Skocz do zawartości
IGNORED

żywotność wkładki uf-50

bumbum

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem nowa wkładkę, stary zapas z lat 80 tych.kupiłem bo gramofon nie grał na starej wkładce a w handshelu po dotknięciu styków słychać przydzwiek więc myślałem ze to wkładką. Czy jest możliwe ze gramofon jest sprawny a obie wkładki uległy degradacji tylko od długiego leżenia?

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Niezależnie od wszystkich innych okoliczności, nie używaj tej wkładki. To jest niszczyciel płyt. W ogóle daruj sobie szafiry. Poza tym Uf-50 itp. powinny być podłączane do specjalnego wejścia dla wkładek piezo. Poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja nie używam, moja teściowa ma gramofon Artur a tam innej wkładki nie wsadzę.

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

No, no nie zaczepiać teściowych, idą święta, chcecie o suchym "pyszczku" przy stole siedzieć ? ;P

Te wkładki pamiętam z lat 80-tych i padały szybciej niż sołtys Wąchocka po jabolu ;)

Ale dzięki za linka, doczytałem ze- "Wkładki piezo, w odróżnieniu od magnetycznych, są mniej wytrzymałe od igieł. W magnetycznych wymienisz igłę i dźwięk jak nowy, UF-y właściwie trzeba wymieniać na nowe razem z igłą ze względu na utlenianie się wnętrzności wkładki (chyba jakieś cieniutkie, miedziane blaszki)."

Więc obydwie, ta stara i ta nowa mają ponad 20 lat, więc nawet ta nowa pomimo nie uzywana to po 20 latach utleniła sie i przestała działac. Cóż, pozostaje nic innego jak czesciej zapraszac teściową na słuchanie muzyki z winyla na moim sprzęcie :P

Ale dzięki za linka, doczytałem ze- "Wkładki piezo, w odróżnieniu od magnetycznych, są mniej wytrzymałe od igieł. W magnetycznych wymienisz igłę i dźwięk jak nowy, UF-y właściwie trzeba wymieniać na nowe razem z igłą ze względu na utlenianie się wnętrzności wkładki (chyba jakieś cieniutkie, miedziane blaszki)."

Więc obydwie, ta stara i ta nowa mają ponad 20 lat, więc nawet ta nowa pomimo nie uzywana to po 20 latach utleniła sie i przestała działac. Cóż, pozostaje nic innego jak czesciej zapraszac teściową na słuchanie muzyki z winyla na moim sprzęcie :P

I w ten sposób Pani Starsza wpadnie w kolejne kompleksy-tym razem audio.

stara wkładkę sprzedałem na allegro jako uszkodzoną za 10 pln. Igła była sprawna wiec gostek jakis kupił.

W sumie to na 100% nie byłem pewien ze to wkładka jest uszkodzona no ale.

Dzisiaj zadzwoniłem do kupującego i pytam czy coś dało się z nią zrobić a on ze igiełka jak najbardziej dobra ale ze środka wkładki wyleciał tylko jakis proszek po otwarciu.

Wilgoć w powietrzu działa destrukcyjnie na tzw kryształki we wkładkach piezzo, powodując ich rozpad.Efektem jest ów proszek.

Co innego wkładki ceramiczne,one podobnie jak MM wymagają jedynie wymian igły,zgodnie z resursem producenta,Zwykle częściej niż w MM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.