Skocz do zawartości
IGNORED

Kable HMDI a roznice obrazu , dzwieku

DJ_Achmed

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . na starczie przepraszam jesli zalozylem bliznaczy watek . ( nie moglem podobnego znalesc )

temat dotyczy roznicy jesli chodzi o zastosowanie kabli hdmi miedzy kablem za 10 zl a takim za 400 np .

sam jestem przed wyborem kupienia kabla i chodzi tu o wysokiej jakosci sprzed zaczniwszy od zrodla konczywszy na amplitunerze , projektorze full hd , przetwornikach

czy poczuje roznice w obrazie czy w dzwieku stosujac kabel 1 metrowy miedzy zrodlem a av stosujac drogi kabel czy tez nie ? jak to bylo u was ?

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

https://www.audiostereo.pl/topic/89575-kable-hmdi-a-roznice-obrazu-dzwieku/

Na tym dystansie (1,2m) kupiłem najtańszy kabel HDMI. Przy większej długości również bym nie szalał z ceną, tylko wybral taki, przy którym obraz w najwyższej stosowanej rozdzielczości czyli full HD będzie przesyłany bez zakłóceń, w sposób ciągły. Naprawdę szkoda pieniędzy.

Dokładnie, szkoda kasy, najważniejsze żeby nie były wykonane badziewne wtyki(nierozpadły się w rękach) i żeby sam przewód nie był zbyt sztywny, mam kabel za 110zł i za 7zł, różnic żadnych nie dostrzegam

W obrazie zero różnicy, ma być solidnie wykonany i tyle.

Ważne żeby ci się nie rozleciał ani tym bardziej żebyś nie popsuł przy pomocy kabla gniazda w odtwarzaczu. Reszta jest bez znaczenia. Najlepiej kupić najtańszy kabel jakiejś znanej firmy nie koniecznie specjalizującej się w kablach(bo te mają ceny wyciągnięte z rękawa) N.p. Hama.

Mam jakiegos dobrego monstera ktory w sklepie kosztowal 600zl i jeden z allegro za 25zl i musze sie przyznac ze roznicy nie ma TOTALNIE ZADNEJ... Jedynie wtyki wygladaja lepiej :)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

A propos różnic w obrazie; nie moje doświadczenie, ale realne i dość dobrze opisane. Nie jest to ekstremum: ani poprawa kolorów bądź kontrastu czy czego tam można czasem wyczytać w bajkowych "recenzjach", ani zrywanie transmisji i brak obrazu.

Swego czasu, w nowej serii odtwarzaczy marki Dune fabrycznie zainstalowana była nowa wersja softu, jeszcze nie przetestowana przez użytkowników na już używanych urządzeniach.

Co poniektórzy użytkownicy nowych sprzętów narzekali na jakość obrazu, jakieś dziwne paski czy kropki, zakłócenia niemal typowe dla analogu; po wymianie badziewnych kabelków z zestawu owe zakłócenia znikały. Wymianie niekoniecznie na przewody za setki złotych.

Co się okazało? Nowy soft miał błąd, powodujący iż domyślnie wybrany był tryb Deep Color, wymagający znacznie większego pasma przenoszenia, przy którym kabelek z zestawu się nie wyrabiał; przełączenie na standardowe 8 bit na próbkę powodowało zazwyczaj zniknięcie owych zakłóceń nawet na kabelku z zestawu.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.