Skocz do zawartości
IGNORED

Czy lampy sie zuzywaja gdy...

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Father_PiO

(Konto usunięte)

Czy sie zuzywaja gdy wzmacniacz jest wlaczony, ale nie gra muzyka (np. skonczyl sie cd i sprzet po prostu stoi wlaczony)?

Co ciekawe, jeśli masz wzmacniacz w klasie A, to lampy mocy zużywają się najbardziej właśnie wtedy, gdy nie ma sygnału. Im głośniej grasz, tym zużycie lamp mniejsze.

witam u mnie rano wlaczam sprzet wzmka i cd a wieczorem wylaczam , jak nie slucham grzeje sie niech czeka ...zazwyczaj sa dni gdzie caly czas gra muzyka oczywiscie sciszona tak dla nastroju a co do zuzycia lamp nie przejmuje sie mam ich troche w zapasie wiec nie obawiam sie ze ktoregos dnia lampka zdechnie :(

OO to pewnie od energetyków dostajesz prezenty na święta w podziękowaniu za owocną współpracę;)

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

OO to pewnie od energetyków dostajesz prezenty na święta w podziękowaniu za owocną współpracę;)

za prad place 80zl miesiecznie a sa tacy co kazdego wieczoru w sobote prze...la 400zl a nie mowiac juz ze dziennie wypala 2 paczki fajek to jest 20zl A Ty uwazasz ze duzo zuzywam pradu ????? smieszne !!! Tu chodzi o zurzycie lamp moim zdaniem wlaczaniem -wylaczaniem dostaja predziej w dupe niz przy ciaglaj pracy ????

"za prad place 80zl miesiecznie" - co tam zmacniacz, chopie, Ty nie masz w domu nawet porządnej lodówki! -:))

ja inwestuje w RWE przez 16godz. dziennie malutkim SE a rachunki mam po 160 zeta

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

"za prad place 80zl miesiecznie" - co tam zmacniacz, chopie, Ty nie masz w domu nawet porządnej lodówki! -:))

ja inwestuje w RWE przez 16godz. dziennie malutkim SE a rachunki mam po 160 zeta

CHOPIE a co mnie Ty obchodzisz ???? plac sobie nawet 1000zl

i co po tych zmarnowanych latach w szkółkach niedzielnych skoro czytane jest nierozumiane

Bo "szkółkach niedzielnych" nie uczą. Rozdają tylko "papiery" za "piniondze", no a skoro zapłacone to po co myśleć.

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

za prad place 80zl miesiecznie a sa tacy co kazdego wieczoru w sobote prze...la 400zl a nie mowiac juz ze dziennie wypala 2 paczki fajek to jest 20zl A Ty uwazasz ze duzo zuzywam pradu ????? smieszne !!! Tu chodzi o zurzycie lamp moim zdaniem wlaczaniem -wylaczaniem dostaja predziej w dupe niz przy ciaglaj pracy ????

Co do gdzieś tam w jakimś poście wypisanej ironii i bicia piany ... też u mnie gra Bewitch i też mam raczej porządną lodówkę :) a do tego wiele innych prądożernych urządzeń a za prąd nie płacę o wiele więcej niż wymieniona już kwota, wszystko w życiu trzeba robić i używać z głową, zresztą każdy ma inne priorytety :) Dlatego podobało mi się porównanie wymienionych innych życiowych kosztów :)

U mnie przerwa powyżej około godziny wyłączam, poniżej ładnie wygląda i ogrzewa pokój aktualną zimową porą :)

Poza tym temat jest już chyba wyczerpany a powinien pojawić się tu ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

witam u mnie rano wlaczam sprzet wzmka i cd a wieczorem wylaczam , jak nie slucham grzeje sie niech czeka ...zazwyczaj sa dni gdzie caly czas gra muzyka oczywiscie sciszona tak dla nastroju a co do zuzycia lamp nie przejmuje sie mam ich troche w zapasie wiec nie obawiam sie ze ktoregos dnia lampka zdechnie :(

To wszystko zależy po ile te lampki. Taka 300b może przerażać.

To wszystko zależy po ile te lampki. Taka 300b może przerażać.

Jaka jest żywotność lamp we wzmacniaczach lampowych?

Żywotność lamp zależy od kilku czynników: technologii produkcji, napięć, z jakimi będą pracowały oraz od warunków ich pracy, m.in. od wentylacji. Najdłużej pracują niewielkie triody i podwójne triody używane w przedwzmacniaczach i stopniach wstępnych wzmacniaczy - od 4000 do 6000 godzin. Najkrócej lampy końcowe - od 2000 do 4000 godzin. Osobną grupę stanowią lampy 'specjalne', np. ze specyfikacją wojskową, których żywotność wynosi do 10 000 godzin i więcej. Żywotność skracana jest wydatnie przez częste włączanie i wyłączanie urządzeń, dlatego część z nich posiada układy 'miękkiego startu', gdzie najpierw podgrzewa się żarnik i dopiero po chwili włącza napięcie anodowe, a niektóre wyposażono w tzw. 'stanby', w którym to trybie, jeśli się nie słucha przez krótki czas, wyłączane jest napięcie anodowe. Inaczej niż w przypadku innych elementów, starzenie lamp jest procesem bardzo łagodnym i trudno go zdiagnozować. Dopiero wymiana lamp na nowe uświadamia stopień zużycia. Lampy nieużywane nie starzeją się, dlatego na rynku można znaleźć mnóstwo lamp typu NOS - New Old Stock. Część wzmacniaczy posiada automatyczne układy regulacji prądu spoczynkowego (biasu), dzięki czemu proces starzenia się jest w znacznej mierze kontrolowany. Znalezione informacje w necie ....

Jaka jest żywotność lamp we wzmacniaczach lampowych?

Żywotność lamp zależy od kilku czynników: technologii produkcji, napięć, z jakimi będą pracowały oraz od warunków ich pracy, m.in. od wentylacji. Najdłużej pracują niewielkie triody i podwójne triody używane w przedwzmacniaczach i stopniach wstępnych wzmacniaczy - od 4000 do 6000 godzin. Najkrócej lampy końcowe - od 2000 do 4000 godzin. Osobną grupę stanowią lampy 'specjalne', np. ze specyfikacją wojskową, których żywotność wynosi do 10 000 godzin i więcej. Żywotność skracana jest wydatnie przez częste włączanie i wyłączanie urządzeń, dlatego część z nich posiada układy 'miękkiego startu', gdzie najpierw podgrzewa się żarnik i dopiero po chwili włącza napięcie anodowe, a niektóre wyposażono w tzw. 'stanby', w którym to trybie, jeśli się nie słucha przez krótki czas, wyłączane jest napięcie anodowe. Inaczej niż w przypadku innych elementów, starzenie lamp jest procesem bardzo łagodnym i trudno go zdiagnozować. Dopiero wymiana lamp na nowe uświadamia stopień zużycia. Lampy nieużywane nie starzeją się, dlatego na rynku można znaleźć mnóstwo lamp typu NOS - New Old Stock. Część wzmacniaczy posiada automatyczne układy regulacji prądu spoczynkowego (biasu), dzięki czemu proces starzenia się jest w znacznej mierze kontrolowany. Znalezione informacje w necie ....

Serdeczne podziękowania za udzielenie lekcji. Pozdrawiam

Serdeczne podziękowania za udzielenie lekcji. Pozdrawiam

Lekcje to bedziesz odrabial jak nabedziesz wzmaka na lampach ?? i zlampizujesz swego Denona , u mnie juz lampy zarza sie od 1.5 roku i sa jeszcze w dobrym stanie .. .mysle juz o nowych do cd a sterujace w wzmaku dopiero co wymienilem na nowe ?? juz mysle o innych wiec troche ich mam pozdrawiam

Lampek mam tyle ze na 10 lat sluchania wystarczy :)

• 6 miesięcy później...

witam,

nie chcę generować kolejnego wątku, więc odświeżę ten, mianowicie, po raz drugi odnotowałem takie zdarzenie, że jeden z kanałów w moim wzmaku grał ciszej... wyłączyłem, wystudziłem lampy, wyciągnąłem każdą ze sterujących, przeczyściłem, przedmychałem, umieściłem ponownie w podstawkach i zagrało normalnie, a teraz pytanie:

czy to wina lampy, kończą się? czy raczej podstawki pod lampy do wymiany? lub może samego umieszczenia lamp w podstawkach?

z góry dzięki za pomoc.

pzdr

Część wzmacniaczy posiada automatyczne układy regulacji prądu spoczynkowego (biasu), dzięki czemu proces starzenia się jest w znacznej mierze kontrolowany.

i takich właśnie głupot fruwających jest pełno w necie, tylko się na takich wzorcach bicia piany edukować :(

Witam,

Posiadam wzmacniacz Musical Fidelity kW250S ze stopniem przedwzmacniacza zbudowanym na lampach 6922. W ostatnim czasie zauważyłem zniekształcenia w prawym kanale i ogólnie sprawiał wrażenie jakby grał ciszej. Wzmacniacz był wyprodukowany w 2007 roku, przeciętnie gram po 2-3 godziny dziennie. Czy przyczyną tego może być zużycie lampy??? Jeśli wymiana to na jakie - co byście godnego uwagi mogli polecić??

Dziękuję i pozdrawiam

i takich właśnie głupot fruwających jest pełno w necie, tylko się na takich wzorcach bicia piany edukować :(

prosze rozwiń temat bo i ja o tym cos czytałem ostatnio, Jak oceniasz te systemy jako to oni nazywaja kompensacji? mnie to sie wydaje z tego co pamietam ze szkoły i z Tv że lampa to sie starzeje jak kineskop. I wydaje mi sie ze na niewiele sie zda próba jej jakiegoś tam ratowania przez kompensacje itp....to nie moja branza wiec nawet nie śmiem sie wymądrzać ale z uwaga czytam co koledzy piszą bo co raz bardziej mnie od roku wciaga temat dobrego audio. Czemu po za tym lampy te mocne (mocy) sie zużywają szybciej? czy one sie róznią jakoś znacząco? Wyższe temperatury czy coś innego?

"Część wzmacniaczy posiada automatyczne układy regulacji prądu spoczynkowego (biasu), dzięki czemu proces starzenia się jest w znacznej mierze kontrolowany"

automatyczny bias w żaden sposób nie ogranicza i nie kontroluje procesu "starzenia się" (?), zużywania lamp.

moim zdaniem jest wręcz odwrotnie ale tego w tym miejscu rozwijać nie będę

bias to nie kompensacja lecz polaryzacja siatki którą można wymusić określony prąd pracy lampy a że ten prąd lampy mocy mają niewspółmiernie wyższy od lamp sterujących wiec i zużywają się znacznie szybciej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.