Skocz do zawartości
IGNORED

Znakomita biografia Bacha, Christopha Wolffa wydana po polsku!

aleksandraU

Rekomendowane odpowiedzi

Znakomite opracowanie Christopha Wolffa, dostępne w języku polskim :-)

Co ważne, w przeciwieństwie do mocno nieaktualnego Schweitzera, książka prezentuje najnowszy stan badań nad

twórczością Bacha.

A ja całkiem niedawno ściągałam angielską wersję z amazona :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Gość papageno

(Konto usunięte)

Znakomite opracowanie Christopha Wolffa, dostępne w języku polskim :-)

Co ważne, w przeciwieństwie do mocno nieaktualnego Schweitzera, książka prezentuje najnowszy stan badań nad

twórczością Bacha.

A ja całkiem niedawno ściągałam angielską wersję z amazona :)

http://prus24.pl/opis,2,9788391747124,johann_sebastian_bach_muzyk_i_uczony.htm

Dziękuję, właśnie zamówiłem. Na święta pewnie nie dostanę

Jak dobrze że mi przypomniałaś o tej książce Aleksandro. Kupiłem ją również w amazonie, w czasie gdy 1zł = 1/2 dolara. Oryginał kosztował ponad 2 razy mniej niż wyżej prezentowane tłumaczenie, acz nie miał okładki twardej. Kupiłem wtedy tyle książek że aż przysypały mnie w łóżku i dopiero dzisiaj uświadomiłem sobie od tamtego czasu nie widziałem Wolffa.

Dziękuję, właśnie zamówiłem. Na święta pewnie nie dostanę

W "stolycy" ten plus, że książka leży w Prusie, Trafficu i Empikach. Dużo lepiej wydana niż angielski oryginał :)

Pozdrawiam,

Ola

W "stolycy" ten plus, że książka leży w Prusie, Trafficu i Empikach. Dużo lepiej wydana niż angielski oryginał :)

Dla sprawiedliwości - oryginał jest nie angielski lecz amerykański. Amerykański.

Scholar z Ameryki wydany przez amerykańskie wydawnictwo.

Dla sprawiedliwości - oryginał jest nie angielski lecz amerykański. Amerykański.

Miałam oczywiście na myśli anglojęzyczne wydanie. Gdyby chodziło o wydawnictwo napisałabym "brytyjski" ;-)

Pozdrawiam,

Ola

Ponieważ jest to forum inteligenckie, proponowałbym jak najszybsze przejście do dyskusji nt. zawartości księgi

Poczekajmy może niech ludzie książkę przeczytają. Polskie wydanie to świeżynka, a nie każdy kupował na Amazonie :-)

Pozdrawiam,

Ola

Jak ma się ten tytuł do kantat Durra, do których od paru tygodni się przymierzam?

A no i prośba - ma ktoś partytury kantat (elektroniczne), żebym mógł jak człowiek cywilizowany przez tego Durra przejść?

Jak ma się ten tytuł do kantat Durra, do których od paru tygodni się przymierzam?

Durr skupia się wyłącznie na kantatach i ich analizie. Wolff to obszerna biografia/monografia skupiająca się na całokształcie twórczości

Bacha, życiorysie, włącznie z ewolucją stylu, wpływie otoczenia. Od technicznych aspektów, poprzez omówienie mszy h-moll, pasji, czy kunst der fuge, po

metafizykę, czy idee "muzycznej doskonałości" u Bacha. Zupełnie co innego.

No to pięknie. Wg tych najnowszych badań Bach nie jest autorem toccaty i fugi BWV 565 Mój świat wali się w gruzy

Że jak? Przecież niczego takiego nie ma w książce Wolffa. Skąd takie niusy?

Pozdrawiam,

Ola

Że jak? Przecież niczego takiego nie ma w książce Wolffa. Skąd takie niusy?

No dobra. Chciałem zasiać trochę zamętu żeby ktoś się wypowiedział na temat książki. Sam też zamówiłem i czekam.

A co do BWV 565, to wszyscy wiedzą że skomponował to George Michael, a na organy przetranskrybował niejaki drwal z Kanady,

Glenn Gould. Japończycy zresztą wydali cały zestaw piosenek tego drwala. Nuci, śpiewa. Do tego czasami przygrywa na fortepianie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Ta książka jest już na allegro

http://allegro.pl/christoph-wolff-johann-sebastian-bach-monografia-i2007349009.html

Po świetach napewno sobie kupie, dołączy do mojej skromnej biblioteczki z książkami o muzyce.

Ta książka jest już na allegro

Ukryta Zawartość

Po świetach napewno sobie kupie, dołączy do mojej skromnej biblioteczki z książkami o muzyce.

Tylko uważaj żebyś się nie zniechęcił, bo to solidny naukowy wykład. Czytałem 3 książki o Bachu przed tą i okazjonalnemu fanowi:) radziłbym potoczystą świetną książkę Czecha Zavarsky'ego (myślę że dobrze pamiętam); jest także bardzo dobra i niegruba książka Pocieja naszego nieodżałowanego.

Ukryta Zawartość

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Dziekuje Jakewie za ostrzeżenie. Coś będe kombinował z tą ksiażką Czecha Zavarsky'ego w takim razie:)

edit:

Twoim tropem Jakew, znalazłem tylko Ernesta Zavarskyiego. Czy to o niego chodzi? Książki taniuśko, od 3 zł!

Dzięki Olu za info. Książka jest już w kilku miejscach, jak się zorientowłam. Nie tylko na allegro. Też zamówię po Świętach. Zatem Wesołych Świąt :-)

Ł.A. Woman

Ktoś z Was nabył już ten nowy bachowski boks Alphy? Zastanawia mnie co jest w tej książce. Na stronie producenta niewiele piszą

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bach albo był natchniony, albo był szalony. Dochodzę do wniosku że zdecydowanie miał też "jaja" (to tak w kontekście ostatniego wątku o Mozarcie) ;)

Chyba się starzeję. Bardzo mi się podoba. Idę zamówić jakieś dobre wykonanie:

JazzyFan

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Bach albo był natchniony, albo był szalony. Dochodzę do wniosku że zdecydowanie miał też "jaja" (to tak w kontekście ostatniego wątku o Mozarcie) ;)

Pamiętaj, że wszystkie drogi prowadzą do Bacha ;-) Zresztą uwielbiany przez Ciebie Wagner określił Bacha całkiem wymownie. O ile pamiętam: "Najbardziej zdumiewający cud muzyczny wszechczasów".

Natomiast niektórzy z "oceną" (a raczej "wyceną") Bacha zdecydowanie przesadzają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam,

Ola

Gość oh_mercy

(Konto usunięte)

Natomiast niektórzy z "oceną" (a raczej "wyceną") Bacha zdecydowanie przesadzają:

http://allegro.pl/henryk-szeryng-bach-6-sonaten-violine-solo-box-i2024524933.html

ale jak na box wydany ponad 40 lat temu w niemal idealnym stanie to w sumie nie jest wygórowana cena

2000 PLN za dwa longplaye?!?!?

Czy Wy wiecie ile to butelek Whisky? ;)

Ja proponuję kupić to samo nagranie na CD za 14 dolców:

Ukryta Zawartość

a zaoszczędzoną kasę spożytkować na większe przyjemności :-)

Ukryta Zawartość

Kosztowało ponad 1900. Właściciel zmienił cenę. Gdybym nawet korzystała z winylowych płyt, byłoby chyba dla mnie i tak za drogo.

Pozdrawiam,

Ola

Posłuchaj tego wykonania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Posłuchaj tego wykonania:

Ukryta Zawartość

Dzięki. Zamówiłem razem z tym 6-płytowym "Bach - Musik für Himmel und Erde" Alphy. Pakiecik w sam raz dla mnie. Chociaż dziwnie będzie wyglądało na półce, między Wagnerami, Mahlerami i Brucknerem :)

A jak ktoś ma ochotę na bardzo dobry remastering suit wiolonczelowych Bacha w wykonaniu legendarnego Casalsa, to za free do końca tygodnia można pobrać w mp3 pierwszą płytę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (dział "Free Album Download" po prawej)

Robią najlepszy remastering z jakim się do tej pory spotkałem. Walkiria z 1935 prowadzona przez Bruno Waltera palce lizać.

JazzyFan

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...Lubiłem twoją aksamitną woń, długie podróże w delcie twoich nóg....

Jeśli chodzi o suity to dla mnie nagranie Pietera Wispelweya jest wręcz magiczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.