Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Analogue crescendo - bypass mode/pre-out?

quba102

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, próbuję połączyć wzmacniacz stereo (Audio Analogue Cresceno) z amplitunerem (Yamaha RX-V757) przez pre-out aby odpalić kino domowe i za nic nie mogę włączyć trybu bypass we wzmacniaczu (wtedy miałbym regulację głośności z amplitunera a obecnie muszę sterować osobno amplitunerem i osobno wzmacniaczem w dodatku ten drugi musi być na pełną głośność i przypadkowe przełączenie na inne źródło mogłoby się źle skończyć).

Czy ktoś posiada ten model i realizował już takie połączenie? Przyznam się że czytam angielsko/włoską instrukcję i procedura aktywacji tego trybu nie jest dla mnie do końca jasna. Dodatkowo wzmacniacz a.a. nie reaguje na próbę wyłączenia/włączenia z pilota (może konieczne jest połączenie go z CD kablem trigger?) ani nie wiem czy i jak przełącza się w tryb "stand by". Zacząłem już wątpić czy pilot jest sprawny ale od cd jest identyczny i nic nie wnosi nowego.

Jeśli ktoś posiada polską instrukcję lub mógłby mi wyjaśnić całą procedurę byłbym wdzięczny bo powoli wpadam w desperację :/

Być może ktoś jest bieglejszy w angielskim i zechciałby rzucić okiem do instrukcji (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przetłumacz w goglach instrukcję , coś tam szczątkowo się dowiesz .

Ukryta Zawartość

Zrozumiałem jedynie to , żeby CD włączało wzmacniacz to musi być połączone odpowiednim kablem sterującym z wzmacniaczem .

Żeby uaktywnić wejście bezpośrednio na końcówkę mocy , należy podłączyć interkonet , wybrać te źródło dźwięku nr 5 i zatwierdzić je .

Edytuję : strona nr. 14 należy jednocześnie pchnąć pokrętło w wzmacniaczu itp .

Edytuję : nie pomyl się i nie wsadź w te gniazdo np. CD

Ukryta Zawartość

Z google już próbowałem, to powiem szczerze że więcej sam rozumiem.

CD normalnie reaguje na pilota, natomiast wzmacniacz nie jeśli chodzi o włączanie i wyłączanie go.

W momencie kiedy wybieram źródło czyli czyli LineIn 5/Bypass chodzi normalnie jako Line-in, aby włączyć bypass z tego co rozumiem muszę wcisnąć i przytrzymać pokrętło głośności ale zamiast wywołać tą opcję wybiera opcję zmiany profili dźwiękowych ( Volume Scale A,B,C,D )

W momencie kiedy wybieram źródło czyli czyli LineIn 5/Bypass chodzi normalnie jako Line-in, aby włączyć bypass z tego co rozumiem muszę wcisnąć i przytrzymać pokrętło głośności ale zamiast wywołać tą opcję wybiera opcję zmiany profili dźwiękowych ( Volume Scale A,B,C,D )

Tylko tam jest przetłumaczone " z jednostką wyłączony " , może wzmak przy uruchomieniu tej funkcji ma być w trybie oczekiwania stanby ???

a obecnie muszę sterować osobno amplitunerem i osobno wzmacniaczem w dodatku ten drugi musi być na pełną głośność i przypadkowe przełączenie na inne źródło mogłoby się źle skończyć).

Póki nie odpalisz tej funkcji , to w wzmacniaczu zintegrowanym wystarczy ustawić pokrętło głośności na godzinę 12 - stą , nie więcej . Jednak przy tej głośności i tak trzeba uważać , żeby nie przełączyć na inne źródło dźwięku .

Miałem taki przypadek , gdy pierwszy raz podłączyłem Amplituner Yamaha RXV 750 ze wzmacniaczem zintegrowanym stereo Yamaha AX 396 , a pokrętło głośności było ustawione na maxa . Co się wtedy działo ? Działo się to , że przy takim ustawieniu kalibracja automatyczna Yamahy wariowała . Dopiero gdy ustawiłem pokrętło głośności na godzinę 13 - stą , to poszło . Ostatecznie ustawiłem pokrętło głośności na 12 - stą .

Dlaczego przy ustawieniu głośności na maxa kalibracja amplitunera wariowała tego nie wiem .

Tak, musi być w stand by tylko skoro nie reaguje na wyłączanie/włączanie z pilota to jak mam go w niego przełączyć?

Wydaje mi się ze bezpośrednio po włączeniu "z palca" wzmacniacz jest właśnie w tym trybie bo głośność jest na 0 i dopiero po ruszeniu pokrętła głośności słychać cyknięcie jak załącza końcówki.

Edycja: w amplitunerze mam regulator elektroniczny nie przekraczałem -20dB, we wzmacniaczu podobnie wskaźnik diodowy było na 70% i dopiero cokolwiek słychać. Kalibracje mam zamiar przeprowadzić dopiero jak uda mi się przełączyć w bypass, na razie chodzi na ustawieniu ze starych kolumn.

Z tego co zrozumiałem to trzeba przytrzymać dłużej niż pięć sekund . Może ktoś pomoże kto zna język zagraniczny .

Edytuję : a z pilota inne funkcje oprócz włączania i wyłączania działają ?

Edycja: Trzymałem i 10sek ale widocznie wzmacniacz nie jest w "stand by" albo coś innego źle robię. Trochę frustrujące.

Pewnie tak , też tego do końca nie rozumiem .

Jest tam napisane , że w tym samym czasie trzeba wykonać dwie " operacje "

Z " jednostką wyłączony " , to może chodzi o to , że źródło dźwięku amplituner ma być wyłączony ?

Tutaj masz dokładniejszy kawałek tłumaczenia :

Użyj "VOLUME +", "VOLUME-" zdalne przełączniki do Włącza lub wyłącza tryb By pass:

Użyj "VOLUME +" pilocie, aby włączyć tryb obejścia (to trzy główne

diody głośności włączyć)

Użyj "VOLUME -" pilota do de-aktywować tryb obejścia (to trzy główne

diody głośności zacznie migać)

-

Utilizzare i tasti: "VOLUME +", "VOLUME-" del telecomando na configurare la modalità:

"VOLUME +" na attivare la modalità By-Pass (i tre czele Centrali objętości del si

accenderanno w maniera continua);

"VOLUME-" na disattivare la modalità By-Pass (i tre czele Centrali objętości del

lampeggeranno).

-

Aby potwierdzić i zapamiętać wybrane przez Przełęcz zachować ustawienie "STANDBY AMP" zdalnego przełącznika

wciśnięty przez ok. 1 sekundę, aż do wyjścia urządzenia przez tryb ustawiania pass, w ten sposób nowy By

ustawienie przejść zostaje zapamiętana. W przeciwnym razie, nie do zapamiętania wybranej By Pass ustawienie, naciśnij

"SETUP AMP" przełącznik na pilocie, w ten sposób przez tryb jednoprzebiegowy obecnej konfiguracji na

czas wprowadzeniu w trybie procedury Przełęcz ustawienie będzie

Ukryta Zawartość

Inne funkcje działają poprawnie.

Może w wzmacniaczu jest taka funkcja , która włącza wzmacniacz się gdy jest włączone jakieś źródło dźwięku np .CD ?

Może można to wyłączyć ? Tak czy siak , musisz połączyć na próbę CD z wzmacniaczem tym kablem sterującym , sądzę , że wtedy będziesz mógł z pilota włączać wzmacniacz .

Ukryta Zawartość

Ok, jeden kłopot rozwiązałem tzn, po podłączeniu kabelka sterującego, wzmacniacz reaguje na wł/wył. z pilota, niestety dalej nie udaje mi się włączyć trybu Bypass. Jakieś pomysły?

OK rozpracowałem temat, więc napiszę bo może ktoś w przyszłości będzie miał podobny kłopot.

1. Wzmacniacz wyłączony "z palca" , amplituner miałem cały czas włączony.

2. Naciskamy przycisk wyboru wejścia (tj. pokrętło głośności) i trzymamy, włączamy wzmacniacz przyciskiem na obudowie, wtedy wybiera się opcja "Bypass"

3. Wzmacniacz pyta nas czy potwierdzamy wybór wejścia poprzez miganie diody na wejściu 5/bypass i świecącymi 3 środkowymi diodami głośności , aby potwierdzić trzeba przytrzymać (2-3sek) na pilocie przycisk "AMP" czyli niby włącznik który normalnie w sumie nie wiem do czego służy bo jest jakby nieaktywny.

4. Instrukcja mówi że żeby zapamiętać ustawienie trzeba przełączyć zestaw w "standby" w każdym razie każdorazowo po przełączeniu na wejście 5 wzmacniacz automatycznie prosi o potwierdzenie wyboru trybu bypass trzeba potwierdzić przyciskiem z pilota jak punkcie powyżej.

I w zasadzie to na tyle, można słuchać kina domowego lub używać amplitunera jako DAC czy tunera FM mając regulację głośności jedynie z amplitunera, nie martwiąc się że przypadkowe przełączenie wejścia na wzmacniaczu urwie nam uszy albo uszkodzi kolumny. Jedyna wada jaką zauważyłem to słyszalny szum w głośnikach gdy nic nie gra. Sądzę że skutek włączenia tej opcji jest identyczny z rozkręceniem regulatora głośności na full z tą różnicą że przy zmianie wejścia "samo ścisza" .

Być może da się ten szum zniwelować w normalnym połączeniu, zwykłej głośności na wzmacniaczu i mocno rozkręconym amplitunerze , ale czy nie uszkodzi to sprzętu ?

AMP służy do wejścia w tryb " Amplifayera " , czyli po polsku wzmacniacza , przy naciśnięciu tego przycisku , można z pilota zmieniać balansowanie , tony itd. Wciśnięcie w pilocie źródła dźwięku np AUX powoduje wyjście z tego trybu , można to chyba też zrobić ponownym naciśnięciem przycisku AMP .

Tak przypuszczam.

Takie rozwiązanie mam w amplitunerze yamahy więc wiem o co chodzi tu do opisywanych przez Ciebie czynności są przyciski "Amp mode" i "amp setup" na samym szczycie pilota, przycisk opisany jako "amp" ma symbol on/off więc przynajmniej w teorii powinien włączać i wyłączać wzmacniacz bez żadnej zbędnej filozofii. Generalnie pilot jest uniwersalny i steruje naraz CD, wzmacniaczem i tunerem (jeśli się takowy posiada) więc starczy że po włączeniu CD budzi się też piecyk. I tak byłem w szoku że ten sprzęt posiada menu ;) więc dystrybutor mógłby się postarać o polską instrukcję , choćby skróconą. Pozdr

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.