Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer VSX 420K czy TAGA Harmony Wenge

krones

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów i koleżanki. Mam w domu zestaw kina domowego Pioneer VSX 420 K i gra to z kolumnami Taga Harmony. Niestety nie jestem do końca zadowolony z końcowej jakości tego zestawu. Wiem, że nie jest to najwyższa półka. Chcę w przyszłości zmienić cały zestaw na coś lepszego, zastanawiam się tylko co wpierw wymienić, amplituner czy głośniki?? Ze względów finansowych nie stać mnie na kino za 5000 zł. ale chcę by mi to w miarę grało. Przypuszczam, że wpierw należy wymienić kolumny, finalnie chcę zrobić dobre kino domowe ale słucham również dużo różnej muzyki. Czasem posłucham Celine Dion, Whitney Houston, George Michael'a czasem znowu Dżem albo Sean Paul'a a nawet zdarza mi się posłuchać klubowej, technicznej muzyki. Jednym słowem lubię wszystko co dobre. Na początek chcę zrobić dobre stereo ale bez subwoofera, bo nie mam miejsca w pokoju (ok 16 m2). Jakie fronty z dobrym basem byście mi za rozsądną cenę polecili?? A może lepiej kupić amplituner, który będzie miał dobrą jakość dźwięku? Pozdrawiam :) Dodam, że podobają mi się marki Denon, Pioneer, Onkyo.

Do stero to lepiej kupić jakiś używany dobry wzmak .

Wzamcznacz stero z zakesu ok 500 zł pobije twoje kinona głowę.

Pytanie też ile chcesz na to wydać na kolumny z dobrym basem.

wtedy bedzie mozna jakies konkretne polecić.

Co do amli to Denon od 1911 wgórę.

Pionier też ma ciekawe modele .

Najlepeiej posłuchać bezposredni w sklepie lepiej w małych slepach Markety to nie jest najlesze miejsce chociaz też można w zależności od dyspzycji dnia obsługi sobie posłuchać.

Do stero to lepiej kupić jakiś używany dobry wzmak .

Wzamcznacz stero z zakesu ok 500 zł pobije twoje kinona głowę.

Pytanie też ile chcesz na to wydać na kolumny z dobrym basem.

wtedy bedzie mozna jakies konkretne polecić.

Co do amli to Denon od 1911 wgórę.

Pionier też ma ciekawe modele .

Najlepeiej posłuchać bezposredni w sklepie lepiej w małych slepach Markety to nie jest najlesze miejsce chociaz też można w zależności od dyspzycji dnia obsługi sobie posłuchać.

Jakość dźwięku to przede wszystkim głośniki, wymiana amplitunera nie przyniesie wielkiej zmiany jakościowej. Wymień w pierwszej kolejności kolumny przednie.

W twoim budżecie szukałbym pewnie czegoś z magnata/heco. Przyzwoite wykonanie, pomierzone kolumny (choćby w naszym audio), przystępne ceny. Na allegro często można znaleźć egzemplarze z niemieckich wyprzedaży.

Zainteresuj się np serią magnat 650:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Przyznaję że Magnat robi porządny sprzęt .

Sam mam Quantuma 657 tam na ilość basu nie można narzekać.Tyklo jedna uwaga muszą stać około 0.5m od ściany bo zaczną buczeć ale jka koś lubu dozo basu to mu nie bedzie przszkadzało.Mają podwójny bas refleks do tyłu a połączone po bi-ampligu to juz jest moc po za tym wygląd jest naprawdę extra , Dwa rodzaje kolców w komplecie stalowe i gumowe .Jeśli ma się małe dzieci lub planuje takowe to nie ma nic lepeszego ze wzgledu na STALOWE!!! maskownice głosników .Już kilka razy uchroniły membrany przed ciekawskimi paluszkami mojego syna.

Ostatnio mój szef żalił się że synek wyrwał mu membrnę z głośnika i tu cytat "a przecież dałem za niego 3 swoje pensje" Mniej wiecej wiem ile zarabia jako prezes to naprawdę musiało bolec hihi.

Trochę tańsze są Quantumy 557 a też soa dobre zwłaszcza że ostatnio sie z nich juz wysprzedają .Można trafić w dobrej cenie.

Rozumiem, w takim razie wpierw skupie się na kolumienkach, co myślicie o takim czymś??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jaki model masz tej tagi ? Wenge to jest kolor. Najgorsza taga będzie lepsza od tych Jamo z allegro.

Ja akurat twierdze że wazniejszy jest wzmacniacz/amplituner od kolumn.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

A jaki model masz tej tagi ? Wenge to jest kolor. Najgorsza taga będzie lepsza od tych Jamo z allegro.

Ja akurat twierdze że wazniejszy jest wzmacniacz/amplituner od kolumn.

To jest model Carmine. Różne zdania już słyszałem. Teraz słucham sobie wszystko w stereo i gra ok, ale brak mi tej pełni dźwięku i przydałoby się odrobinę więcej niskich tonów. W amplitunerze już mam bass na +6 i wszystko poustawiane tak jak trzeba. Jedyne co zauważyłem, że gdy usiądę na kanapie przed tv to słyszę bardzo przyjemny i fajny bas, natomiast jak wstanę to znika. Nie wiem czy to wynika z tego, że otwór bassreflex jest prawie przy podłodze, czy może cała konstrukcja tego zestawu jest nie dobra.

Carmine jest lepszy od tego Jamo co podałeś. Zdania są różne ale w tej cenie lepiej nie kupisz. Jak masz okazje to zrób odsłuch tych kolumn na Denonie AVR-1312 lub AVR-1611. Lepesze fronty też za dużo nie pomgą przy tym pioniku 420.

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.