Skocz do zawartości
IGNORED

Stare, wyśmienite odtwarzacze CD

stachukubik

Rekomendowane odpowiedzi

ja już tak się rozgrzaliście to mogą oddać po cenie zakupu mojego philipa cd202

dla mnie dacki na np. pcm z lampka na końcu grają lepiej

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie ma sensu patrzeć zbyt daleko w przyszłość. Jeżeli miałbym dziś kupić 20-letni odtwarzacz, który jest w dobrym stanie, czyta CDR'y i do tego daje znakomity dźwięk, to jedynym wyznacznikiem dla mnie jest stan techniczny i jakość, którą otrzymuję za określony koszt. Myślenie już teraz, czy za 2-3 lata nadal będzie sprawny mija się trochę z logiką. Nie wiemy, czy za 3-5 lat format CD nadal będzie tak popularny.

Mówiąc inaczej, wystarczy kupić sprawdzony egzemplarz i cieszyć się dobrym dźwiękiem (zepsuć się może też i nowe urządzenie, co w dzisiejszych czasach i oszczędnościach produkcyjnych jest nawet bardziej prawdopodobne. Kwestia wyważenia - koszt vs. uzyskana jakość dźwięku.

Jasnym dla mnie jest, że nie kupujemy używanego sprzętu po to, aby go za chwilę naprawiać - to też logiczne. Kupujemy sprzęt, który można sprawdzić, przebadać i najlepiej - zerknąć do środka, jeżeli jest to klasyk, vintage (najlepiej nie grzebany).

A gdzie w tych DACach z lampką laser? no chyba że był ale już jest tak niedostępny że z niego zrezygnowali:)

lete taki Cd będzie na pewno sprawny tylko że może mieć laser nie do zdobycia i przez ten laser który mógłby kosztować 100pln klocek wyląduje w piwnicy. Najlepiej wybrać oczywiście ten do którego są te lasery kupić sobie jeden na zapas i spokój za 10 lat.

Nie to dobre co jest dobre, tylko co się komu podoba.

No właśnie rafal735r Ty się ostatnio widzę bardzo wziąłeś za żonglowanie klockami. Ten DCD- 3000 też nie uszedł mojej uwadze. Jak już będziesz miał o nim wyrobione zdanie to maźnij coś niecoś.

Zdazylem go tylko posluchac kilka godzin i cos w nim padlo. Ja to mam szczescie.

?👈

Tyle wpisów i ani słowa o czołgu Rotela RCD-991AE. Dziwne. Dźwięk świetny, laser Sony dostępny i tani jak barszcz. Nawet każdy może go sobie wymienić. I waży ponad 10 kg. polecam

bo to nie jest stare CD, dzis kupuje sie go za ok 1800 zł.

Znalazłem stary temat który akurat pasuje do tematu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kup po prostu z pewnego źródła, nie od handlarzyn z allegro i zapomijn o problemie z laserami. Często jak już pisałem wcześniej pada serwo albo po prostu rozjeżdżają się ustawienia tracking offsetu i tym podobne a ludzie panikują i wymieniają laser za grube pieniądze.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

A gdzie w tych DACach z lampką laser? no chyba że był ale już jest tak niedostępny że z niego zrezygnowali:)

możesz rozwinąć swoje pytanie bo nie mogę go pojąć, nawet jeśli to żart

a już tak się rozgrzaliście to mogą oddać po cenie zakupu mojego philipa cd202

.....................

Ano chodzi oto że to temat o klockach do których niema laserów, albo lada moment nie będzie.

znasz jakiś translator do tłumaczenia tego "strumienia świadomości" na polski?

(uwzględniający zasady logiki i ortografii)

Widzę, widzę ty o DACu w Philipsie a ja ogólnie o DACu. Mój błąd. To za ile ten Fhilip? No jak jest z tym laserem CDM-0 tak samo nieśmiertelny jak 1?

Widzę, widzę ty o DACu w Philipsie a ja ogólnie o DACu.

na to się zrozumieliśmy - ja o dacku na PCMxxxx, Ty ogólnie o DACu ... tylko poco nam tam laser !

nic dziwnego, ze cdm0 i 1 żyją po 100 lat, żyją jak się zbierają - jak żółwie

No a powiedz mi bo one nie mają wyjść RCA tylko po kabelku. I u Ciebie jest własnie ten kabelek w oryginale?

Czy w ogóle jakaś lekka modyfikacja?

pisanie zacząłem, pisząc o dwu urządzeniach

dack jak dack - we SPDiF , wy RCA (za transport robi mi QUAD67) a stary philip ma tyko wy rca, one grają dźwięk tzw. analogowy, milusi ale nie wszystkim musi się tak podobać, można grzebać ale po co, na pewno będzie inaczej tylko czy to będzie lepiej?

A może ktoś mi powiedzieć czy oprócz laserów jest jeszcze coś na co należało by zwrócić uwagę przy kupowaniu używanego CD?

Warto wrzucić go od razu na oscyloskop żeby sprawdzić czy jakiś pajac nie podkręcił mocy lasera i przy okazji wyregulować wszystkie ustawienia według serwisówki bo lubią sie rozjeżdżać po latach.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.