Skocz do zawartości
IGNORED

Syczenie głośników

Notils

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie, skąd biorą się szumy w głośnikach telewizora jeśli włączę go do prądu, nie podłącze żadnego sygnału - po prostu czarny ekran - i podkręcę głośność? Wraz z podkręcaniem głośności zwiększa się "syczenie".

Moglibyście mi wyjaśnić skąd się to bierze, na czym to polega i czy można to jakoś zlikwidować ?

https://www.audiostereo.pl/topic/89350-syczenie-g%C5%82o%C5%9Bnik%C3%B3w/

A jak bardzo podkręcasz tą głośność? Czy przy takim ustawieniu głośności i zapuszczeniu sygnału membrany głośników zostałyby na swoim miejscu, czy przeciwnie, dałoby się tego spokojnie słuchać?

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Mam pytanie, skąd biorą się szumy w głośnikach telewizora jeśli włączę go do prądu, nie podłącze żadnego sygnału - po prostu czarny ekran - i podkręcę głośność? Wraz z podkręcaniem głośności zwiększa się "syczenie".

Audiofile mają taki głupi zwyczaj wykręcić gałkę wzmacniacza na maksa, jeśli w głośnikach pojawi sie szum to wzmacniacz jest dyskwalifikowany. :D

Jesteś audiofilem?

Dołączam swoje 3gr. Własnie wykonałem test swojego sprzętu Denon AVC A1SE + Denon 3930 + B&W603 S2 i niestety szumi przy podkęceniu "na maxa". Na szczęscie nie jestem audiofilem, cokolwiek to znaczy. Zresztą chyba raczej nie dałbym rady wysiedzieć w pokoju, gdybym włączył Dire Straits i podkręcił mój wzmacniacz "na opór".

Czy audiofil to ten co wydaje na nowy odtwarzacz CD ok 12 tys. USD (widziałem takie), czy ten co potrafi okreslić czy dobrze zagrałem na cymbałkach DO RE MI, albo okreslić jaką oktawą głosu spiewa np A Bocelli. Panie i Panowie, wszystko jest względne. Ludzie zmysły są zawodne.

Dołączam swoje 3gr. Własnie wykonałem test swojego sprzętu Denon AVC A1SE + Denon 3930 + B&W603 S2 i niestety szumi przy podkęceniu "na maxa". Na szczęscie nie jestem audiofilem, cokolwiek to znaczy. Zresztą chyba raczej nie dałbym rady wysiedzieć w pokoju, gdybym włączył Dire Straits i podkręcił mój wzmacniacz "na opór".

Czy audiofil to ten co wydaje na nowy odtwarzacz CD ok 12 tys. USD (widziałem takie), czy ten co potrafi okreslić czy dobrze zagrałem na cymbałkach DO RE MI, albo okreslić jaką oktawą głosu spiewa np A Bocelli. Panie i Panowie, wszystko jest względne. Ludzie zmysły są zawodne.

Dokładnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.