Skocz do zawartości
IGNORED

lepsze głośniki czy amplituner?

ezquerro

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem, chciałbym sobie złożyć kino domowe, ale jest strasznie duży wybów opcji, i przy określonym budżecie 3,5k nie wiem czy lepiej jest kupic lepszy zestaw głośnikowy? czy lepszy amplituner a słabsze głosniki?

Raz na zawsze proszę zapamiętać,najważniejszym elementem decydującym o jakości i klasie brzmienia są głośniki,dlatego proponuję wydać więcej pieniędzy na lepszy zestaw głośnikowy.W zasadzie jest tak,że powinniśmy wydać 50-60% pieniędzy na głośniki,resztę przeznaczamy na elektronikę i kable.

Kolega ma w zupełnosci racje nawet najleszy ampli nic nie zagra jak podłaczysz do niego jakieś popierdułki. średniej klasy ampli wystarczy a wiekszości bajerów i tak nie bedziesz wykorzystywał.

Kolega ma w zupełnosci racje nawet najleszy ampli nic nie zagra jak podłaczysz do niego jakieś popierdułki. średniej klasy ampli wystarczy a wiekszości bajerów i tak nie bedziesz wykorzystywał.

też popieram... kup dobre kolumny a używany wzmacinacz za grosze na początek... posłuchaj go uzbieraj kasę i będziesz wiedział czego szukać... pozdrawiam ...

Wczoraj kupiłem sobie używanego arcama alpha 7 klasyk w swojej grupie .Tylko poto żeby sobie posłuchac kasycznego brytyjskiego brzmienia .ostanio zasze miałem japończyki.Dzwięk jest cudowny scena naprwdę obszerna każdy instrument w innm miejscu.

Amplituner kina domowego który posiadam jest 3razy droższy od tego wzmacniacza a niegra tak dobrze jak on.

Kolumny mam raczej dobre chociaż firma jest raczej niedoceniania ale dzwiek jest naprawde super .Ostatnio po odsłuchach kolega który był bardzo dimny za swoich Wharfendale 10.6 .załamał sie i chce je sprzedać hihi .Jeszce nie słuchał ich z Arcamem to dopiero zobaczy.

jesli sie upierasz przy kinie to kup używanego denna 911 bedziesz miałjeszcze jakieś prawie 3 lata gwarancji. pełna obsługe 3D + dzwięk 7.1 + jamo 606 najlepiej jamo 608. zmiescisz sie w kasie i satysfakcja gwarantowana

@kriaby67

ja szukam czegoś do KD więc ten arcaman mi się raczej nie przyda z głosnikami 5.0

z wyglądu podobają mi się te Roth OLi310 ale może żeczywiście nie są warte tej ceny i wybiore jamo 606 + denon 1912 albo onkyo608 razem 3k i zostanie 500 na suba

Dwie kolumny dobre na front,potem amplituner,a na końcu reszta do kompletu.

Też wychodzę z tego założenia. Na dwóch przednich kolumnach nie należy oszczędzać. Najlepiej dwie trzecie pieniędzy przeznaczonych na kolumny wydać na przody. Potem następną połowę z pozostałych na centralny. Na satelity proponowałbym jakieś małe szerokopasmowce. Czasami można kupić na allegro oddzielnie głośniczki z logitecha z5500. Moim zdaniem na tył w zupełności wystarczy. Jeżeli kupisz amplituner z Audysseyem to on ci charakterystyki wyrówna. Przy kinie po pierwszych pięciu minutach zapominasz o jakości dźwięku. Ważne żeby bas nie był za szczupły i żeby dialogi były wyraźnie i naturalne.

A jeszcze jedno. Szczerze radzę kupić amplituner z preoutem. Na przody możesz wtedy użyć lepszych końcówek mocy. Końcówki mocy to najsłabsze ogniwo w amplitunerach.

A jeszcze jedno. Najlepiej kupuj używany amplituner. To co obecnie sprzedają to plastikowe gó.no. Ja kupiłem Onkyo 608 i wszystko co mam w domu brzmi lepiej niezależnie od ceny a mam cztery wzmacniacze stereo i jeszcze jeden amplituner do kina Harmana Kardona. Nawet Pionier A-225 którego przehandlowałem od mojego szwagra za gałkę do wzmacniacza brzmi lepiej od tego Onkyo.

Też wychodzę z tego założenia. Na dwóch przednich kolumnach nie należy oszczędzać. Najlepiej dwie trzecie pieniędzy przeznaczonych na kolumny wydać na przody. Potem następną połowę z pozostałych na centralny. Na satelity proponowałbym jakieś małe szerokopasmowce. Czasami można kupić na allegro oddzielnie głośniczki z logitecha z5500. Moim zdaniem na tył w zupełności wystarczy. Jeżeli kupisz amplituner z Audysseyem to on ci charakterystyki wyrówna. Przy kinie po pierwszych pięciu minutach zapominasz o jakości dźwięku. Ważne żeby bas nie był za szczupły i żeby dialogi były wyraźnie i naturalne.

A jeszcze jedno. Szczerze radzę kupić amplituner z preoutem. Na przody możesz wtedy użyć lepszych końcówek mocy. Końcówki mocy to najsłabsze ogniwo w amplitunerach.

A jeszcze jedno. Najlepiej kupuj używany amplituner. To co obecnie sprzedają to plastikowe gó.no. Ja kupiłem Onkyo 608 i wszystko co mam w domu brzmi lepiej niezależnie od ceny a mam cztery wzmacniacze stereo i jeszcze jeden amplituner do kina Harmana Kardona. Nawet Pionier A-225 którego przehandlowałem od mojego szwagra za gałkę do wzmacniacza brzmi lepiej od tego Onkyo.

BRAWO dla kolegi za szczerość ,przynajmniej miałeś odwagę napisać jaki to szrot bo wjększość poleca te amplitunery bez przyszłośći jako super sprzęt.NIEŁADNIE.

jeśli masz trochę zdolności manualnych to zainteresuj się budową kolumn diy. sam miałem kiedyś chęć kupić kolumny frontowe za około 1500 zł...zdecydowałem się w końcu na zbudowanie na własną rękę i po czasie powstał cały komplet 5.1. jakość nieporównywalna do tego co włożyłem w części, a co za to można dostać w sklepie. w sieci jest masa fajnych projektów, czytelnie rozpisanych...forumowicze służą pomocą. a jeśli chodzi o ampli, to tak jak koledzy z góry, jesli chcesz się cieszyć dobrą jakością nie oglądaj się za nowymi sprzętami. 2tys na kolumny a za pozostałe 1,5 tys można znaleźć ampli który jako nowy kosztował 5-7 tys. jeśli jest zadbany będzie dobrze słuzył

jeśli masz trochę zdolności manualnych to zainteresuj się budową kolumn diy. sam miałem kiedyś chęć kupić kolumny frontowe za około 1500 zł...zdecydowałem się w końcu na zbudowanie na własną rękę i po czasie powstał cały komplet 5.1. jakość nieporównywalna do tego co włożyłem w części, a co za to można dostać w sklepie. w sieci jest masa fajnych projektów, czytelnie rozpisanych...forumowicze służą pomocą. a jeśli chodzi o ampli, to tak jak koledzy z góry, jesli chcesz się cieszyć dobrą jakością nie oglądaj się za nowymi sprzętami. 2tys na kolumny a za pozostałe 1,5 tys można znaleźć ampli który jako nowy kosztował 5-7 tys. jeśli jest zadbany będzie dobrze słuzył

Mogę jedynie przytaknąć. Ceny głośników w fabrycznych kolumnach to może z 15 procent ceny całych kolumn. Czyli że jeżeli wydasz 1500 za zrobienie przednich kolumn to tak jakbyś kupił fabryczne za co najmniej 6000 tysięcy. Problem tylko z trafieniem projektu który będzie trafiał w twój gust bo czy ci się podoba czy nie usłyszysz dopiero po zrobieniu.

Możesz też poszukać kogoś na forum kto mieszka w pobliżu i coś złożył i może umówisz się na odsłuchy.

A jeszcze jedno co mogę doradzić to jeżeli chcesz mieć dobre stereo na poziomie audiofilskim to zrezygnuj z subwoofera. Rób przody takie żeby ci pociągnęły bass. Zresztą jeżeli kupisz amplituner z Audysseyem to Amplituner wyrówna ci bass do pomieszczenia i do tego poprawi zejście.

Ale kupuj przynajmniej z Audysej multEQ (nie kupuj z 2EQ bo nie koryguje Subwoofera) a najlepiej z multEQ XT no ale z XT to chyba nawet używanego za ten budżet nie kupisz.

Roth oli zbiera dobre oceny ale przyznaję ze nie miałem okazji jeszce ich dobrze posłuchać.

Denon 1912 ma dwie zalety :odtwarza pliki Flac i ma radio internetowe a mam muzy ile tylko i jakiej tylko chcesz .włacznie ze stacjami tematycznymi któer grają tylko jeden rodzaj muzy.Sam ostanio jestem fanem radia internetowego przy stacja nadjacych 320 to juz naprwdę jest dobra jakośc i nie trzeba nic piracic po torentach.

Za 1500 to taki zestaw do samodzielnego montażu znalazłem. Tylko obudowy sam musisz sobie zrobić.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj ktoś je już porownywał i testował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiem że bardziej opłaca się zrobić DIY ale niestety mieszkam w uk i nie mam narzędzi aby je wykonać więc musze coś kupić gotowego. Pozatym muzyki dużo nie słucham bardziej potrzebuje ich do kina i cyfry

do wyboru zostały mi: roth oli 40, Q acoustic 2050 i jamo s 606, wszystko w tej samej cenie, teraz kuszą mnie te QA 2050 co wy na to?

jezeli kupie amplituner z wyjsciem preout i do tego wzmacniacz to czy będe musiał przekladać kable od głosników raz do stereo raz do kina?

ps. wracając do DIY, te mi się podobają:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za 1500 to taki zestaw do samodzielnego montażu znalazłem. Tylko obudowy sam musisz sobie zrobić.

Ukryta Zawartość

Tutaj ktoś je już porownywał i testował.

Ukryta Zawartość

To ja już wolałbym z jednym porządnym głośnikiem niż dwa tańsze ale takie sobie. Chyba przy tak ograniczonym budżecie lepiej robić dwie drogi niż dwie i pół. Najlepiej coś na 18 cm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jezeli kupie amplituner z wyjsciem preout i do tego wzmacniacz to czy będe musiał przekladać kable od głosników raz do stereo raz do kina?

ps. wracając do DIY, te mi się podobają:

Ukryta Zawartość

ja mam kolumny własnie na tych przetwornika, za tę cene głosników to na serio fajny zestaw(ale apetyt rośnie), do tego kolumna centralna tez na awx...dobrze się to komponuje. a jesli chodzi o ampli i wzmak...po podłączeniu wzmacniacza pod preout amplitunera, kolumny podłączasz do wzmacniacza i to z niego idzie końcowy sygnał, nie ma żadnego przekładania kabli. Jedynie oba musza byc włączone.

Ukryta Zawartość

Pozatym muzyki dużo nie słucham bardziej potrzebuje ich do kina i cyfry

To wiele ułatwia. Jeżeli nie słuchasz muzyki to priorytety są całkiem inne. Ja bym szukał kolumn z mocnym basem albo kupował zestaw z oddzielnym subwooferem. Przy czym jeżeli z oddzielnym subwooferem. To koniecznie amplituner z Audysseyem bo poprawne ustawienie subwoofera na słuch graniczy z cudem. Prawie zawsze ludzie mają za bardzo podbity bas i to znacznie nawet do 10 dB.

patrzyłem na opinie na whathifi i roth oli nie mają dobrych ocen tylko 2 gwiazdki,q acoustic 4 gwiazdki, a tannoy 5 gwiazdek. Byłem po q accoustic ale już nie było na stanie. Roth oli kusi mnie ceną bo jest o połowe tańszy od konkurentów ale te dwie gwiazdki mnie zasmuciły :(

ps. może zadam głupie pytanie ale nie znam tematu, czy można używać 4 frontów w KD zamiast tylnych surround? czy to polepszy efekty czy raczej pogorszy i niema sensu?

Raczej nie ma opcji konfigurowania na 4 fronty (Denon napewno takiej nie ma)można przy opcji 7.1 skonfigurowac głosniki tak zwane "przednie górne" ale to też w opcji small .

chodziło mi o to ze np. kupuje 4 fronty roth oli i centralny, jedna pare podłączam jako fronty a drougą jako tylne surround, czy tak można? czy bedzie lepiej czy gorzej jakby były zwykłe, male tylne?

Raczej nie ma opcji konfigurowania na 4 fronty (Denon napewno takiej nie ma)można przy opcji 7.1 skonfigurowac głosniki tak zwane "przednie górne" ale to też w opcji small .

To raczej w opcji 9.1 przednie górne.

Według mnie na 7.1 jednak da sie to zrobić :

Strona 33

Ukryta Zawartość

Proszę sobie poczytać

Ukryta Zawartość

jeśli chodzi o 4 fronty to kwestia indywidualna amplitunera/wzmacniacza... ja np mam opcję by podłączyć 4 kolumny frontowe + dodatkowo 2 górne fronty, ale nie sprawdzalem takiego połączenia i nie wiem czy ma sens, dodatkowy przód nie zastąpi Ci tylnych efektów

jeśli chodzi o 4 fronty to kwestia indywidualna amplitunera/wzmacniacza... ja np mam opcję by podłączyć 4 kolumny frontowe + dodatkowo 2 górne fronty, ale nie sprawdzalem takiego połączenia i nie wiem czy ma sens, dodatkowy przód nie zastąpi Ci tylnych efektów

Ja miałem dłuższy czas podłączone przód góra i powiem szczerze że klasyczne 5.1 wystarczy mi w zupełności. Jakiś efekt tam jest z tych głośników ale nie jest to jakiś duży krok do przodu. W moim amplitunerze jest jeszcze możliwość podłączenia przód szeroki ale niestety w moim pomieszczeniu nie ma możliwości takiego ustawienia głośników. Być może dawałoby to więcej. Moim zdaniem przód górę można sobie spokojnie odpuścić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.