Skocz do zawartości
IGNORED

MARANTZ NA 7004

lautt

Rekomendowane odpowiedzi

z przykroscia przyznaje,ze lektura watku chyba skutecznie odstraszyla mnie od wejscia w Marantza itp ustrojstwa.

To i tak urządzenie najbliższe idei PnP.

Poczytaj o Squeezebox-ie, żeby dobrze zagrało trzeba fakultet z informatyki skończyć :( albo wydać na osprzęt trzy razy tyle (NAS + zasilanie).

Niestety, całe to PC-audio kładzie nacisk na PC ze wszystkimi tego konsekwencjami. Obsługa CD przy tym to "konstrukcja cepa".

Na razie podobną łatwość obsługi zapewniają np. OLIVE, choć dla mnie mają swoje wady (i nie chodzi tylko o wysoką cenę).

Tak z tym, ze dysk mozesz wpiac ten ktory juz posiadasz badz kupic dowolny dysk twardy wewnetrzny i zamonowac go w srodku.

Serdeczne dzięki, nie jestem osobą biegłą w sztuce jaką jest konfigurowanie tego typu "ustrojstwa". Ciekawi mnie czy posiadasz również tego typu ustrojstwo. Na teraz wiem, że kupując serwer synology z twardym dyskiem wydam około 1200 zł, do tego czeka mnie zakup access pointa za około 100-200 zł. To są koszty wykorzystania wifi do przesłania flac drogą radiową (a więc rezygnacji z łącza stałego ethernetowego po kablu). Niech wszyscy Ci, którzy chcą zakupić marantza o tym pamietają i doliczą tego typu koszty planując wydatki. Mimo wszystko uważam, że zakup marantza nie jest złym posunięciem (to tak a propos negatywnych wpisów). Muzyka naprawdę brzmi nieźle i przyjemność jej słuchania wynagradza przykrości, które mnie nie ominęły (i nie omijają - póki co).

Serdeczne dzięki, nie jestem osobą biegłą w sztuce jaką jest konfigurowanie tego typu "ustrojstwa". Ciekawi mnie czy posiadasz również tego typu ustrojstwo. Na teraz wiem, że kupując serwer synology z twardym dyskiem wydam około 1200 zł, do tego czeka mnie zakup access pointa za około 100-200 zł. To są koszty wykorzystania wifi do przesłania flac drogą radiową (a więc rezygnacji z łącza stałego ethernetowego po kablu). Niech wszyscy Ci, którzy chcą zakupić marantza o tym pamietają i doliczą tego typu koszty planując wydatki. Mimo wszystko uważam, że zakup marantza nie jest złym posunięciem (to tak a propos negatywnych wpisów). Muzyka naprawdę brzmi nieźle i przyjemność jej słuchania wynagradza przykrości, które mnie nie ominęły (i nie omijają - póki co).

Jedyny koszt jaki musisz ponieść ponad standardowy koszt to zakup acces pointa. Do każdego innego odtwarzacza, może z wyjątkiem tych w rodzaju OLIVE, musisz dokupić NAS-a. Nieważne czy kupisz Squeezeboxa czy Linna - chcąc w pełni wykorzystać jego możliwości, bez NAS-a ani rusz.

Jedyny koszt jaki musisz ponieść ponad standardowy koszt to zakup acces pointa. Do każdego innego odtwarzacza, może z wyjątkiem tych w rodzaju OLIVE, musisz dokupić NAS-a. Nieważne czy kupisz Squeezeboxa czy Linna - chcąc w pełni wykorzystać jego możliwości, bez NAS-a ani rusz.

Czy Twoim zdaniem zakup NAS synology DS110j z twardym dyskiem seagate barracuda LP ST200DL003 to jest TO co zapewni bezproblemowe przesłanie plików flac? Czy do tego sprzętu nadaje się stary router Edimax BR-6204WG? Może w jego miejsce należy kupić coś wydajniejszego? A może ma w tym wszystkim znaczenie szybkość łącza internetowego? Mam w pakiecie 4Mb/s, ale faktycznie łącze jest rzędu 1,5-2 Mb/s. Dostawca internetu twierdzi, że powinienem wymienić modem aby uzyskać większe prędkości. Czy warto (trzeba) dla przesyłania flaców po Wifi zwiększyć prędkość łącza?

Nie nie jest potrzebny choc wielce przydatny w wypadku Marantza NA 7004 . Wg mnie urzadzenie jest przyjazne dla mniej doswiadczonych uzytkownikow szczegolnie tych bez drobiazgowej wiedzy informatycznej takie prawdziwe PnP ( wlacz i graj ) . Jak napisal ktm777 jest chyba pod tym wzgledem najlepsze na rynku . Podam koszty jakie ja ponioslem acces point -150 pln ( konfiguracja zajela mi 3 minuty ) WD MyBook 2Tb ok 570 pln ( konfiguracja moze ok 1 godziny z instrukcja w reku ) . Poniewaz i tak musisz posiadac jakiegokolwiek NASa to koszt wifi w marantzu to owe 150 pln. All in all cenowo i funkcjonalnie , w mojej opinii, urzadzenie nie ma sobie rownych . O wartosciach sonicznych mozna dyskutowac ....

Nie nie jest potrzebny choc wielce przydatny w wypadku Marantza NA 7004 . Wg mnie urzadzenie jest przyjazne dla mniej doswiadczonych uzytkownikow szczegolnie tych bez drobiazgowej wiedzy informatycznej takie prawdziwe PnP ( wlacz i graj ) . Jak napisal ktm777 jest chyba pod tym wzgledem najlepsze na rynku . Podam koszty jakie ja ponioslem acces point -150 pln ( konfiguracja zajela mi 3 minuty ) WD MyBook 2Tb ok 570 pln ( konfiguracja moze ok 1 godziny z instrukcja w reku ) . Poniewaz i tak musisz posiadac jakiegokolwiek NASa to koszt wifi w marantzu to owe 150 pln. All in all cenowo i funkcjonalnie , w mojej opinii, urzadzenie nie ma sobie rownych . O wartosciach sonicznych mozna dyskutowac ....

Dla mnie wartości soniczne są jak najbardziej OK; Co sądzisz o zakupie tego synology (serwera) z włożonym do środka 2TB seagate barracuda i dedykowanego temu synology jakiegoś routera jako źródeł z których będą "wychodziły" pliki flac? Sprawdzi się? (chociaż zdrenuje kieszeń); przy okazji będę miał serwer z plikami avi czy ze zdjęciami do obejrzenia na TV samsung 6500.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Kto z Was już przechodził etap "zgrywania" marantza na7004 po wifi i wie, co należy kupić, aby wszystko hulało? Czy to router jest winien? Jeśli tak, to jaki kupić.Proszę o porady:

- jaki router (konkretny model najlepiej) poradzi sobie z flacami

- jaki dysk twardy (3,5 z włąsnym zasilaniem) będzie najlepiej sie sprawował?

Nadmieniam, że do komunikacji z routerem marantza wsparłem acces-pointem za 100 zł.

Z góry dziękuję za pomoc. Właściciele marantzów na7004 i nie tylko - odezwijcie się.

Uzywam NA7004 od dwóch lat, ale wyłacznie po sieci. Zero problemów.

USB uzywam sporadycznie i awaryjnie. Słyszałem, ze po wi fi moze byc problem z przepustowością łącza. Mam siec w calym domu (odbiorców jest więcej niz NA7004)

Jest sie o co bic zakladając sieciowe kable, mp3 po wifi to nie problem, flac moz pojdzie moze nie, a pliki 96/24?

Tu bedzie problem a tu cale smaczki brzmieniowe dopiero sie pojawiają, a jest tego coraz więcej.

Udalo mie sie znaleźć sposób by zmusic NA7004 do ofdtwarzania 24/192 w sieci.

Sam po sieci ciągnie do 24/96, ale wystarczy podać mu na optyyczne wejście sygnal z innego transportu ( u mnie dal rade poczciwy Xtreamer) i poszlo. A juz mialem te pliki powywalać.

Poniewaz wyswietla czestotliwosc tego co gra wiec wiem ze Xtreamer tego nie zdegradowal.

• 1 miesiąc później...

Mam już wszystko poskładane "do kupy". Marantz na7004 z odpowiednim routerem netgear oraz serwerem synology odtwarza po wifi flac, ape itd bez żadnych problemów (nic sie nie przycina). Dla zainteresowanych służę szczegółami, typu co kupić, jak zmontować....

• 3 miesiące później...

Przepraszam za wyciąganie starego wątku ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Każdy woli NAS ale jak naprawdę współpracuje NA7004 z dyskiem USB. Dysk powiedzmy 500gb. Czy jest aż tak źle?

• 1 miesiąc później...

Przepraszam za wyciąganie starego wątku ale nie mogłem znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Każdy woli NAS ale jak naprawdę współpracuje NA7004 z dyskiem USB. Dysk powiedzmy 500gb. Czy jest aż tak źle?

Wlasnie bede próbowal ten temat

Mam wolny dysk 750GB, sformatowałem go w FAT 32, i pierwsze próby były po nagraniu okolo 20-30 katalogów folderów z plikami Flac.

Pierwsze wrazenie bylo takie, że dysk po podpięciu bardzo długo się melduje ( lub Marantz bardzo dlugo wczytuje jego zawartość) Dzisiaj dogrywam go do pełna i zobaczymy jak to będzie dzialalo.

Druga rzecz, to taka ze katalogi widzi tak jak są i trzeba pamiętac co gdzie jest.

Nie ma tego komfortu jak przy NAS ( i Twonky Media ) ze zawartość mozna przeszukiwac na różne sposoby, wg artystów, gatunków, płytami itd. Przy większych dyskach moze byc klopot cos znależć ( zagubionego w folderach szczególnie - a czasami cos wyląduje nie tam gdzie trzeba)

Ale jest ten komfort, ze nie trzeba trzymać Nas'a włączonego w sieci przez 2-3 godziny by pokazała całą zawartość w Twonky Media. Tyle czasu trzeba by u mnie Qnap z 4 dyskami 1,5 TB pokazal w sieci całą zawartość. Najlepiej jakby chodził cały czas, wtedy nie ma problemu, ale to jednak kosztuje ( mam na myśli koszty energii)

Nie wiem też czy rodzaj formatowania dysku w fat 32 nie ma wpływu na rozpoznawanie dysku przez Marantza.

Przy formatowaniu ustala się wielkość partycji i przy 750GB partycja miala bodaj 32GB.

Jak ustawilem 4GB to pojemność dysku zmalała do około 200 GB

Będę wdzieczny za podpowiedzi bardziej doświadczonych kolegów w tym względzie.

• 6 miesięcy później...

Witam,

Jestem w przeddzień zamówienia CA Stream Magic 6 i nasunęła mi się wątpliwość czy warto wydać na niego 3 tyś. zł (za taką cenę udało mi się go znaleźć), czy jednak przyoszczędzić i kupić tańszego Marantza NA7004 (za ok. 2200) - w chwili obecnej mam wzmacniacz Marantz PM6004, w związku z tym NA7004 byłby do kompletu, ale boję się, że po prostu - będzie za wolny ??- boję się, że będę czekał za każdym razem nie wiadomo ile czasu, aż odtwarzacz odczyta mi pliki flac z dysku USB - w przyszłości planuję NAS (z nim podobno szybciej działa), jednak w tym momencie chciałbym aby pliki z USB były odczytywane również bez zbędnej zwłoki.

Dodatkowo chciałbym mieć jak najlepszą zdalną obsługę poprzez iPada - aplikacja CA pod tym kątem spisuje się podobno całkiem nieźle, natomiast w przypadku Marantza nie słyszałem jakiś szczególnych superlatyw...

Czy mogą się wobec tego wypowiedzieć użytkownicy NA7004 (o ile tacy na tym forum są) jak wygląda kwestia obsługi tego pudełeczka?

pozdrawiam

Witaj,

Różnica w szybkości pomiędzy CA Stream Magic a Marantz NA7004 jest naprawdę wyraźna oczywiście na korzyść CA. Druga sprawa to brzmienie, CA jest w tej kwestii także lepszy. Jeśli budżet wytrzyma, to proponuję dołożyć do odtwarzacza Cambridge Audio.

Zapraszam jednak na odsłuchy i porównania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam. Nie wiem jak w Marantzu, nie miałem żadnej styczności z nim ale posiadam Streammagica 6 i mogę powiedzieć, że jest cholernie szybki. Po podpięciu przez usb dysku WD 500 G, zawartość pokazał natychmiast, jakbym wpiął mu jakiegoś małego pena. Byłem tym pozytywnie zaskoczony :)

• 2 tygodnie później...

Mam Marantz NA7004 i chciał bym kupić w MM twardy dysk toshiba 750 gb,proszę was o pomoc czy dobrze będzie chodził ten dysk z Marantzem? ,podam linka,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 4 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.