Skocz do zawartości
IGNORED

jakie są głośniki w dali grand coupe

szop

Rekomendowane odpowiedzi

niskośredniotonowy na bazie Vify PL, wysokotonowy na bazie Scanspeaka (małego z rodziny revelatorów) oba mocno zmodyfikowane przez Dali. W przypadku awarii praktycznie trzeba kupować głośniki od producenta kolumn. Plecam stronę Dali - jest tam sporo informacji o budowie tych głośników. Skąd je chcesz kupić? Wiem o jednym egzemplarzu, który miał coś nie tak z głośnikami właśnie. No i jaka cena?

...i jeszcze link do strony:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

no - z tym może być problem, też kiedyś szukałem. Można by spytać u źródła czyli w... Danish Physics (u konstruktora tego modelu), tyle, że z nimi też kontakt trudny. Cena zachęcająca.

Zobacz wątek 8831 - to juz trzecie mieszkanie w jakim ich słucham i w tym było najtrudniej z uwagi na względy użytkowe. Gość od którego kupowałem sugerował mi bardzo duże odsuwanie od ścian, ale wg. moich doświadczeń nie musi to być aż takie istotne. Nigdy nie odsuwałem ich bardziej niż 70cm od tylnej ściany np. Najlepiej grają lekko dogięte do środka.

Teraz mam je ustawione na "szerszej ścianie" i tu dosyć mocno walczyłem z optymalną odległością pomiędzy głośnikami. Efekt jest tego wart, a stosowne punkciki zaznaczyłem na podłodze permanentnym markerkiem:)

nisko-średnio tonowy to identyczny z wyglądu do modelu M18WH08-08

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) skusiłem się na projekt 2A2 akustyka wiedząc, że właśnie w dali grand coupe "siedzą" te głośniki

Ukryta Zawartość

Jakiś Omak krążył swego czasu po Wrocławiu, w ogóle po ludziach jest tu sporo wynalazków typu Phase, Abraxas, które dotarły tu różnymi kanałami np. przez Wiktora. Natomiast co do tych "trefnych" Dali to w istocie są powiedzmy podejrzane te które były sprzedawane w Combicie - jeden z głośników był uszkodzony i panowie z Combitu podobno ściągali orginalny od Dalego. Ile prawdy w tym ściąganiu - nie wiem. Kolor był cherry, ale cena z tego co się pytałem to bardziej 6kzł niż 4,4 (duużo). Wydaje mi się, że ten egzemplarz był sprzedawany na www.hifi.pl.

Stereofonię Dali mogli sobie sprawdzić uczestnicy ostatniego spotkania w Delta Studio, grały z CECem TL51 (albo 5100 nie pamiętam) i KT88, na VdH Windach i prototypowym interkonkcie PJAudio.

skrzypek - ta wysokotonowa Vifa może Cię mocno ograniczyć, nawet w najlepszych aplikacjach jakie znam góra z tego tweetera obniza klasę dźwięku (Dali Evidence, Minima Audio). Nie dałoby się tam wstawić jednak jakiegoś Scana?

skrzypek - ty masz Vify XT, a mi chodziło o DX tak, że jednak... nie mam zdania bo XT znam bardzo słabo, a z tego co mówią inni są najwyraźniej lepsze od DX.

też nie miałem okazji porównać z DX, pewnie jest jak mówisz, że XT lepszy, może pomysł z tym scanem jest dobry, niestety nie wiem na jaki model i czy to nie wymagałoby przerobienia czegoś w zwrotnicy, może ktoś miałby jakąś propozycję, do przerobienia układu mam na podorędziu schemat zwrotnicy, porównując parametry jedyne co się zgadza to tylko wymiary głośników 104-105/80, podobnych wymiarowo jest kilka modeli ss, a najbardziej z parametrami podobny jest pierścieniowy R2904/7000 (1990zł/szt.) którego posłuchamy dzisiaj w Delta Studio

szop - objawiało się to tym, że przy głośniejszym słuchaniu, coś zaczynało burczeć w jednym kanale. Z pewnością byś zauważył - ten egzemplarz nie był komisowy, a własny Romka - tak że jak mówi, że wymienił to na 99% tak było. Gożej jest z klockami komisowymi, bo za to co było grzebane Panowie z Combitu biorą jakby mniejszą odpowiedzialność. Tak czy owak, za 4,4kzł to super paczki - welcome to the club!

skrzypek - bardzo dobrze z nisko-średniotonową Vifą zgrał wysokotonowego scana Waldek z Minima Audio w Ultimach 3.2. Co prawda była to Vifa PL, a ta "Dalopodobna" to jednak nie PL, M18 (nie wiem skąd mi się wzieła ta PL;), ale to podobne granie. Pogadamy wieczorkiem w Delcie.

Witam

W Dali rzeczywiście jest pochodna M18 Vify (zresztą podobny głośnik jest w Sonusach Concerto i Grand Piano)

Wysokotonówka to ScanSpeak z dodatkowym magnesem .

Co do Vifek DX i XT-

DX to głosnik budżetowy -w zasadzie zastępujący w ofercie stara PL XT to głosnik wyraznie lepszy ale trudniejszy w aplikacji i moim zdaniem posiadający wyrazny "wlasny charakterek"- przez co jest mniej uniwersalny. Niemniej jesli sie dobrze postarac to potrafi naprawde niezle...

---> Zegarmistrz

dzięki za słowa uznania

Pozdrawiam

PS

Co do tych głośników - chętnie służe pomocą

Dzięki za info - tak się właśnie zastanawiałem co Don Flantz tam jeszcze zmienił - to że tweeter ma dodatkowy magnes wiedziałem, ale to chyba nie wszystkie modyfikacje.

No i dobrze, że jest jakiś direct contact na Ciebie - bo jak będę w Bydgoszczu to jak miałbym się niby na piwo umawiać:)))

skrzypek - jak widać coś tam się chyba z tej Twojej pierścieniówki da wycisnąć, zresztą w niektórych AudioPhysicach gra ona bardzo dobrze.

To co jest w Concerto raczej przypomina Vifę XG18 (membrana z plecionki z włókna szklanego), ale o wklęsłej nakładce przeciwpyłowej i innym kształcie zawieszenia membrany. Membrana wysokotonowego jest taka jak w Vifie DX25.

Witam

Wyszło małe nieporozumienie- z mojej winy . Mówiąc o Sonusach miałem na myśli starą generacje tych modeli. W nowych rzeczywiście jest włókno szklane - prawdopodobnie to głośnik z serii MG (kosz od serii PL) ale z lakierowaną membraną . Podobny głośnik siedzi w Eltaxach Camarqe . Wysokotonowy to DX ze zmienionym frontem .

Co do głośników z Dali ten Scan to 9700 z innym frontem z dod. magnesem przez to z inną komorą . Być może ma przez to troche inne parametry.

----> Zegarmistrz - na piwo zawsze chętnie :-) Jakby co daj znać !

Pozdrawiam

Waldek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.