Skocz do zawartości
IGNORED

Audiotrak Dr. DAC NANO nie wysyła dźwięku DTS przez optyczny do amplitunera

lolinio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Wczoraj kupiłem AUDIOTRAK dr. DAC NANO.

Wszystko ładnie, pięknie ale .... no właśnie. Wg specyfikacji tegoż urządzenia dźwięk DTS/ac3 powinien przez spdif toslink powędrować do amplitunera, który następnie powinien go rozkodować. Nic takiego się nie dzieje. W programach do odtwarzania filmów przy ustawieniu wyjścia spdif optyczny w ogóle nie ma dźwięku. Pojawia się wtedy, gdy ustawie STEREO, ale mnie interesuje 5.1 DTS, choć, gdyby DolbyDigital wskoczył tez bym nie pogardził.

Specyfikacja DR DAC NANO AUDIOTRAK :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uploaded with

Ukryta Zawartość

cyfrowe wyjście S/PDIF obsługujące optyczny jack 3,5 mm

obsługa próbkowania: 16bit/24bit, 44.1kHz, 48kHz, 96kHz bit

obsługa funkcji NON-PCM (Dolby Digital/dts) Pass Through

przetworniki AKM AK4421 192 kHz 24-Bit Stereo ΔΣ DAC, oferujące dynamikę 103 dB na torze analogowym z próbkowaniem do 24-bit/96 kHz

Tenor TE7022L USB strumieniowy kontroler audio pracujący z prędkością 12 MHz (USB)

wzmacniacz wyjściowy oparty na układzie: Analog Devices AD8397

obsługa słuchawek od 16 ohm do 300 ohm

wyjście combo S/PDIF & analogowe na jack’u/, obsługujące do 24-bit/96 kHz

standardowy sterownik USB Audio Driver z Windows XP, Windows Vista, Mac OS X

Maksymalny sygnał wyjściowy analogowy: 3 Vrms

LM2663M National Semiconductor pojemnościowy odwracacz napięciowy

precyzyjny najniższy jitter +-5ppm 12.000MHz TCXO

kondensatory Tantalowe: Low ESR Tantal capacitor

płytka drukowana czterowarstwowa

zasilany przez port USB

Poniżej pogląd na ustawienia tej karty dźwiękowej:

75738923.th.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

formatya.th.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

khzy.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Pomyślałem, że może potrzebny będzie AC3 Filter ale jak go skonfigurować? bawiłem się opcjami, włączałem w nim spdif ale nic to nie dawało :(

Jest na to jakaś rada ? złota konfiguracja, opcja ?

mainct.th.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

spdifo.th.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

systemb.th.jpg

Uploaded with

Ukryta Zawartość

Potrafi ktoś pomóc ? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

Karta dr dac nano smiga na laptopie HP g62

Amplituner PIONEER VSX 520 z dts itp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra wiadomość jest taka, że mój Dr. DAC Nano bezproblemowo wysyła Dolby Digital, dts (kinowy, czyli 16/48) oraz tzw. wav-dts (16/44,1, co dodatkowo potwierdza bit-perfect).

Zła wiadomość jest taka, że musisz mieć coś "pokopane" z kodekami i/lub odtwarzaczem.

U siebie mam zainstalowany tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , filmy odtwarzam za pomocą dołączenego do paczki Media Player Classic.

Trzeba ustawić dwie rzeczy:

1) w ustawieniach Media Player Classic - pierwszy obrazek

2) w ustawieniach CCCP (C:\Program Files\Combined Community Codec Pack\Settings.exe) - drugi obrazek

EDIT:

Teraz widzę, że być może pierwsze ustawienie (w MPC) nie jest konieczne.

Pokombinuj. Powodzenia!

post-2580-0-89087900-1323768861_thumb.gif

post-2580-0-76207400-1323771290_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Dobra wiadomość jest taka, że mój Dr. DAC Nano bezproblemowo wysyła Dolby Digital, dts (kinowy, czyli 16/48) oraz tzw. wav-dts (16/44,1, co dodatkowo potwierdza bit-perfect).

Zła wiadomość jest taka, że musisz mieć coś "pokopane" z kodekami i/lub odtwarzaczem.

U siebie mam zainstalowany tylko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , filmy odtwarzam za pomocą dołączenego do paczki Media Player Classic.

Trzeba ustawić dwie rzeczy:

1) w ustawieniach Media Player Classic - pierwszy obrazek

2) w ustawieniach CCCP (C:\Program Files\Combined Community Codec Pack\Settings.exe) - drugi obrazek

EDIT:

Teraz widzę, że być może pierwsze ustawienie (w MPC) nie jest konieczne.

Pokombinuj. Powodzenia!

Kombinowałem i nic, podejrzewam złą współprace win 7 64 bit z tym dac nano.

Też masz tak, że włączając komputer nie wykrywa ci dr nano ? dopiero wyjęcie wtyczki usb lub uruchomienie komputera ponowne skutkuje uruchomieniem nano ?

Kolejna kwestia to taka czy mając podłączony dac nano do amplitunera po optyku jest możliwy szum przy 70% mocy amplitunera, gdy się da np pauę podczas słuchanego utworu ?

Ukryta Zawartość

Kombinowałem i nic, podejrzewam złą współprace win 7 64 bit z tym dac nano.

Masz rację. Właśnie sprawdziłem to na innym lapku, z Win 7 64-bit i faktycznie nie działa. Przy odtwarzaniu filmu z "normalnym" dźwiękiem (mp3) gra. Przy ac3 (dolby digital) i dts milczy. Na wyświetlaczu amplitunera nie ma informacji o otrzymywanym sygnale.

Jak masz możliwość, to sprawdź te kartę na innym kompie/systemie operacyjnym. No i jeśli zadziała jak należy, to niestety trzeba będzie poszukać w necie jakiegoś rozwiązania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktoś ma identyczny problem, niestety został on nierozwiązany.

Też masz tak, że włączając komputer nie wykrywa ci dr nano ? dopiero wyjęcie wtyczki usb lub uruchomienie komputera ponowne skutkuje uruchomieniem nano ?

Nie zauważyłem czegoś takiego u siebie.

Co masz na myśli pisząc "wykrywa"? Że nie masz tej karty widocznej w menedżerze urządzeń po uruchomieniu komputera? Czy też chodzi raczej o to, że karta nie jest automatycznie wybierana jako domyślne urządzenie odtwarzające?

Kolejna kwestia to taka czy mając podłączony dac nano do amplitunera po optyku jest możliwy szum przy 70% mocy amplitunera, gdy się da np pauę podczas słuchanego utworu ?

A zadbałeś o "bit perfect"? Chodzi o to, żeby pominąć systemowy mikser, który może w jakiś sposób ingerować w zapis cyfrowy. Czyli może też szumieć.

Jakiego odtwarzacza audio używasz? Czy korzystasz z Kernel Streaming, Wasapi lub Asio?

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Masz rację. Właśnie sprawdziłem to na innym lapku, z Win 7 64-bit i faktycznie nie działa. Przy odtwarzaniu filmu z "normalnym" dźwiękiem (mp3) gra. Przy ac3 (dolby digital) i dts milczy. Na wyświetlaczu amplitunera nie ma informacji o otrzymywanym sygnale.

Jak masz możliwość, to sprawdź te kartę na innym kompie/systemie operacyjnym. No i jeśli zadziała jak należy, to niestety trzeba będzie poszukać w necie jakiegoś rozwiązania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ktoś ma identyczny problem, niestety został on nierozwiązany.

Nie zauważyłem czegoś takiego u siebie.

Co masz na myśli pisząc "wykrywa"? Że nie masz tej karty widocznej w menedżerze urządzeń po uruchomieniu komputera? Czy też chodzi raczej o to, że karta nie jest automatycznie wybierana jako domyślne urządzenie odtwarzające?

A zadbałeś o "bit perfect"? Chodzi o to, żeby pominąć systemowy mikser, który może w jakiś sposób ingerować w zapis cyfrowy. Czyli może też szumieć.

Jakiego odtwarzacza audio używasz? Czy korzystasz z Kernel Streaming, Wasapi lub Asio?

Karta w ogóle nie jest wykrywana.

Kiedy wchodzę w menadzer urządzeń to przy dr nano pisze ze działa niepoprawnie i obok niej żółty znak z wykrzyknikiem (yjecie/wlozenie usb eliminuje problem, reset pc tak samo)

W opcjach, gdzie wybiera się urządzenia audio domyslne to w ogóle wtedy jej nie ma.

Jeżeli chodzi o odtwarzacz audio to używam foobara.

Jeżeli chodzi o asio, wasapi, itp to nie wiem czego użyć, co byś polecił ?

Aktualnie w foobarze nie mam żadnego pluginu poprawiającego dzwięk.

Pomógłbyś w tej kwestii ?

Tak w ogóle to dziękuje za zainteresowanie :)

Ukryta Zawartość

Trochę pokombinowałem, ale niestety póki co nie znalazłem rozwiązania.

Zerknij na ustawienia karty, jak na obrazku.

Na laptopie z Vistą (gdzie DD/dts passthru działa) wybranie DTS Audio oraz Dolby Digital, a następnie kliknięcie "Testuj" powoduję, że amplituner pokazuje albo Dolby Digital, albo dts i odtwarza testowy dźwięk.

Na laptopie z 7 64-bit dokładnie ta sama procedura nie działa. Czyli amplituner nie informuje o otrzymaniu jakiegokolwiek sygnału, głośniki też się nie odzywają.

Czyli Twój problem wynika najprawdopodobniej ze złej, jak to sam napisałeś, współpracy Windows 7 64-bit z Dr. DAC nano i najprawdopodobniej nie są winne tutaj ustawienia kodeków, playerów itp.

Ale dlaczego to nie działa, i czy na 7 32-bit by zadziałało - nie mam pojęcia. Co ciekawe, w necie też za bardzo nie jest ta kwestia opisywana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trochę pokombinowałem, ale niestety póki co nie znalazłem rozwiązania.

Zerknij na ustawienia karty, jak na obrazku.

Na laptopie z Vistą (gdzie DD/dts passthru działa) wybranie DTS Audio oraz Dolby Digital, a następnie kliknięcie "Testuj" powoduję, że amplituner pokazuje albo Dolby Digital, albo dts i odtwarza testowy dźwięk.

Na laptopie z 7 64-bit dokładnie ta sama procedura nie działa. Czyli amplituner nie informuje o otrzymaniu jakiegokolwiek sygnału, głośniki też się nie odzywają.

Czyli Twój problem wynika najprawdopodobniej ze złej, jak to sam napisałeś, współpracy Windows 7 64-bit z Dr. DAC nano i najprawdopodobniej nie są winne tutaj ustawienia kodeków, playerów itp.

Ale dlaczego to nie działa, i czy na 7 32-bit by zadziałało - nie mam pojęcia. Co ciekawe, w necie też za bardzo nie jest ta kwestia opisywana.

Gdy chcę przetestować dts lub ac3 jest cisza w ampli, tak jak to miało miejsce u ciebie na win 7 64 bit

Karta w ogóle nie jest wykrywana.

Kiedy wchodzę w menadzer urządzeń to przy dr nano pisze ze działa niepoprawnie i obok niej żółty znak z wykrzyknikiem (yjecie/wlozenie usb eliminuje problem, reset pc tak samo)

W opcjach, gdzie wybiera się urządzenia audio domyslne to w ogóle wtedy jej nie ma.

Niestety, tu nie pomogę, bo nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Zaobserwowałem za to coś innego: jak się kilka razy kartę podpina i odpina, to nie za każdym razem będzie prawidłowo rozpoznana. Ale nie mam pojęcia, w czym tkwi problem.

Jeżeli chodzi o asio, wasapi, itp to nie wiem czego użyć, co byś polecił ?

Aktualnie w foobarze nie mam żadnego pluginu poprawiającego dzwięk.

Na moim lapku z 7 64-bit działa Kernel streaming i go używam. Sprawdza się dobrze i spełnia swoją funkcję.

Tak w ogóle to dziękuje za zainteresowanie :)

Nie ma za co. Ciekawy temat, mnie też niejako dotyczy. Szkoda, że więcej nie jestem w stanie pomóc.

Niestety, tu nie pomogę, bo nie zaobserwowałem takiego zjawiska. Zaobserwowałem za to coś innego: jak się kilka razy kartę podpina i odpina, to nie za każdym razem będzie prawidłowo rozpoznana. Ale nie mam pojęcia, w czym tkwi problem.

Na moim lapku z 7 64-bit działa Kernel streaming i go używam. Sprawdza się dobrze i spełnia swoją funkcję.

Nie ma za co. Ciekawy temat, mnie też niejako dotyczy. Szkoda, że więcej nie jestem w stanie pomóc.

Potrafiłbyś jeszcze coś doradzić, by foobar zagrał jeszcze lepiej o ile to możliwe ? Wgrałem tego kernela, wypada coś jeszcze dograć, ustawić w foobarze ?

Dodam, że szum nie zniknął przy 70% mocy ampli.

A jednak udało mi się puścić dts i Dolby Digital przez dr dac nano :)

Zainstalowałem program głównie do słuchania muzyki J RIVER Media center. (WIN 7 64BIT)

Po ustawieniu opcji bitstreamingu spdif leci dts i DD(ac3).

Teraz sprawa kolejna, ja używam tylko programu do odtwarzania filmów xbox media center tyle, że w nim nie mogę tego dts'a puścic po optyku ;/ tak samo w splash pro oraz media player classic.

Ktoś potrafi pomóc ?

I znowu krok do przodu.

Po ustawieniu w programie J ROVER asio, wasapi, direct sound, vawe karta dts'a nie puszcza, po ustawieniu Kernel Streaming DTS idzie jak burza.

Inne programy do otwarzania filmów są pewnie standardowo ustawione jako któraś z opcji powyżej i dlatgo nie puszczaja tego formatu dzwięku.

Nic, trzeba kombinować dalej z tym xbox media center i wgraniem do niego Kernel Streaming.

Potrafiłbyś jeszcze coś doradzić, by foobar zagrał jeszcze lepiej o ile to możliwe ? Wgrałem tego kernela, wypada coś jeszcze dograć, ustawić w foobarze ?

Tak, musisz ustawić w "Output Device" w foobarze "KS: Dr. DAC nano" (czy jakoś podobnie). Dla pewności odtwórz plik, który załączyłem. Jeśli usłysz dźwięk i na wyświetlaczu ampli pojawi się "DTS", to jest dobrze i oznacza, że nie zachodzi żadna ingerencja w sygnał cyfrowy.

(Ostrożnie, jeśli jednak ciągle coś jest nie tak, to zamiast dźwięku usłyszysz głośne trzaski)

Jednak szum w ampli nie jest wina karty dzwiękowej.

Jak to sprawdziłeś?

Zainstalowałem program głównie do słuchania muzyki J RIVER Media center. (WIN 7 64BIT)

Po ustawieniu opcji bitstreamingu spdif leci dts i DD(ac3).

Przy odtwarzaniu filmów? Czy tyko przy plikach muzycznych?

Po ustawieniu w programie J ROVER asio, wasapi, direct sound, vawe karta dts'a nie puszcza, po ustawieniu Kernel Streaming DTS idzie jak burza.

Inne programy do otwarzania filmów są pewnie standardowo ustawione jako któraś z opcji powyżej i dlatgo nie puszczaja tego formatu dzwięku.

Tylko że na Viście nic nie musiałem kombinować z Media Player Classic i od razu działało.

Sprawdziłeś może, czy w ustawieniach karty dźwiękowej (mój wpis z wczoraj, 17:17) uda Ci się odtworzyć dźwięki testowe dla Dolby Digital i dts?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam się cieszę, że ktoś jeszcze używa tego maleństwa oprócz mnie :). Odnosiłem już wrażenie, że tylko ja to to małe kupiłem ;).

Jeśli chodzi o dts i dd - rzeczywiście ani na xp, ani na w7 32bit nie udało mi się uzyskać w żaden sposób, oprócz wspomnianego wyżej jrivera, w którym... jest to banalnie proste. Z drugiej strony jriver nie jest taki zły, poza tym, że niestety kosztuje i jeśli chodzi o filmy - na moim komputerze nie odtwarza na tyle płynnie, na ile bym chciał.

Tak, musisz ustawić w "Output Device" w foobarze "KS: Dr. DAC nano" (czy jakoś podobnie). Dla pewności odtwórz plik, który załączyłem. Jeśli usłysz dźwięk i na wyświetlaczu ampli pojawi się "DTS", to jest dobrze i oznacza, że nie zachodzi żadna ingerencja w sygnał cyfrowy.

(Ostrożnie, jeśli jednak ciągle coś jest nie tak, to zamiast dźwięku usłyszysz głośne trzaski)

Jak to sprawdziłeś?

Przy odtwarzaniu filmów? Czy tyko przy plikach muzycznych?

Tylko że na Viście nic nie musiałem kombinować z Media Player Classic i od razu działało.

Sprawdziłeś może, czy w ustawieniach karty dźwiękowej (mój wpis z wczoraj, 17:17) uda Ci się odtworzyć dźwięki testowe dla Dolby Digital i dts?

Jak możesz to napisz proszę czego do do muzyki używasz, foobar utawiony tak jak mówiłeś.

Po odtworzeniu tego pliku dts 5.1 w foobarze to slysze same szumy i trzaski, w j river jest ok (mowil lewy, prawy, centrlny choć jak na razie podpiąłem tylko lewą i prawą kolunę, odtwarzany jest tylko dts bo pojawia sie na wyswietlaczu ampli, potem są szumy i trzaski w pcm, którego ten dac nano już nie odtwarza zgadza się ? (po znaczku dts w ampli wskakuje pcm z szumami i trzaskami jak wczesniej), jest to plik ze ścieżka w pcm i DTS tak ?

Co do szumu w ampli to wyłączyłem komputer, odpiąłem przewód optyczny z dr dac i po podłoszzeniu samego ampli do 70% mocy szum się pojawia więc to już nie jest wina karty a samego pioneera vsx 520.

DTS do ampli leciał z filmu mkv (j river).

Dzwięki testowe dla DD i DTS w ustawieniach karty nie są odtwarzane, cisza bez trzasków i szumów.

Mam nadzieję, że czegoś nie pominąłem.

A wiesz może czy da się przejąć kontrolę nad programami do odtwarzania filmów tak aby standardowo w każdym ustawić Kernel Streaming. W programie którego zawsze używam do filmów to jest do wyboru tylko wasapi i direct sound, nie ma możliwości ustawienia tego Kernel Streaming. Chodzi głównie o programy, które używają "własnych kodeków" jak np mój XBMC.

Po odtworzeniu tego pliku dts 5.1 w foobarze to slysze same szumy i trzaski

To źle. Oznacza to, że coś w systemie ingeruje w sygnał cyfrowy.

Dla pewności, ustaw główną głośność Dr. DAC Nano na 100%, a następnie ustaw, żeby karta ta nie była domyślną kartą w systemie (w foobarze ustawiłeś, że niezależnie od ustawień systemowych program i tak wykorzysta Dr. DAC Nano).

jest to plik ze ścieżka w pcm i DTS tak ?

Nie, to jest tylko plik dts.

Dzwięki testowe dla DD i DTS w ustawieniach karty nie są odtwarzane, cisza bez trzasków i szumów.

No to lipa, tak samo jest u mnie. Na Windows Vista słychać i widać, co dostaje ampli. Czyli coś musi blokować passthru pod "siódemką".

A wiesz może czy da się przejąć kontrolę nad programami do odtwarzania filmów tak aby standardowo w każdym ustawić Kernel Streaming.

Rano już w tej kwestii goglowałem i kombinowałem. Znalazłem jakieś coś, nazywające się ReClock czy jakoś tak, co ma zapewnić w odtwarzaczach video "bit-perfect", czyli działanie podobne do Kernel streamin. Niestety nie zadziałało...

Coś mi się wydaje, że nic nie poradzimy a szkoda.

Wszystko zrobiłem tak jak opisałes post wyżeJ.

Kiedys miałem starego PC stacjonarnego ze zintegrowana muzyczną a do niej dodanego śledzia z spdif, z nim nie było w ogóle problemu, wszystko działało jak powinno, był w nim XP.

Raczej chyba pozostaje nam pogodzić się z faktem iż win 7 sobie nie radzi w tej kwestii o której mowa toczy się przez cały temat.

Jak tylko mam chwile to kombinuje jak mogę, raczej problem nie będzie mi dawał spokoju.

Gdybyś wpadł na coś to mam nadzieje, że mnie tu poinformujesz, za co byłbym ci ogromnie wdzięczny.

Najbardziej zależy mi na xbmc z jego własnymi kodekami a w nich tylko wasapi i direct, czytałem i nie ma możliwości ich modyfikacji, upgrade'u.

Trochę poryłem w necie i znalazłem sporo różnych wątków na różnych forach na temat problemów Windowsa 7 i DD/dts passthru. Niektórzy mieli także podobne problemy z Vistą 64-bit. I na różnych kartach dźwiękowych. Więc może być to generalnie problem systemów 64-bitowych.

Niestety, większość wątków albo pozostała nierozwiązana, albo proponowane rozwiązania nie przyniosły u mnie pozytywnego efektu.

Napisałem zapytanie do niemieckiego supportu w sprawie naszego problemu. Niestety, znalazłem na niemieckiej stronie Audiotraka w specyfikacji Dr. DAC nano mały dopisek w nawiasie (którego w momencie, jak kupowałem kartę, na pewno nie było), więc chyba wiem, jaką odpowiedź dostanę...

Zerknąłem jeszcze na niemiecką stronę ESI i tam jest dopisek, że Pass Through "ist möglich", co znaczy, że może zadziałać w pewnych warunkach (Vista), ale nie musi.

Na anglojęzycznej stronie Audiotraka nie ma tej karty, zaś na anglojęzycznej stronie ESI nie ma żadnego dopisku ("NON-PCM (Dolby Digital/dts) Pass Through support").

Ukryta Zawartość

post-2580-0-53426000-1324233812_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No to troszke dziwna sytuacja. Jakieś wyjście musi być.

Dziś z głupoty w foobarze ustawiłem na wyjście dr dac nano w Kernel str. i puściłem ten plik, który od ciebie dostałem - 5.1 w DTS. Po odtworzeniu na ampli odtworzył go prawidłowo. Pojawił się znaczek dts, i po chwili lewy, prawy, centralny, tyl lewy, tyl prawy i sub sie aktywowal. W programie j river tak jak kiedyś już tu pisałem był tylko tekst lewy, prawy, centralny i szumy,trzaski. W foobardze jest ok czyli powinno działać. Gdybym teraz tylko w programie xbmc pogrzebał w jego własnych kodekach ale nie ma jak i tu jest ten problem a na wyjście dzwięku w samym programie nie mogę ustawić KS. NANO DAC tylko WASAPI.nano dac. :/

Wiemy tyle, że sam windows ma z tym problem, musi być jakieś wyjście i jakoś jestem przekonany, że to trudne nie jest.

Dziś z głupoty w foobarze ustawiłem na wyjście dr dac nano w Kernel str. i puściłem ten plik, który od ciebie dostałem - 5.1 w DTS. Po odtworzeniu na ampli odtworzył go prawidłowo. Pojawił się znaczek dts, i po chwili lewy, prawy, centralny, tyl lewy, tyl prawy i sub sie aktywowal.

No to super. Tak właśnie powinno być.

w samym programie nie mogę ustawić KS. NANO DAC tylko WASAPI.nano dac. :/

To jak będziesz miał czas i chęć, to pobaw się ReClock. Starsza wersja (1.6 cośtam) pozwala niby podpiąć konkretne urządzenie (kartę) jako Kernel streaming, a następnie użyć tego jako "Output device" w odtwarzaczu video. Problem w tym, że u siebie nie mogłem Dr. DAC przypisać jako urządzenie Kernel streaming (lista wyboru była pusta). Za to nowa wersja (1.8 cośtam) ma już do wyboru tylko Wasapi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz więcej poczytać.

Ukryta Zawartość

No to super. Tak właśnie powinno być.

To jak będziesz miał czas i chęć, to pobaw się ReClock. Starsza wersja (1.6 cośtam) pozwala niby podpiąć konkretne urządzenie (kartę) jako Kernel streaming, a następnie użyć tego jako "Output device" w odtwarzaczu video. Problem w tym, że u siebie nie mogłem Dr. DAC przypisać jako urządzenie Kernel streaming (lista wyboru była pusta). Za to nowa wersja (1.8 cośtam) ma już do wyboru tylko Wasapi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) możesz więcej poczytać.

Z tym reclockiem wczoraj walczyłem i nic nie udało mi się zdziałać, pokombinuję jeszcze z tym, raczej nie odpuszczę.

Dzięki za wsparcie :)

O działaniach będę tu pisał.

Z tym reclockiem wczoraj walczyłem i nic nie udało mi się zdziałać, pokombinuję jeszcze z tym, raczej nie odpuszczę.

Dzięki za wsparcie :)

O działaniach będę tu pisał.

Wersja reclocka 1.8.6.2 ma wiecej funkcji, pustych pól już nie będziesz miał, jest opcja dts i ac3.

reclock.png

screen nie jest moj, z internetu.

Bawie sie teraz ale dalej nic.

Ukryta Zawartość

Wersja reclocka 1.8.6.2 ma wiecej funkcji, pustych pól już nie będziesz miał, jest opcja dts i ac3.

Tak, ale jak napisałem wcześniej, ta wersja "ma już do wyboru tylko Wasapi". Kernel streaming brak.

Oba moje lapki (Vista i 7) mają wyjście HDMI. Mój ampli ma wejścia HDMI, wiec ostatnio używałem właśnie tego standardu przy oglądaniu filmu. Przy Viście wszystko gra, natomiast przed chwilą sprawdziłem, jak wygląda sprawa z Windows 7. No i kupa, zachowuje się to dokładnie tak samo, jak w przypadku Dr. DAC nano... A przecież w przypadku podłączenia HDMI korzystamy z całkiem innego urządzenia (karta graficzna). Czyżby więc to naprawdę była wina Windowsa 7 (64-bit?)?

U mnie też działa. Nawet na karcie Edirol, na której, wg informacji z neta, DD/dts passthru nie powinien działać ;)

Jedynie jeszcze nie udało mi się załadować napisów z zewnętrznego pliku (.txt, .srt).

Witam.

Na windowsie xp też jest ten sam problem co na win7 ;/

W xbmc ustawiając prawidłowe źródło sygnału słyszę ciszę ;/

Też to zauważyłem.

WTF?

W wolnej chwili sprawdzę J River na XP. Może on jest lekiem na całe zło ;)

Też to zauważyłem.

WTF?

W wolnej chwili sprawdzę J River na XP. Może on jest lekiem na całe zło ;)

A byłbyś w stanie zainstalować program xbmc na windows vista i powiedzieć mi czy na wyjściu spdif DR DAC nano odtworzy dzwiek dts ?

W dziale ustawienia jest wybór rodzaju wyjścia. Jest też po polsku :)W dziale video dodajesz katalog z plikami np mkv z dts lub w dziale muzyka dodajesz tę próbkę 5.1 w DTS :)

Link

Ukryta Zawartość

Zrobiłbyś to w ramach ekspermentu :) ? :)

Byłbym ogromnie wdzięczny :)

Ukryta Zawartość

Zainstalowałem XBMC na Viście.

Dolby Digital i dts działa w filmach bezproblemowo.

Testowego pliku wav-dts nie udało mi się prawidłowo odtworzyć, nawet po wybraniu WASAPI, co może sugerować, że program albo jakieś jego ustawienie ingeruje w sygnał cyfrowy.

P.S. Masz PW ;)

• 3 miesiące później...

Napiszę więcej szczegółów.

Kino sony bdv-e870 podłączone do karty Maya U5 kablem optycznym, za pomocą odtwarzaczy GOm player, Media Player Classic, PotPlayer uruchamiam filmy mkv z dźwiękiem 6 kanałowym AC3 lub DTS. Filtr AC3 i , ffdshow audio decoder zaznaczone spdif i Pass-through, ac3, dts itp.

Instalowane sterowniki z płyty dostarczonej z kartą muzyczną, ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) VIAUSBAudioDriver_v0002_111009_withQSound-SV i próba na sterownikach windowsa. Wszystko na WIndows 7 64bit Home Premium.

Wg opisu na stronie powinno działać:

Ukryta Zawartość

"Digital Out : Output terminal of digital signal. (You need to set up PassThrough with the video software when you make AC3,DTS 5.1 channel digital signal output. You can get more information for set-up on the FAQ page of our website.)" a nie działa :(. Jeżeli macie jakiś pomysł, proszę o informację.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak masz możliwość, to spróbuj na innym kompie, najlepiej z Windowsem Vista.

Chociaż z drugiej z strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak byk jest napisane:

Digital Output/Way: Optical / PCM, AC3 PassThrough (Supporting Windows XP/VISTA/7)

Spróbuj także do odtwarzania filmów wykorzystać J River z Wasapi albo Kernel Streaming (nie pamiętam, która opcja jest dostępna) - może ruszy. Mi w ten sposób zadziałało. Ale rozwiązania dla innych odtwarzaczy póki co nie znalazłem, chociaż bez bicia się przyznam, że dalej już nie kombinowałem.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.