cła nie zapłacę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.